Şimdi Ara

GSM Baz istasyonu Sinyal Ölçümü ve İnsan Sağlığı Açısından Değerlendirmesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
3.199
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,
    Evimizin karşısında yıllardır baz istasyonları var. yaklaşık 15 metre karşımızda. Elektronik mühendisi olarak bir şirkette çalışıyorum. Çalıştığım şirketteki bir RF ekipmanını(spectrum analyzer (9khz-3ghz)) alarak referans bir gsm anteni ile hem şirkette hem de evimde ölçüm yaptım. Ölçümün net değil bağıl maksatla yani sadece karşılaştırma maksatlı olduğunu belirtmek isterim.
    Aldığım sonuçlarda;
    * gsm900 için en yüksek sinyal gelen bantta;
    1- sirkette -> -50dbm (yaklaşık değer)
    2-evimde -> +10dbm (yaklaşık değer)
    *gsm1800 icin en yüksek sinyal gelen bantta;
    1-sirkette -> -50dbm (yaklaşık değer)
    2-evimde -> +20dbm (yaklaşık değer)
    olcum sonucu elde ettim.... Yani watt olarak yaklasik 10 000 000 kat bizim evdeki sinyal, sirketteki sinyalden fazla.

    Böyle bir karsilastirma baz istasyonunun yasal sinirlar ustunde calistigini kanitlamayacaktir belki ama yuksek ihtimal limitler uzerindedir denebilir mi? onu merak ediyorum. BTK yetki belgeli bir firmadan olcum yaptirmayi dusunuyorum ama kafamdaki bu soruya belki burada bir yorum bulabilirim diye dusundum.

    Teknik olarak yorum yaparak yardimci olabilecek arkadaslara tesekkur ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi optech_tr -- 20 Kasım 2015; 17:30:19 >







  • Btk dann yada e devletten kontrol edebiliyorsun diye biliyorum değerleri baz istasyonu diye arattır çıkar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • BTK yi aradim. BTK ya GSM firmaları ölçüm yapıp düzenli rapor veriyormuş. Bana bu da komik geldi firma kendini ihbar eder mi?

    Dolayisiyla e-devlet teki veriler de kesinlikle limit altinda olmali. Oraya da baktim zaten.

    Ben biraz da kontrol disi bu baz istasyonlarinin sinyallerinin keyfi olarak(baz istasyonuna uzak yerdeki telefon cekmiyor sikayetlerini azaltmak icin) arttirildigindan endise ediyorum.
  • Volt/metre cinsinden bir ölçüm yapan cihaz olmadıkça ya da elde ettiğiniz değerleri bu ölçüde yorumlamaya yardımcı olacak bir tablo olmayınca bu değerler pek bir şey anlatmıyor. Yine de bu cihazlarla deneyimi olanlar bir miktar yorumlayabilir belki.

    Radyo sinyalleri antenden uzaklaştıkça çok yönlü olarak dağıldıkları için iş yerindeki sinyalin çok daha düşük olması normal. Ama işte sınırların altında ya da üstünde olduğunu buna göre söylemek zor. Sınır 10,25 volt/metre görünüyor E-devlet sayfasında, ama bazı konumlarda da 15 volt/metre olarak görünüyor herhalde kırsal kesim için sinyal sınırı farklı. Ama e-devlet sayfasındaki ölçüm değerleri biraz garip değerler. En yakın istasyonun ölçümünü gösteriyor ama en yakın istasyonun konumunu göstermiyor. Verilerin güncelliği hakkında bilgi yok, doğruluğu da değişir.

    Baz istasyonunun konteyneri üzerindeki yazılar okunmuyor mu? Orada baz istasyonunun sektörlerinin kaç vat çıkış gücünde çalıştıkları, güvenlik mesafeleri, frekans bantları vs. yazar. Okunmuyorsa da baz istasyonu geniş bir alanda bir operatörün tek baz istasyonu mu, yoksa sık sık baz istasyonları var mı? Kırsal kesimde operatör tek bir istasyon kurar güçlü sinyal yayar, ama şehir vs. kalabalık yerlerde trafiği karşılamak için çok istasyon kurar, birbirlerini etkilemelerini azaltmak için de sinyal çıkış gücünü minimumda tutmaya çalışırlar. Etrafta aynı operatörün başka baz istasyonları varsa yasal değerleri aşacak kadar yüksek tutamazlar sinyali.

    Ölçümü bir de 3G bandında yapmamışsınız. Bir daha tekrarlarsanız 2100MHz bandını da ölçün derim. Ayrıca cep telefonunun da ürettiği sinyali ölçmenizi öneririm. Bir de evinizde mesela çatıya, dolayısıyla istasyonun antenlerine daha yakın bir noktada ölçüm yapıldığında ne kadar fark çıkacak bu gibi şeyleri merak ettim ben de.




