Şimdi Ara

Gecube Radeon HD 4870 1 gb ile yaşanan hüzünlü anlar ve çözüm önerisi yakarışı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
0
Favori
3.021
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • :) biraz duygusal bir başlık oldu, idare edin artık arkadaşlar...

    ama cidden az üzmüyor sistem...


    yıllarca ertele oyun oynamayı, herkes neler neler oynasın uzaktan izle, crysis geldi diye eğlensin epey bi insan, tadını alsın vs, sonra artık yeter bu kadar diyip ertelenmiş upgrade'yi yap tüm parçaları tek tek satın alıp evde kendin topla, ama gel görki 1-2 ay sonra oyunlara dal ve çoğunda sorun yaşa... hatta bu oyunların içinde en ironiği de sektör kazansın, emeğe saygı diyerekten gidip orjinalini aldığın crysis olsun... en çok da o koyuyor adama :)
    gerçi hiç mi tersi bir durum olmadı derseniz var derim. GTA4'ü orada burada okurum herkes sorunlu oynar, ağlar, ben ise full ayarlarda oynayarak en ufak bir yama kurmadan tamamını bitirmiştim. en fazla bazen oyuna girdiğimde heryer siyah gölgelerle kaplı oluyordu, onu da bir kaç kere masaüstüne git-gel yaparak çözüyordum..


    şimdi size aklıma gelen tüm bilgileri dökeyim:

    sistem şu özelliklerden oluşuyor (kolay olsun diye everest'ten kopyalıyorum bilgileri):

    CPU Türü: QuadCore Intel Core 2 Quad Q6600, 1583 MHz (6 x 264) (gerçi xp'de sistem özelliklerinde 2.40 GHz görünüyor)

    Anakart: (nedense bunu everest "bilinmiyor" olarak listelemiş. benim anakart ASUS P5Q Deluxe

    Ekran Kartı: ATI Radeon HD 4800 1.0GB Pci Express 2.0

    Ram: 2 + 2 şeklinde Kingston KHX8500AD2K2 / 4GB (9905316-173.A00LF) (DDR2 SDRAM) DDR2-800 (400 MHz)


    geçen haftasonu yeni xp kurdum. sp3.

    Catalyst Control Center'ın son sürümünü yükledim...

    ve deneme olsun diye yine Crysis kurup, sitesinden de 2 tane yamasını çektim...


    ama sorun aynen devam etmekte. çoğu oyunda bir süre sonra (bazen 10 dk, bazen 1 dk) ekran kitleniveriyor. bazen simsiyah oluyor. bazen çizgili gömlek gibi oluyor. masaüstüne de dönemiyorsun. aslında dönüyorsun da görünmez oluyorsun işte. bilgisayarın power tuşuna parmak atıp resetlemek suretiyle başa dönüyorsun. ama reset ata ata artık hdd'ler zarar görme aşamasına gelecek sonunda...

    kendimce çözüm denemeleri adına Ram'lerin yerini değiştirdim çözüm olmadı. 1 tanesini söktüm tek kullandım yine çözüm olmadı.

    CCC'yi açılışta iptal edip denedim. yine bir çözüm olmadı.

    sıcaklıklara gelirsek everest'in ve CPUID'in verdiği değerlere göre şöyleler;

    sırasıyla CPU çekirdekleri: 40, 38, 34, 34
    Aux : 23
    Hdd: 53
    Anakart: 42
    Ekran Kartı: 62 (oyunlara girdiğimde 80'leri buluyor)


    ayrıca 3DMark06'nın default ayarlarda yaptığım test sonucu verdiği score 9028...



    aklıma şu an gelenler böyle...

    şimdi neler yapabiliriz arkadaşlar?







