Şimdi Ara

GSM ve IMT-2000/UMTS İmtiyaz Sözleşmeleri İmza Töreni

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
106
Cevap
1
Favori
2.142
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • GSM ve IMT-2000/UMTS İmtiyaz Sözleşmeleri İmza Töreni
    9.2.2016
    IMT yetki belgelerinin Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’nın teşrifleriyle 27/10/2015 tarihinde verilmesinin ardından imzalanarak Danıştay’a gönderilen mevcut GSM ve 3G (IMT200/UMTS) İmtiyaz Sözleşmeleri değişiklikleri Danıştay görüşleri çerçevesinde nihai hale getirilerek Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme (UDHB) Bakanı Sn. Binali YILDIRIM’ın katılımıyla gerçekleşen törende Bilgi Teknolojileri ve İletişim (BTK) adına Kurul Başkanı Dr. Ömer Fatih SAYAN ile Avea İletişim Hizmetleri AŞ, Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ ve Vodafone Telekomünikasyon AŞ yetkilileri arasında imzalanmıştır.

    Bakan YILDIRIM “Bundan sonra iletişim daha hızlı olacak”

    Tören’de yaptığı konuşmada UDHB Bakanı Sn. Binali YILDIRIM “Biz memlekette yolları yapıyoruz. Tek yollar vardı trafik çok sıkışıktı, kazalar fazlaydı. Sonra dedik ki bu yolları genişletelim şerit sayısını arttırdık, kazalar azaldı. Ulaşımda da yollar var, iletişimde de yollar var. Bu yolları göremiyoruz. Karada var, fiber yollar var. Normal telefonunun varken eskiden fotoğraf çekmiyorduk, mesajlar göndermiyorduk sadece konuşuyorduk. Onun için tek yol yetiyordu. Şimdi artık yollar yetmiyor çünkü çok iş yapıyoruz. Ne yapmak lazım akıl yollarını, iletişim yollarını genişletmek lazım. Bu yapılan iş bu amaca yönelik. 183 MHz üzerine bir de 365 MHz yani iki katından fazla yol ilave ettik. Bundan sonra iletişim daha hızlı olacak demektir. İkincisi her türlü hizmeti artık her yoldan yapacağız. Şu yoldan otomobil gitsin, kamyon buradan gitsin yok. Yolunuz varsa gidecek hangi aracı kullanırsanız kullanın” diye konuştu.

    Bakan YILDIRIM, “Devlet yol tahsis etmekle yükümlüdür ancak yol üzerinde yapılacak çalışmalar operatöre aittir. Akla mantığa uyan da bu. Her şeyi yönetmeye kalkarsak o zaman hiçbir şeyi yönetemeyiz. Yolların şeritleri arttı, kapasiteleri arttı, altyapı tamam. Üstyapı operatörlerin. Bunun üzerinde marifetinizi göstereceksiniz. Eskiden 900 bandı sadece 2G’de kullanılır, 3G’de kullanılmazdı. 1800-900 birbirine geçiş olmuyor, durmadan fazla yatırım yapılıyor. Yazık günah. Şimdi bu 4.5G olayı ile birlikte hepsini bir birleştirmiş oluyoruz. Hem hizmet çeşitliliği açısından, hem de mükerrer yatırımları ortadan kaldırma adına böylesine önemli bir adım atıyoruz” şeklinde konuştu.

