Şimdi Ara

G5 seviyesindeki olağandışı jeomanyetik fırtına Dünya'ya ulaştı: Etkileri neler?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
628
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • G5 seviyesindeki olağandışı jeomanyetik fırtına Dünya'ya ulaştı: Etkileri neler?
    NOAA'nın Uzay Hava Tahmin Merkezi, geçtiğimiz kısa süre içerisinde şiddetli bir etki potansiyeline dair bir uyarı yayınladıktan sonra, cuma günü ekstrem bir G5 jeomanyetik fırtınanın Dünya'ya ulaştığını söyledi. G5, skalası G1'den G5'e kadar olan ölçekte en güçlü jeomanyetik fırtına seviyesi anlamına geliyor.



    Küresel sorunlar yaşanabilir



    NOAA, jeomanyetik fırtınanın yaygın voltaj kontrol sorunları ve koruyucu sistem sorunları yaratabileceği konusunda uyarıyor. Bu şiddetli fırtına altında bazı şebeke sistemlerinde tamamen çökme veya elektrik kesintilerinin yaşanabileceği belirtiliyor. Aynı zamanda trafoların da hasar görebileceği aktarılıyor. Bunlarla birlikte radyo yayınları ve uydu navigasyonlarında da kesintilerin yaşanmasına kesin gözüyle bakılıyor.



    Yetkililer bu jeomanyetik fırtınanın, 2003 yılından bu yana Dünya’ya ulaşan en güçlü fırtına olduğuna dikkat çekiyor. 2003’te yaşanan fırtına İsveç'te elektrik kesintilerine yol açmış ve hatta Güney Afrika'da trafolara zarar vermişti.



    Kuzey Işıkları pek çok yerde






    Jeomanyetik fırtına aynı zamanda Kuzey Işıkları olarak da bilinen aurora borealis'in çok geniş ölçeklerde görülmesini sağlıyor. Güneş'ten gelen sürekli emisyon akışı gezegenin manyetik alanını bombalamaya devam ettiği için etkiler hafta sonu boyunca devam edebilir. Normalde Kuzey Işıkları adından da anlaşılacağı gibi kutba yakın bölgelerde görülür. Ancak jeomanyetik fırtınanın çok güçlü olması nedeniyle ışıklar, daha alt enlemlere de ulaşıyor. Dün gece Türkiye’nin kuzey kıyılarında (Rize-Trabzon vb şehirler) ışıklar aktif bir şekilde görüldü. Bu hafta sonu boyunca Kuzey Işıklarının Türkiye’den görülmeye devam edilmesi bekleniyor.



    Çok sayıda patlama gerçekleşti



    NOAA, çarşamba gününden beri Güneş’te patlamaların yaşandığını ve en az 5 tanesinin Dünya’ya dönük şekilde gerçekleştiğinin altını da çiziyor. Bunlar, Güneş atmosferinin en dış kısmı olan Güneş'in koronasından çıkan plazma ve manyetik alan patlamaları olan bir dizi taçküre kütle atımları (CME) olarak bilinir.



    G5 seviyesindeki olağandışı jeomanyetik fırtına Dünya'ya ulaştı: Etkileri neler?
    NOAA, patlamaların meydana geldiği alanın Dünya'nın çapının 16 katı olduğunu ve daha fazla Güneş aktivitesi beklendiğini söyledi. Buradaki güneş lekesi o kadar büyük ki aslında Güneş tutulmalarını izlediğiniz gözlüklerle alanı görebilmeniz mümkün. NOAA, bu lekenin AR3664 olarak adlandırıldığını söylüyor. Space.com’a göre bu lekenin genişliği yaklaşık 200 bin km ve mevcut Güneş döngüsünde görülen en büyük ve en aktif lekelerden biri. Aktarılanlara göre bu lekede X3.98 gücünde bir patlama meydana gelmiş durumda.



    NOAA'nın Uzay Hava Tahmin Merkezi operasyon şefi Mike Bettwy’ye göre birçok insan için fırtınanın en görünür kısmı aurora olarak da bilinen kuzey ışıkları olacak. Ancak yetkililer ve şirketler, olayın küresel konumlandırma sistemleri, radyo iletişimleri ve hatta elektrik gücü gibi altyapı üzerindeki etkilerine dikkat etmek zorunda.