  • sıcaklıklar normal biraz hdd yüksek gibi ama o da sorun olmamalı.
    karttan tam performans alman için overclock yapmalısın ,
    4gb ramin olduğu içinde vista yada windows 7 64bit yüklemenide öneririm.
    son sürücüleri zaten kurmuşsun

    son olarak güç kaynağın hangi marka ve kaç watt?
  • ben de neyi unuttum diyordum. önemli bir parçadan bahsetmemişim hiç.

    güç kaynağı Silverstone 600w


    overclock dersen aslında ben değil ekran kartı Q6600'e bile yapmayı düşünmüyordum... nedense ayrı bir dünya olarak gelmiştir bana hep oc.. hani default olarak sorunsuzca çalışsın da oc sonraki aşama olsun diyerekten...

    bu arada anakartın biosunu da kontrol ettim az önce, o da son sürüm olarak görünüyor...
  • Ekranda çizikler genelde ekran kartındaki problemlerden oluşur. 3Dmark ile test yaparken kilitlenme olmuyor mu?
  • çizgili gömlek gibi demişim ama o kafa karıştırmasın. öyle mevcut oyunun üstüne çizikler olmuyor. ekran tek renk ile kaplanıyor. genelde siyah ve gri. gri de işte böyle kaplama şeklinde.

    3d mark ile default testte bir sorun yaratmadı hiç.

    birazdan da yüksek ayarlarda bir test yaptıracağım...
  • benzer bir problemi 4870x2 kartımla yaşamıştım bende problem ekran kartı gibi duruyor söküp garantiye yollamanı tavsiye ederim ben yollamığımda kartın arızalı olduğu tespit edilmişti
  • yollamak sanırım en son çare olacak ama işte iyice emin olmak istiyorum. en azından sorunun ekran kartından olduğundan... yoksa biliyorsunuz yolladıktan 2-3 hafta sonra dönüyor en az bu tarz ürünler..

    bu arada az önce 3dmark06 ile 1680x1050 ve 8 AA yeni bir test yaptım, ondan da 8484 puan verdi...
  • Yakın ya da uzak çevre birinden farklı bir kart ile deneme şansınız yok mu?
  • Anlattiklarina bakilirsa bilader senin ekran kartinda bir problem var ayni serinin powercolor olanini kullaniyorum cok cok memnunum hic bir oyunda boyle sorunlar cikmadi !! Birtek Prototypr oyunu onuda ayarlari CCC den standart yapip oyun icinde fulleyince tamam oldu !!!

    Sen en iyisi karti garantiye yolla zaman gecirmeden !
  • ekran kartı arızalı. eğer görüntü gidip renkler çizgi çizgi çıkıyorsa anakart problemi. sappihre 512mb olsa ekran kartın bios hatalı diycem ama gecube müş. garantiye yollamanı tavsiye ederim.
  • güncelleyeyim biraz:

    1) x-men wolverine oyununda da 2-3 bölüm sonra bu sorunu yapmaya başladı...

    2) Fuel oyununda hiç bir sorun çıkarmıyor...

    3) Velvet Assassin oyununda hiç bir sorun çıkarmıyor...

    4) ve bugün Wolfenstein oyununu kurdum. yeni çıkan. tam 1 saat oynadım hiç bir sorun yok. oyun öncesi, esnası ve sonrası olarak sıcaklıkları da ekleyeyim:

    oyuna girmeden 1 dk önce. saat: 22:00
    ekran kartı: 62
    hdd: 53
    anakart: 42
    işlemci çekirdekleri: 45, 43, 38, 38

    oyun esnasında. 22:30
    ekran kartı: 78
    hdd: 53
    anakart: 48
    işlemci çekirdekleri: 60, 57, 52, 52