    Bakan YILDIRIM, “1 Nisan’da 4,5G başlayınca şunu bilmemiz lazım. 3 G ile 4,5 G arasında 10 hız farkı var diyoruz. Doğru, daha hızlı Yarın 1 Nisan’da kalkıp Erzincan’ın bir köyüne gidip ‘nerede bizim 10 kat hız’ derse bu yanlış olur. Bunu da doğru söyleyelim. 8 yıl süremiz var. Pey der pey, bu yollar bir günde yapılmıyor. 1 Nisan’da başlayacak. Bir miktar yapacaklar 1 Nisan’a kadar. 8 yıl içinde Türkiye’nin her tarafına yapılacak. Mesela biz 520 kilometre tünel yaptık. Tünellerde de çekecek. ‘1 kilometre altındakilere değil de üstündekilere’ gibi bir sınır olmaz. Böyle bir sınır olmaz. 300 metrede tünel varsa çekecek. Bu sınırı neye göre koyuyorsunuz. Hizmette sınır olmaz. Tünellerin hepsinde çekecek. Ana güzergahların tamamında çekecek. Ana yollarda mazeret kabul etmeyiz. Hala çekmeyen yer çok haberiniz olsun. Hava atıyorsunuz reklamlarla birbirinizle yarış ediyorsunuz ama durum da pek öyle değil. Yollarda ben geziyorum. En iyi denetleyen benim. Para kazanın, ticaretinizi yapın ama vatandaşın memnuniyetini sağlamak gibi bir göreviniz var. Bu konuda daha fazla gayret bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

    Yerli üretim ve Ar-Ge konusundaki görüşlerini açıklayan Bakan YILDIRIM, “4,5 G bir adımdır. 5G’ye yaklaşmanın bir adımıdır. Ama en önemli iki özelliği vardır. Bir tanesi iletişimde hızın artması, ikincisi şerit yani akıl yollarının sayısının artmasıdır. Yan getirileri de şudur. Yerli katkıya daha fazla imkan sağlaması. Ar-Ge çalışanlarının sayısını yüzde 50 arttırıyoruz, yerlilik oranlarını arttırıyoruz. Kobilerde ürünü getirip kobilere üzerinden sattırma gibi bir uyanıklığa da artık son veriyoruz. ‘Ürünü getirdim böyle bir şarta var yerine getirmiş olalım’ diye kurnazlık yok. Gelecek ürün orada yapılabildiği kadar yapılacak. Bugünden yarına biz yüzde 50 yerli olsun demiyoruz. Ama burada sadece bir tedarikçi pozisyonuna girmek, sürekli satma azminde olmak kabul edebileceğimiz bir şey değil. Burada ekmek yiyenler mutlaka buraya bir katma değer bırakmalı. Burada istihdam oluşması lazım Teknolojinin gelişmesi için elini taşın altına koyması lazım. O yüzden BTK bu işin takipçisi olacak. Bir yandan vatandaşımız daha güzel hizmeti daha kaliteli hizmeti alırken, diğer yandan da bilgi ve iletişim teknolojilerinin ülkemize katma değer sağlaması için yerli katkının mutlaka arttırılmasının takipçisi olacaklar. Yollar da hız felaket, bilişimde hız berekettir. Söylediğimiz bu. Onun için bereketi daha da arttırmak için elinizden gelen gayreti göstereceksiniz” dedi.
    Fiber’in önemine değinen YILDIRIM “Bu yıldan itibaren buradaki yetki karmaşasını da ele alarak bu fiber işine de bir seferberlik yapmak zorundayız. Bugün elimizdeki kapasiteye güvenip geleceği planlayamayız. Şu anda trafik miktarı, gelişmiş ülkelerdeki trafik miktarının çok altında. Bu bizim için bir ölçü olamaz. Ölçü nedir. Bilişimde azami 5 yıl içinde bütün planlarınız alt üst olur. Biz 2009 ulaştırma haberleşme şurasında ‘100 Megabit internet evleri’ diyorduk. Millet ‘bu bakan kafayı yemiş’ diyordu. Şimdi millet burnunu büküyor. İletişimde hayallerimizin ufkumuzun çok uzun vadeli olması mümkün değil. Bizim hemen fiber ağı geciktirmeden seferberliği başlatmamız lazım” dedi.

