Şimdi Ara

FTTB Fiber değildir. FTTH herkesin hakkıdır. (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
166
Cevap
5
Favori
12.191
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
30 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • FTTB de evinizin içerisine gelene kadar iki defa QoS a uğruyorsunuz, FTTH ta 1 defa. Hatlar yoğunlaşırsa ki günümüz şartlarında artık Amazon gibi servislerin internet tüketimi 1 TV de bile 50 Mbps altında kalite sorunu oluşturuyor, oldukça önemli olacak.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Drahmizm -- 21 Mayıs 2022; 19:16:15 >
  • miskindvd kullanıcısına yanıt

    VDSL in FTTB tipi kurulumu çok kötü üstelik. Mesafe olarak sorun olmasa da genellikle sitelere kurulan bu sistemde hemen hemen her daire internet kullanmakta ve hat parazitinden kaynaklı (Türkiye'de VDSL vektörleme yok) 100 Mbps almak çoğu zaman imkansız olmakta. Bu tarz bir sistemde 50 Mbps i kullanabiliyorsanız şanslısınız :)

  • Millet evine port yok diye adsl bile bağlatamıyor, gidip mecburiyetten ay da 180₺ ye 100gb kotalı superbox alıyor konu sahibi arkadaş FTTB beğenmiyor. Neyse ki site sakinleri sana gereken cevabı vermiş…

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Drahmizm kullanıcısına yanıt

    Problemi anlamadım. QOS dediğiniz quality of service ve bazı kritik bağlantı tiplerini diğerlerine göre önceliklendiriyor. Görüntülü görüşme vb bağlantıları torrente, indirmelere veya stream'e göre önceliklendirmesi benim istediğim bir şey olur ki evdeki modeminiz de bunu yapıyor.

    50mbps altında kalite sorunu yaşandığına da katılmıyorum. 25mbps bile yetiyor. evde birileri kullanırken belki 4K'ya yetmez ama FTTB'de 100Mbps alabildiğinizi düşünürsek dar boğaz değil. Sorun daha çok belli bant genişliğinin çok fazla kişiye paylaştırılması ve upload düşüklüğü.

  • Philipp_Plein kullanıcısına yanıt

    Yahu hocam, niye mağduriyeti gruplandırma isteği var sizde? Fibere ulaşamayan insanlardan biriydim 1 yıla kadar. Keşke her bir daireye ulaşsa fibersiz kimse kalmasa dünyada. Site sakini dediğin adamlar 60 yaş ortalamasının üstünde ve elimden gelse fiberi sökeceğim diyen internet kullanmayan insanlar. Türkiye'de hak aramak neden suç, anasını satayım neden daha iyisini istemek suç? Ben işim gereği diyorum, hız almam gerek diyorum adam kutuya dandik ethernet switch takmış Gigabit switchi takmamış. 100'den yukarıyı veremiyor ki verdiği hizmet de hızını yansıtmıyor bile. 90'ı geçtiğini nadir gördüm. Kendim CAT6 kablo aldım, la daha ne yapayım ben? Babamın Fiber fabrikası var da ben mi dağıtmıyorum ADSL bağlatan insanların mahallelerine. Hak arayan birini gördüğünüzde çılgına dönüyorsunuz la. Adam mağdur olmuş, ADSL bile bağlatamamış, ben o adamın da yanındayım. Gerekirse yarın Türkiye'de her bir binaya fiber gelmesi için her türlü imzayı atar, her türlü protestoyu gösteririm. Mesajımda belirtmişim zaten bazı kişiler ulaşamıyor bile diye.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BuyukLob -- 21 Mayıs 2022; 21:35:42 >




  • Obsidian80 O kullanıcısına yanıt

    Ne diyorsun kardeşim ya? Var web sitesinde paketleri 100'ün üzerinde. Madem fiberin alası versin hadi, ben ihtiyacım var diyorum parasıyla alacağım diyorum hadi versin?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BuyukLob -- 21 Mayıs 2022; 21:33:11 >
  • unununium U kullanıcısına yanıt

    Evet hocam asıl problem burada. Gigabit Switchli FTTB'ye gene razıyım. 500 Mbps rahatlıkla verebilir Gigabit Switchle.