  • Diğer bir konu; 4.5G yaygınlaşınca acaba daha fazla bantta yayın mı olacak? seçilen frekansın insan sağlığına etkisi ne oranda olacak? İnsan vücudunun, özellikle derinin anten etkisi olduğunu duymuştum. Acaba hangi frekansta kazancı ne kadar? :))))

    Teknoloji hayatı kolaylaştırıyor o kesin, ama insanlığın ömrünü kısaltıp hele de uzun vadede gen yapısını değiştirerek hastalıklı nesiller sebebi oluyorsa işimiz iş... İşin içinde para olunca sağlık noktası kimsenin umurunda değil.
  • optech_tr O kullanıcısına yanıt
    Yeni bir şey değil ki. İnsan vücudu manyetik dalgalardan bile etkileniyor. Ha bu teknolojiler olmadan olmuyor artık ve ciddi bir zararı da şu anda kanıtlanmış değil. Burada dalga alıyoruz da önce yenilen içilen şeylere bakmak lazım. Yoksa Wifi, telefon öyle gen yapısını bozacak güçte falan değil yani.
  • Firaristt F kullanıcısına yanıt
    http://www.globalresearch.ca/44-reasons-to-believe-cell-phones-can-cause-cancer/5420118

    şimdi bu linkteki araştırma özeti cep telefonu kullanımı ile ilgili. Benim yaptığım ölçümlerde cep telefonunun yanına anten dayadığımda, arama sırasında +20dbm(gsm900) civarı sinyal görüyorum. Yani baz istasyonu yakınındaki insanlar neredeyse sürekli telefonla görüşüyormuş gibi sinyal yayınımından etkileniyor anlamında bir sonuç çıkıyor benim ölçümlerimde... Ama bağıl ölçüm olduğundan net bir şey diyemiyorum.




  • optech_tr O kullanıcısına yanıt
    4G geldiğinde bazı bölgelerde 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 MHz bantları ve bunların biraz daha farklı olan yükleme bantları dolmuş olacak. TV, radyo bantları zaten dolu ve baz istasyonlarından yüzlerce binlerce kat daha kuvvetli bir yayın yapıyorlar. Hastane çatılarına baz istasyonu kurabiliyorlar ama yakınlarda TV kulesi olunca vs. hastanedeki elektronik aletlerin hassasiyetini bile bozabiliyor. Bluetooth, mikrodalga fırınlar, WiFi vs. sağolsun 2.4GHz 5GHz bantları da dolu. Baz istasyonlarının radyolink kanalları 6 - 7 GHz'den 60 GHz'e kadar farklı frekanslar kullanabiliyor. En basitinden duvarın içindeki kablodan geçen elektrik bile 50 Hz elektromanyetik dalga yayıyor... Kablosuz teknolojilerin kullanımı arttıkça bunlardaki yoğunluk da doğal olarak artıyor. Bu çağda bunlardan kaçış da yok. Hadi bütün şebekeleri kapat diyelim, Fukuşima'da patlayan reaktörlerin sızdırdığı partiküller bir şekilde az da olsa yolunu buluyor yine içimize. Teneffüste arkadaşlarla oturuyoruz, içtikleri sigara dumanı her tarafımı kaplıyor. Marketten aldığımız ürünler çeşitli çeşitli kimyasalla dolu. Geceleri koşmaya çıkıyorum, en yakın şehir 100 KM uygarlık ise 300 KM ama yine her taraf kömür dumanı kokuyor ve onu içime çekiyorum. Hani sağlık yönünden tehlikeli bir Dünya'da yaşıyoruz.

    Telefon sinyallerinin etkisi daha çok ısıtma yönünde. Mikrodalga fırınlar gibi hücreleri ısıtabiliyorlar. Bu açıdan cep telefonları çok yakınımızda olduğu için ısıtma oranları vücuda bitişik kullanıldığında yüksek oluyor. Ancak baz istasyonları o kadar ısıya sebep olsa herhalde kuşlar falan konamazdı etraflarına. Etkileri var mutlaka da cep telefonları hala daha önde yakınlıklarından dolayı. Radyo dalgaları yüz yıldır kullanılıyor yaklaşık olarak, ve sinyal seviyesi de çok dikkatli ölçülmeden. Çok ciddi sonuçlar olacak olsa muhtemelen şimdiye kadar bunlarla tanışmış olurduk diye düşünüyorum. Mesela TV radyo istasyonlarına yakın yaşayanlarda ciddi rahatsızlıklar baş göstermiş olurdu. Ama günümüzde buradakiler hala bu istasyonlara değil de baz istasyonlarına suç atabiliyor.