    Bakan YILDIRIM fiber konusunda tüm operatörleri uyararak “Burada da küçük hesapları bırakalım. ‘Aman o fiber yaparsa biz zarar ederiz’ bunları bırakalım. Siz nasıl öne geçeceksiniz. Performansınızla, ortaya koyduğunuz hizmet çeşitliliği ile hizmet kalitesi ile içerikle öne geçmenin yollarını arayacaksınız. Yollara barikat kurarak üstünlük sağlamak olmaz. Onu yapanların memlekete ne kadar zarar verdiğini birlikte görüyoruz. Bu fiber konusun ben burada söylemiş oluyorum. Bundan sonra da bütün operatörlerimizin küçük hesapları bırakıp büyük fotoğrafı görmelerini istirham ediyorum. Biz de bu konuda uygulamada yaşanan sorunları biliyoruz ve giderilmesi için çalışmalara başladık. Göreceksiniz bunu yaptığımız zaman herkes kazanacak. Sizler de kazanacaksınız, ülke kazanacak, milletimiz kazanacak.” dedi.

    BTK Başkanı SAYAN “işletmecilere 365,4 MHz’lik ilave frekans kaynağı tahsis edildi”

    Tören’de konuşan BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih SAYAN “4.5G ihalesi ile mobil elektronik haberleşme hizmetlerinin sunumu amacıyla işletmecilere 365,4 MHz’lik ilave frekans kaynağı tahsis edildi. Tahsis edilen frekanslar karşılığında ihalenin toplam bedeli 12,8 Milyar TL ulaştı. Şu ana kadar bu bedelin 6,5 milyar TL’lik kısmı Hazinenin kasasına girmiştir. Geriye kalan 6,3 milyar TL ise 3 eşit taksit halinde Nisan 2017’ye kadar ödenecektir.

    İhalede tahsis edilen 365,4 MHz ve 2G ve 3G İmtiyaz Sözleşmeleri kapsamında tahsisli bulunan 183,8 MHz ile birlikte işletmecilere toplamda 549,2 MHz’lik frekans kaynağı tahsisli hale geldi ve bu sayede mobil geniş bant hizmetlerin daha hızlı ve daha kaliteli bir şekilde sunulmasının önünü açtığımızı söyleyebiliriz.

    4.5G yetkilendirmesi ile; işletmecilere teknoloji kullanımında esneklik sağlanmıştır, yani işletmeciler bu yetki ile, dünya ile eşzamanlı olarak 5G de dahil yeni teknolojilerin vatandaşlarımızın hizmetine sunulabilme imkanına sahip olmuşlardır. Yapılan düzenlemeler ile işletmecilerin gelişmekte olan teknolojileri ve özellikle 5G gibi daha yeni teknolojileri herhangi bir izin alma gereği olmaksızın kullanmalarının ve şebeke planlamalarını daha esnek bir şekilde yapabilmelerinin sağlanması amaçlanmıştır.

    Bu itibarla, 4.5G ihalesi kapsamında tahsis edilen frekanslar ile 2G ve 3G hizmetleri için verilmiş olan frekansların teknoloji nötr kullanımına imkan verilmiştir. Bu hak ve imkanların kullanılabilmesi için 2G ve 3G İmtiyaz Sözleşmelerinde gerekli değişiklikler yapılmıştır.

    Getirdiğimiz bu yeni hak ve imkanlar ile tahsis edilmiş olan spektrum etkin ve verimli bir şekilde kullanılmış ve bu sayede Ülkemizin milli kaynağı olan frekanslar israf edilmemiş olacaktır. Diğer yandan, işletmeciler yeni teknolojilere şebekelerini en hızlı ve verimli bir şekilde adapte edebilecek, yeni teknolojilerin imkanlarını optimum şekilde kullanarak tüketicilere daha hızlı ve kaliteli hizmetler sunabilecektir.

    Bununla birlikte, 4.5G yetkilendirmesi ile ilk defa, 4.5G ile kapsanan alanların 3G kapsama yükümlülüğünün tespitinde kapsanmış kabul edilmesine imkan verilmiştir. Bu sayede, hem işletmecilerin 3G kapsamında mükerrer yatırımlarının önüne geçilmiş hem de daha yeni teknolojilerin yaygınlaşması ve kullanımı teşvik edilmiştir. Bu itibarla, 4.5G yetkilendirmesi ile getirilen bu imkanın işletmecilerce kullanımının sağlanması amacıyla 3G İmtiyaz Sözleşmelerinde gerekli değişiklikler yapılmıştır.

