Şimdi Ara

fren hidroliği değiştireceğim. neye dikkat etmeliyim ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
5.213
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar aracım opel astra k 1.6 dizel otomatik 2016 model. 60 bin bakımı yaklaşmak üzere. garantisi bittikten sonra serviste aracı bakım yaptırmıyorum. (pahalı)

    45 bin bakımını ürünleri kendim alarak yaptırdım gayette memnunum. (mobil 1 esp formula yağ gerçekten fark yaratıyor motorda, serviste imkanı yok böyle kaliteli yağ koymuyorlar)

    sadede geleyim, hidrolik yağı da değişme zamanı geldi. şimdi yine araca uygun mobil 1 hidrolik yağı alacağım ve bir opel yapan iyi bir ustaya yaptıracağım ancak yağ değişimi biraz kafamı karıştırıyor. serviste hidrolik değişimi için özel makineler oluyor mu borulardaki tüm hidroliği çekmek için. yoksa motor yağı değişimi gibi basit bir işlem mi ? (hava kalıyor gibi şeyler okumuştum zamanında ama)

    konu frenler olunca malum bir sormak istedim.

    sizin deneyimleri de öğrenmek istiyorum. bilgi verirseniz çok sevinirim.

    şimdiden sağolun.







  • uğraşsanız kendiniz de yapabilirsiniz (yapmayın tabi) her tekerlekte hava alma valfi var çetrefilli bir işlem değil. freni pompalayıp hava bitene kadar o valfi açıp kapatıyorsunuz. videolardan bakın her ustanın yapabileceğini anlayacaksınız.
  • arabanız daha yeni hiç uğraşmayın bence gerek yok.
  • Fren hidroliği her 3 senede bir değişmesi gerekir. Boruların içindeki hidrolik sıvısı zamanla nemlenir yani su karışır içine böyle olunca fren hidrolik sıvısının kaynama noktası düşer. Sık sık frene bastığınızda sıvı ısınır ve kaynama noktasını geçerse buhara dönüşür borular içinde buna da fren boşalması diyoruz. Bu durumda frenler tutmaz Allah korusun. Bu durumdan kaçınmak için fren hidrolik sıvısını 3 yılda bir değiştirmek önerilir.

    Değişimine gelirsek 4 tekerde sökülür. Her tekerde valfler vardır. Ustanın biri arabanın içine oturur freni pompalar sonra ustalardan biri tekerleğin birindeki valfi açar ve içindeki hidrolik sıvısını boşaltır. Bu işlem bir teker için 3-4 kere tekrarlanır ta ki fren hidrolik sıvısının siyah renkten sarı renge dönüşene kadar. En önemlisi sistemin hava yapmaması için kaput altındaki fren hidrolik kabına ara ara fren hidrolik sıvısı eklenir. 4 tekerden de siyah eski sıvı çıkıp yeni sarı renkli sıvı gelene kadar yapılır bu işlem. Tekrar ediyorum fren hidrolik kabı ara ara doldurulur azalınca üzerine eklenerek devam edilir bu işlemler. Yaklaşık 500ml yani yarım litre fren hidrolik sıvısı yeterli gelir 4 teker fren hidroliği değişimi için.
    Dot 5.1 fren hidroliği alabilirsiniz kaynama noktası en yüksektir.

    Fren Sıvısı Tipi / Kuru Kaynama Derecesi / Islak Kaynama Derecesi
    DOT 3 205°C 140°C
    DOT 4 230°C 155°C
    DOT 5 260°C 180°C
    DOT 5.1 270°C 190°C

    Bu sıvıların karışması da sıkıntır çıkarmaz aracınızda şu an dot 4 vardır büyük ihtimal dot 5.1 kullanabilirsiniz. Ama yine de aracın kitapçığına bakın orada yazar hangi fren hidrolikleri tavsiye ediliyor diye.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi urunguu -- 19 Eylül 2019; 9:0:5 >




  • Özel servislerde çok nadir bu makinalardan var.

    Manuel olarak yaptırılan işlemler riskli olabilir.

