Şimdi Ara

GSM, GPRS, UMTS, HSPDA, nedir de değildir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
1
Favori
35.360
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,
    HSPDA ile ilgili bir google aramasının ilk sayfasında, DH Forumdaki bir soru dikatimi çekti, cevaplanmamıştı henüz. Arkadaşlarımdan da gelen sorulardan anlaşılıyor ki 3G teknolojileri ile ilgili ciddi kafa karışıklığı mevcut.

    Türkiye mobil teknolojilerle ilk tanışam ülkelerden biri, ilk kuşak (1G) teknolojiler 80'lerde NMT ile girdi ülkemize. Yaşı müsait olanlar 0522 kodlu koca Dancall araç telefonlarını hatırlar. Analog bir teknolojiydi, veri transferi yoktu (faks vs.), güvenlik zayıftı (aslında neredeyse yoktu) ve sinyal kalitesi kötüydü. NMT aslında kapsama alanı yüksek bir telsiz telefondur diyerek laz işi bir saptama yapasım var hatta...

    Daha sonra 2G ile, yani GSM ile tanıştık. Sayısal bir teknoloji, düşük oranda da olsa veri transferi (9,8 kbps), daha iyi güvenlik. GSM, konuşma odaklıbir teknoloji idi.

    Sonra 2.5G geldi: GPRS. GPRS tek başına kurulan bir şebeke değildir, GSM'e ek olarak gelir. GSM şebekesinde veri hızını arttırır. Yani bir telefon GSM+GPRS destekler. GSM konuşma için, GPRS veri trafiği için. Ya da sadece GPRS destekleyen bir cihazınız da olabilir, bilgisayara bağlayıp modem olarak kullanabilirsiniz. Hatta VOIP ile konuşma bile yapabilirsiniz böylece ama o konuşma bir GSM konuşması değildir.
    Hülasa, 2G için konuşma GSM şebekesinden, veri GPRS şebekesinden taşınır. (EDGE, GPRS'ten daha hızlı trafik sağlayan bir veri taşıma teknolojisidir, onu saymıyorum ayrıca.)

    Şimdi 3G var, UMTS, HSPA, HSPDA lafları ortalıkta dolaşıyor. Nedir bunlar?

    Aslında sistem 2G ile paralel:
    UMTS konuşma odaklı 3G teknolojisidir. Ancak veri hızı istenen oranda değildir. (dijital ve yüksek hızda veri trafiği -384kbps- sunar ancak yeterli bulunmaz.)
    HSPA veri odaklı 3G teknolojisidir. (O yüzden 3.5G olarak da anılır.)

    HSPA iki sınıftır:
    - HSPDA (Downlink HSPA, sadece size gelen trafik.)
    - HSPUA (Uplink HSPA, sizden şebekeye giden trafik.)

    Cihazların çoğu HSPDA ile gelir, bu cihazlar veriyi gönderirken UMTS üzerinden gönderip HSPDA üzerinden alır. (E-posta gönderirken nispeten yavaş gönderirsiniz ama film izlerken veriyi alan taraf olarak HSPDA üzerinden alacağınız için hızlı olur.)


    Yani GSM için GPRS (EDGE) neyse UMTS için de HSPA (HSPDA) odur.

    3G telefonun UMTS desteklememesi söz konusu değildir, ancak HSPA (HSPDA) desteklemiyorsa bence tam bir 3G telefonu sayılmaz. HSPDA cihazınız, sınıfına göre 1.2 ile 21 Mbps hızları destekler (teorik olarak) ancak bu hız şebekeye, antene yakınlığınıza vs. bağlı olarak değişir. (.ülkenin birinde HSPDA modemle günlük 200GB çeken bir abonenin tespit edilmişliğini bilirim.)

    Türkiye'de 7.2 Mbps civarında servisle başlanacak diye tahmin ediyorum. Ancak büyük ihtimalle öyle 200GB indirme şansınız olmayacak, bir üst limit (5 - 20 GB) belirlenecek.

    Durum özetle budur.

    Selametle...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi akrmn -- 3 Haziran 2009; 10:58:46 >







  • Teşekkürler Eline Saglik. Yalniz bişi sorucam,bir telefonda umts olup hspda olmadıgında ne gibi eksileri olabilir ?
  • Gerçekten kafalardaki karışıklığı gideren bir yazı olmus...
    tesekkurler...
  • Teşekkürler, aydınlattın bizleri
  • Çok Teşekkürler, Gerçekten Faydalı oldu.
  • emeğinize ve ayırdığınız zaman için çok teşekkurler faydalı bir bilgi oldu şahsım için

    Kolay gelsin
  • quote:

    Orijinalden alıntı: akrmn


    HSPA iki sınıftır:
    - HSPDA (Downlink HSPA, sadece size gelen trafik.)
    - HSPUA (Uplink HSPA, sizden şebekeye giden trafik.)

    Cihazların çoğu HSPDA ile gelir, bu cihazlar veriyi gönderirken UMTS üzerinden gönderip HSPDA üzerinden alır. (E-posta gönderirken nispeten yavaş gönderirsiniz ama film izlerken veriyi alan taraf olarak HSPDA üzerinden alacağınız için hızlı olur.)


    Sanirim yanliş yazilmiş.. HSDPA olacak HSPDA değil...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.