Şimdi Ara

Gazeteciler işsiz kalabilir: Google, haber yazabilen yapay zeka geliştiriyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
225
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Gazeteciler işsiz kalabilir: Google, haber yazabilen yapay zeka geliştiriyor
    Yapay zeka ve onun alametifarikaları her yerde karşımıza çıkmaya devam ediyor. Son gelen raporlarda ise Google’ın dahili olarak üzerinde çalıştığı ve test ettiği “Genesis” kod adlı yapay zekadan söz ediliyor. Google’ın Genesis yapay zekasının haber makaleleri üretebildiği aktarılıyor.



    Gazeteciler işinden olabilir



    The New York Times'a göre Google, haber makaleleri üretebilen Genesis kod adlı yeni bir yapay zeka teknolojisini test ediyor. Teknoloji devinin bu aracı sadece The Times'a değil, aynı zamanda The Wall Street Journal'ın sahibi olan Washington Post ve News Corp yöneticilerine de gösterdiği belirtiliyor. Bu tanıtım hakkında bilgi sahibi olan kişilerin aktardığınıza göre Genesis, ister güncel olaylar ister başka türden bilgiler olsun, kendisine iletilen verilerden ham bir metin oluşturabiliyor.



    Ayrıca Bkz.AI devrimi: Apple’ın kendi yapay zekasını geliştirdiği ortaya çıktı



    Kaynakların bazıları Google’ın tanıtımını "tedirgin edici" olarak nitelendirdi. Ayrıca, doğru ve sindirilebilir yazılar yazmak için harcanan emeği göz ardı ediyor gibi göründüğünü söylediler. New York Şehir Üniversitesi'nde gazetecilik profesörü olan Jeff Jarvis, Times'a verdiği demeçte gazetecilerin bu aracı "eğer gerçeklere dayalı bilgileri güvenilir bir şekilde sunabiliyorsa" kullanmaları gerektiğini söyledi.



    Haberlerde yapay zeka kullanımı çok riskli



    Google henüz Genesis'i kullanıma sunmadığından, gerçekten sunup sunamayacağını ya da yanlış bilgilerin yayılmasına yol açıp açmayacağını bilemiyoruz. Öte yandan Google, özellikle Microsoft destekli OpenAI’ı yakalamak için yapay zeka alanında oldukça hızlı davranıyor. Hatırlandığı üzere Google Bard, çıkıştığı gün verdiği yanlış bilgiler nedeniyle eleştirilmişti.



    Yapay zeka araçlarının tamamı, “halüsinasyon” dediğimiz tamamen uydurma bilgiler üretme eğilimi göstermekte. Bu eğilim tamamen kaldırılmadan bu tip araçların haber makalelerinde “denetimsiz” bir şekilde kullanılması ciddi sonuçlar doğurabilir. Bununla birlikte bu araçlar, derlemesi günler sürebilecek raporları çok kısa bir sürede bir metne dönüştürebilir. Bu da ciddi bir vakit tasarrufu anlamına geliyor ancak yukarıda da dediğimiz gibi hata faktörü kritik öneme sahip.




    Kaynak:https://www.theverge.com/2023/7/19/23801282/google-ai-journalism-genesis-generative-news
    Kaynak:https://www.nytimes.com/2023/07/19/business/google-artificial-intelligence-news-articles.html







  • yalaklık yapamıyorsa bizimkiler için hala bir tehdit değil

  • Bize özel "yandaş gazeteci" parametresi de ekler mi acaba?

  • Yalnız bu "halüsinasyon" meselesi yeni değil. Misal, yılın 365 günü sürmanşetten emekliye zam müjdesi duyuran utanmazlar var. Devlet bunları hizaya çekmeli.

  • Sıktı artık şu haberler. AI, niteliksiz vasıfsız ne kadar iş varsa hepsini silip süpürecek. Habercinin kalitelisi daha da fazla kazanacak, vasıfsızı işsiz kalacak. Her meslekte böyle olacak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DburakKoc -- 20 Temmuz 2023; 14:21:35 >
  • Google sayesinde habere ulaşamıyoruz zaten. Ben habere soruyorum haber bana soruyor 😁. Önce bunları temizlesin Google.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Mesela haberi yazan bu arkadaş dolaylı yoldan kendinin işsiz kalacağını da yazmış oldu şu an.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Haber yazarken kulis bilgisi, double-check, gazetecilerin off the record çalıştığı önemli kaynaklar... Bunları bir araya getirmeden içerik üretemezsin. Yapay zekanın burada bir işlevi yok. Haberi sonuçta yine editör denetleyecek. Onu da yapay zekaya devredemezsin. Ayrıca haber okurken, haberi yazan kişinin görüşünü merak ettiğin için okuyorsun. Yapay zeka bana ne yazabilir?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt

    O gazetenin bulunduğu medya grubunun CEO'sunun kardeşinin cumhurbaşkanı ile akrabalık bağı var. Öyle olunca devlet en ufak bir yaptırım uygulamıyor bu medya grubuna.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.