Şimdi Ara

GTX470 'ötme' sorunu... (Elektriğe bağlı[?])

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
0
Favori
1.447
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba 2 aydır Zotac GTX 470 kullanıyorum, başlarda GTA 4 oynarken ekran kartından arada bir cızırtıya benzeyen, kulakları tırmalayan bir ötme sesinin çıktığını fark ettim. Önce ısıya bağlı olduğunu falan düşündüm bütün ayarları minimuma indirdim falan işe yarar gibi oldu ama sonra yine öttü. Oysa başka hiçbir oyunda ötmüyordu. Neyse internette biraz araştırma yaptıktan sonra bunun gibi sorunları yaşayanların olduğunu gördüm, güç kaynağına bağlı bir sorunmuş. PSU kalitesizse veya evinizdeki elektrik yetmiyorsa, veya "temiz" bir hatta sahip değilseniz bunları olabileceği falan yazıyor. Güç kaynağım High Power marka 850W modüler bir güç kaynağı. Bilgisayarı kapatıp ekran kartının güç kablolarının bağlı olduğu yerleri değiştirdim, sorun çözülmüş gibi oldu ama sonradan yeniden ötmeye başladı. Zaten bu ötmeler arada sırada rastgele olduğu için çözümü bulup bulamadığımı anlayamıyorum. Neyse GTA 4'ü oynamayalı uzun zaman oldu, ben de bu konunun pek üzerinde durmadım. Zira başka bir oyunda falan ötme olmadı. Ta ki bu haftaya kadar, ekran kartı Mafia 2'de de ötüyor, yine rastgele ve ayarlarla oynamanın hiç bir faydası olmuyor. Yine bilgisayarı kapatıp, modüllerin yerini değiştirip açınca sorun geçici olarak düzelmiş gibi oldu ama sonra yine öttü. Ve fark ettim ki ekran kartını %100 garanti öttüren bir şey var, Valve'nin yaptığı cs_assault haritasının CS:S için olanını yeniden derlemeye çalışmak. VIS.exe derleme yaparken kart mutlaka ötüyor, yani bu işlemi yaparken ötme olmazsa sorunu kesin gidermişim demektir. Tabii birkaç şey daha denedim, onları da şimdi yazacağım: Güç kaynağının arkasına içerideki havayı dışarı atarak onu daha iyi soğutacak bir fan yerleştirdim, işe yaramadı. Bir de bilgisayar uzatma kablosuna bağlıydı, ondan çıkarıp direk duvardaki prize bağladım o da işe yaramadı.

    Sizce ne yapmalıyım, çözüm için bir yolunu bilen var mı veya deneyebileceğim bir yöntem falan? Lütfen yardım edin :(







  • vsync'i kapatiyorlarmis denedin mi?coil whine nvidia diye arattim da baya bisi cikiyor.
  • denedim denedim ama işe yaramıyor... Sadece oyunlarda da ötmüyor zaten. :S
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Antarktikali

    denedim denedim ama işe yaramıyor... Sadece oyunlarda da ötmüyor zaten. :S

    oyun girişlerinde ara videolarda'da oluyor demi? eğer oluyorsa kapisatör sesi
  • interentten okuduğuma göre kapazitör sesi zaten... bakırların titreşmesinden oluyormuş. ve genelde sebebi güç kaynağıymış. güç kaynakları hakkında pek bilgim olmasa da kalitesiz bir şey olduğunu düşünmüyorum.
  • Bi yerden Ups bulup deneyebilirmisiniz acaba. Belki şebeke geriliminde çok fazla gürültü vardır.
  • Bunu denemenin başka bir yolu var mıdır? UPS bulmam çok kolay değil çünkü, tanıdık birisinde falan da yok ki ödünç alayım. Acaba evde başka bir prize taksam fark etme ihtimali var mıdır?
  • o ses psu dan geliyor olmasın, iyi dikkat edin
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Antarktikali

    Bunu denemenin başka bir yolu var mıdır? UPS bulmam çok kolay değil çünkü, tanıdık birisinde falan da yok ki ödünç alayım. Acaba evde başka bir prize taksam fark etme ihtimali var mıdır?

    değişik fazdaki sortiye bağlı prize takmayı deneyebilirsin.
  • Açıkçası bu konularda(elektrik) pek bir bilgim yok, değişik fazdaki sortyiye bağlı bir prizin ne olduğunu açıklar mısınız?
  • prizlerdeki zarar görmesi muhtemel cihazları sökün. eğer faz sigortalarınız ayrı ayrı ise yani kaçak akım rölesinden sonra 3 faz için ayrı sigorta konulmuşsa teker teker sigortaları indirerek bigisayarınızın bağlı olduğu prize hagi fazın bağlı olduğunu bulun. sonra o fazın sigortasını indirdiğinizde enerjisi kesilmeyen faza bağlı diğer bir topraklı prizden uzatma yardımı ile enerji alıp deneyebilirsiniz. prizlere enerji gelip gelmediğini kontrol kalemi yardımı ile anlayabilirsiniz. veya evde varsa gece lambası ile.
  • Tamam şimdi anladım teşekkürler... Odada 3 tane priz var, 2 tanesine ulaşmak zor ama denemeye değer. Zaman bulduğumda deneyeceğim, gerekirse başka bir odadan elektrik alırım. Bu şekilde başka bir odadan uzunca bir uzatma kablosu kullanarak elektrik almamın bir skıncası olur mu? Yani uzatma kablosu kullandığım için?
  • Ne kıl bir olay. Özünde problem de değildir garanti değişim vs de olmaz. Fıtık eder adamı böyle şeyler. Pc de sesten nefret ederim hele ki böyle ekstra ses
  • Ses psu'dan geliyor olabilir. Benim psu'm da zorlandığı zaman cızırtı çıkarıyor. Gtx295 kullanırken o sesi çok duyuyordum özellikle oyun loading'lerinde. Gtx460 aldıktan sonra kesildi ses.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Antarktikali