    Bakımı dışarıda yaptırıp sadece fren hidroliği değişimine yetkili servise gitmenizi öneririm.
  • Sırf ustaların yaklaşımı sebebiyle çok az maliyetli olan bu işi hiç bir aracımda yaptıramadım.

    Güvendiğim bir usta yetkili serviste dahi bu işlemi düzgün yapamadıklarını, sistem içerisindeki sıvıyı doldurma haznesinden çekerek sonrasında üzerine ilave yaptıklarını söylediler.

    Yıllardır aracı fabrika çıkışlı hidrolik sıvısı ile kullanıyoruz.
  • klavuzda büyük ihtimalle 2 senede 1 değişmesi gerektiği yazıyordur bizde hyundai ve opel var 2 senede 1 yazıyor.

    normalde 3 sene dayanıyor ama gerek yok erken değişim iyidir. Sıvısı ucuz çünkü işçiliği pahalı olsada.

    Aracınızın fren hidrolik sıvı kabının üzerinde Dot4 dot5 gibi hangisi konulacağı yazar.

    ona göre dot'a dikkat ederek , total po shell veya mobil motul GM tarzı markalar alınabilir. Önemli olan marka değil hangisi uygunsa o marka seçilebilir.

    opel yetkili serviste würth makinası vardı. Sıvıyı würth makinasına koyup araca bağlayıp değiştiriyorlardı. Yalnız sadece kutuya bağlıyorlardı makinayı , tekerlere değil yanlış hatırlamıyorsam ve pompalamaya vs gerek kalmadan hava yapmadan yapıyordu makina. O makina bozukken denk geldim bir kerede. Başka bi Vakumla kutudaki sıvıyı çekti. 4 tekerden havasını aldı yeniyi koydu. Makina da hikaye biraz. Ayrıca işçilik pahalı.

    aynı işlemi usta da 4 tekerden fren pompalayarak havasını aldırmıştım fren disk değişiminde. Pompaladıkça biraz eski sıvıyıda attı sanırım havayla birlikte, sürekli ekleme yaparak tamamladı ve kapattı.


    ayrıca yetkilide profesyonel bakım adı altında bakım yapılıyor 500 tl ye. 3 yaşını doldurmuş araçlar içinde geçerli olması lazım bir sorun. Ankara da opal shell yağ kullandığı için ben oraya götürmüştüm. Diğerleri hep gm yağ kullanıyor. Ayrıca diğer yetkili servislerde takılan polen filtresi carbonlu değil ancak opal da carbonlu taktılar.

    yada opel için onlineyedekparca.com dan sipariş edip mann filtre gibi kaliteli filtrelerle (gm de var) bakım yaptırılabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mob411 -- 19 Eylül 2019; 11:52:6 >




  • Aracınız muhtemelen DOT4 veya DOT5.1'dir, DOT4 ise DOT5.1 de koyabilirsiniz sorun olmaz. Ama sakın üretici özellikle önermediği sürece DOT5 koymayın onun yapı maddesi farklıdır DOT 4 veya DOT 5.1 araçlarla uyumlu değildir.
  • Ben de kendim değiştirmeyi düşünüyorum.

    Öncelikle motosikletimde değiştircem, 2006 model hiç değişmedi hidrolik.

    Size sorum var. Alttan yağ salarken hidrolik kabını hep dolu tutarsam mantıken sistem hiç hava yapmaması lazım doğru mudur?
  • Ben 3 yaşında bir araç için tavsiye etmiyorum
    Ozellikle yetkili serviste değişmiyorsa
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Alisilin07

    Ben de kendim değiştirmeyi düşünüyorum.

    Öncelikle motosikletimde değiştircem, 2006 model hiç değişmedi hidrolik.

    Size sorum var. Alttan yağ salarken hidrolik kabını hep dolu tutarsam mantıken sistem hiç hava yapmaması lazım doğru mudur?
    Genelde özel servislerde bir tane şişe, ucunda da serum oluyor. Serumu valfin oradaki boruya takıyorlar valfi açınca hidrolik sıvısı akmasın diye yere. Basit bir düzenek ben makine ile hiç değiştirmedim fren hidrolik sıvısını ve hiç bir sorun çıkmadı.
    Şimdiye kadar 2 defa arabamda bir defa da motorsiklette değiştirmiştim hepsinde ufak bi pet şişeye serum vasıtasıyla topladılar sıvıyı. 7-8 kere ekleme yaparak fren hidrolik kabına halletti işi ustalar. Fren hidrolik kabının dibini görmemek önemli fren hidrolik sıvısını boşalttıkça.

