Şimdi Ara

GPS'e veda mı? Kuantum navigasyon sistemi başarıyla test edildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
1
Favori
571
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj

  • Uzun zamandır üzerinde çalışılan ve GPS'e olan bağımlılığı sona erdirebilecek bir teknoloji nihayet gerçeğe dönüşüyor. Kuantum navigasyon sisteminin ilk ticari testleri başarıyla tamamlandı. Yeni teknolojinin gelecekte navigasyon dünyasında çığır açması bekleniyor.



    Ayrıca Bkz.Lockheed Martin, yenilikçi tanker uçağının ilk görsellerini yayınladı



    Infleqtion adlı bir İngiliz şirket tarafından geliştirilen kuantum tabanlı Konumlandırma, Seyrüsefer ve Zamanlama (PNT) sistemi, ultra soğuk atomlar ve kompakt Tiqker optik atomik saat gibi iki yeni teknolojiyi kullanıyor. Bu sebeple GPS'ten çok daha hassas ve güvenilir bir navigasyon deneyimi sunma potansiyeline sahip.



    Nasıl çalışıyor?



    Modern PNT teknolojisinin temel taşı hassas saatlerdir. Bu ilerlemedeki en önemli unsur taşınabilir ultrasoğuk atom üretiminin denkleme dahil olması. Mutlak sıfıra yakın soğutulmuş ultra soğuk atomlar kullanılarak oluşturulan kuantum ivmeölçerler ve jiroskoplar, GPS'den daha hassas ve bozulmaya karşı dayanıklı bir navigasyon sistemi ortaya çıkarıyor. Bu sistemler, dış referanslara ihtiyaç duymadan, çok hassas bir şekilde konum ve hareket bilgisi sağlayabiliyor.




    Yeni teknoloji, mevcut uydu sistemlerini tamamlayarak son derece hassas ve istikrarlı navigasyon sağlamayı vaat ediyor. GPS'ten bağımsız şekilde çalışan kuantum navigasyon sistemi uçakların konumunu, yönünü ve hızını daha doğru bir şekilde belirlemelerini sağlayacak. Aynı zamanda GPS sinyallerinin kesilmesi (jamming) veya sahte sinyaller gönderilmesi gibi durumlardan etkilenmeyecek ve daha güvenli uçuşlara kapı aralayacak.



    Testler çok başarılı geçti



    Havacılık ve uzay şirketleri BAE Systems ve QinetiQ ile yapılan denemelerde QinetiQ'in modifiye edilmiş RJ100 Airborne Technology Demonstrator uçağı kullanıldı. Testler sırasında ilk kuantum uçak navigasyon sistemi büyük bir başarı elde etti. Uçuşta test edilen teknolojiler, Q-INS (Kuantum Inertial Navigasyon Sistemi) adlı yeni navigasyon sisteminin bir parçasını oluşturacak.




    GNSS/GPS sinyalleri ekonomik, askeri ve stratejik faaliyetler için kritik öneme sahip. Dolayısı ile bu sinyallerin bozulması veya yanıltılması operasyonları ciddi şekilde tehlikeye atabilir. Kuantum navigasyonun küresel konumlandırma sistemlerine olan bağımlılığı azaltması ile birlikte tüm bu riskler ortadan kalkmış olacak.




    Infleqtion liderliğindeki proje, 2.5 milyar sterlin değerindeki ulusal kuantum teknolojileri stratejisi kapsamında hükümet tarafından yaklaşık 8 milyon sterlin ile destekleniyor. Projenin amacı, İngiltere'yi "lider bir kuantum teknolojileri ekonomisi" haline getirmek ve 2030 yılına kadar uçaklara kuantum navigasyon sistemleri kurarak, uydu sinyallerine bağımlı olmadan daha yüksek hassasiyet ve güvenilirlik sağlamak.