    Tamam şimdi anladım teşekkürler... Odada 3 tane priz var, 2 tanesine ulaşmak zor ama denemeye değer. Zaman bulduğumda deneyeceğim, gerekirse başka bir odadan elektrik alırım. Bu şekilde başka bir odadan uzunca bir uzatma kablosu kullanarak elektrik almamın bir skıncası olur mu? Yani uzatma kablosu kullandığım için?

    hocam odadaki 3 prizin üçü de büyük ihtimal aynı fazdan besleniyordur. ben zaten başka odadan almanızı kastetmiştim. ama denemekte fayda var tabi, farklı fazdan da geliyor olabilir. eğer 2 sine ulaşmak zor ise ki eşyaların arkasında olduğu anlamını çıkarıyorum. hiç onlarla uğraşmayın. yukarıda dediğimi yapın 5 dakikada bulursunuz. Elektrik sayacının markası da önemli. Müteahhit'in taktığı 5 para etmez Alfa**** (marka vermiyorum) marka sayaç düzgün enerji sağalayamıyor olabilir. ben değiştirdim rahat ettim. sayaca da dikkat etmenizi tavsiye ederim.




  • Şu anda takılı olan prizin arkasında banyo var, ve bir ara karıncalanmıştı. Acaba ondan bir bozukluk var mıdır diye aklıma gelmedi değil :D Ama bu şüphelerin sonu yok zaten, PC teng şuiye göre ters tarafa bakıyora kadar gider, o yüzden buraya yazdım ya :D... Sayacı yakın geçmişte değiştirmişlerdi, eskisi bozuktu çünkü fatura az geliyordu (yazık oldu) xD Sesin PSU'dan mı ekran kartından mı geldiğini anlamak çok zor, zaten PSU'dan da gelse yine de ses geliyor. 850W'lık PSU'nun zorlanacağını hiç sanmıyorum, overclock yok bir şey yok. Yarın gündüz gözüyle başka bir fazdan elektrik almayı deneyeceğim, umarım işe yarar. Herkese çok teşekkür ederim, iyi geceler.
  • En iyisi uzsay montaj yapın bence sistemi öyle deneyin sesin nereden geldiği daha iyi tespit edilir :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: aRiSe*

    En iyisi uzsay montaj yapın bence sistemi öyle deneyin sesin nereden geldiği daha iyi tespit edilir :)



    evet uzay montajda hiç değilse psu'yu diğer bileşenlerden biraz uzağa yerleştirme imkanınız olur. başka bir ihtimal hdd de ötüyor olabilir, bozulmaya yakın hdd öter.yine hdd'yi de uzağa yerleştirip dinleme imkanınız var. psu'nuz çok güzel ama bozulmayacak diye bir durum yok tabi. PSU'dansa garantiye gönderin, garantili değilse zaten kapasitörleri her TV tamircisi değiştirebilir.
  • Başka odalardaki prizlere bağlamayı denedim, işe yaramadı. Ondan sonra uzay montaj yapmasam da PSU'yu yuvasından çıkartıp bilgisayarın dışına koydum, eminim ses ekran kartından geliyor. Yalnız PSU'yu çıkarttığımda, düz koydum. Yani bilgisayarın içinde hava akışı daha iyi olsun ve kablolar daha düzenli dursun diye ters(baş aşağı, yanında yazan markaya göre) koymuştum. Yuvasından çıkardığımda düz koymuştum ve ötme olmadığını fark ettim... O sırada elektrikler gitti ve daha fazla deneme fırsatım olmadı. Şimdi PSU'yu yuvasına düz olarak yerleştirdim, CS:S haritası derlerken ötme yok. Büyük ihtimalle sorun giderildi ama yine de kesin konuşmamak lazım. Şimdi yeni bir sorum var, PSU'yu ters takınca ötme olması normal bir şey midir? Sonuçta kapazitör bu, içten yanmalı motor değil (bkz Recep ivedik: Akülü araba mı bu yaw neden aküsüz gitmez?)

    Not: Harita derlerken ötmenin olduğu aşama vvis aşamasıydı. Bu aşama saatler sürüyordu ve ekran kartını öttürüyordu. Komuta satırı ile vvis yaptığımda ise ötme olmuyordu ve çabucak bitiyordu. Şimdi PSU'yu düz çevirince aynen komuta satırıyla derlemiş gibi oldu, çabucak vvis yaptı ve ötme olmadı. Bu işten hiçbir şey anlayamadım, bilgim yok çünkü pek... Birileri açıklarsa sevinirim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Antarktikali -- 31 Ağustos 2010; 17:06:46 >




  • derleme işlerinden pek anlamam ama, psu'ya yük binince fan hızlanıyordur (pwm) ve fanda (mil göbekte gevşeme filan yapmış olabilir) sorun olmuştur. benim aklıma bu geldi daha değişik fikirler çıkar az sonra.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.