    Bir diğer önemli husus, bölünmüş karayolları, otoyol, tünel kapsamaları, konvansiyonel tren hatları, hızlı ve yüksek hızlı tren hatları ile nüfusu 10 binin altında olan yerleşim yerlerinde aktif telsiz erişim şebekesi paylaşımı yapılması zorunluluğu getirilmiştir. Yani bu alanlarda tek bir baz istasyonu üzerinden 3 işletmeci aynı anda abonelerine hizmet sunabilecektir. Bu sayede önemli ölçüde kaynak tasarrufu sağlanacağını düşünüyoruz. 4.5G yetkilendirmesini müteakip 3G İmtiyaz Sözleşmeleri kapsamında yeni kurulan anten tesisleri de söz konusu yükümlülük kapsamına alınmıştır. Bu çerçevede, 4.5G yetkilendirmesi ile getirilen bu yükümlülüğün işletmecilerce teminin sağlanması amacıyla 3G İmtiyaz Sözleşmelerinde gerekli değişiklikler yapılmıştır.

    Ayrıca işletmeciler tarafından 900 MHz bandında, ihale şartları arasında yer alan ve refarming olarak da adlandırılan frekans değişikliği yapılacaktır. Bahsi geçen değişiklik 14 Şubat Pazar günü gerçekleşecektir. Bu sayede işletmecilerin 900 MHz bandında ardışık ve bir bütün olarak frekanslarını kullanmaları sağlanacaktır.

    Kısıtlı frekans kaynağı sorununun kalkması nedeniyle makineler arası iletişim, nesnelerin interneti, bulut bilişim, internet protokolü ile TV, akıllı şehirler, uzaktan kontrol edilecek robot teknolojisinin tele ameliyatlarda kullanımı gibi birçok konuda çok önemli gelişmeler sağlanacak.

    Kamu güvenliğinin sağlanması kolaylaşacak, emniyet güçleri karar destek mekanizmaları için daha iyi kalitede anlık görüntü paylaşımı yapabilecek.

    Diğer taraftan önemli bir hususu da hatırlatmak istiyorum. Ülkemizi ve vatandaşlarımızı 1 Nisan 2016'dan itibaren 4.5G hizmetleri ile tanıştırmış olacağız. Ülkemizde son 13 yılda bilgi teknolojileri ve iletişim alanında yakalanan gelişim ve değişim, 1 Nisan 2016'dan itibaren mobil iletişimde yeni bir boyut katılarak ve büyük bir ivme kazandırılarak devam edecektir. 2023 hedeflerine doğru koşar adım yürürken, Türkiye’de çok daha hızlı iletişim ve internet altyapısı kurulmuş olacaktır.” ifadelerini kullandı.

    Kaynak:BTK







  • Bir diğer önemli husus, bölünmüş karayolları, otoyol, tünel kapsamaları, konvansiyonel tren hatları, hızlı ve yüksek hızlı tren hatları ile nüfusu 10 binin altında olan yerleşim yerlerinde aktif telsiz erişim şebekesi paylaşımı yapılması zorunluluğu getirilmiştir. Yani bu alanlarda tek bir baz istasyonu üzerinden 3 işletmeci aynı anda abonelerine hizmet sunabilecektir.