    oyundan çıkar çıkmaz. 23:08
    ekran kartı: 80
    hdd: 53
    anakart: 49
    işlemci çekirdekleri: 61, 57, 54, 55
  • Sorun çıkmayan oyunlarda kartının tam yüke girdiğinden emin misin?
    - Mesela Wolfenstein (2009), modifiyeli ID Tech 4(Doom 3 motoru) kullanır ve sen değiştirmezsen oyun en fazla 60 kare/sn'de çalışır.
    Bu da, seçtiğin ayara göre, kartının tam yükten çok uzak çalışabilmesi demek.
    - Veya vsync açınca monitör tazeleme hızı, en yüksek kare/sn olur. Ve hatta, kare/sn eğer o tazeleme hızının en küçük oranda bile altına düşecek duruma gelirse, anında o tazeleme hızının yarısına inebilir (Triple Buffering açmazsan). (Ha yalnız, kare/sn'yi işlemci düşürürse, orana göre, bu yarıya düşme durumu olmayabilir. Pek denemedim. Mesela input lag, bundan doğrudan etkilenebiliyor. Düşük kare/sn eğer işlemci sınırıysa, lag olmayabiliyor.)
    - Ya da işlemci sınırı. Aynı etkiyi yapacaktır. Mesela GTA4 gibi bir oyunda işlemci sık sık ve önemli oranda sınırlayabilir (kare/sn'yi işlemcinin üzerine düşenleri yapma hızının belirlemesi durumu. Kart tam yüke giremez).
    Ki 2.40'ta kullanarak bu olasılığı-oranını iyice arttırıyorsun; (1.60 demesi, Speed-Step nedeniyle. Düşük yükteyken 6 çarpanına inip 1.60[6x266] GHz'de çalışır) ama 4.0 GHz bile yapsan ciddi sınır göreceğin durumlar olabilir (sınır=yetersizlik değil. 150 kare verirse o da sınırdır).

    Kartın tam yükte çalışıp çalışmadığını anlamanın tipik yöntemi: Kartın saat hızlarını yükseltmek. Kare/sn belirgin biçimde artıyorsa, tam yüktedir.

    Ancak "tam yük"ün de çeşitleri vardır.
    Kütük gibi görünen sahneler, menü görüntüleri vs. en yüksek sıcaklığa yol açabilir örneğin. Ya da AA açınca sıcaklık düşebilir, sahnenin durumuna göre.
    Ama her zaman en yüksek sıcaklık anlamlı olmayabilir, bu tür durumlarda. Grafik işlemci tam nasıl işler bilemem ama, belli bir birimi özellikle sorun yapıyorsa, bu birimin kullanım durumu sorun çıkıp çıkmayacağını belirleyebilir.
    Yük konusunun belli bir ölçütü yok, kısacası (pek çok birimin aynı anda verimli kullanılacağı ideal durumlar olabilir tabii).


    Bu dediklerimi göz önüne alarak test yaparsan, daha hızlı sonuç alabilirsin.
    Umarım çözersin sorununu. Kolay gelsin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Castle Bravo -- 4 Eylül 2009; 0:33:40 >




  • önce "kartı değiştir" tarzı önerilere yanıt vereyim. bunu böyle "toyota marka araba aldım. bozuldu. toyota kakadır" moduna getirmeye gerek yok. o kadar çok donanımcı insan arasında o kadar çok insan bulursunuz rahatlıkla ki bunlar ati kullanır, sever, sayar, mutludur ve yine o kadar çok insan bulursunuz ki rahatlıkla onlar da nvidia sever, sayar, mutludur... ki uzaklara gitmeye gerek yok aynı kartı kullanan ve hiç sorun yaşamayan arkadaşlar da var aramızda. haliyle bir başka ati alsam, hiç sorunsuz mutlu mesut olma olasılığım da var. ki son ana kadar aslında nvidia 9600 yada 9800 alıyordum yine 1 gb. alacağım yerde stokta olmayınca artık daha fazla beklemeyeyim diyip 4870 de karar kılmıştım. bendeki üründe (ki halen sorunun ekran kartı olduğuna da tam emin olamadık ya neyse...) şu sorun haricinde hiç ama hiç bir problem yok. oyunlar çok çok akıcı. full ayarlarda üstelik. milletin ağladığı GTA4'ü bile bir tek yama kurmadan sonuna kadar oynadım keyifle.. biraz talihsizlik kısaca şu durum. olabilir hani nihayetinde kul yapısı. olasılıksal olarak bana denk düşeceği varmış.

    yani kısaca bu sorunun burada bir düello nedeni olmasını istemiyorum. hiç gerek yok yani.

    kartı başka bir modelle değiştirebileceğimi sanmıyorum. en kötüsü alıp evde bi kenara atacağım ve başka bir kart alacağım. ama işte buna gerek olmadan önce garantiye yollayabiliriz ki ben de garantiye gitmesine kesinlikle onay vermek istiyorum. malum biliyorsunuz ülkemizde garanti işleri nasıl yürüyor. epey bir zaman kaybı oluyor minimum negatiflik adına.

