Şimdi Ara

Gelin forumda iyi niyetle kullanilan 'Birim Para' kavramini duzeltelim (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
77
Cevap
1
Favori
3.539
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
21 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • The Division Bell kullanıcısına yanıt
    Evet haklisiniz. Adina hukumet denilemeyecek bir suc olusumunun elindeki bir ulkeden daha farkli beklentilerim yok tabiki, sadece hesaplamayi yapip konuya yazarken insan bir daha irkiliyor. O 127 asgari ucretin zamanla 150, 200 diye artmasindan baska bir tahminim yok. Birileri boyle tahminlere "vatan haini misin ulkenin zararini mi istiyorsun" diye cikacak olsa da.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mr.Aykumos

    Bu mesaj silindi.
    Zaten ana amac alım gücü kıyası. Eninde sonunda bir birim ortaya koymak zorundasiniz boyle bir kiyas icin. Birim para hesabini temel almanin yanlis oldugunu dusunmuyor ve ondan gocunmuyorum. Soylemek istedigim, bodoslama ve sadece fiyat listelerinden bakip ornegin "Honda Civic ABD'de 17500 birim para, bizde 279000 birim para" demenin yanlisligi, cunku onun icinde sadece ulkelerin kendi para birimine gore bireylerin gider bilgisi dahil ediliyor. Bunu temel alip icine bir de bireylerin gelir bilgisi olan asgari ucreti eklerseniz o zaman gercek bir standart uretmis oluyorsunuz alim gucu kiyasi icin, cunku alim gucu bireylerin gelirlerinin geiderlerine gore gucunu gosteriyor degil mi? Adina ister birim para deyin ister baska bir sey.

    Ayrica ABD-Turkiye uzerinden ornek vermek olayin vahametini gosteremeyebilir cunku ikisinde de asgari ucret 2200 civari kendi para birimlerinde, ama Turkiye vs. baska ulkelere bakilsa vahameti anlasilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arabaci_takimi -- 16 Eylül 2020; 23:45:11 >




  • arabaci_takimi A kullanıcısına yanıt
    Aslinda soyle bir ornek bu birim paraya kafayi takmis kesim icin daha anlasilir olur;

    Abd de 8 ay tuvalet temizleyerek 0km honda civic alirsin, burada ise 127 ay temizleyerek. Bu kadar basit yahu bitti gitti...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yeni bi para birimi olsun asgari ücrete endeksli olsun asgari ücret hep 1000 birim olsun, zam gelmesin merkez de deli gibi para basmasın, enflasyon %1-2 olur böylece.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Birim vs. karşılaştırmaya gerek yok; tüm (maaşlar/fiyatlar) ücretleri aynı para cinsinden yazın. İşte gerçek odur.
  • arabaci_takimi A kullanıcısına yanıt
    Sadece asgari ucret uzerinden karsilastirmakta dogru değil gibi. Bir ulkede asgari ucret 2.000 dolar olsun ama ulkenin sadece %3 u asgari ucrete calisiyor olsun.

    Diger ulkede asgari ucret 2.350 lira olsun ama ulkenin %45i asgari ucretle calisiyor olsun. Bu senaryoda 1. Ulkedeki %3 un alim gucunu 2. Ulkedeki %45 ile karsilastirmis olursunuz.

    Aslinda en mantıklısi ayni isi yapan, ayni emegi harcayan, farkli ulkelerde yasayan 2 kisi üzerinden karsilastirmak bence.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Devlet paranın yurt dışına çıkmasını istemiyor şu anda, onun için ötv ler yükseltildi. Eğer sizin birimler buraya uyarlansa, cari açık % milyon olur, bir ayda 50 sene yetecek lüx aracı buraya yığarsınız, uçaklar dolusu paraları Almanya ya verirsiniz. o Avrolar bi zıplar, yiyecek ekmek bulamazsınız! Onun için alın Şahin i, uygun bi dere kenarında kebabınızı yapın, sizin için daha hayırlı olur...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • CCaaNN kullanıcısına yanıt
    Hocam dogru bir noktayi isaret etmissin, bir kac postumda ben de bunu soylemistim. Amerikada asgari ucretle calisan pek yoktur mesela. Az biraz kafasi calisan daha fazla para kazanir.
    Ama Turkiyede gercekten asgari ucretle calisan vardir.

    Dediginiz gibi benzer islerin maasi daha duzgun bir karsilastirma verir ama bu sefer de aklimiza araba harici giderler gelir. Cunku insanin once yatacak yer bulmasi sonra karnini doyurmasi, sonra saglik harcamalari dustukten sonra geriye kalan para ile araba alabilir.