    bu da demek oluyor ki artık köylerde kapsama alanı problemi kalmayacak. kapsama problemi en aza inecek.gayet iyi kara olmuş.
  • Bu da demek oluyor ki eğer köyün bir bölümünde bir operatör çekmiyorsa hiçbir operatör çekmeyecek. :D
  • sis651 kullanıcısına yanıt
    zannetmiyorum çok uçuk örnekler hariç köylerde yeteri kadar çeker artık. Çünkü 800 mhz frekans bandı da kullanılmaya başlanacak daha çok mesafe gidebilecek.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Her bolunmus yolun sonu 4g'ye baglanmis:) biri de demiyor ki bugune kadar neyi beklediniz. Millet yillardir kullaniyor biz daha yeni gececez. Turkcell yillardir test edip duruyordu, hatta frekanslari izinsiz test etti diye ceza bile yemisti.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mutlaka iyileşme olacak ya. Ama şuan mesela yakında bir köy var, 4KM kadar mesafede ama dağ arkasında kaldığı için telefon çekmiyor. Turkcell istasyon kurdu şu an, 3G çekiyor, 25 Mbit kadar hız alınıyor. Ama diğer operatörler çekmiyor.

    Küçük bir köy olduğu için yatırımın kârı yok. Vodafone mesela bulunduğum yerde bile kârsız çalışıyor. Böyle yerlerde nasıl davranacakları çok önemli. Ayrıca ortak istasyonun kurulumu ve işletilmesi kimin tarafından yapılacak? Bunu bir operatör yapacak olursa Turkcell yapmak istemez, çünkü Avea varken geri dönüşü az olur. Turk Telekom yapabilir belki ama kâr düşük. Hani çoğu yerde düzelme olur ama yine sıkıntılı yerler kalabilir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • sis651 kullanıcısına yanıt
    noktasına kadar katılıyorum. Turkcell bir ara devletten aldığı ödenek ile nüfusu az olan yerleri kapsama altına alacağını falan söylemişti yanlış hatırlamıyorsam. Bende doğu anadolu daki durumu merak ediyorum coğrafi olarak dağların yüksekliği fazlalığı kesin etkileyecektir kapsama alanı olmayacak yerler de olacak. Buralarda köylüler ya ortak bir şekilde aynı operatöre geçiş yaparak bakın köyde sizin operatörünüz çok fazla kullanıcısı var diyerek baz istasyonu kurulmasını talep edecek yada kapsama sıkıntısını çok ücra bir yer olduğu için devam eder diye düşünüyorum. Dediğin gibi hiçbir operatör 5 10 kullanıcı için baz istasyonu kurmak istemez.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Turkcell o çalışmayı yaptı birçok yerde. Ama bir kez o çalışmanın yapılacağı yer listesi tüm nüfus olan yerleri kapsayan bir şey değildi.

    Bulunduğum yer Hakkari, Irak sınırına çok yakın, hatta üç tarafımız Irak sayılır gibi. Genel olarak kapsama alanı olarak aşırı bir sıkıntı yok köy merkezlerinde. Ama nüfusu az olduğu için yine de iyi kapsanmamış çevre köyler var. Hani köyde sıkıntı olmasa aradaki köy yollarında olabiliyor. Buralar merkez köye uzak ve dağ arkasında kaldığından sinyal kaybına uğruyor. Bazılarına Turkcell istasyon kurmuş. Merkez köyde 3G var tüm operatörlerde. Vodafone zararına çalışıyor gibi. Avea da ucuz olması sayesinde memurlarca kullanılıyor ama çoğu kişide yedek hat olarak Turkcell var. Çünkü köye gelen fiber hat kopunca ya da bir sıkıntı olunca Turk Telekom ADSL ile birlikte Avea ve Vodafone da kesiliyor. Genelde çok aşırı sürmez ama günlerce gelmediği de oldu. Turkcell'de ise kesinti birkaç dakika ile sınırlı, sonra şebeke geliyor hemen. Hani tek kapsama alanı olarak değil, hizmet kalitesi olarak da mesele var. Yerliler de çoğu Turkcell kullanıyor zaten.