    Günümüz toplumunda böyle şeylerden kaçamasak da kişisel ölçüde mümkün olduğunda dikkatli olmalı. Telefonumuzu kulağımıza koymadan kullanmalı, veri bağlantıları ile işimiz bittiğinde kesmeli, yediğimiz içtiğimize dikkat etmeli, sporumuza zaman ayırmalı vs...




  • sis651 kullanıcısına yanıt
    Takılacak şeyler var, takılmayacak şeyler var. Mesela elektrik kablosundan geçen 50 Hz sinyali 3-5 cm civarından ancak ölçersin ve sonuç çok düşük güç olur. Takmamak gerek ! TV, Radyo yayın istasyonları genelde yerleşime uzak yapılır ama yakında kalan olduğunu varsaysak da sayı olarak az kişi olduğundan sağlık/radyo frekansı gücü analizleri yapılsa bile sonuç çıkarılamaz. Önemli bir konu ama etki alanı dar. GSM tüm dünyayı etkiliyor. Özellikler belirlenen limitlere uyulmayan yerler çok tehlikeli. Benim endişem kurulan baz istasyonlarının, kontrolsüz olarak yani kafalarına göre(kontrol çok zayıf raporu da kendileri veriyormuş), belirlenen limitlerin üstünde yayın yapması.

    Tabi ki GSM yasaklansın Wifi olmasın demiyorum. Ama mahallenin göbeğine konutların 5-10 metre yakınına baz istasyonu koyup, baz istasyonu sayısından kar etmek ya da uzak bölgelerdeki çekim kalitesini arttırmak için kontrolsüz güç basmasınlar. Ben bir çok yerde gördüm bu konutların dibine yapılan baz istasyonlarını, sadece benim yaşadığım yerde değil. O sebeple bu tüm insanlarımızı ilgilendiren önemli bir konu diye düşünüyorum.




  • En basitinden İstanbul'da Çamlıca mesela, elektromanyetik dalgayı basıp duruyor yakın çevresine bu bölge. TV/radyo frekansları düşük olduğundan beş kata kadar daha fazla emilebiliyor vücut tarafından. İnsanlar neredeyse boyları kadar antenlerden çıkan kilovatlık sinyallere tam dalgaboyunda iyi bir anten oluveriyorlar. Ya hani bu tür şeyler çok karışık ve çok ciddi bir hesaplama, çalışma yok.
    Dünya'da birçok yerde mesela belirlenen limitler Türkiye'dekinden daha yüksek. Ama belirlenen limitin ciddi bir sağlıkla ilgili çalışmaya göre belirlendiği de yok. Hani şu limitten ötesi tehlikelidir, çünkü şu kansere yol açar diye bir şey yok. Sinyal şu kadar absorbe olup, şu kadar ısınmaya yol açar vs. deniyor ki önlem amaçlı limit belirleniyor. Halbuki dokuda bilinmeyen bir etkisi olabilir... Konu ile ilgili yapılan çalışmalar genelde bir zararı olmadığı yönünde, çünkü zararına dair bir kanıt bulunamıyor. Ama burada RF işi yapan endüstrilerin lobisi var da mı böyle deniyor bilemeyiz. Şimdilik teselli bu tür sistemlerin 50 yıldan fazladır insanoğlunun içinde olması ve bir etkinin bulunamadığı iddiası. Cep telefonları için birçok çalışmalar var, uzun kullanımda çeşitli kanser olasılıklarından, beyin dokusuna çeşitli etkilerden vs. bahsediyorlar. Ama baz istasyonları, radyo dalga kuleleri konusunda böyle sonuçlu araştırmalar yok. Önlem olarak belirlenmiş limitler var.

    Avrupa'da vs. çok daha fazla baz istasyonu var sayı ve oran olarak. Konutun dibi değil konutların duvarlarına bile konuyor baz istasyonları. Duvarın diğer tarafında insanlar yaşıyor. Kulesinden duvarına, tavanına her yer istasyon. Avantajı işte cep telefonları daha iyi sinyal alabildiği için cep telefonlarının çıkışı daha düşük olabiliyor.

    İstasyonun çıkış gücünü arttırarak kapsama kırsal alanlarda söz konusu, az nüfus olduğundan daha az istasyonla hizmet vererek kar edebiliyorlar. Yoksa bulunduğum bölgedeki Vodafone baz istasyonu mesela, kendi masrafını karşılayamamış daha şimdiye kadar. Ama şehirlerde kullanıcı yükünün fazla olmasından dolayı bu yöntem pek işe yaramıyor. Kapsama alanı belli bir sınırda tutulmazsa kullanıcının aldığı hız ve performans düşüyor çünkü. Bulunduğunuz bölge ve çevredeki baz istasyonlarına göre karar verin işte. Başka istasyon yoksa çevrede çıkış gücü yüksektir ama varsa sınırlıdır. Tabi bunu da ölçüm yapılmadan bilemezsiniz.

