Şimdi Ara

---Fren sistemi birkaç soru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
1
Favori
63.025
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Selam arkadaşlar. Benim bir kaç sorum var. Benim fren pedalım son bir kaç aydır yumuşak. Pedala 1-2 cm bastığımda neredeyse hiç fren yapmıyor. Anca 1-2 cm daha basarsam fren yapmaya başlıyor. Fren pedalı ise yumuşak. Yumuşak olması beni çok rahatsız ediyor. Sanki frenler tutmayacakmış hissi beliriyor ve insanı yoruyor.



    Geçen gün gösterdim sol arka kampanada bulunan tekerlek silindiri denen parça bozulmuş. Tüm kampananın içi simsiyahtı. Suyla temizlediler yeni teker silindiri takıldı. Bu şekilde uzun süre dolaşmışım anlaşılan.

    Şimdi sorularım şöyle;

    Frene ilk yavaşça ilk bastığımızda ön frenlermi yavaşlamayı sağlar?

    Fren pedalı neden yumuşar?


    ---

    Not: Geçen yaz ön balatalar değişmişti. Biraz sıkıyordu balatalar. Bir ustaya götürmüştüm. Ön kaliperleri söküp birşeyler yapmışlardı. Sonradan öğrendim disk frenlerde ayar olmazmış?????

    Fikirlerinizi bekliyorum. Bir kaç ustaya götürdüm usandım normal demelerinden. Sanırım yetkili bir Renault servisine götüreceğim. Araç Renault 19.







  • Yetkili servis seni çok üzer maddi anlamda birde BOSCH CAR SERVİCEye git
  • frene bastığınızda % 70 ön,% 30 arka frenler aracı durdurur
    fren yumuşama nedeni ise westinhouse denilen fren merkezininin fren hidroliğini kaçırmasından olabilir
    bunu anlamanın yolu freni birkaç kez pompalayınca sertleşmesidir
    tamiri basittir,fren tamir takımı denilen 4 adet musluk contasına benzer contaların değişmesidir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi farma72 -- 14 Mart 2008; 22:40:42 >
  • Dostum westinghouse denilen parça, fren merkezinin yerleştirildiği, siyah bir körük değilmidir? Bildiğim kadarıyla bu parça vakumlama ile fren gücünü arttırıyor. Yani hidrolikle alakası yok. Biraz açıklarsan sevinirim.

    quote:

    Orjinalden alıntı: farma72

    frene bastığınızda % 70 ön,% 30 arka frenler aracı durdurur
    fren yumuşama nedeni ise westinhouse denilen fren merkezininin fren hidroliğini kaçırmasından olabilir
    bunu anlamanın yolu freni birkaç kez pompalayınca sertleşmesidir
    tamiri basittir,fren tamir takımı denilen 4 adet musluk contasına benzer contaların değişmesidir
  • Arka tekerlek silindiri değişmeden önce arızadan dolayı sistem hava yapmış olabilir ve fren hava nedeni ile sert olur.Arka silindirin değişimi ile birlikte sistemin havası alındı ise vede sistemde hava var olupta havası alındı ise frenlerin yumuşaması normaldir.

    Bir diğer nokta ise arka kampanaların otomatik ayarlı olup olmadığı ile alakalıdır.Kampana,balata,silindir sistemi temizlenirken ayarlarında bozulma meydana geldi ise balata ile kampana arasındaki boşluk frenlerinize yumuşama olarak yansımıştır.Otomatik kurma mekanizması freni belli bir süre sonra eski kurulmuş haline geri getirecektir.Bu da frenlerinizin bir miktar sertleşmesini sağlayacaktır eski haline dönecektir.

    Bahsi geçen olay arka silindir değiştikten sonra oldu ise ana merkezde ve westinhausede bir arıza yoktur.Yukarıdaki sebepten ötürü geçici bir yumuşama olmuştur.
  • fren pedaLının yumuşaması ve iyi tutmaması

    1-sistemde hava yapmış oLabilir ve havasının aLınıp hidroLiğinin tamamLanması gerekir..

    2-eyer hava yokta fren tutmuyorsa bu sefer ana nerkes-zde yada diğer ön veya arka tekerden kaçak oLabilir..

    3-vestenhouse araç pedaLını marşa bastığımızda yumuşatır ve fren bedaLına batığımızda ek bir güc uyguLar..

    4-vestenhouse hidroLik yağı iLe iLgisi yoktur..

    5-baLataLarın yağLanması veya ısLanmasıda frenLmem gücünü azaLtır...