    Buradan İstanbul'a kadar karayoluyla gidiyorum. Genelde Van'a kadar karayollarında 2G ağırlıklı olsa da düzlük ve yerleşim merkezlerine yakın yerlerde 3G oluyor. Van'dan batıya doğru ise tüm güzergahlarda 3G hakim çoğu bölgede. Ama Vangölü kıyılarında ve dağlık yerlerde yer yer 2G'ye düşülen yerler var. Malatya Kayseri arası Gürün civarı falan sadece 2G kapsaması olan yerler var. Performans olarak da İstanbul'dan Ankara çıkışına kadar videolarda takılma falan olmuyor, Kayseri'ye kadar da arada takılma ile izlenebilir oluyor. Üst güzergahta da Tokat civarına kadar takılma olmuyor. Ama sonra engebe başlıyor ve 2G sinyale maruz kalıyoruz, videolar donuyor. :D




  • sis651 kullanıcısına yanıt
    coğrafi olarak sıkıntı hakikaten. Dağlık bölge üstüne de 3g frekansının 2100 mhz den verilmesi sinyallerin en ufak yükseltide kesilmesine neden oluyor. Aslında 4.5g bu anlamda çok iyi olacak. Binali yıldırım da söylemiş 2g sadece 900 mhzden veriliyor. 3g 2100 mhzden veriliyor. 4.5g ile bu ortadan kalkacak hakkaride a operatörü 4.5 yi 800 mhz den verecek ücra yerlerde kasaba köylerde sıkıntı olmayacak şehir içinde 900 mhz verecek yada kalabalık diyelim 1800 mhz verecek. Mesela avea 900 mhz 3g yayınına başladı diğerlerinden önce çevremde çekmiyor değiştireceğim yeter artık diyen Avea kullanıcıları gayet şaşkın bu aralar. Artık telefonları çekiyor internete stabil hızla bağlanıyorlar. Bu durumda bile anlıyoruz ki 3g 900 mhz den verildi kullanıcılar rahatladı kapsam konusunda daha diğer frekanslar devreye girmedi. Onlar da devreye girdikten sonra iş operatör yatırımlarına kalacak artık. Hangi operatör yatırım yaparsa karşılığını kat be kat alacak.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yazıdaki teknoloji nötr kullanım ifadesi önemli. Hani frekansı istedikleri teknoloji için kullanabilecekler artık.
  • sis651 kullanıcısına yanıt
    Evet. Operatörlere artı olarak biraz daha fazla mhz frekans tahsis edilmiş habere göre. Ülke için gayet güzel işler olacak ilerleyen zamanlarda. Büyük bir heyecanla bekliyoruz.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Avea 900 mhz ile ciddi kapsama artisi sagladi. Bi yakinimin evinde 3g 2100de 2 dis cekioken su an 900mhz de full cekiyo. Vodafone ve turkcellden daha iyi cekiyo. Ilerleyen zamanda heryerde 3g ve 4.5g kullanicaz heralde.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Binali beyin konusmalarından anladığım kadarıyla aranızdaki dalaşmaları bırakın fibere yönlenin yatırımlara hız verin seklınde yorumladım,insanları mahdur etmeyın konusmalrı var.izleyip görücez

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konuşmada çok laf var ama bizim için en önemli kısmı artık operatörlerin istediği frekans aralığından istediği türde yayın yapabilecek olması. 2G, 2.5G, 3G, 3.5G, 4G, 4.5G fark etmeyecek.

    Bu iş en çok Türk Telekom'a yaradı, herhalde bu güvenceyi alınca kendi asıl markalarını kullanmaya başladılar. Bundan sonra Türk Telekom 900 MHZ'den 2G, 3G yayınlarını da yapabilecek. Türk Telekom şimdiden başlamış çalışmalarına, fiyat arttırımı olmazsa ve ucuz fiyatlar devam ederse bu iş en çok vatandaşa yarayacak. Türk Telekom, Avea markasını silerek Avea çekmiyor imajını silmek içinde güzel bir hamle yapmış oldu, Türk Telekom 900 MHZ'yi 2G ve 3G'de kullanabileceği için Türk Telekom çekmiyor gibi ithamlarla karşılaşmayacaktır.

    Baz istasyonu sayısı bakımından da bakanlık tarafından Ptt - Türk Telekom ortaklığına tahsis edilen 1G NMT noktaları da Türk Telekom'un mobil şebekesine tahsis edildiği için kısa sürede kapsama alanında devrim olacaktır.