    Bu arada daha önceden aklıma gelmişti de yazmamışım yukarıda. Forumda Metin diye bir kullanıcı vardı, @Metin* idi sanırım. O baz istasyonu sinyal ölçümü işiyle ilgileniyordu. Ona bir danış derim.




  • Selamlar , 5 senedir bu sektördeyim 2 aydır da Huawei de çalışıyorum BTK tarafına bakıyorum aktif olarak yıllarca baz istasyonu ölçüm çatılara kulelere çıktım onarım yaptım keşif çalışmaları yaptım raporlar hazırladım sunumlar hazırladım. İşin özeti yazdığın değerler hiçbirşey ifade etmiyor. dbm olarak hiçbirşey anlayamayız. Watt olarak ta şuan baz malzemeleri ortalama 30 watt 40watt 80watt 120watt olarak katalog çıkış güçleri vardır. Fakat bunlar max çıkış güçleridir. Kablolama ekipmanlar ve yapılan gç kısımları sonucu ortalama 10watt gibi bir çıkış güçleri olur ki teknik olarak bu çıkış gücünü kabinete bağlanmadan ölçmek mümkün değildir. Yapmanız gereken elektro manyetik alan ölçer cihaz ile v/m cinsinden ölçüm yapmak lazım ayrıca " BTK yi aradim. BTK ya GSM firmaları ölçüm yapıp düzenli rapor veriyormuş. Bana bu da komik geldi firma kendini ihbar eder mi? " burayı yanlış anlamışsın. Ölçümü yapan GSM firması değil BTK dan ölçm yetki blgesi almış firmalar. Bunları gsm de ölçüm dışında çalışmazlar tek görevleri ölçüm yapmaktır. Bu firmalardan size yakın olanı arayıp ölçüm konusunda anlaşıp özel ölçüm yaptırabilirsiniz.. Gözünüzn önünde yapılacağı için içinizde rahat olacaktır. Ben evime baz kurdurmak için çok uğraştım ama kapsama konusunda benim mahallemde problem olmadığı için kurduramadım birtürlü :) Ayrıca şuan şu teknolojide 4.5g ihaleside yeni yapılmışken kurulu istasyonu söktürmek oldukça zor olacaktır tek çare limit değerlerin üstünde çıkacak bir ölçüm




  • Metin* kullanıcısına yanıt
    Hocam seni bulmuşken sorayım. GSM baz istasyonu kurulumunda standartlar içinde minimum yere yükseklik gibi bir sınır var mıdır? Sağlık kriterleri için olmasa da gsm performası için olabilir belki böyle bir kriter..

    BTK ile görüşmemi yanlış aktarmışım. Denilen tam olarak şu: "Kurulumdan sonra operatörlere 4 ay içinde ölçüm zorunluluğu getirdik. Onlar bize ölçüm sonuçlarını gönderiyor. Ondan sonra bir daha ölçüm yaptırmak isteyen parası karşılığı kendisi yaptırıyor". Takdir sizin.

    Baz istasyonunun çıkışından verilen değer tabi havada mesafe ile exponansiyel ilişki ile azalıyor. Kaldı ki anten kazancı, transmisyon kayıpları, yansımalar vs. güç düşüyor... Benim havada ölçtüğüm sinyal de zaten max 0.1W... Ama benim antenimin kazancı, açısal ışıma alma kabiliyeti, ölçüm hat kayıpları vs. var tabi bunda da... Zaten ölçümümü tamamen karşılaştırma amaçlı yapmıştım. Benim ölçüm standartlarında bir tablo olması lazım ki limit kıyaslamasını tam olarak yapabileyim. Yazdığım değerler sadece kıyas manasında anlamı var tabi ama limit manasında bir anlam taşımıyor. Sadece bir arkadaşımın üniversiteden bir hocası 70dbm fark olmaması lazım demiş. Bu söz biraz bir yerlerde anormallik var hissi veriyor.

    ayarlayabilirsem bir ölçüm yaptıracağım.




  • optech_tr O kullanıcısına yanıt
    Hocam bu dediğin operatörün bölgende birkaç kilometre mesafende başka baz istasyonları var mı? Yoksa dediğin gibi sinyal biraz yüksek olabilir, ama varsa birbirlerini etkilememeleri için sinyal gücü düşürülüyor zaten ki ölçüm masrafı yapmana gerek olmaz.
  • sis651 kullanıcısına yanıt
    Valla hangi operator ya da operatorlerin baz isteasyonu kurulu burada bilmiyorum. Bir sürü anten var, çeşit çeşit... Yakınlarda da vardır herhalde şuan tam kestiremiyorum.

    Olcum sart :) Baska turlu rahat edemeyecegim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.