    Tum maasininz alim gucu degildir. Maastan mecburi harcamalar dusuldukten sonra kalan para alim gucunu belirler aslinda. Tabi burada artik hesap dipsiz bir kuyuya girer. Los Angelesta kirasi 5000 dolar olan evin kirasi orta Amerikada 2000 dolardir. vs.

    Yani kisaca her hesabin bir adim otesi vardir. Bu yuzden big mac indexi, ya da alim gucu indexi gibi seyler cikartmislardir. Tabi onlarin amaci sadece araba degil daha genis bir yelpaze.

    Amac sadece arabayi anlamak ise satis rakamlari guzel bir ipucu verir. Amerikada 1000 kisye 838 araba varken bizde 149. Yani bizden 5-6 kat fazla sahiplik orani. Yani Turkiyede yasayan biri Amerikaya gitse ne is yaparsa yapsin yuzde 85 ihtimalle araba alabilecektir. (bakin daha iyi yasar daha kotu yasar demiyorum ama arabasi olacaktir, belki her gun disarda yemek yiyemeyecektir, belki disleri curudugunde yaptiramayacaktir ama iyi-kotu bir arabasi olacaktir.)

    Tabi bu sadece sahiplik marka detayina bakinca premium arac oraninin bizden yuksek oldugunu da gorecegiz. Yani bizden cok daha kolay ulasilabilir orada premium markalar da.

    Ama karsilastirip surekli canimizi sikmak yerine yapilmasi gereken oy kullanmaktir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hemican -- 17 Eylül 2020; 3:49:59 >




  • Yapılmışı var, World Currency Unit = WCU

    Hong Kong' lu bir finans profesörü olan Lok Sang Ho' nun icadı, satın alma gücüne göre ağırlıklandırılmış olan "dünya para birimi". Lütfen araştırınız.

    WIKI için tıklayın

    Kabaca, bir para biriminin, dünyanın geri kalan tüm para birimlerine karşı ne durumda olduğunu gösterir. Bir başka ifadeyle, bir para biriminin, global satın alma gücü ne durumda onun verisini sunar. Bugün itibariyla 1WCU = 10.7TL

    Şu da, son 10 senede, dünyanın geri kalanına karşı yaklaşık %77 değer kaybetmiş olan para birimimizin grafiği. (TRY/WCU)

    Gelin forumda iyi niyetle kullanilan "Birim Para" kavramini duzeltelim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kalsiyum 17 -- 17 Eylül 2020; 2:7:20 >




  • Kalsiyum 17 kullanıcısına yanıt
    Hocam ilginc bir sey ama mesela Koew Wonuna 1672 demis. Sanirim sadece alim gucu gostermiyor bu indeks.
    Sadece alim gucu olsa Korenin bizden bu kadar kotu olmasina imkan yok.

    Hepsini okumadim ama anladigim kadariyla stabil bir currency olarak icat etmis. Satin alma gucune gore agirlandirmasinin sebebi de satin alma gucundeki degisikliklerden etkilenmesini onlemek. Yani satin almak gucunu olcmuyor direkt olarak.

    Yani ben oyle anladim.
  • Bir de her şeyi almanya ile kıyas yapan arkadaşlar şu iki fotoğrafı göz önünde bulundurursa çok yardımcı olur..



    Gelin forumda iyi niyetle kullanilan "Birim Para" kavramini duzeltelim


    Gelin forumda iyi niyetle kullanilan "Birim Para" kavramini duzeltelim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • CihangirCanavarı kullanıcısına yanıt
    Evet tabiiki bu en buyuk sebebi ama GSMH`si bizden dusuk olup otomobile bizim kadar vergi koymayan. hatta Turkiyeden daha ucuza binen, hatta Turkiyeden daha fazla otomobil sahipligi olan ulkeler var. Biz de nedense otomotiv gunah kecisi.

    Ayrica karsilastiranlarin hayali iste Almanya gibi uretim yapip GSMH yi yukseltmek benim anladigim.
  • ponchik P kullanıcısına yanıt
    Amerika da simit yok, ekmek kültürü de yok. Adamlar ne yiyor hamburger. O zaman biz bu amerikalara bir şeyin değerini nasıl anlatırız diye düşünmüşler. Big Mac çıkmış.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • CCaaNN kullanıcısına yanıt
    Haklisiniz, ama bir seviyeden sonra olay ekonomi biliminin arastirma alani oluyor; ben sadece forum konularinda kullanilacak, herkesin anlayabilecegi, ayni zamanda da bir standarda daha yakin olan bir hesap onerdim.
  • Yukarıda arkadaş yazmış, her şeyi TL'ye çevirin, bazı mallar-troller anlamıyor çünkü. En basiti bu.