  • Mobil şebeke işi ile Avea ilgilendiği için o 1G NMT dediğiniz noktaları yine kullanmada sıkıntı yaşar telekom. Ama önemli olan 900 MHz'den 2G ve 3G yayını yapabilecek olmaları. Bu frekans nelerine yetmez. :D
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sis651

    Mobil şebeke işi ile Avea ilgilendiği için o 1G NMT dediğiniz noktaları yine kullanmada sıkıntı yaşar telekom. Ama önemli olan 900 MHz'den 2G ve 3G yayını yapabilecek olmaları. Bu frekans nelerine yetmez. :D

    Onu sordurdum ben kullanımda bir sıkıntı kalmamış. Ayrıca şirketlerin tüzel kişilikleri de yıl sonu itibariyle Türk Telekomünikasyon A.Ş. olarak birleşecekmiş. 2017'de TTNET A.Ş. ve Avea İletişim Hizmetleri A.Ş. diye bir şey olmayacakmış. Birkaç tane tüketici derneği rekabete engel olduğu için konuyu dava konusu yapmış onların durumuna göre bu iş netlik kazanacakmış.

    Ellerindeki frekanslarda artık oldukça yeterli. Yine de NMT'den kalma 6000 noktadaki kamu arazisi hiç fena değil. Özellikle Gökçeada gibi artık baz istasyonu koyulmasına izin verilmeyen yerlerde eski Ptt'den kalma bu yerleri kullanabilecek olmaları Türk Telekom için büyük nimet. Çünkü hem yeni baz dikemiyor hem zamanında en iyi yerler bunlara verilmiş sonraki en iyi yerler Turkcell'in olmuş. Bu sayede Turkcell'in bir adım önüne geçecektir tabi akıllı davranırlarsa.

    Devlet, kendi ortağı da olduğu şirkete bu birleşme ile büyük bir imtiyaz tanıdı. Avea, yıllardır 900 MHZ'yi kullanamadığı için şikayet ediyordu, son ihale ile tüm isteklerine hatta fazlasına kavuştular. Turkcell bu durumdan fazla etkilenmez Turkcell'i kimse yıkamaz ama Vodafone'a çok yazık olacak. 2 seneye Vodafone 3. operatör konumuna düşer ve bunu kaldıramayacağı için Türkiye pazarından çekilir. Vodafone'da bunun farkında ve kara kara düşündüklerine eminim.




  • Bence yanlış düşünüyorsun vodafone nin de bu konuda düşündüğü bişey vardır vodafone uyuyacak hali yok
    Birde şu var vodafone telsimi aldığında turkcell ı ezip geçecek birinci olacak dendi hep ama bişey olmadı
    Sıralama hiç değişmez turkcell vodafone avea

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Böyle şeyler işte rekabeti zorlayacağı için sıkıntılı. Bir de özelleştirme kurallarına uygunluğu nasıl acaba?..

    Tüzel kişilik de birleştiğinde devletin Turk Telekom'dan aldığı vergi de azalacak, çünkü zararlarını vergiden düşebilecek.

    Vodafone bir şekilde yürütür yine işini. Avea'nın abone sayısı artarsa Vodafone yeni Avea olur, yani ucuz operatör konumunu alır. Kolay olmaz yine de bunlar. Hiçbirinin eli armut toplamıyor çünkü.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sis651

    Böyle şeyler işte rekabeti zorlayacağı için sıkıntılı. Bir de özelleştirme kurallarına uygunluğu nasıl acaba?..

    Tüzel kişilik de birleştiğinde devletin Turk Telekom'dan aldığı vergi de azalacak, çünkü zararlarını vergiden düşebilecek.

    Vodafone bir şekilde yürütür yine işini. Avea'nın abone sayısı artarsa Vodafone yeni Avea olur, yani ucuz operatör konumunu alır. Kolay olmaz yine de bunlar. Hiçbirinin eli armut toplamıyor çünkü.

