Şimdi Ara

Garuda Linux Kurulum Ve İncelemesi (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
6
Favori
1.890
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
15 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Genelde serverlarda centos veya redhat, kendi bilgisayarımda da qubes os, kali, backtrack veya whonix kullandığım için hep debian tabanlı distrolar kullandım. Ubuntu ve mint de debian tabanlı olduğu için ve son kullanıcıya yönelik olduğundan debianın ubuntusu neyse ubuntunun da minti öyle birşey gibi gördüğüm kadarıyla. Debian için kernel sürümleri veya patchler packler eski oluyor sistemi stabil tutmak adına özellikle rhel veya centos için de geçerli bunlar ama Ubuntu veya mint de tam olarak böyle değil ki güncel donanımlar güzel bir şekilde destekleniyor ki bugün bu yüzden bu kadar fazla kullanıcıya sahipler, ki bunların çoğu da acemi kullanıcılar. Mint de gördüğüm kadarıyla ubuntudan bile daha çok son kullanıcıya yönelik bir distro. Debian tabanlı çok fazla distro olması, kullanımlarının çok yaygın olması ve dolaylı olarak bir sorun yaşandığında destek bulabileceğiniz kullanıcı topluluğunun da çok fazla olması yine son kullanıcı adına hep bonus.

    Bugün debian tabanlı bir sistemde sorun yaşarsam çözebilir miyim, evet zaten rhel veya centos serverları üzerinde senelerini geçirmiş, yine backtrack ve kali üzerinde de senelerini geçirmiş biri olarak rahatlıkla çözerim ama bunlarla uğraşmak istemiyorum artık, ben de artık sorun yaşamak istemeyen bir son kullanıcı olarak görüyorum kendimi bu konuda mint hiç kullanmamış olsam da okuduğum ve tavsiye edildiği kadarıyla bu konuda gerçekten başarılı, aynı zamanda mint distrosunun açılış hızı, ve uygulamaları da açma hızı ciddi derecede hızlı buna mate arayüzü de dahil. Arch tabanlı en çok tavsiye edilen manjaro veya endavour veya pop bilmem ne gaming distrolarından veya fedoradan, ubuntudan da daha hızlıydı. Evet bende şaşırdım mint gibi bir dağıtımda o hızları gördüğümde, sonuçta lightweight bir dağıtım değil. Konudaki distroyu kullanmadım ama kesinlikle aklıma yattı, denemeyi düşünüyorum fakat kullanmadığım için yine tavsiye verecek olsam mint tavsiye ederdim. Özellikle mate arayüzünün windows kullanıcılarına daha yakın ve aynı zamanda göze de çok hitap eden bir arayüz olması sebebiyle benim de aslında bugün mate kuracak olma sebeplerimden biri mate arayüzü, ne kadar alışık olmasam da..


    Bunlar test sonuçları, şaşırtıcı ama hoşuma gitti mintten böyle bir performans beklemiyordum.

    distro -------------idle ram--------gimp-------firefox

    peppermint------450 mb---------4.0---------3.0
    mint-xfce ---------640 mb---------5.0---------4.0
    mınt-mate--------718 mb---------5.0---------4.0
    zorin-lite----------1000 mb--------5.0---------5.0
    opensuse ---------577 mb---------4.0---------12.0
    debian-xfce ------727 mb---------7.0----------8.0
    debian-gnome---1085mb--------5.0----------9.0
    manjaro-xfce-----596 mb---------5.0----------5.0
    mx linux------------612 mb------- 4.0----------5.0
    xubuntu------------879 mb--------6.0----------12.0
    endeavour os-----601 mb---------7.0----------6.0
    linux lite------------1903 mb-------7.0----------6.0


    Çok uzun yazmışım, yazarken akıp gitti halbuki. Konu çok hoşuma gitti bir bu kadar daha yazabilirim. Bu konuyu açtığınız için teşekkür ederim, gerçekten linuxu hiç bilmeyen birinden uzmanına kadar herkes için faydalı bir konu oldu. Herkesin kendi görüşlerini paylaşması ve deneyimleri üzerine tartışması da gerçekten bilgimize bilgi katıyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berkan 197 -- 3 Temmuz 2023; 11:58:22 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • @berkan 197 Paylaşımlar için teşekkürler. Linux server kullanacak seviyede uzman olanların da burada olması güzel.


    Mate nispeten hafif bir masaüstü ortamı diye biliyorum. Daha önce çalıştığım okulda çok eski bir masaüstü bilgisayar vardı; Windows kağnı gibi açılması kendine gelmesi işkence gibiydi. Pazartesi sabahları İstiklal Marşı çalmam gerekiyordu tören için. O pc ye Mint Mate kurmuştum. Sanırım hala duruyordur.


