Şimdi Ara

GERÇEKÇİ MÜHENDİS MAAŞLARI 2024

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: macorono34 , macorono34 Daha Az
2 Kayıtlı Üye (1 Mobil) ve 9 Misafir (3 Mobil) - 7 Masaüstü4 Mobil1 Android
5 sn
5.035
Cevap
197
Favori
1.183.947
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
56 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Geçen senelerde açan arkadaşlar açmamış, bu sene için ben açayım bismillah


    Format:

    • Mühendis Tipi (Makine, İnşaat vs)
    • Sektör (Savunma, E-ticaret, Otomotiv vs)
    • Pozisyon (Araştırma Mühendisi, Back-end Developer vs)
    • Bölge (İl adı veya Büyükşehir vs.)
    • Tecrübe (Yıl)
    • Net Maaş (tl)

    Ek açıklamaları da bunların altına yazarak okunulabilirlik sağlayalım.


    DH mühendisleri buyursun okuyalım hepimiz




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Purgatory01 -- 1 Ocak 2024; 14:55:3 >



  • Bahsettiğiniz kişilerden biri benim. Biliyorum kişisel olarak yazmıyorsunuz tabi ama ben gülünecek bir şey görmedim açıkçası. Maaş görselini yarın atarım inandırıcı olması açısından.


    İzmir'de çalışıyorum. Bu yıl maaşım 20k oldu. 8 yıl tecrübem var. Özellikle maaş konularına hiç yazmadım ama bu sene saçma sapan bir süreçten geçtiğimiz için yapılan zamları çok merak ettiğimden kendiminkini yazdım. Merak ettiğim de acaba şirketler çalışanların maaşının üstüne mi yattı, yoksa hakkını verdiler mi diye. Çalıştığım şirket yüzde 50 ila 65 arasısı zam yaptı. Geçen sene 12k idi, şimdi 20k. Yanına da 2600₺ yol ve yemek ücreti de yatırıyor. Kota sebebi ile geçen senenin maaşı üzerinden yapılan hesaplamayla 33600₺ prim de yatıyor taksit taksit. Yani totale vurduğunuzda net elime geçen para 25,400₺. Şimdi ben 8 yıllık tecrübem ile bu maaşı alabiliyorsam yukarıda 10+ yıl tecrübeli mühendisin 27k aldığına da inanırım. Ki yalan olsa bile haklılık payı var.


    Üzerine değindiğiniz şu noktalar saçma biraz. 20k alan her şirkette 1 tane, herkes onun ağzına bakar demişsiniz. Bizde öyle değil. Şirketteki çalışanların tecrübe ortalaması zaten 8 yıl. Bu da aşağı yukarı benimle aynı parayı alıyorlar anlamına geliyor. Herkes ağzıma da bakmıyor. Şirketten niceleri gitti, şirket hala tıkır tıkır işliyor. Gitme sebepleri de daha yüksek ücrete iş buldukları için. Geçen sene tecrübeliler birer birer kaçmaya başladığı için bu sene ciddi bir zam yapıldı maaşlara, kalan tecrübeliler de gitmesin diye. Gidenler yerine dışarıdan tecrübeli adam bulamıyorlar çünkü istedikleri maaşları karşılayamıyorlar. Öyle baş mühendis oldun mu ne tutturursan da yok. Her firmanın kendi maaş skalası var, işine gelirse misali.


    Ayrıca usta işi yapmıyoruz mühendis olarak. O yüzden baş mühendis diye bir şey yoktur. Varsa da öyle bir ünvan orası merdiven altı mühendisliktir. Bizdeki ünvanları sayayım: mühendis, staff, senior staff, lead, takım lideri/principle şeklinde gidiyor. Ben lider mühendis olarak bu maaşı alıyorum ama takım lideri değilim. Yani kimseye yöneticilik yapmıyorum, kimse de ağzıma bakmıyor. Sadece ekip içi konu dağılımında uzmanı olduğum konular var. Bu konularda projeleri ben yapıyorum. Başkasının uzman olduğu konuda da o kişi yapıyor.