    işin komedisi yakın çevremde kartı deneyebileceğim bir arkadaş da bulamadım. anakartlarına uymadı vs. daha uzak çevremde internet cafesi olan bir arkadaş var. en kötüsü ona gidip deneyeceğim. o güne kadar da evde kendim yapabildiğim kadar test (oyun vs) yapayım ki emin olayım (ya da emin olma sürecini hızlandırayım) dedim...

    @vespasianus : yazdıkların aslında çok mantıklı. her oyunu tek bir fabrikadan çıkıyor gibi düşünmüşüm o anlık. tabi bu bir hata. ama toplamda ölçütümüz sorun yapan bir tane oyun bile olsa (ki o oyun bir çokları tarafından sorunsuzca tüketilmişse...) bunun sorunsuzca görevini yerine getirebilmesi sanırım. bu crysis de olur, wolverine de...

    diğer önerilere de teşekkürler... bakalım nasıl gelişmeler olacak...




  • Ben de, sorunu tanımlamada yardımcı olacağı için yazıyı yazdım. Zira belli uygulamalarda sorun olmayınca insanın içine şüphe düşebilir.
    Ama aslında o belli uygulamalarda da sorun görülebilecektir, şartlar hazırlanırsa.

    Yoksa, mesela sistem belleği de bu tür sorunlara yol açabilir (donmalar-görüntü bozulmaları).

    Kartı başka sistemde denemek, garanti değil ama en temiz yöntemlerden (garanti değil; zira sisteminizin sizin kartınızı takınca ortaya çıkan bir sorunu olabilir). Kolay gelsin.
  • Ya en basitinden bi Furmark Testi yaptır ekran kartına 15dk içince hata vermezse sorun yoktur zaten.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: neoworks


    önce "kartı değiştir" tarzı önerilere yanıt vereyim. bunu böyle "toyota marka araba aldım. bozuldu. toyota kakadır" moduna getirmeye gerek yok. o kadar çok donanımcı insan arasında o kadar çok insan bulursunuz rahatlıkla ki bunlar ati kullanır, sever, sayar, mutludur ve yine o kadar çok insan bulursunuz ki rahatlıkla onlar da nvidia sever, sayar, mutludur... ki uzaklara gitmeye gerek yok aynı kartı kullanan ve hiç sorun yaşamayan arkadaşlar da var aramızda. haliyle bir başka ati alsam, hiç sorunsuz mutlu mesut olma olasılığım da var. ki son ana kadar aslında nvidia 9600 yada 9800 alıyordum yine 1 gb. alacağım yerde stokta olmayınca artık daha fazla beklemeyeyim diyip 4870 de karar kılmıştım. bendeki üründe (ki halen sorunun ekran kartı olduğuna da tam emin olamadık ya neyse...) şu sorun haricinde hiç ama hiç bir problem yok. oyunlar çok çok akıcı. full ayarlarda üstelik. milletin ağladığı GTA4'ü bile bir tek yama kurmadan sonuna kadar oynadım keyifle.. biraz talihsizlik kısaca şu durum. olabilir hani nihayetinde kul yapısı. olasılıksal olarak bana denk düşeceği varmış.

    yani kısaca bu sorunun burada bir düello nedeni olmasını istemiyorum. hiç gerek yok yani.

    kartı başka bir modelle değiştirebileceğimi sanmıyorum. en kötüsü alıp evde bi kenara atacağım ve başka bir kart alacağım. ama işte buna gerek olmadan önce garantiye yollayabiliriz ki ben de garantiye gitmesine kesinlikle onay vermek istiyorum. malum biliyorsunuz ülkemizde garanti işleri nasıl yürüyor. epey bir zaman kaybı oluyor minimum negatiflik adına.

    işin komedisi yakın çevremde kartı deneyebileceğim bir arkadaş da bulamadım. anakartlarına uymadı vs. daha uzak çevremde internet cafesi olan bir arkadaş var. en kötüsü ona gidip deneyeceğim. o güne kadar da evde kendim yapabildiğim kadar test (oyun vs) yapayım ki emin olayım (ya da emin olma sürecini hızlandırayım) dedim...