    Kolay geLsin kardeş......
  • Beyler cevaplar için teşekkür ederim. Hepiniz güzel açıklamışsınız. Sağolun. Bugün boş zamanımda bu konuyla ilgilendim biraz. Şöyle;

    -100 Km hız ile giderken kuru asfaltta aracı freni köklemeden, yani tekerleri kitlemeden sert bir frenle takribi 40 metre civarı durdurabildim.( Yol kenarındaki flaşörlerden, diğer bir adıyla kedigözlerin 50 metre aralıklarla yerleştirildiğinden ölçümü böyle yaptım). Araç 97 model Renault 19 ABS sistemi yok. Nasıl bir sonuç ?

    - Sanırım ben pek açıklamamamışım sorunu. Pedalın yumuşaklığı iyi sayılır. Asıl sorun fren pedalının başında sanki 1-2 cm boşluk olması. Bu boşluk neyden kaynaklanıyor olabilir? Beni en rahatsız eeden sorun bu. Ayrıca bazen bu boşluğu bariz bir şekilde hissederken, bazen de boşluğun olmadığını hissediyorum.


    -Hidrolik sıvısının konulduğu kutuya elleyince çok sallandığını tespit ettim. Sanki çok sağlıklı durmuyormuş gibi. Hidrolik lekeleride var sanki altındaki ana merkezde. Bu plastik kutu değiştirilir mi? Burda hava alıyor olabilir.

    ----
    Yeni yorumlarınızı bekliyorum.

    @yeakin

    Dostum, ben bozuk tekerlek silindiri ile binlerce km yapmışım. Sistem hava almıştır illaki ama havasını aldılar. Ve tamirden sonra el freni ayarı yapıldı. Yani kampanalar ayarlı şu anda. Balatalar fena değil. Ama hidrolik yemiş balatalar kaydırır derler değiştireyim mi arka balataları komple ?




  • sulphur arkadaşım,

    bu konuyu pek kafana takmasan iyi olur. sen öyle bir sordun ki arkadaşlar sanki sorunmuş gibi algıladılar. bunu kullanan bilir.bizde sıfır aldığımız 98 model reno 19 da aynı gıcık durum vardı hatta yetkili servise sormuştum normal demişlerdi. ki biz 1,5 milyar falan verip su pompası cart curt baya bi toplatmıştık arabayı. (8 sene kadar elimizdeydi araba) arka fren merkezleri, baskı balata komple değişmişti. gene aynıydı. beni acaip sinir ederdi. ama sorun arabanın reno olması. 50.000 km deki dizel megana binmiştim. o da aynı. boşluk onda da var. ondan sonra opel astra classic aldık. o uyuz durum onda yok mesela. arkalar kampana onda. bende şimdi 99 accord var. 4 disk fren. Allaha şükür o sinir edici durum yok. araba 205.000 km de.

    hocam, tecrübelerime dayanarak söylüyorum senin sorunun teknik çözümü maalesef yok. ya arabanı bu şekilde kabul edeceksin ya da bir sonraki sefer reno almayacaksın. bu arada renoyu kötülemek için söylemiyorum. 190.000 km de satmıştık renoyu ve motor sorunu hiç olmadı.





  • Hocam anlıyorum. Ama bu durum eskiden yoktu bende. O yüzden rahatsız oluyorum. Babamın Renault 19'unda da yoktu. Belki sizin şansınıza öyle gelmiştir.


    Bu arada aklıma yeni bir şey daha geldi.

    Daha önce yazdığım gibi, geçen yaz ön balatalar değişmişti. Sanki biraz sıkıyor gibiydi balatalar. Başka birine gösterdiğimde ön tekerleri çıkarıp kaliperlerden ayar gibi birşey yapmışlardı. Pedaldaki boşluk burdan kaynaklanıyor olabilirmi?

    Bildiğim kadarıyla disk fren ayarı olmaz. Ama sanırım kaliper pistonunun ayarı var. Kaliperin piston lastikleri vs değişebiliyormuş. Bu konu hakkında bilgisi olan varmı?
  • Hidrolik emmiş balata bir sorun çıkarmaz zaten belli bir müddet sonra ısınan balatada hidrolik kalmaz buhar olur uçar.Siz müsterih olunuz.