    Bu arada bahsettiğiniz sistemde, bahsettiğiniz maaşlara çalışan mühendisler yok mu? Çok var. Ama Türkiye'de üniversite de çok var. Her mühendis sıfatıyla çalışan gerçekten mühendislik yapıyor değil. Çoğu belki de bir tekniker işi yapıyor. Ama Türkiye şartlarında az sayılmayacak miktarda benim anlattığım tarzda iş yapan firmalar da var ve bunların geneli İstanbul, Ankara, Eskişehir, Bursa, Manisa, İzmir bölgelerinde. İzmir hatta en kötü durumdaki diyebilirim. Benim bu kadar alabilmemin sebebi de merkezin Ankara'da olması.


    Edit: Hesaba gelen paranın ekran görüntüsünü yükledim. Alttaki maaş, üstteki prim.


    GERÇEKÇİ MÜHENDİS MAAŞLARI 2024

    Yanılıyorsun, yine de çok yüksek o miktarlar. 20.000 lira maaşın 1 lirasını bile harcamasan 25 ay sürüyor o parayı toplamak. 25 ay boyunca tek 1 lira harcamadan çalışırsan 500 bin lira oluyor. Benim şu an 200 bin liram bile yok.


    Ülke inanılmaz fakirleşti son birkaç senede, bir şekilde toplum olarak görmezden gelmeye çalışıyoruz, belki de delirmemek için bir savunma mekanizması, ama gerçek bu.


    Günümüzün iyi kazananları aslında birkaç sene öncesinin ortalama maaşlarını alıyor değer olarak. Günümüzde asgari alanlar ülkenin hiç görmediği düzeyde bir fakirlik yaşıyor, ki asgari maaş alanların yüzdesi de hiç olmadığı kadar yüksek, ülkenin yarısı asgari maaşa çalışıyor neredeyse.


    Ben lisedeyken 20 li yaşlarda araba alabilmek gayet normal bir şeydi, özellikle birkaç senedir çalışan için. Kapıcı, bahçıvan, memur, öğretmen, herkes alırdı arabasını maaşlarıyla. Şu an inanılmaz lüks bir şey. Ben öyle bir parayı arabaya verdiğimi hayal bile edemiyorum. Gerekirse bu ülkede kaldığım sürece toplu taşıma kullanırım da öyle bir yükün altına girmem. Benim gözümde o bir ev parası, araba değil, ve o parayı vermeyi reddediyorum.


    Gördüğün pahalı arabaların çoğu ya yönetici/işveren insanlar, ya aileden zengin insanlar. Mesela şirkete gelmişti BMW li bir yazılımcı, ama adamın parasının tamamı önceden kurduğu şirketten gelen paraydı. Maaşla alınacak arabalar değil artık onlar. 31 yaşındaki yazılımcı arkadaş 150 bin liralık arabayı zor aldı.

    Ortalamada yazılımcı maaşları doktor maaşlarından fazladır. Ayrıca frontendci değilim, backendciyim. Ekran görüntüsünü aşağıya koydum. Biraderli, maytaplı ve altı üstü yazılımcısın lafların için de adamsan zaten özür dilersin o sana kalmış. Bir mesleği aşağılama haddini nerden buluyor bu elemanlar anlamıyorum.


    GERÇEKÇİ MÜHENDİS MAAŞLARI 2024

    Mühendislik fakültelerinin yarısı kapatılıp bütçeleri kalan üniversiteleri aktarılmalı. Böylece mühendis arzı kısılarak ve eğitimi iyileştirilerek değeri arttırılır. Devlet acilen bunu yapmalı. Ve kesinlikle 2 yıllık bölüm okuyan adam dikey geçiş bilmem ne ile mühendislik fakültesine girememeli. Tıpçılardaki birlik beraberliğin 10da 1'i bizde yok. Odalar çok zayıf ve etkisiz. Ben yurtdışında çalışıyorum. Neden ülkemde kalıp ülkeme hizmet etmeyeyim ? Vatanımıza hizmet etmek varken ekonomik sebep yüzünden elin yabancısına hizmet ediyoruz.