    @vespasianus : yazdıkların aslında çok mantıklı. her oyunu tek bir fabrikadan çıkıyor gibi düşünmüşüm o anlık. tabi bu bir hata. ama toplamda ölçütümüz sorun yapan bir tane oyun bile olsa (ki o oyun bir çokları tarafından sorunsuzca tüketilmişse...) bunun sorunsuzca görevini yerine getirebilmesi sanırım. bu crysis de olur, wolverine de...

    diğer önerilere de teşekkürler... bakalım nasıl gelişmeler olacak...


    tabi ki dedigin dogru ama forumlara cok az baksaydın ati 4850/70 serisinden ne kadar kisinin sorun yasadıgını görürdün .. 9800 yerine 4870 alman mantıklı olmus ama keske biraz daha koyup gtx 260 snergy alsaydın hem gta4te daha fazla performans alırdın hem de bu sorunları yasamazdın
    simdi ben sorun yasamıyorum aldıgımdan beri , ati nvidnidan daha cok kart sattı onun icin böyle daha cok sorunlu kart foruma yansıyor diyceksiniz ama belli ki ati özellike 4850/70 kartlarında özellikle özel sogutucu olmayan versiyonlarında baya ısınma sorunu yasıyor
    sizin icin ise en garantili ve mantıklı cözüm kartı garantiye vermeniz ve gerekirse biraz para koyup üstüne özel sogutmali ati veya dedigim gibi o seviyede olan gtx 260 snergy almanız

    edit : Demek istedigim ati kötüdür nvidia cok üstündür onda kesinlikle sorun yasamazsınız degil ,sudur ki eger bu kadar kisinin sorun yasadıgını görüp bu kartı aldıgınıza göre belli bir risk almıssınızdır onun icin kartı savunmak yerine garantiye vermeniz en kısa cözüm olacaktır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fod -- 4 Eylül 2009; 10:58:06 >




  • ekran kartı belleklerinin sıcaklığı ne durumda gpu sıcaklığı aldatabilir bazen ooc yaptığımda bende de bazen problem oluyor sebebi ise ekran kartımın belleklerinde ram cooler olmaması gpu 60 lardeyken bellekler 70-80 oluyor sonrası malum..
  • @neoworks

    vespasianus un yani Tuger değindiği bir nokta var. Kart tam yük altına girince mi bunu yapıyor ? Kartın belleklerine mana bulacağım ama GTA IV genelde detay ve uzaklığı açtığında çokça bellek tüketiyor belki bellek ler yetmediğinde böyle bir sorunla karşılaşıyorsun deme ihtimali zayıf ama görünen tabloda ekran kartının bellekleri problemli gibi. ( bu aslında bellek doldur boşalt dan da kaynaklanabilir bunun nedeni pci exp veriyolun tam hızda çalışmıyor da olabilir )

    Bunu çözmek için yani bu tarz sorunları çözmek için alışıla gelmiş şu sorun şundan bu sorun bundan kaynaklanır diye kesin bir yargı oluşturmak bazen hem çözüme hemde sorunu doğru tanımlayabilme açısından problemler yaşanmasına neden oluyor.

    Tavsiye edilebilecek bu tarz sorunların çözümü sistem üzerinde çeşitli testler yapmaktansa, çünkü test esnasında ramler, disk, işlemci, anakart vs çok değişik ayarlarda olabilir ve testlerimizden istediğimiz verimi alamayabiliriz, bunun yerine varsa imkan parça değiştirerek aynı sorunların olup olmadığını gözlemlemek daha doğru olur. Mesela 4870 yerine 4850 veya 4830 da takılarak test edilebilir. Önemli olan oyunu akıcı şekilde oynamak değil, ekran kartında sorun olup olmadığını test etmek ise, bir başka kart ile de aynı sorunlar yaşatıyorsa demek ki ekran kartının donanımsal yapısı ile bir sorun olmadığı görülür diğer bileşenlere yönelirsin.