    ABD'de atıyorum ekran kartı 300 Dolar. 300 TL.
    Efendim ama maaşı bıdı bıdı bıdı... Maaşı ne kadarmış, 2.000 dolar. 2.000 TL.

    Şimdi bu adam 2.000 TL'si ile 300 liraya ekran kartını alıyor mu, alıyor. Bizde 2.000 TL alan adam aynı ekran kartını kaça görüyor? 3.700 küsür TL. Bakın alıyor diyemedim, görüyor

    Birisi maaşının 10'da biri ile bir malı alabiliyor, diğeri ise aynı malı aynı rakamlarla 2 ay çalışıp başka bişey almadan anca alabiliyor.

    Asgari ücretmiş şuymuş buymuş karıştırmıyorum bile. Ki bu hesapta kurları karıştırmadım, karıştırsam da benzer hesap oluyor, ama iş otomobil vs gibi mallara gelince kur hesabı şaşıyor. Çünkü yine bazı salaklar kurla çarpıp "eee bak, orada da bu fiyat" diyor




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hemican

    Hocam ilginc bir sey ama mesela Koew Wonuna 1672 demis. Sanirim sadece alim gucu gostermiyor bu indeks.
    Sadece alim gucu olsa Korenin bizden bu kadar kotu olmasina imkan yok.

    Hepsini okumadim ama anladigim kadariyla stabil bir currency olarak icat etmis. Satin alma gucune gore agirlandirmasinin sebebi de satin alma gucundeki degisikliklerden etkilenmesini onlemek. Yani satin almak gucunu olcmuyor direkt olarak.

    Yani ben oyle anladim.
    Kurun kendisi, global satın alma gücünü temsil etmekte. Türkiye' de bizim satın alma gücümüzü gösteren kısmı elbette kur "değeri" değil. Bu bir endeks değil, bu uluslar-ötesi bir para birimi.

    Yani WCU kuru, uluslararası birçok para birimini, ağırlıklandırılmış olarak temsil ediyor, Fiyatları/ücretleri dolara çevirmek yerine WCU' ya çevirirsek, dünya ile doğru bir kıyaslama yapma imkanı buluruz.

    Mesela TL, WCU' ya karşı son 10 senede %77 değer kaybetmiş. Kore Won'u ise sadece %15 değer kaybetmiş. Kore Won' una karşı yaklaşık 6 kat erimişiz.




  • Bence “Big Mac” indeksine geçelim. Baya yaygın bir uygulamadır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kalsiyum 17

    Kurun kendisi, global satın alma gücünü temsil etmekte. Türkiye' de bizim satın alma gücümüzü gösteren kısmı elbette kur "değeri" değil. Bu bir endeks değil, bu uluslar-ötesi bir para birimi.

    Yani WCU kuru, uluslararası birçok para birimini, ağırlıklandırılmış olarak temsil ediyor, Fiyatları/ücretleri dolara çevirmek yerine WCU' ya çevirirsek, dünya ile doğru bir kıyaslama yapma imkanı buluruz.

    Mesela TL, WCU' ya karşı son 10 senede %77 değer kaybetmiş. Kore Won'u ise sadece %15 değer kaybetmiş. Kore Won' una karşı yaklaşık 6 kat erimişiz.

    Alıntıları Göster
    WCU sebep degil bir sonuctur. Ha ABD DOLARİNİ baz almişsin ha wcu yu. Senin ulkendeki ulusal para birimin olan TL, Dolara karsi deger kaybettigi icin, yani halk arasindaki tabirle dovizler ulkede yukseldigi icin bu yukarida paylastiginiz alim gucunu gosteren wcu grafigi suan bu halde...



    Paylastiginiz wcu grafigi;

    Gelin forumda iyi niyetle kullanilan "Birim Para" kavramini duzeltelim



    Bu da try/usd grafigi. Yani turk lirasinin abd dolarina karsi olan degerini gosteren grafik;

    Gelin forumda iyi niyetle kullanilan "Birim Para" kavramini duzeltelim




    Goruldugu uzere grafikler birebir ayni. 2016 15 temmuz darbesinden 2018 rahip brunson krizindeki doviz krizine kadar tum olaylar iki grafikte de ayni sekilde gorulmekte.

    Kisaca bizim ulkede alim gucunu belirleyen en onemli unsur DOVİZ KURUDUR. Yani senin ulusal paranin Amerikan Dolarina karsi olan degeridir. Kendi ulusal paran ABD Dolarina karsi deger kaybettikce senin alim gucun de ayni oranda erir. VE HALA bunu idrak edemeyen, ya da hukumeti aklamak icin etmesi İSLERİNE GELMEYEN birtakim zihniyetler forumda mevcut. Laflarim size degil uzerinize alinmayin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The Division Bell -- 17 Eylül 2020; 12:21:38 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.