    Youtubedan yazın bi sürü video var bu basit yöntemi gösteren serum + pet şişe yardımı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi urunguu -- 19 Eylül 2019; 13:8:36 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Alisilin07

    Ben de kendim değiştirmeyi düşünüyorum.

    Öncelikle motosikletimde değiştircem, 2006 model hiç değişmedi hidrolik.

    Size sorum var. Alttan yağ salarken hidrolik kabını hep dolu tutarsam mantıken sistem hiç hava yapmaması lazım doğru mudur?
    Muhakkkak 2 kişi ile yapılmalı. Biri sürekli freni pompalamalı ve valf açıldığında asla pedalı bırakmamalı, pedal basılıyken valf açılıp yağ tahliye edilip kapatılmalı yoksa valfin ordan hava alabilir ona dikkat et. Olur da hava alırsa kesintisiz yağ gelene kadar işlemi tekrarlarsın hepsi bu.
  • İstanbul Odak’ta kapalı kutu mobil yağ kullanıyorlar ( özellikle belirtin)
  • Teşekkür ederim. Yukarıdan hava alacağını düşündüm de aşağıdan da alabileceğini düşünmemiştim.

    Sonucu burdan paylaşırım.
  • renault yetkili servisi 120bin kmde değiştiriyor. opel ile farkı ne bu hidroliğin?
  • Alisilin07 kullanıcısına yanıt
    Ben kendim değiştirdim. Diğer kullanıcıların dediği gibi. Ya 2 kişi olacaksınız ya da serum hortumu ve pet şişeler yardımıyla hava sızdırmaz bir düzenek kuracaksınız. 2 kişi yapmak daha basit.
    Şu şekilde yapmanız gerekiyor. Birisi fren pedalına basacak(çok basmasına gerek yok biraz basınç uygulasa yeter). O sırada siz kaliperdeki vidayı gevşeteceksiniz. Ondan sonra araçtaki kişi frene biraz daha basacak. Bu sırada hava alma yerinden yağ fışkıracak (ucuna hortum takıp bir şişeye yönlendirin). Araçtaki kişi pedala basmaya devam ederken, vidayı geri kapatacaksınız. Bundan sonra pedalı bırakabilir araçtaki. Bu işlemi her tekerlek için 6-7 kez tekrarlamak gerekiyor.
    Aşağıdan hava alma olayı da, kaliperdeki vida açıkken fren pedalını bırakırsanız, pedal vakum uygulayacağından içeri olduğu gibi hava çekecektir.

    Sıralamayı da fren merkezine en uzaktan en yakına doğru yapmak gerekiyor. Yani arka sağ-arka sol- ön sağ-ön sol şeklinde.

    Tabii bütün bu işlemler sırasında ara ara fren kabını kontrol etmek gerekiyor. Hidrolik seviyesi MIN altına inmemeli kesinlikle. Eksildikçe tamamlamak gerekiyor. 1 litre yağ fazlasıyla yeterli tamamen değişim için.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nacker -- 19 Eylül 2019; 22:57:51 >




  • Teşekkür ederim şimdi mantığını daha iyi anladım.
  • Sana kesinlikle tavsiyem, içerisine kesinlikle toz pislik kaçmaması....
    Kapalı kutudaki sıvıda bile pislik olma ihtimali var.

    İster temiz içi kuru pet şişeye aktar temizliğine dikkat etmem için.

    Kesinlikle sıvıdan kaçma fazlasıyla hava çıkana kadar çıktıktan sonrada temiz su gelir gibi aksın. 4-5 kere +++ yap

    Kesinlikle havası alındıktan sonra tapa sıkılırken freni gram oynatma tam dipte beklet tapa sıkılana kadar.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.