    Konu tamamen yeni mezunlar ve öğrenciler üzerinden dönüyor maalesef verilen bilgilerin çoğu yanlış hatalı ve kulaktan dolma bilgiler özellikle iyi okullardan mezun arkadaşlar sınav başarısını Hayat başarısıyla karıştırıyor bu durum cehaletten başka bir şey değil

    Bir de EGO zehirlenmesi yaşayan iki mesajda bir konuyu savunma sanayisine bağlayan tipler var hayatı okul yurt arasında geçen çocuklar hayatı savunma sanayisinden ibaret zannediyorlar


    Bir de en iyi mühendislerin oralarda olduğunu düşünüyorlar , gülüyorum

  • E hocam konuyu açmışken siz de yazsaydınız bari.  

  • İstanbulda kurumsal bir firmada 3 yıl 5 aydır yazılım mühendisi olarak çalışıyorum. İlk işyerim bu arada. Acaba gerçekten bizim firma, sektörde biraz geride mi diye sormak istiyorum, kıyas yaparak.

    Maaşım enf zammıyla beraber 12.5 net geçti elime, 17200 brüt. Diğer arkadaşlarda var mıdır kurumsalda 3 yıl tecrübeli kaç maaş alıyor ona göre kıyas yapmak istiyorum 😁 mayısta da performans zammı gelecek ona göre kendime yol çizeceğim.

    Çünkü 15k neti geçenleri duyuyorum sağda solda 🥲




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi garnet23 -- 7 Şubat 2022; 16:17:23 >
  • garnet23 kullanıcısına yanıt

    Savunma sanayide yüksek mezunu makine mühendisi için (2 yıllık deneyim diye sayıyorlardır muhtemelen) başlangıç maaşı 12k x 16 maaş. Hepsinde böyle midir bilmiyorum ama bir tanesinde böyle olduğunu duydum. Bir de savunma sanayisinde yazlım, makine, elektronik diye farklı mühendislere farklı maaşlar verileceğini pek sanmıyorum.

  • -Elektrik Elektronik müh okudum

    -6 ay tam zamanlı - 9 ay stajer

    -İstanbul remote

    -5000+600 yemek kartı


    henüz mezun olmadım yarım dönem uzamıştı okulum sektör back end developer

  • Endüstri mühendisliği, tek ders sınavım kaldı
    Lojistik şirketinde yeni mezun programına başladım, istanbul
    7500 brüt + yol
  • garnet23 kullanıcısına yanıt

    istanbul, 3.5 sene, 12.5 net az bence


    en az 15 olmalı

  • Büyük eticaret şirketlernde yazılımcılar 20k üstü alıyor.

  • Seyid Battal Gazi S kullanıcısına yanıt

    En az kaç yıl deneyimi olduğuna da yazsaydınız

  • Hocam daha oncekı acılan konuyu okuduysanız, kımse burada bır verı havuzu olusturalım da yeni işe gıreceklere bır faydamız dokunsun dıye bakmıyor. Olaya herkes mıllet cok alıyor ben az alıyorum dıye ezıklemesın dıye sallayarak bakıyor. Ondan once bol sıfırlı rakamı yazan arkadasta aslında o yazdıgının yarısını bıle almıyordur, ama oda kendınden sonra yazan gıbı dusundugunden; Gecen seneki muhendıs maaslarında hemde sıkı durun ıse yenı baslayan muhendıs hıc bır tecrubesı olmayan arkadasımıza teklıf edılen maaslar da 18k larmı ararsın 20k larmı arasın ne arasan forumda vardı. Elbette bu paraları ve fazlasını alan muhendisler var ama tecrube edındıkten sonra alıyorlar. Sahsen soyleyım ben sanayıde kaportacıdan bozma kobi dede calıstım Dogan TV Center simdiki Demirören TV Center dada simdi ise yine buyuk kurumsal bır yerde yonetici pozısyonunda calısyorum. Acık konusmak gecekirse kimsenin patronu prsıkolojıkolarak sorun yasamıyorsa kendısıne para kazandırmaktan uzak bırakın yeni mezun muhendisi herhangı bır calısan forumda bahsedilen paraları vermez veremez. Sadece zaman ıcınde kalıtesını bılgıısnı bırıkımını ıs dısıplınıyle harmanlayan calısanlar belirli noktaların basına gecerlerkı ıste onlar bu bahsedılen rakamlarında uzerıne cıkar.