    Avea çalışırken vodafone uyuyacak hali yok
    Avea vodafoneyı geçmesi imkansız

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • asi_genc6134, bence Türk Telekom'un Vodafone'u geçmesi imkansız değil kısa vadede bu olmaz ama uzun vadede Vodafone çok zorlanacaktır. Alt yapı bakımından Turkcell ve Türk Telekom benzer konumdalar ama Vodafone çok yetersiz. Online işlem merkezi dahi daha yeni toparlandı, paket yenilemelerinde sistem hataları sebebiyle sorunlar çıkıyor forumda bolca konusu var, sistem hatalarından kaynaklanan kodlar ile insanlar kendi başlarına paket tanımlıyor forumda bununda yüzlerce örneği var. Normalde sadece belli bir gruba açık olan tarifeler kodlar sayesinde herkes tarafından tanımlanabiliyor, sadece bu konu bile sistemlerinin ne kadar sağlıksız çalıştığının göstergesi.

    Şu an Türk Telekom'da olan devlet eli Turkcell'inde üzerinde. Bu sebeple alt yapı tedarik zinciri bakımından birçok ortak noktaları oluştu. Ayrıca sadece devlete ait olan Türksat'da birçok hizmetini yine Türk Telekom kanalı ile yürütüyor ve bu Türk Telekom'a büyük bir güç kazandırıyor.

    Vodafone ülkemize geldiğinde en çok sevinenlerden biriydim ancak gerekli yatırımları yapmakta pek istekli olmadılar ve yurt dışı Vodafone kalitesini hiçbir zaman yaşatmadılar. Bunları da oldukça tarafsız bir gözle yazıyorum, 3 hattı da kullanıyorum ve aktif olarak kullandığım 2 hat Turkcell ve Vodafone, bu sebeple kıyaslama şansım çok oluyor. Ayrıca hani bunlar pek konuşulmaz ama Vodafone çalışanları da çalışma şartlarından memnun değiller, Telsim zamanındaki bolluktan eser kalmamış. Ayni ve nakti yardımlar kalmamış ve personelin çalışma isteği eskisi kadar yoğun değilmiş. Bunları bizzat hala aktif olarak çalışan arkadaşlarımdan öğreniyorum. Turkcell'e veya Türk Telekom'a geçmek için can atıyorlar.

    sis651, özelleştirme kanunlarına pek uygun olduğu söylenemez ve tüketici dernekleri bu sebeple dava açmaya hazırlanıyormuş. Tabi ben pek bir şey çıkacağını sanmıyorum çünkü yapılan işler devlet destekli olarak yapılıyor ve artık ülkemizde arkasında devlet desteği olan işleri durdurmak için kanun gücü yeterli değil.

    Vergi konusunda haklısınız bu birleşmenin ülke için getirisi kadar götürüsü de olacak ama biz ne desek boş olacağı için tartışmayı gerekli görmüyorum. Vodafone işini yürütür ama Vodafone'un dünyadaki bir yapılanması vardır ve çalıştıkları ülkelerde 1. veya 2. sırada olmayı tercih ederler, 3. konuma düşüyorlarsa o ülkeden çekiliyorlar.

    Fransız SFR'nin %44'ü Vodafone grubunundu ve SFR'de istediğini elde edemediğinde hisselerini satıp çekildi. Aynı şekilde asla çekilmez denilen Çin ve Japonya pazarından da yeteri kadar kar edemiyorum ve lider konumda değilim diyerek çekildi. Polonya başta olmak üzere azınlık hissesine sahip olduğu neredeyse bütün ülkelerden de çekilmeye başladı. Vodafone'un partner sistemi tüm dünyada çökmeye başladı bu sebeple artık 1. veya 2. sırada olmadığı ülkelerde durmuyor.

    Bu ve daha fazlasını Google'da araştırırsanız haklı olduğumu görebilirsiniz. Eğer Vodafone 3. konuma düşerse zaten az kazandığı ülkemizden gidecektir. Vodafone bunu kaldıramaz.




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.