    Ayrıca, Güneş atmosferinin en dış kısmı olan Güneş'in koronasından çıkan plazma ve manyetik alan patlamaları olan bir dizi taçküre kütle atımları (CME'ler) da olmuş durumda. Güneş patlamaları ve taçküre kütle atımları sonucunda jeomanyetik fırtınaya ek olarak Güneş radyasyonu fırtınası da gözlemlenmiş durumda. Bu, özellikle yüksek irtifada uçan uçaklardaki insanların yüksek radyasyon riskine maruz kalabileceği anlamına geliyor.



    Fırtına, Dünya'daki insanları nasıl etkileyecek?



    G5 seviyesindeki olağandışı jeomanyetik fırtına Dünya'ya ulaştı: Etkileri neler?
    Bir jeomanyetik fırtına gözlemi veya uyarısı, uzay havasının Dünya üzerindeki veya Dünya'ya yakın yörüngede bulunan kritik altyapıyı etkileyebileceği anlamına geliyor. Fırtına sistemlere ek akım getirebilir ve elektrik hatlarına zarar verebilir.



    Bunlar genellikle amatör radyo ve ticari havacılık gibi yüksek frekanslı radyo dalgalarına dayanan iletişimin zarar görebileceği anlamına geliyor. Aynı zamanda düşük frekanslı radyo dalgalarına dayanan cep telefonunuzun ya da araba radyonuzun bozulma ihtimalinin düşük olduğu anlamına geliyor. Yine de elektrik kesintilerinin meydana gelmesi mümkündür.



    Tarihte kaydedilen en önemli güneş fırtınası 1859 yılında meydana gelmişti. Carrington Olayı olarak bilinen bu olay, yaklaşık bir hafta sürmüş, geniş bir alanda aurora yaratmış ve yüz binlerce kilometre uzunluğundaki telgraf hatlarını etkilemiştir.



    NOAA'nın Uzay Hava Tahmin Merkezi'nde yapılan güneş patlaması, CME, jeomanyetik fırtına gibi uyarıların asıl hedefi halk değil. Dolayısıyla çoğu insanın bir şey yapması gerekmiyor. Duyuruların amacı, bu altyapıları işleten kurum ve şirketlere haber vermektir. Böylelikle şirketler gerekli önlemleri alarak hasarı minimuma indirebilir veya tamamen kaçınabilir.



    Kuzey Işıklarını görebilecek miyim?



    G5 seviyesindeki olağandışı jeomanyetik fırtına Dünya'ya ulaştı: Etkileri neler?
    Kuzey Işıklarının bu hafta genellikle görülmeyen yerlerde gökyüzünü süslemesi oldukça mümkün. Türkiye’nin kuzey kıyılarında yaşayanlar en yüksek ihtimale sahip, daha alt enlemlerde görüş olmayabilir. Aynı zamanda temiz bir gökyüzü ve ışı kirliliğinden uzakta olmak gerekiyor. Bununla birlikte auroraları bazen çıplak gözle görmek -özellikle alt enlemlerde- zor olabilir. Uzmanlar, kamera sensörlerinin üretilen dalga boylarına karşı daha hassas olduğunu bu yüzden video veya fotoğraf kayıtlarına başvurulabileceğini söylüyor.



    Mevcut jeomanyetik fırtına ne kadar güçlü?



    Güneşte yaşanan fırtınalar, patlamalar ve taçküre kütle atımları uzayın her tarafına yüklü parçacıklar fırlatır. Bu parçacıklar Dünya’nın manyetik alanını ve atmosferini etkileyebilir. Bu etkiler yukarda saydığımız olayları meydana getirir. Eğer bu parçacıklar yeterince güçlüyse ve Dünya'nın manyetik alanında bir rahatsızlık yaratıyorsa bunlara jeomanyetik fırtına adını veriyoruz. NOAA bu fırtınaları 1 ila 5 arasında bir "G" ölçeğinde sınıflandırır; G1 küçük, G5 ise ekstrem noktadır. Mevcut fırtına G5 olarak sınıflandırılmaktadır.



    Bu neden oluyor?