    Bahsi geçen 1-2 cm boşluk Westinhauseden kaynaklanmaktadır daha önceden araçta fren kuvvetlendirme operasyonu yapıldı ise yada ana merkez değişimi yapıldı ise ince ayarlar kurcalanmış olabilir.Bu boşlukta Westinhause çükü denilen parçadan kaynaklanmaktadır.Fazla önemsenecek bir problem değildir hatta hiç problem değildir.
    Test işleminizde ölçtüğünüz değer oldukça iyidir.Model itibarı ile ABS siz bir araçta sağa sola çekme yapmadan durabildi iseniz çok iyi bir frenaj.
  • Dostum dediklerini ilk defa duydum. Şöyle bir arattırdım afedersiniz ''westinghouse çükü'' diye. Çok bomba bir terimmiş bu arada yerlere yattım okuyunca =) Bizim ustalar çok yaratıcı valla. Neyse;

    Biraz araştırdım o çükün arkasında 1 ytl büyüklüğünde bir lastik varmış. O lastikle oynandığında fren tepkilerinde hassaslık sertlik yapılabiliniyormuş. Ve bunu sen yazmışsın hocam. Ben yarın Bosch servisine gideceğim. Baktırayım oraya. Ama ne diyeceğimi bilmiyorum. Sonra frenler aşırı sert olmasın? Bu lastik üzerinde nasıl bir oynama yapılıyor? Bu lastiğin ömrümü bitiyor da pedal da boşluk mu oluşuyor? Değiştiriliyor mu? Kaça patlar? Biraz daha açıklarsan sevinirim dostum. Bu arada, evet, fren ana merkezim değiştirildi geçen yıl.


    quote:

    Orjinalden alıntı: yeakin

    Hidrolik emmiş balata bir sorun çıkarmaz zaten belli bir müddet sonra ısınan balatada hidrolik kalmaz buhar olur uçar.Siz müsterih olunuz.

    Bahsi geçen 1-2 cm boşluk Westinhauseden kaynaklanmaktadır daha önceden araçta fren kuvvetlendirme operasyonu yapıldı ise yada ana merkez değişimi yapıldı ise ince ayarlar kurcalanmış olabilir.Bu boşlukta Westinhause çükü denilen parçadan kaynaklanmaktadır.Fazla önemsenecek bir problem değildir hatta hiç problem değildir.
    Test işleminizde ölçtüğünüz değer oldukça iyidir.Model itibarı ile ABS siz bir araçta sağa sola çekme yapmadan durabildi iseniz çok iyi bir frenaj.




  • Öncelikle Westinhausenin içerisindeki 1 YTL büyüklüğündeki lastiğin içerisine oyuk açılmışmı ona bakmak gerek lastik içerisindeki oyuk ne kadar derin ise fren o kadar yumuşak ve ani frenleme yapar.Bir nevi dokunmatik fren.Bahsi geçen çük ün ayarı ilede oynayarak frende bazı tepkimeler değişecektir.Aşırı ayar bozukluğuna sebebiyet verilirse fren kapması meydana gelebilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yeakin -- 17 Mart 2008; 9:24:41 >
  • Selam tekrar. Oyuk ne kadar fazla olursa o kadar yumuşak ve ani frenler demişsiniz. Sert ve ani olmasın? Çünkü yumuşak frenler pek ani fren yapamazda. Tam anlamadım açıkcası.

    Şimdi iki tane sorum olacak size. Cevaplanırsanız sevinirim.

    Ben bu 1 ytl büyüklüğündeki lastiği orjinaliyle değiştirsem yine fayda görürmüyüm? Bu lastiğin bir ömrü var mı?


    Birde bugün farkettim. Fren yaparken arka frenler kitlenmez mi?

    Ön tekerleri kitleyecek kadar sert fren yapsam da arka frenler kitlenmiyor. Pedaldaki boşluk& yumuşaklık bundan kaynaklanıyor olabilirmi? Yani arka frenler hiç kitlenmez mi?

    Teşekkürler.
  • sulphur sen hala fren işini çözemedin anlaşılan.İyi bir ustaya götür westinghause ve tüm sistemi gözden geçirttir.Arka teker kitlenme olayı için ise eğer kampana ise ayarı vardır ve çok sıkı ayar yapılırsa kitlenme yapar.Ancak öyle bir ayarlanmalıdır ki ne boşluk olmalı nede sıkı olmalıdır.

