Şimdi Ara

fren diski sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
4.189
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • merhabalar, aracımda bir türlü çözemediğim fren disk yamulma sorunu var. 3 set disk ve balata değişti.orjinal olanı dahil.ve aralarda torna falanda oldu ama bir türlü fren diski sorunu geçmedi.sorun her disk değişiminden 2000 km. kullandıktan sonra frene basınca direksiyonda meydana gelen titreme.kesinlikle sıcak diske, su tutma olayı olmadı.cok dikkat ettim çünkü.bu forum dahil internette yaptığım aramalarda, bozulan diskin rulmanı bozduğu ve yeni takılan diskinde bu rulman yüzünden tekrar bozulduğu yorumları var.bu konulardan anlayan veya başına gelip çözen arkadaşlar yardımcı olurlarsa çok sevinirim.yaptığım harcamalar zaten mahvetti beni birde çözüm bulamamak bunalttı iyice.



  • bu konuda fikri olan yokmu?
  • Tekerleklere araba üstünde balans yaptırın. Rulman bozuktur

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • torna yaptırırken diski çıkartmadan mı torna yaptılar yoksa disk sökülüp tezgahta mı torna yapıldı?
  • diski söküp yaptılar. ama sıfır alınıp diskte takılınca bozulma oldu. rulman deforme olursa bozuk duruş açısı gibi, yeni diki bozar mı?
  • Eğer rulmanlar tornacı tarafından eğik çakıldıysa disk o yamuk rulmana göre şekil alıyor.Öncelikle şunu sorayım tek teker mi disk bozuyor yoksa ikisi de mi bozuluyor?Diskleri üstünde tornalat ama önce rulmanları ya da hangi disk bozuluyorsa o diskteki rulmanı söktür ve kontrol ettir rulman atık mı çakılmış.Sonra yeni rulman çaktır ama iyi bir tornacıya çaktır sonra da disk araçta takılı iken tornalattır inşallah sorun çözülecektir.
  • buyuk olasılıkla üzerindeki porya ve rulman orjinal yani sonradan takma değil. acıkcası ustalar bunlar bozuk diyince hep takım değiştirdik.ne onlar baktı ne benim alıma geldi tekimi bozuyor ciftimi.
  • Göbek rulmanında sorun olup olmadığını anlamak yada emin olmak için aracı lifte alın tekerleği lastikten sıkıca kavrayın bir elinizi kendinize doğru diğer elinizi araca doğru iterek şok yüklenme yapın sonra sağa sola yukarı aşağı güçlüce sallayın,tekeri çevirip sesini dinleyin tüm bunları yaparken hiç boşluk ses olmaması gerekir,lık lık şeklinde boşluk yapıyorsa rulmanda sorun var demektir.

    Rulmanda sorun yok ise bijonların dengesiz sıkılması diskte farklı gerilimler oluşmasına neden olur bu yüzden de olabilir.

    Disklerin çabucak eğilme sebeplerinden biriside neredeyse hiç bir lastikçinin tork anahtarı kullanmamasıdır,her ne kadar ''abi biz bijonları karşılıklı sıkıyoruz'' deseler de insan eli mutlaka bir bijonu fazla diğerini az sıkıyor hele o torksuz Allah ne verdiyse sıkan pnömatik tabancalar var ki tam disk düşmanı tüm bu sebeplerden ötürü disk farklı gerilimlere maruz kalır ve km'ler boyunca gidecekken kısa sürede ömrünü tamamlar diğer bir neden ise diskler sıcakken aracın jantlarını yıkamak yada su birikintisine girmek,yıkamaya dikkat ettim demişsiniz ama yinede bilmeyenler için yazdım.

    Birde kesinlikle disk tornalatma gibi saçmalığa girişmeyin.Yeni disk alırsan da araca ilk taktığınızda aldığın adamla micrometre yardımı ile diskin yüzeyini test edin yoksa sonradan kimseye derdini anlatamassın diskte bir hata küçük bir eğiklik olur raftan düşürürler bişeyler yaparlar sonradan gelip diskler eğikmiş dersin ama çoktan iş işten geçer ''sen eğmişsin biz verdiğimizde sağlamdı'' derler paran boşa gider.




  • birde porya yamulur mu? kaza bela buyuk agır darbe yok aracta.
  • orjinal bile olsa sert bir şekilde bir çukur ya da darbeden kaynaklı olarak ta rulman yerinden oynama yapabilir.Önce hangidiskin yamulduğunu bul sonra o rulmanı söktür bir bak.Poryayı da tornacıda kontrol ettir yeni rulmanı taktır çünkü üstündeki rulmanı söktükten sonra sağlam olsa bile çıkartırken dağıtıyorlar mecbur yenisi takılacak.Son olarak diskler çıkartılmadan üstünde torna yaptır.
  • kafamda artık tek bu yol kaldı insallah cozulur. ön iki poryayı söktürük bilya değişimi yapmak ve porya kontrolü , iki yeni disk ve balata. sizce bu kesin çozum olur mu?
  • Kesin çözüm diyemeyiz ama bunları denemeden de diğer seçeneklere geçmek mümkün değil.Diğer seçenekler jant atıklığı travers eğikliği aks eğikliği şanzuman dişlisi atıklığı diyerek içeriye doğru ilerler süreç. ama rulmanın tam oturmamış olması en büyük ihtimal eğer aracınızda bir ses sarsıntı v.s yoksa ve yeni diski taktıktan 1000-2000km sonra disk atıyorsa rulman olarak düşünebiliriz.Porya atık olsa yeni diski takar takmaz da diskin yalpalaması lazım.Ama rulman eğikolunca disk yalpalamıyor ama zamanla o rulmanın atık şekline göre kendine yeni bir şekil almaya başlıyor ve yamuluyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ototube -- 4 Mayıs 2015; 23:35:29 >
  • teşekkürler.bakalım insallah cözeriz.
  • Rica ederim.Bu arada şuanki disklerin tornalanmadıysa önce üzerinde bir torna yaptır disk atık rulman ve ya porya göre şekillensin sonra dene bakalım nolacak.
  • rulman ve aks kontrol edildi mi? bunlar hep bağlantılı parçalar. biri bozulunca diğerini de bozabiliyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir de aklıma şu geldi, yeni disk takdırdığımda bir süre sonra disklerde titreme meydana geldi. Gerçi birazı uzun yol olmak üzere olsa da 2000 km sonra başladı ve bir kaç yüz kilometre titreme olduktan sonra kesildi. Alışma süreci diyorlarmış sanırım. Belki de hikayedir.
  • bugun gösterdiğim bir usta, sorunun tamamen poryadan olduğunu söyledi.diski söküp tekerlekleri döndürdük, oda poryaya bir tebeşir tutarak bir test yaparak poryanın yamuk olduğu söyledi.zaten başkada secenek kalmadı artık.
  • İNŞÂALLAH!


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benim başıma geldi. Kaç defa disk balata fren kaliperi değişti sorun çözülmedi. Üzerinde torna rot balas vb. Hatta fren hortumları bile değişti. Balata diske sürtme bile yaptı.
    Sorun aks kolundaymış, aks ustaları aks kafası kontrolü bile yapmıştı. Kafa sağlammış lakin kol bozulmuş.

    Aks kafasıda bozulunca kople sökülüp bakıldığında ortaya çıkmıştı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.