  • -bilgisayar

    -10+ yıl

    -antalya(home office)

    -27k

  • garnet23 kullanıcısına yanıt

    Yemeksepeti yeni işe başlamış junior developer 13 bin alıyor.

  • Kayser kullanıcısına yanıt

    Hangi Üni hocam

  • berkellyum kullanıcısına yanıt
    Ytü
    • Makine Mühendisliği (Arge)
    • 8 yıl
    • İzmir
    • 20k net + 2600 yol-yemek + maks. 3 maaş prim
  • •Su ürünleri mühendisi
    •Kurumsal bir firma (karaburun/İzmir)
    •Deneyim :15-16 ay
    •Maaş:12500₺ net
    •Bonuslar:2021 egea (yakıt sınırsız,istediğim yere seyahat edebiliyorum)+1000₺ ticket+Sınırsız kullanım mobil hat

    Ortalama 2-3 ayda bir Norveç,Şili,Singapur,Bae gibi ülkelere eğitimlere ve toplantılara gidiyoruz.
    Kaldığım süre boyunca tüm masraflarım şirkete ait artı olarak,kaç gün konakladıysam euro bazında maaşıma mesai ekleniyor.(Günlük 80-120€)

    Yakın zamanda bölüm müdürü olduktan sonra 6-8 bin₺ limitli kredi kartı verilecek.

    Ege Üniversitesi mezunuyum.
    Tatillerimi hep değerlendirmeye çalıştım.Eğitim hayatım boyunca,”para beklentisi olmadan” deneyim kazanmak adına alanımda farklı opsiyonlarda çalıştım.
    Bu bölümü tüm kardeşlerime tavsiye ederim.
    5-6 sene önce bölümümden ötürü benimle alay eden Liseden arkadaşlarımdan (inşaat,makine,Pdr gibi bölümlerden mezunlar) birisi zincir marketlerin birinde kasiyerlik yapıyor,Diğeri asgari ücretin çok az üzerinde bir maaş alıyor.Diğeri ise kpss için zorluyor:)
    Anlayacağınız şu anda beni içten içe kıskanıyorlar ve çok pişmanlar.
    Karar sizin…



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Y4Ş4R -- 8 Şubat 2022; 12:12:12 >




  • Freakk F kullanıcısına yanıt
    Öyle bir maaş aldığınızı bordroda kritik noktaları kapatarak bize gösterebilir misiniz hocam sırf meraktan görmek güzel olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi danny_zuko -- 8 Şubat 2022; 12:3:20 >
  • Pankreasına Talibim kullanıcısına yanıt
    Haklisiniz iste bu yuzden forumda bisey konusamaz olduk. Eskidende aldigi urunu olumune savunan tipler vardi mesela forumda ATI/AMD- Intel/ Nvidia karsilastirmalarinda hakaretler yagdirirdi millet birbirine hatta milyonlarca tl lik hifi ses sistemiyle z5500 ucubesini karsilastirmaya kalkan kisilerde olmusfu forumda en son Iphone un kamerasinin pro kameralarla denk goruntu verdigini savunan bir arkadasta ciktiydi. Sirf bu insanlar yuzunden forumdan uzaklasan bir suru insan oldu.
  • burakdc B kullanıcısına yanıt

    Offf sistem güncelleyeceğim zaman bol bol o amd-intel kapışmalarını okudum. Millet militan gibi ölümüne savunuyor. Harbi can sıkmaktan başka bir şey değil.

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.