    Testleri siz mi yapmıştınız? Aslında masaüstü ortamları da farklı performans değerlerine sahip olacağından eğer dağıtım test edilecekse dağıtımları aynı masaüstü ortamları ile test etmek daha yararlı bilgiler sağlayabilir. Ya da aynı dağıtımın farklı masaüstü ortamlarıyla test etsek nasıl olurdu?


    Bir de testlerin bize söyleyemeyeceği şeyler de var tabii. Ben Mint Cinnamon'u ilk tanıştığımda çok beğenmiştim. Gereç deposundan edinilebilen radyo uygulaması çok işime yarıyordu; binlerce istasyonun yaında birçok Türk radyosu da hazırda bulunuyordu. Hele Cinnamenü çok iyiydi. Değişik temalar altında çok şık görünüyordu ve işlevsel olarak da 10 numaraydı. Ancak makine özelikle son 2 yıldır çok kasılmaya başlamıştı. Bazen briç oynarken Firefox kiliteniyordu. Birkaç kez oyunu yarıda bırakıp restart yapmak zorunda kalmıştım. Sürekli fan sesi de cabası. Bu kasılma durumu Cinnamon'dan kaynaklı mıdır, Mint Cinnamon'a has mıdır bilmiyorum.

    Bir de, çekirdek güncellemeleri sonrasında çözülemeyen "bozuk paket" sorunları yaşıyordum. Sonra bir tesadüf eseri, daha doğrusu sorunu çözmek adına deneme yanılma yöntemi birşeyler denerken farkettim ki eğer sistem çekmecesindeki Nvidia Settings'ten İntel Gpu'ya geçip güncelleştirmeleri alırsam, sistemi yeniden başlattıktan sonra da tekrar Nvidia Gpu'ya geçersem "bozuk paket" sorunları yaşamıyordum. Dual işletim sistemi kullanırken diğer işetim sistemini de güncelleyince o a doğal olarak kendi önyükleyicisini kuruyordu. Sonra Mint'i açıp kendi önyükleyicisini kursun diye Boot Reapir çalıştırınca sonuç alamıyordum. Onun çözümünü de şöyle sağladım: TimeShift ile yeni bir yedek alıp onu hemen geri yüklüyordum; o zaman TimeShift sayesinde Grub da sorunsuz olarak tekrar yükeniyordu.


    Bu çekirdek güncelleme olayının çıkardığı zorluklar ve angaryadan dolayı, çekirdek güncellemelerini artık birkaç seferde bir almaya başlamıştım. Usanmıştım yani. Bazen de güncelleme depoları offline oluyordu; ya da güncelleştirme alırken iş yarıda kesiliyordu. Az da olsa böyle sorunlar da yaşadım.


    Garuda kullanmaya henüz başladım. İşler şimdilik iyi gidiyor. Umarım uzun yıllar boyunca da iyi gider. KDE'yi de seviyorum ve birkaç haftadır KDE konforunun keyfini çıkarıyorum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alaz -- 5 Temmuz 2023; 1:42:52 >




  • endeavouros, gaming linux klasmaninda tek tercihim. bu dagitim bana biraz cok doluymus gibi geliyor, daha yalin olmasini tercih ediyorum genelde kullandigim sistemlerin.

  • alaz kullanıcısına yanıt

    Evet mint hafif bir dağıtım olabilir, dediğim gibi hiç kullanmadığım için net birşey söylemem zor ama her ne kadar hafif de olsa testlerde ki performansı beklediğimden daha iyi bu yüzden özellikle paylaştım, yoksa elbette şunu da çok iyi biliyorum ki yapılan testler ile kullanırken yaşanılan deneyimler çok farklı olabiliyor. Boştaki ram vs. de benim için çok önemli değil, öylesine paylaştım aslında. Testi yapan arkadaşım bu arada, gözünü karartıp deniyor hepsini tek tek sanırım kendisi normalde xfce tercih ediyordu diye hatırlıyorum.


    Son yıllarda gördüğüm kadarıyla desktop ortamında linux çok gelişmiş, özellikle mint için çok çok daha fazla geliştiği söyleniyor. Aslında şuan hiç deneyimlemediğim bir distroyu fazlasıyla över gibi oldum ama sadece kullanıcıların deneyimlerinden çıkardığım analiz, sonuçlar bunlar.


    Şuan ki durumum dediğim gibi sorunsuz bir son kullanıcı deneyimi, yoksa boştaki rammiş vs. bunlar çok da önemli değil benim, önemli olan nasıl bı deneyim yaşayacağım. Mint'in aklıma yatma sebebi hakkında okuduğum kullanıcı yorumları, incelemeler ve alışmış olduğum debian tabanlı olması ve belki kullanmayacağımı düşünsem de kali'nin pentest araçlarını kurabilecek olmam.