    Kaynak:https://www.gov.uk/government/news/un-jammable-quantum-tech-takes-flight-to-boost-uks-resilience-against-hostile-actors







  • orjinal kaynagi okuyunca calisma prensibi daha iyi anlasiliyor.

    atomlari mutlak sifir noktasina yakin ultra soguk tutan portatif bir sistem gelistirmisler. bunun sayesinde quantum olceginde cok hassas ivme olcer ve gyroskop sistemi kurmuslar. hareketi cok hassas sekilde olcuyorlar, bunu hassasiyeti cok yuksek atom saatiyle birlestirerek aracin hareketini konumunu buyuk hassasiyetle tespit ediyorlar. aslinda roket calismalarinin ilk zamanlarindan beri kullanilan inertial navigation, ataletsel navigasyonun quantum boyutuna indirilmis cok hassas sekli.
  • Peki telefonlarımızın bundan haberi var mı? Yoksa yediden telefon mu kaldıracaklar

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Nasıl çalışıyor acaba, merak ettim.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Lokal bir cihaz anladığım kadarıyla yazıdan. Dolayısıyla telefon boyutunda kullanımı en azından şu an mümkün görünmüyor. Sadece uçaktan bahsedildiği için maliyetli ve kaba(ağır) bir sisteme benziyor. Dolayısıyla, en azından şimdilik, çok sınırlı şekilde gps in yerine geçebilir görünüyor ama sistem çalışırsa yeni olasılıkların önünü elbette açacaktır.

  • Ben bunu yirmi yıl önce duymuştum. Türkiye de askeri bir kaynak gps bağımsız yerel konumlama sistemini yaptıklarını söylemişti. Olayın kuantumla ilgisini anlayamadım fakat basitçe anlatabilirsem yer kürede doğruluğu kesin referans bir üç tane 0 noktası alınır yani üçgen. Bu üçgenden xyz ekseninde ne kadar uzaklaşırsan yeni konumun lokal olarak hesaplanıyor. bugüne kadar uygulamada yerini bulamaması işlemci gücüyle alakalı olabilir. Yani ülkeler kendi konum belirleme sistemini yapabilirler olay dingilterenin himayesinde değil anlatmak istediğim hem de uydu göndermiyorsun. Gps gnss ede arada bir bağlanıp doğrulama teyit amacıyla kullanılır. referans noktaları da yurtiçinde belirlenen rastgele yerler olabilir. Yerli ve milli 0 noktaları  


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bi haber içeriği var masallah on bilinmezli denklem gibi....calısma mantıgını haberden anlamak mumkun değil...."Seyrüsefer ve Zamanlama (PNT) sistemi, ultra soğuk atomlar ve kompakt Tiqker optik atomik saat gibi iki yeni teknolojiyi kullanıyor" hadi bir su cumle ne diyor biri anlatsın...basitçe uyduya ihityac duymadan bir sabit bir konumu sabitleyerek hız ve diğer değişkenlererin belirleyen bir sensorden bahsesiyorlar benim yorumladıgım..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi El_domingo -- 15 Mayıs 2024; 08:54:14 >
  • Mal nerede, yazısı var ,kendi ortalıkta yok.

  • orjinal kaynagi okuyunca calisma prensibi daha iyi anlasiliyor.

    atomlari mutlak sifir noktasina yakin ultra soguk tutan portatif bir sistem gelistirmisler. bunun sayesinde quantum olceginde cok hassas ivme olcer ve gyroskop sistemi kurmuslar. hareketi cok hassas sekilde olcuyorlar, bunu hassasiyeti cok yuksek atom saatiyle birlestirerek aracin hareketini konumunu buyuk hassasiyetle tespit ediyorlar. aslinda roket calismalarinin ilk zamanlarindan beri kullanilan inertial navigation, ataletsel navigasyonun quantum boyutuna indirilmis cok hassas sekli.

  • ingilterenin eski endustriyel gucunden uzak olmasi muhendislikde ve bilimde ne kadar ileri oldugunu gozden kacirmamiza neden oluyor. ozellikle askeri teknolojilerde cok ileriler. amerikadan sonra dunyanin en buyuk arastirma butcelerine sahip universiteleri ingilterede.

  • Nasıl Çalıştığını yazılan yazıdan anlayan var mı?

  • Zaten GPS sistemli konum belirlemenin uydulara dahil edilmesinin sağlayan şirketlerin İngiltere Savunma bakanlığına 20 yıl evvel sunum yaptıklarını hava savunmasında diğer düşman gördüğü ülkelerle denk sayıda uçan filo yarışına girmemelerini dünyadaki herkesin GPS sistemli araçlar satıldıktan sonra bir dünya savaşında fişin çekilmesi halinde (günah keçisi güneş patlamaları bahane edilerek) az sayıda farklı nevigastonlu deniz kara ve hava savaşın kaderinin değiştirilebilinefeğine ilişkin bir sunum yapıldığını savunma dergisinde okumuştuk

  • yeniliklere açığız ama bundan bir cacık çıkmaz gibi. Günün teknoloji haberini okudur, belkide bir daha karşımıza çıkmayacak bir haber.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.