  • BuyukLob B kullanıcısına yanıt

    Senin site değiştirme zamanın gelmiş. Verin oradan kardeşimize bir Turknet gigafiber 1000mbps 150₺


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Philipp_Plein kullanıcısına yanıt

    Sıkıntınızı ciddi manada anlayamadım. Hakikaten yazmak için yazıyorsunuz.

  • Operatör tarafında o şekilde olmuyor, genel veri trafiği, VLAN, VPN, abone paket önceliği şeklinde dengeleniyor.

    25 Mbps ile interneti sadece TV niz kullansa bile 4K keyfini çıkaramazsınız, sürekli 1080p ye düşer.

    Upload konusu ayrı bir konu, düşük yükleme hızları yüzünden zaman ve enerji kaybı çok yüksek. Bulut tabanlı yedeklemeleri kullanmak mümkün değil.

  • Beslenmenize dikkat edin, gıda zehirlenmesi yaşamış olabilirsiniz.

  • BuyukLob B kullanıcısına yanıt

    Fttb Sol altyapım var uzuuun uğraşlar sonucu geçen yıl 200/20 ye geçiş yaptım Huwai Gigabit swiç taktırdım sitede hatta binada bir tek benim 200 mbit abonesi.

    Aşağı santrala indiğimde 70/80 swiçlik cihazda bir tek benim Cat kablosu takılı.

    Geçen günde 500 e geçmek istediğimde altyapı kaldırmaz denildi sistem izin vermedi. Yine uzuun uğraş sonucu Uplink değişti ama henüz 500 başvurusu yapmadım...


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Drahmizm kullanıcısına yanıt

    Hocam bu noktada bir yanlışı düzeltmek gerekiyor. FTTB ve FTTH altyapılar temelde iki farklı şebeke modeline dayanıyor. İlki Aktif şebeke (AON) ikincisi ise Pasif şebeke (PON). Aktif şebekenin en büyük farkı noktadan noktaya olması. Bağlantılar yalnızca iki cihaz arasındadır, bölünme, kapasitenin ortak kullanılması gibi durumlar yoktur. Pasif şebeke ise fiber sahada bölücüler ile çoklanarak bir noktadanbir çok noktaya dağıtılması prensibi ile çalışıyor. Ülkemizdeki FTTC şebekeler aktif şebeke. FTTB/DSL'ler aktif şebeke. FTTB/Eth sistemler ise bazıları pasif bağzıları aktif şebeke. Türk Telekom'da FTTB/Eth'de PON epey yaygın, Turkcell'de ise eski kurulumlardan oluştuğu için genellikle FTTB şebekeleri aktif, pasifi hiç var mı bilmiyorum. FTTH'de ise ülkemizdeki ilk FTTH uygulaması Ankara Dikmen Park Vadi Evlerinde uygulandı Türk Telekom tarafından bildiğim kadarıyla. Burada kurulan şebeke AON FTTH idi (FTTH-AE olarak da geçebilir). Ancak telco'lar daha sonra FTTH'de PON şebekeyi kullanmayı tercih ettiler. PON şebekede sanraldeki veya sahadaki OLT'nin içerisindeki kartların her bir portuna kabaca 48-64 abone civarı bölünme yoluyla bağlanır. Standart GPON'de her bir portun kapasitesi 2.5 Gbps (kapasiteleri yalnızca DL yönünde yazacağım), bunun haricinde 10G-PON/XGS-PON da var kapasite 10Gbps, NG-PON2'de ise 40Gbps. Bir de bunlar haricinde Nokia PON'lar var bunlar da 25G'den 100G'ye kadar değişik ölçeklerde modülasyonlara sahip. Şuan NG-PON2 ve 100G'lik Nokia PON ticari olarak kullanımda mı bilmiyorum ama duyduğum kadarıyla Türk Telekom 25G ve 50G'lik Nokia PON'ları kullanıyor, artık ne kadar doğru ne kadar yanlış bilemeyeceğim ama kaynağımın fena olmadığını ifade edebilirim. Nokia'yı ağırlıkla Türk Telekom kullanıyor ülkemizde ama Vodafone'un o kısıtlı sahada bulunana FTTH altyapısı da Nokia keza Turkcell de yeni yeni bazı sahalarda Nokia kullanmaya başladı ama Nokia PON modülasyonlarını kullanıyorlar mı bilmiyorum.