    Garuda da belli ki farklı bir deneyim sunan bir distro olmuş ki siz de linuxe aşina biri olarak bugün bu distroyu burada paylaşmaya değer görmüşsünüz, linux kullanıcılarının genel olarak deneyimlerini ve görüşlerini paylaşmaya açık olmaları hep hoşuma gitmiştir.


    Şuan artık tek test farklı distroları farklı masaüstü ortamlarında deneyecek hevesi göremiyorum kendimde, ama gözümü karartıp da bazen değişiklik iyidir diyerek garudayı mı kursam diye de düşünmüyor değilim. Bazen iyi bir farklı deneyim insanı alıştığı mı desem monoton mu desem işte bugün hiç kullanmadığım halde kurunca çok aşina olacağımı bildiğim mint yerine, garuda kurup iyi bir deneyim yaşarsam benim için tekrar farklı bir heves yaratabilir..


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Testleri sormamın nedeni acaba ben de testler yapabilir miyim diye sormuştum. Arkadaşınız hangi programı kullanıyor test için öğrenebilir miyim? Bazen aklıma "bizde de distrowatch benzeri bir site olsa, ama testler, incelemeler vb. ile zenginleştirilmiş içerikle linux kullanıcılarına ve kullanıcı adaylarına sağlıklı fikir vermesi adına nasıl yardımcı olabilirim, böyle bir site hazırlayabilir miyim" diye düşünceler geliyor. Tabi kapsamlı bir uğraş, tek başına altından kalkabileceğimi de sanmıyorum. O anlamda bilgi almak için sormuştum.


    Linux masaüstü ortamları gelişmiş durumda evet. Masaüstü ortamlarının genel değerlendirmesi, kaputun altında neler olduğu ayrı bir konu ama bence Linux dünyasının yüz akı yönlerinden biri. Distrolarda topluluk desteği de önemli. Aslında distrolar arasında öyle çok farklar yok anlayabildiğim kadarıyla. Distronun kuruluş amacı, topluluk desteği, buna ek olarak yanında getirdiği ek özellikler vb. birbirlerinden ayrılmalarını sağlıyor; ama çok büyük farklar beklememek lazım. Sonuçta hepsi de Gnu/Linux işletim sistemi :)


    Benim Firefox dün akşam hafiften kasıldı bu arada :( Ama fan hala idle çalışıyor; ki bu müzik öğretmeni olan ve müzik dinleyen biri için büyük avantaj. Bendeki makine eski bayaa, belki de KDE den vazgeçip daha hafif olan Xfce masaüstü ortamı ile bir dağıtım kurmam daha iyi olur, bilmiyorum.

    Mint güzel bir dağıtım. Cinnamon'u da iyi geliştiriyorlar. Keşke KDE masaüstü sürümü de olsaydı. Mint'in KDE sürümü olmayışına hep hayıflanmışımdır.


    Bakalım Garuda'nın yolculuğu nasıl olacak. şu anda distrowatch sitesindeki sıralamada 11. sırada. Umarım zaman içinde daha da tanınır ve ünlenir, kullanıcı sayısı artar. O zaman diğer dağıtımların, donanım ve oyun geliştiricilerinin dikkatini daha fazla çeker ve onlar da Garuda'nın bu başarısının altında yatan nedenleri araştırıp kendi stratejileri için yeni fikirler edinebilirler. Bu da başta Windows'a lisans ücreti vermek zorunda olan oyuncu tayfası olmak üzere hepimizin işine yarar.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alaz -- 11 Temmuz 2023; 18:30:23 >




  • Güncelleme yapmak istedim


    Garuda Gamer ı kurdum bugün. Geçen hafta nvidia driver güncelleme sonrası sistem hiçbir şekilde açılmıyordu. Sadece snap ile driver öncesine dönebiliyordum.


    Bugün ise güncel driver geçen haftadakinden farklı bir sürüm olarak geldi ve sorunsuz nvidia güncel driver yükleniyor..


    İçinde çok fazla uygulama ve oyun - emülatörler olması; aşırı grösel eklentileri ile diğerlerine göre daha yavaş login ve 2-3sn daha uzun süren desktop boot adımı olsa da...........


    Hazır alternatiflerine göre oldukça güzel bir dağıtım


    Arch olması avantaj-dezavantaj sorgulayamam ama farklı repoları ekleyerek flat vs de açarak (pamac-all) oldukça sorunsuz hale gelebiliyor


    Tavsiye ederim.

