Şimdi Ara

Gigabyte Aorus Master + I9900K + Cooler Master H110 isi problemi ( oc olmadan )

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
1
Favori
653
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Donanim isinden cok uzak kalmisim. Benim emektar I7-4470K'li sistemi emekliye ayirdim. Bu sistem uzerinden cooler master H110'u uzun zamandir sorunsuz olarak kullaniyordum. Sistemde K serisi islemci olmasina ragmen ilk zamanlardaki denemeler disinda sistemi OC olmadan kullaniyordum.

    Yeni sistemimde Gigabyte Aorus Master Z390 ( 21 yildir ilk kez Asus disina ciktim ) uzerinde I7-9900K ve HyperX 3200mhz DDR4 ram'ler bulunuyor. Sistemi topladim ve bir sorun ile karsilasmadim. Ancak Cinebench ile testlerde tutarsiz rakamlar gorunce HWinfo ile baktigimda bazi cekirdeklerde Throthling oldugunu gordum. Sicaklik 90'li derecelere cikiyor.

    Sistemde Gigabyte'in APP'inden kurulan son suruculer mevcut. Sistem uzerinde OC icin Gigabyte Easy Tune ile Game secenegi secili. Overvolting yada Undervolting uygulamasi yok. Sistem boost sirasinda 4700mhz'e cikiyor ( 5000'e degil , 4700'de sorun olunca onu hic devreye almadim ).

    Forumdaki benzer konulari okudugumda sorunun H110'da olabilecegini ogrendim , ancak google aramalarinda bu sistemi cok benzer konfigurasyonda kullandiklarini gordum. Amacim yeni bir sogutucu almadan sistemi boost ile 4700'de olabilirse 5000'de sorunsuz olarak calistirmak. 10-30dk'lik yogun render gibi islemlerde isinin 85'in altinda kalmasini heddefliyorum.

    Kasamda emektar Cooler Master Cosmos. Montaj sirasinda emin olamadigim bir konu oldu. Kullandigim H110 fotograflaki gibi sogutucu blogu yuvarlak olan model.

    Bunun icin size once anakart uzerinde yer alan fanlarin yerlerini ve isimlerini gosteren semayi gostermek isterim.

    Kasa uzerinde B ile isaretli kisimda H110 radyatoru ve iki fani bulunuyor.

    Sema uzerinde CPU-FAN ve CPU-OPT var. Cosmos sogutucu blogundan cikan kabloyu CPU-FAN'a taktim , aslinda bu pompa oldugundan acaba OPT'a mi takmam gerekirdi.

    Kasa uzerinde fanlarin yerlerini isaretledim. Kablo trafigini cozemedigimden simdilik C fanini takmamistim. Diger fanlar takili sekilde. Kasa icindeki sensorler 40-55 derece araliginda sicaklik degerlerini gosteriyor.



    Amacim sistemi 4700 boost ile sorunsuz olarak calistirmak , olabilirse 5000'de sorunsuz olarak calistirabilirsem harika olur.



    Cozum icin onerilerinizi alabilir miyim ?



    H110'a bir bakim yapilabilir mi ? Dogru calisip calismadigini nasil test edebilirim ?

    Arctic MX4 termal macun kullanmistim , yanlislik olasiligina karsi yenilemeli miyim ?

    Fanlarin RPM degerleri hangi aralikta olmali ? ( cpu 95'e geldiginde bile bazisi 700rpm'de oluyor ornegin. Maksimim degerleri nelerdir ? )

    3 pinli fanlarin olmasi durumu degistirir mi ? H110 fanlari 4 pinli kasa fanlari 3 pinli.



    Fikir ve onerileriniz icin simdiden tesekkur ederim.Gigabyte Aorus Master + I9900K + Cooler Master H110 isi problemi ( oc olmadan )Gigabyte Aorus Master + I9900K + Cooler Master H110 isi problemi ( oc olmadan )Gigabyte Aorus Master + I9900K + Cooler Master H110 isi problemi ( oc olmadan )



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gumush -- 20 Ağustos 2019; 20:13:7 >







  • Klavuza tekrar baktim. CPU uzerindekini CPU_OPT'a (Water Cooling CPU Fan Header)'a baglamam gerekiyormus , yarin deneyecegim.
  • 2 adet şu fanlardan alıcaksınız sorununuz çözülecek.
    performans modundacalıstırıcaksınız corsair link yazılımında fanları.

    https://www.hepsiburada.com/corsair-ml140-pro-led-140mm-kirmizi-led-li-pwm-manyetik-levitasyon-fan-co-9050047-ww-p-HBV0000032LAM?magaza=Webdenal

    https://www.corsair.com/ww/en/Categories/Products/Fans/ml-pro-led-config/p/CO-9050047-WW#tab-tech-specs


    2400 RPM ye kadar çıkabiliyor fanlar.

    bendede h100 i var 12 cmlıklerını kullanıyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SaLVaToRe_V -- 20 Ağustos 2019; 21:33:40 >




  • biosta 4 pin fanların ne hızda dönmesi için ayar olması lazım asus qfandaki silent standart turbo gibi hatta windows'ta ai suite programından fanları full döndürme seçeneği de var.bu dediklerimin giga versiyonu nasıl oluyorsa bakabilirsiniz 700 devir çok az.

    fanlar yüksek basınçlı olanlardan mı yoksa kasa fanı mı?4 fan takma imkanı varsa değerlendirilebilir.su soğutmaların ömrü vardır uzun yıllar sonra ilk performansını göstermez ve bakım yapılmaz kapalı devredir.

    mx4 yerine cm nano macun öneririm.
  • 4.7Ghz 1.3V deneyin hız ve voltaj sabit olsun büyük ihtimalle düzelecektir.

    Pompa hep son hızda çalışsın. Bir de mümkünse radyatörü push pull setup'a çevirin.
  • Onerileriniz icin cok tesekkur ederim.

    Simdi denemeleri yaptim. Termal macunu yenilemedim.

    CPU uzerindeki pompayi CPU_OPT'a bagladim , kasadaki baglamadigim fani bagladim ( gormedigim bir giris varmis ) . Kendi yazilimindan FAN'larin egrilerini duzenleyerek CPU_OPT ve radyator fanlari icin %100 yaptim.

    Simdi cinebenchr20'de ~4700 aliyorum islemciler 85 dereceyi gecmiyor.

    Easy tune yazilimindan OC CPU allcores 5ghz secenegini sectigimde cinebenchr20'de saniyeler icinde 90-100 araligina cikiyor ve throthling oluyor.

    Simdilik isimi goruyor. 5ghz icin cok fazla para harcamadan ulasabilecegim bir secenek olursa onuda degerlendirmek istiyorum.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.