    Yani uzun lafın kısası PON şebekeler günümüzde Avrupa'daki telco'lar için maliyet etkin bir hale geldiği için gözde ancak çok iyi planlanması ve maliyetten de kaçılmaması gerekiyor yoksa kapasite sorunlarının oluşması olası ayrıca kapasite sorunlarında esneklik bakımından asla aktif şebeke kadar esnek değil. Örneğin aktif şebekede kapasite yetersizliği varsa SFP değişikliği en olması switch desğişikliği ile hemen kapasiteyi arttırabilirsiniz veya ek bir hat daha çekebilirsiniz. Pasif şebekede ise müdahale etmek kolay değil ya daha yüksek kapasiteli modülasyonlara geçip OLT tarafına yatırım yapacaksınız ya da sahada daha az böleceksiniz, peki sahaya nasıl müdahale edeceksiniz? Tüm erişim şebekesini elden geçirmek bile gerekebilir böyle bir durumda.


    Şayet FTTH şebekeler AON işeklinde kuruluyor olsaydı (ki bunu yapan telco'lar oldukça sayılı Avrupa'da yani benimsenmemiş bir yöntem) o zaman tamamen haklı olmuş olurdunuz ancak mevcut durumda çok sğlam modülasyonlar kullanılmadığı sürece GPON öyle çok da iyi bir altyapı türü değil bana soracak olursanız.





  • Hocam aktif switch'ler PON ile beslenmiyor aktif ethernet ile beslendiği için 128 cihazdan birisi değil, 1 cihazdan biri oluyor sadece. Hatta bir kaç tane FTTB fotoğrafı da göstermek isterim örnek olarak.


    FTTB Fiber değildir. FTTH herkesin hakkıdır.

    Bu Ericsson/Calix T720G MDU. Uplink GPON. 2.5G/1.25G. Ethernet portları GE (FE versiyonları da bulunabilir).



    FTTB Fiber değildir. FTTH herkesin hakkıdır.

    Bu Nokia G-24240E-P Uplink GPON 2.5G/1.25G ethernet portları FE olması lazım G-24240E-Q olanı da var belki birisi GE olabilir bakmak lazım data sheet bulup.



    FTTB Fiber değildir. FTTH herkesin hakkıdır.

    Bu ise Telekom'a ait aktif birr switch. Kapasitesi SFP arayüzüne göre değişebilir. 1G'den 100G'ye kadar yolu var diyebilirz kabaca ve işin güzel yanı kapaste paylaşılmıyor, sabit.






    FTTB Fiber değildir. FTTH herkesin hakkıdır.

    Bu Turkcell'e ait bir Huawei FTTB switch. Aktif ethernet. Mesela alttaki switch 10x2 20Gbps bağlantıya sahip. Hatta @LGR9 hocamın bşnasındaki switch bile olabilir bu, konfigürasyona uyuyor FTTB Fiber değildir. FTTH herkesin hakkıdır. Üstekki switch'in uplink ne kadar bilemedim ama aktif o da.



    FTTB Fiber değildir. FTTH herkesin hakkıdır.

    Mesela burada da yukarıdaki switch sahadaki diğer siwtchleri besleyen aktif bir swtich.



    FTTB Fiber değildir. FTTH herkesin hakkıdır.

    Bu da Turkcell'e ait aktif FTTB D-LİNK marka.






    FTTB Fiber değildir. FTTH herkesin hakkıdır.

    Telekom'a ait Tip21 (belki Tip16 da olabilir bir ihtimal) Huawei aktif bir combo box, MA5600 olabilir. Bunların bazılarında FTTB/Eth çıkış da var ama normalde VDSL/ADSL.




    FTTB Fiber değildir. FTTH herkesin hakkıdır.