    İşlemci hataları veya darboğazı bu tarz sorunları yapmaz. Mesela aynı durum benim başımda var. Windows 7 ve GTX280 ile problem yaşıyorum. Format atmaya eğrindiğim için sorunu bilmeme rağmen çözüme henüz ulaştırmadım. Ama oynadığım oyun itibarı ile ( oyun Physx destekli ) Physx i aktif edemediğim için yükün çoğu işlemci üzerine biniyor ve stok @2.5 olan hızda işlemci yetersiz kalınca, sanki işlemci de sorun varmış gibi belirtiler ortaya çıkıyor.




  • @BruTaLBoY:
    Furmark Testini yaptım önerin üzerine ama onda da hiç bir sorun çıkmadı...


    @vespasianus:

    tekrar teşekkürler bu işin bir sürü olasılığa sahip olabileceğini gösteren ayrıntılı bakış açın için...


    @fod:
    tamam belki her başlığı didik didik etmedim ama epeyce gezmiştim aslında forumda. ve onlarca insanın en basitinden "gts250 mi 9800gt?" sorusuna bile "az para daha koy 4870 al" şeklinde önerdiğini okuduğumu söylesem? epey popülerdi açıkcası 4870 forumda... ayrıca bios sorunlarının kartın 512mb sürümlerinde olduğunu gördüm. şans işte.. tamamen bana denk gelen üründe de olmuş olabilir. çok da dert etmiyorum açıkcası. bir noktaya kadar olaylara müdehale edilebiliyor çünkü.


    @my_sweet_shadow:
    ekran kartının genel sıcaklığını ölçebiliyorum. bellek sıcaklıklarını nasıl ölçebileceğimi açıkcası bilmiyorum...


    @X Files:
    ayrıntılar için teşekkürler...


    -------

    son durum olarak 9 eylül'de çıkan yeni ati CCC sürücüsünü kurup denedim. sonuç aynı. aklıma geldi eski bir sürücü kurayım dedim ve 9,2 sürücüyü kurdum. yine aynı. ve kesin duymuşsunuzdur ati omega drivers diye elemanın tekinin dünyada epey tutulan sürücüleri var hani.. işte onu da denedim ama o da 22" monitörde 1400x1050'den yukarı çözünürlük veremediğinden ve oyunları hiç açamadığından direkt iptal ettim...

    şimdi deneyeceğim son şey şudur:

    bir arkadaştan fansız, ASUS EN9400GT SILENT 512MB DDR2 128Bit 16x ekran kartı gelecek. onu deneyeceğim sistemde. başka bir arkadaşa da bendeki kartı yolluyorum. o da sisteminde deneyecek.

    ama benim halen "emin olamama" korkum var. şimdi gelecek olan kart asus... ee benim anakart da asus. bunlar aynı kandan diye sorun çıkarmazsa... vee ekran kartımı yolladığım kişide de kart bir sorun çıkarmazsa bu çıkmazdan nasıl çıkabileceğizki? derdim ekran kartında sorun olduğu iyice netleşsin ki ben de garantiye yollayayım...

    bakalım neler olacak..
    buraya bildiririm...




  • Bana sıcaklık problemi varmış gibi geldi.
    Anakart 49C
    HDD 53C
    Ekran kartı 80C
    Eksoz fanın dışarıya üflesin benim anakartta aynı max sıcaklık oc siz 37C

    Bu oluşan durum ekran kartının çok yüke girmediği oyunlarda.
    Crysis ise ekran kartını yoran son haddine kadar giden bir oyun.

    Ayrıca Güç kaynagının 600W olması problemi gidermiyor sanırım 4870 de 2 tane 12V girişi var
    dikkat et aynı kablodan Pci EX 12 u 2 tane almayasın 12V ayrı ayrı kablolardan gelsin.


    Diğer bir sorunda güç kaynagı 12V çıkışlarında problem olması amper değeri çok düşük ola bilir
    güç kaynağının üzerinde yazan geçerli değil önemli olan ne verdiği.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.