  • alaz kullanıcısına yanıt

    Selamlar. Mesaja cevabı beni alıntılamadan verdiğiniz için yeni görebildim. Konuyu takibe almayı da unutmuşum o yüzden bildirim gelmedi. Arkadaşım tek tek kurarak test etti, stok halde kurdu hepsini ve sadece orada geçen Firefox, gimp vs. programları yükledi ekstra olarak.


    Bu arada xfce de iyidir hafif ama üzeceğini sanmam alışkanlıkları bazen yıkmak iyi bile olabilir




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berkan 197 -- 3 Ağustos 2023; 15:30:21 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • berkan 197 kullanıcısına yanıt

    Selamlar, ben de yeni gördüm mesajınızı. Teşekkür ederim. Zaman zaman Linux dağıtımlarını incelemek ve onlarla ilgili yazı hazırlamak fikri gelir, gider bende. Aslında çok yararlı olacağını da tahmin ediyorum; ama böyle işleri artık gençlere bırakmak lazım diye düşünüyorum. Ekip işi; tek kişiyle de olmaz.


    Xfce'den vazgeçtim :D KDE başka birşey ve onu kullanma zevkinden feragat edemem :)


    Hazır konuya cevap yazıyorken Garuda ile ilgili deneyimimden biraz daha bahsetmek istiyorum. Garuda'yı silip tekrar kurulumunu yaptım. Bu sefer / alanını biraz daha fazla tutup Snapper Tools ile devam ettim; TimeShift yüklemedim. Kurulumdan sonra Garuda Assistant=>Settings sekmesinde Performance Tweak uyguladım ve fan sesi geri geldi. O ayarı kaldırıp tekrar Power Save tweak uygulayınca fan sesi yine gitti. O gün bu gündür fan sesine elveda dedim.


    Firefox kasılmaları da olmuyor. O zaman tv alma sürecinde, hepsiburada, amazon vs tonlarca sekme açık olduğunda biraz nazlanmıştı. Ama genel olarak, benimki gibi eski bir makinede olmasına rağmen güzel çalışıyor.


    Ses kayıt cihazıyla kaydettiğim birkaç müzik eserinin düzenlemeleri ile birlikte birkaç basit video edit işleri gerçekleştirdim. Sistemi kullanırken herhangi bir zorlanma ya da kasılma yaşamadım. Yağ gibi akıyor.


    Son olarak; arada geçen sürede Garuda masaüstü duvar kağıtlarını yakından inceledim. Ve onların arkasında sağlam bir fikir bütünlüğü olan sanat eseri oldukları kanısına vardım. Duvar kağıtları sanatçı olan ve Garuda ekibinde bulunan bir kişi tarafından hazırlanmış. Yani adamlar sırf duvar kağıtları hazırlasın diye bir sanatçı ile anlaşmışlar ve kendi vizyonlarına uygun bir iş ortaya koymuşlar.





  • alaz kullanıcısına yanıt

    Konu up+ diyerek nasıl gidiyor deneyiminiz hocam son kullanıcı açısından, terninallik işler oldu mu bu süreçte veya güncellemeler olumlu olumsuz nasıl değişimler yarattı?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Selamlar. Geçen süre içinde önemli bir değişiklik olmadı. Hala fan sesi yok. TimeShift yerine sistemle kurulu gelen Snapper Tools kullanıyorum. Üst paneldeki tüm simgeleri de sol tarafa aldım, daha şık oldu.

    Arada bir depolara bağlanmada sorun yaşadım. Mint kullanırken de benzer durumla karşılaşmıştım. (O zaman da Mint global sunucuyu değiştirmemeyi çözüm olarak kullanmıştım.) Nedendir bilmiyorum. Sonrasında Garuda Assistant altında "Refresh Mirror List" gerçekleştirince sorun çözüldü. Ancak orada yeni yansı listesini kaydetsem bile, bir dahaki depolara bağlanamama sorunu yaşayıp ta yansı listesini tekrar tazelediğimde benim kaydettiğim eski listenin, sistem ilk kurulduğundaki haline getirilmiş olduğunu gördüm. (Onda da Türkiye sunucusu seçili oluyor.) Nasıldır, nedendir bilmiyorum. Belki de server makinelerde sıkıntı oluyordur.

    Başkaca bir sıkıntı yaşamadım. Komut satırına işim hiç düşmedi. Her türlü kurulum, güncelleme, paket yükleme-kaldırma vesair işlemleri grafik arayüzden halledebiliyorum.

    Garuda'dan memnunum ve öyle de devam edecek gibi görünüyor.





  • Garuda güzeldir fakat Fedora daha kullanışlı bence, kullanmadıysanız onu da kullanmanızı öneririm.

  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.