    G5 seviyesindeki olağandışı jeomanyetik fırtına Dünya'ya ulaştı: Etkileri neler?
    Solar döngü, Güneş'in manyetik aktivitesindeki yaklaşık 11 yıllık periyodik değişimdir. Bu döngü, Güneş lekelerinin sayısındaki değişimler ile takip edilir. Döngü boyunca Güneş lekesi sayısı minimumdan maksimuma ve tekrar minimuma doğru değişir. Güneş lekeleri ne kadar çok olursa patlamaların da yaşanma sıklığı o kadar yüksek oluyor.  Aralık 2019'da başlayan mevcut aktivite döngüsünde şimdiye kadar üç şiddetli jeomanyetik fırtına gözlemlendi.



    NOAA yetkilileri, mevcut fırtınayı yaratan güneş lekeleri kümesinin bu Güneş döngüsünde görülen en büyük küme olduğunu söylüyor. Mevcut döngünün 2025 yılında zirve yapması bekleniyor.




    Kaynak:https://www.cbsnews.com/news/severe-geomagnetic-storm-watch-issued-unusual-solar-event/
    Kaynak:https://www.swpc.noaa.gov/news/g5-conditions-observed







  • O zaman 2025 te dikkatli olunmalı. Bu tür şeylere pek denk gelmeyen kutuplarda olmayan coğrafyalardakiler her türlü dikkatli olmalı .

  • Gökyüzü pembiş pembiş tam lgbt G5 seviyesindeki olağandışı jeomanyetik fırtına Dünya'ya ulaştı: Etkileri neler? 

  • 2008 ve 2019 tarihleri arasında yaşanan 24 numaralı Güneş Döngüsü'ndeki (Solar Cycle 24) 2012-2014 Solar Maksimum'u görece zayıftı. Son bir asır içerisindeki en zayıfıydı. 2019'daki tahmine göre sonraki döngünün (Solar Cycle 25) Solar Maksimum'unun 2025 yılında yaşanması ve ortalama faaliyet miktarına daha yakın yani önceki Solar Maksimum'a nazarla belirli bir miktar daha faal olması bekleniyordu. Ama geçen yılın sonuna doğru önümüzdeki Solar Maksimum'un daha erken bir tarihte (Ocak-Ekim 2024) yaşanacağına ve 2019'da beklenenden daha güçlü olacağına dair tahminlerinde revizyon yaptılar:


    Solar experts predict the Sun’s activity in Solar Cycle 25 to be below average, similar to Solar Cycle 24 (weather.gov)

    NOAA forecasts quicker, stronger peak of solar activity (weather.gov)

    Homepage | NOAA / NWS Space Weather Prediction Center


    Bu arada Solar Maksimum = Güneş'in yaklaşık 11 yıllık inişli çıkışlı döngüye sahip faaliyetinin tepe noktası.


    2023 Ekim revizyonuna rağmen gene de 25 döngüsünün Solar Maksimum'unda ortalamanın altında bir faaliyet beklemişler. 25.döngünün de görece durağan geçeceği farz ediliyor. Fakat faaliyetin tahmin edilene kıyasla arttığı ve artabileceği revizyonla beraber bariz diyebiliriz. Önümüzdeki en yüksek Güneş faaliyet düzeyinin beklenenden fazla artma eğiliminde olduğu ve tahminlerin tam tutmadığı aşikar çünkü. Aşağıdaki grafikten de anlayabilirsiniz:



    G5 seviyesindeki olağandışı jeomanyetik fırtına Dünya'ya ulaştı: Etkileri neler?


    Solar cycle 25 - Wikipedia

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • Sonumuz derin mor dizisi gibi olmasın da...


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gelecekte güneş dünyanın ölümüne sebep olacak. bu yüzden bill gates güneşi engellemeyi amaçlayan araştırmalara yatırım yapıyor.

  • teamwork kullanıcısına yanıt

    Güneş "Kızıl Dev" fazındayken Bill Gates'in zaten milyonlarca yıl önce ölmüş - ve çoktan unutulmuş - haliyle pek bir şey yapabileceğini zannetmiyorum. :d


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bugün de devam ediyor

  • Onun için gelecekte insanoğlunu Marsa çıkarmayı ve kolonize etmeye planlayıp ve hazılanıyorlar.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.