Şimdi Ara

Golf TSI hakkında bir soru

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
3.085
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selam arkadaşlar,

    1 ay kadar önce VW Golf TSI 122 HP almış bulunmaktayım. Araç henüz 850 km'de ancak bakım konusunda aklıma takılan bir soru var. Kullanım kılavuzunda "ilk 1000 km rodaj süresidir, bu süre boyunca motoru düşük devirde kullanın" diyor. Benim bildiğim, genelde rodaj süresinin bitiminde ücretsiz bakım yapılır. Ama aracın bakım programında böyle birşey yazmıyor. İlk bakım 15000 km olarak belirtilmiş.

    Rodajın amacı silindir-piston uyumu sağlanana kadar motoru zorlamamak olduğuna ve uyumun sağlanması dediğimiz olay da segman ve gömleğin birbirini aşındırıp pürüzsüz bir temas sağlaması olduğuna göre, ilk 1000 km sonunda bu aşındırma sonucunda oluşan metal tozlarından motoru korumak için yağı değiştirmek gerekir diye biliyorum.

    Bu durumda karşıma şöyle bir sonuç çıkıyor: ya bu aracın motoru bazı markalarınki gibi rodaja ihtiyaç duymuyor ve rodaj gerekliliği ifadesini sadece "ne olur ne olmaz" diyerek kılavuza eklemişler, ya da ücretsiz bakım masrafından kaçmak için -ki VW'in böyle birşey yapabileceğini hiç sanmıyorum- yağ değişimi gerekli olmasına rağmen bakım yapmıyorlar.

    Bu konudaki fikirleriniz nedir? Eğer yağ değişiminin gerekli olduğuna kanaat getirirsem, gerekirse parasını verip yağını değiştirteceğim. Çünkü arabamı, özellikle de motorunu çok seviyorum







  • Rodaj sonunda ücretsiz 1000 veya 1500 km bakım eskiden vardı. FIAT/TOFAŞ uyguluyordu ve amacı da yeni motordaki çapakların yağda birikmesinden ötürü motora ve dişlilere daha fazla zarar vermeden bloktan atılması için sadece motor yağı değiştiriliyordu.

    Şu andaki, bilhassa VW ve diğer büyük otomobil üreticileri tarafından uygulanan motor üretim teknolojileri sayesinde rodajdan sonra yağ değişimi ortadan kalktı.

    Rodaj yapmak zorunda değilsiniz. Ama hem motor, hem ileride aracınızın sonraki sahibi rodaj için size teşekkür edeceklerdir.

    Adana'da Rodajcı Adnan vardı, her hafta 2 araba değiştirir, tek işi bütün gün araba sürmekti, hepsi de SIFIR ve 3 günde durmadan Adana Mersin Hatay Gaziantep gider dururdu yemek yer ve geri gelirdi, çok "güzel" motor açardı ve hem sıfır arabaya biner, hem de yemek yer, hem de para alırdı. Bu işi en az 15 yıl yaptığını biliyorum. 2000'li yıllardan sonra yeni gelişen motor teknolojisi ile de bu hizmete ve kendisine ihtiyaç kalmadı, bir daha da kendisinden haber alamadık. Sanırım şu anda başka bir iş yapıyor (galericilik olması lazım).

    Aracınıza 15.000 km veya yılda 1, hangisi daha önce gelirse, periyodik bakım yapınız, fiyatı 250 YTL civarında.

    Saygılarımla,

    Taner Göde




  • Gayet güzel açıklamışsınız, çok teşekkürler Peki rodaj ortadan kalktıysa motor açma denen şey de ortadan kalktı mı? Bildiğim kadarıyla ikisi birbirinin tam tersi işlemler.

    Ben ilk 1000 km'den sonraki 1000 km'de devri yavaş yavaş arttırmayı düşünüyordum. Mesela genelde 3000-5000 d/d arası, arada sırada 6000 d/d'ye çıkarak kullanmak gibi. Ama sizin dediğinize göre buna da gerek yok heralde.
  • Biraz alakasız gelebilir ama yeni Seat Ibiza araç aldım. Klavuzunda ilk 1000 km boyunca aracı yüksek devirli kullanmayın, maksimum hızının 2/3'ünü geçmeyin ve tam gaz vererek aracı kullanmayın. 1000-1500 km arasında ise yavaş denemelerle motorunuzun maksimum devrine ve hızına ulaştırın ve o şekilde kullanın yazıyor. Servis elemanları da aracınızı 1500-2000 km arası getirim, ücretsiz kontrol yapacağız dediler. Motoru Volkswagen makinası olduğu için pek farklılık yoktur diye düşündüm, paylaşayım dedim. TSI motor için birşey söyleyemeyeceğim, teknolojik bir motor ve aşırı besleme kullanıyor.
    Saygılarımla.
  • hımm demekki motor açma ortadan kalkmamış ilk 1000 km falan basmıcaz o zaman
  • quote:

    Orjinalden alıntı: imjuli

    hımm demekki motor açma ortadan kalkmamış ilk 1000 km falan basmıcaz o zaman


    İmjuli
    İmzanı okudum. Moskova güzel şehirdir. Bu kadar dert yanma. Tek sıkıntı çok fahiş fiyatların olmasıdır.
    Keşke 1990 lı yılların ortalarında görebilseydin o şehri.
  • Arkadaslar, rodaj olayi hala var siz bakmayin ''Abi al arabayi kökle git bisey olmaz'' diyen müsteri temsilcilerine.Bugün hayrani oldugum Bmw 320D nin 177hp'lik motoru icin bile kullanim kilavuzunda 1500km rodaj süresi vardir kickdown yapmayin, 4000 deviri gecmeyin, max 160km hizi gecmeyin diye yazmaktadir.Bmw'nin mühendisleri yazmislar(hemde dünyanin en iyileri). Siz biseyden haberi olmayan müsteri temsilcilerine bakmayin, 1500 km kuralina uyun iciniz de rahat olsun arabaniz da rahat etsin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Aatabay -- 8 Temmuz 2008; 21:45:12 >
  • Elektron mikroskopunda çekilmiş sıfır motorun piston segman ve gömlek resimleri vardı ki yeni bir motordu tepecikler ve homojen olmaya bir yüzey gözüküyordu sonra aynı motoru 10000km soraki halini çekmişler çok ciddi şekilde tepecik ve çıkıntı kalmamıştı.Sen kisenin rodaj yok sözlerine aldırma teknoloji gelişti diye eskiden piston gömlek arasındaki mesafe çoktu şimdi bu tolerans o kadar az ki emisyonları karşılamak için.
  • arkadaşlar sonuçta ilk 1500 kmye kadar ani duruş ve kalkışla birlikte aşırı hızdan kaçınmak gerekiyor
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Aatabay
    Arkadaslar, rodaj olayi hala var siz bakmayin ''Abi al arabayi kökle git bisey olmaz'' diyen müsteri temsilcilerine.Bugün hayrani oldugum Bmw 320D nin 177hp'lik motoru icin bile kullanim kilavuzunda 1500km rodaj süresi vardir kickdown yapmayin, 4000 deviri gecmeyin, max 160km hizi gecmeyin diye yazmaktadir.Bmw'nin mühendisleri yazmislar(hemde dünyanin en iyileri). Siz biseyden haberi olmayan müsteri temsilcilerine bakmayin, 1500 km kuralina uyun iciniz de rahat olsun arabaniz da rahat etsin.





    quote:

    Orjinalden alıntı: alphi
    arkadaşlar sonuçta ilk 1500 kmye kadar ani duruş ve kalkışla birlikte aşırı hızdan kaçınmak gerekiyor



    Peki 1500 km. sonra arabanın yağını değiştirmek gerekiyor mu, evetse VW servisleri yağ değişimini ücretsiz mi yapıyorlar veya ücreti mukabilinde yapıyorlarsa da müşteriyi 1500 km. rodaj süresinin sonunda yağ değişimi için gelmeniz gerekiyor şeklinde bilgilendiriyorlar mı?
    alphi'yi bilmiyorum ama Atabay, siz arabayı yeni aldığınız için soruyorum, sizi bu konuda nasıl yönlendirdiler, yağ değişimi yaptınız mı, yaptınızsa ücretsiz mi yaptılar?




  • rodaj süresi sonunda yağ değişimi olmuyor. bana aracı alırken arada sırada kontrol edin yeter dediler. ben yinede araç 5000 km ye gelince götürdüm kontrol için. ama yağ değişimine gerek yok dediler.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: munans



    Peki 1500 km. sonra arabanın yağını değiştirmek gerekiyor mu, evetse VW servisleri yağ değişimini ücretsiz mi yapıyorlar veya ücreti mukabilinde yapıyorlarsa da müşteriyi 1500 km. rodaj süresinin sonunda yağ değişimi için gelmeniz gerekiyor şeklinde bilgilendiriyorlar mı?
    alphi'yi bilmiyorum ama Atabay, siz arabayı yeni aldığınız için soruyorum, sizi bu konuda nasıl yönlendirdiler, yağ değişimi yaptınız mı, yaptınızsa ücretsiz mi yaptılar?


    Evet, yag degisimine gerek yok 1500km'den sonra.
  • Arkadaşlar bana da 1500km demişlerdi ama ben 1000 km sabredebildim
  • quote:

    Orjinalden alıntı: bravoecho

    Arkadaşlar bana da 1500km demişlerdi ama ben 1000 km sabredebildim


    iyi bile sabretmişsin:) biz birinci deponun bitmesiyle vınnn :)
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Muradovskiy


    quote:

    Orjinalden alıntı: imjuli

    hımm demekki motor açma ortadan kalkmamış ilk 1000 km falan basmıcaz o zaman


    İmjuli
    İmzanı okudum. Moskova güzel şehirdir. Bu kadar dert yanma. Tek sıkıntı çok fahiş fiyatların olmasıdır.
    Keşke 1990 lı yılların ortalarında görebilseydin o şehri.



    istatistiklere göre dünyanın en pahalı ikinci şehri ama 15 sene önce bende görmek isterdim 2008 de sapıtmış bayaa
  • konuya dönecek olursak demekki aracı ilk başlarda zorlamıyoruz ama yag değişimi hakikaten gerekli mi pistonların motora alışmasıyla motor yagının içine metal paritküller oluşmuyor mu ??
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.