    Bu Türk Telekom'a ait Tip17 olması lazım markasını bilemiyorum ama Nokia (Alcatel) gibi duruyor. Bu da combo box. hem FTTB/Eth hem de DSL.




    Elbette önceki mesajımla birlikte PON şebeke çok kötüdür diye algılanmasın. Ben geleceği var ancak Nokia PON gibi yüksek kapasiteli modülasyonlarla. Yani port kapasitesi örneğin 50Gbps olan bir PON şebekede nasıl kapasite sorunu oluşsun ki kolay kolay? Ancak standart GPON bence epey düşük kapasiteli.





  • o fotoğrafı ben atmıştım buraya FTTB Fiber değildir. FTTH herkesin hakkıdır. benim binamdaki değil fakat benim bağlı olduğum edge switch o, üsttekiler uplink; 30Gbps alttakiler ise diğer binalardaki switchleri besliyor ancak fotoğraf eski, uplink şu an 50Gbps, diğer binalara ise giden kapasite ise 150Gbps, birkaç ay önce NOC'a sordum, en yoğun zamanlarda 43Gbps civarı kullanım olmuş.

  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt

    Pasif saha dolaplarına sadece bir port çıkışı verilmiyor, birden fazla port çıkışı veriliyor. Kapasite sorunu oluşursa farklı bir port ile binaları ayırmak mümkün (OLT den gelecek ek port çıkışı için boşta fiberler her zaman mevcut) bu yüzden o dolaplara müdahale kolay durumda. Çok isterseniz bir port çıkışını doğrudan binaya yönlendirebilirsiniz, dolaplar buna imkan sağlıyor.

    Her FTTC nin aynı şekilde SW ten çalıştığını düşünmüyorum çünkü çoğunlukla MDU ONT ler OLT altına porta bağlı yani SW yerine pasif saha dolabından (OFSD) çalışıyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Drahmizm -- 30 Mayıs 2022; 23:9:6 >
  • QoS paket kaybına neden oluyor. Hızı sınırlamak için bazı paketlerin geçişine izin vermez, bu durum oyunlarda vs. paket kaybına neden oluyor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Seto-Kaiba kullanıcısına yanıt
    Doğru değil gibi duruyor.
    Modemde QoS var ve oyunlarda herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Pakedi bekletiyor, Ping’e sebep oluyor deseniz anlarım da paket kaybına sebep olmaz gibi geliyor.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Paketleri sıraya alabilmesi için router/modemlerde yüksek ram olması gerekir. Hangi birini sıraya alacak hocam. Trafik önceliklendirmeyi kastetmiyorum burda, bandwith kontrolünden bahsediyorum. Trafik önceliklendirme ayrı. Medya tipine/ IP aralığı / MAC vb. şeylere göre hangisinin önce geçeceğine izin veriliyor onda sadece.

    TCP protokol gereği ulaşamayan paketi,ulaşıncaya kadar tekrar yollar, belirli bir süre sonra denemeyi bırakır tabi. Bu durum bu nedenden ötürü pingede neden olur.

    Ek olarak, QoS a takılabilmek için ilk önce QoS a konulan bandwidth sınırına yaklaşmanız gerekir. Limite yakınd değilseniz, zaten otobandasınız hocam.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Seto-Kaiba -- 31 Mayıs 2022; 15:47:24 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Seto-Kaiba kullanıcısına yanıt

    İnternet hızımızın 30 mb olduğunu varsayarsak.


    Belli bir İP bloğuna örneğin 192.168.1.1 ile 192.168.1.150 arasına 20 mb tanımlarsanız 150 ip dışına otomatik 10 mb atanmış oluyor. Tabi pc den ip nizi 150 ve üstü olarak manuel ayarlamanız gerekiyor. QoS ayarlarım benim bu şekilde. Bu 10 mb bana oyunlarda ping yaratmaması adına kullanıyorum. QoS devrede olmasa 30 mb tamamını evdekiler kullandıkları için pingde dalgalanmalar oluyor. Hatta bana internet kalmıyor FTTB Fiber değildir. FTTH herkesin hakkıdır. 

  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.