    contalar asla tamir edilmezler, orjinali ile değiştirmek gerekir.Hidrolik sıvısı altında çaılışan bir conta sertleşir ve ŞOR denilen sertlik ayarı değişir asıl neden budur.Bu yüzden contalar orjinal ve yeni üretim olanıyla değiştirilmesi gerekir.Conta raf ömrü çok özel bir conta değilse en fazla 3 yıldır.bu süreden sonra rafta durun contanın sertliği ile yeni üretilen aynı olmaz.Satın alırken bu konunun üstünde dur sana söyleyeceklerine (değişmez abi veya yeni aldık gibi)kulağını tıka.
  • Bahsi geçen 1 YTL büyüklüğündeki lastik öyle bozulacak ve özelliğini kaybedecek bir lastik değildir.Daha önce ana merkez değişti demiştiniz değişim esnasında usta tarafından ufak bir operayona uğramış olabilir.
    Arka tekerlerin frenleme esnasında kilitlemesi doğru değildir.Arka frenlerin frenleme esnasında yavaşlamaya katkıda bulunması üzerine ön tekerlerden % 60-70 daha az tutması esas alınmıştır.Arka tekerlerinde kilitlenmesi demek frenleme esnasında KONTROL'un kaybolması demektir.
    Dikkat etti iseniz arka dingilin altında arka fren sistemi için bir limitör konulmuştur.Bu limitörün görevi aracın yüke göre ağırlığı ile arka fren sistemine hidrolik yağı göndermektir.Eğerki limitör olmasa idi farklı yük ve ağırlıklarda aracın yavaşlamasında ve durmasında problemler çıkacaktı.Arka frenlerin kilitlemesi iyi bir şey değildir.
    Bir diğer hususta bu güne kadar kaç defa arka kaç defa ön fren balatası değiştirdiniz.Muhtemelen önleri 3-4 defa değiştirdi iseniz arkaları ya hiç değiştirmemişsinizdir yada 1 defa değiştirmişsinizdir.Tüm araçların (kamyonlar,otobüsler ve bazıları hariç) arka frenleri kilitlemez.




  • ARKA FRENLER HİÇ KİTLENMİEZ Mİ ? diye sorulduğu için bazı koşullarda kitlenebilir dedim.sağlıklı bir araçta kitlenmemesi lazımdır.Kampana ise üst üste yapılan hatalar ve bakımları yapılmamaış parçlar yüzünden kitlenme yapabilir, ancak tabii ki bu durum normal değil anormal bir durumdur.zaten hep anormal durumları konuşmuyor muyuz.
  • Ortada belki bir problem olmasada konuyu tartışmak çok güzel takip eden arkadaşlarımız açısından iyi olduğu kanısındayım.Katkılarınız için teşekkür ederim ''vezir'' arkadaşım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yeakin -- 18 Mart 2008; 12:10:07 >
  • vezir ve yeakin, ilginiz için çok teşekkür ederim. Yazdıklarınızı dikkatle okudum.

    - Ana merkez değişirken herhangi bir parça ile oynanmadı, yanındaydım.

    - Arka tekerlerin kitlenmemesi gerektiği beni sevindirdi. Çünkü bende de kitlenmiyor.




    - -** Artık sorunumun kaliperlerden kaynaklandığını düşünmeye başladım. Daha önce yazdığım gibi geçen yıl ön balata değiştirdiğimde sıkıyor gibiydi. Bir ustaya gittim ve çırakları kaliperleri çıkarıp birşeyler yaptılar. Kaliper pistonlarının ayarlarıyla oynamış olabilirler. Kaliperdeki piston ile balata arasında boşluk olabilir diye düşünüyorum.

    Bunu anlamanın bir yolu var mı? Sanırım kaliperleri ve bakataları söküp, pistonlara bakmak lazım. Nette okudum kaliper piston ayarı diye bir şey varmış.

    (Sol arkanın tekerlek silindiri sızdırıyordu. 1 yıla yakın öyle gezmişim. Yeni değiştirdim. Ön frenlere çok yüklenmişim bu süre zarfında. Nasıl anladım? Çok balata tozu geliyordu arabayı yıkarken.)



    --** Westinghause konusuna gelince, evet bu parçaya da baktıracağım. Tamir takımları varmış, bu tamir takımını değiştiririm. İşte komple bir bakım yapılır. Bu noktada bana önerileriniz ya da uyarılarınız var mı?




  • disk franlerde caliper kendini otomatik olarakayarlar prensip olarak anlaman için basit bir çizim ile birlikte animasyon veriyorum.Kırmızı oka basarsan boşluk nasıl geliyor göreceksiniz.

    http://auto.howstuffworks.com/disc-brake2.htm
  • Vezir, demekki ön kaliperlerden şüphelenmeme gerek yok. Madem otomatik.

    O zaman elimde iki seçenek var.

    1. Westinghouse

    2. Kampanalar


    1) Westinghouse tamir takımını değiştireceğim dediğim gibi. yeakin, sizin dediğiniz parça hangisidir resme bakacak olursak?

    2) Kampana ayarı yapılırken ustanın elinde küçücük bir parça kalmıştı. Bunu taktı gerçi yerine ama ben yine gıcıklandım. Bu kampananın geri kurma mekanizmasını tek olarak değiştirebilirmiyim? Takriben ne kadardır?


     ---Fren sistemi birkaç soru




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.