Şimdi Ara

Güç Kaynağından gelen ses

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
1.216
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Eski bilgisayarımın 230W gücündeki güç kaynağını yaptığım projelerde kullanmak istiyordum.

    Güç kaynağını pirize taktığımda ince bir ses alıyorum (güç çekmeye başlamasamda). Güç kaynağını aktif hale getirdiğimde ses değişerek gelmeye devam ediyor. Verdiği voltaj seviyelerinde herhangi bir problem yok.

    Sormak istediğim bu ses güç kaynağının herhangi bir parçasından geliyorsa bu parçayı değiştirerek sesten kurtulbilirmiyiz yada bu sesin anlamı nedir.

    Tam emin değilim ama voltaj regülesi sırasında oluşan harmoniklerin güç kaynağının eskimesi ile birlikte kulağın duyacağı seviyelere inmesinden kaynaklanıyor olabilir. Güç ile ilgili çok bilgim olmadığından tam olarak neden kaynaklandığını ve tehlikeli olup olmadığını bilemiyorum.

    Yardım edicek herkeze teşekkür ederim.



  • Bence içinde bulunana tranformatörlerin saclarından ses geliyordur.
  • kondansotör bağlantılarını kontrol et patlaama yapabilir bizzat denedim :D
  • bilgisayar güç kaynağında ses gelecek iki yer var. birincisi alg444'dün dediği gibi transformatörlerin saçları(floresan lambadaki balastlarla aynı sesi çıkartırlar.) ve havalandırma fanı ses çıkartabilir. trafo saçları için yapabileceğin bir şey yok, zaten rahatsızlık vermekten öteyede geçemzler. fan içince kablolarını yerinden sökerek çalıştır. eğer ses gelmiyorsa sorunu bulmuşsundur. kısa devre olmadığı sürece güç kaynağını küçük güçteki uygulamaların için fansız kullanabilirsin. yada yeni fan takabilirsin.
  • Kalitesiz güç kaynaklarında yük biriktiren kondansatörler kalitesiz ya da olması gerekenden daha küçük oluyor. Bu nedenle içlerindeki elektrolikit sıvı zamanla kuruyor. Bu nedenle de kapasite olması gerekenden daha az bir değere sahip oluyor. İşin daha kötüsü bu sıvının yapısı bozulduğu için kapasitede kaçak akımlar olmuşmaya başlıyor. Senin sorunun bu da olabilir.
  • beslemedeki 200v luk kondansatörleri bi kontrol et derim
  • Eğer dediğin ses ince ve vızıldama şeklindeyse güç kaynağındaki mosfet lerden de geliyor olabilir. Bu ses problem olduğunu göstermez cihazda.
  • bir pc psu sundaki trafoların sacı diye birşey yoktur. Çünkü o trafoların çekirdeği kömür/ferrit vs diye adlandırılan malzemedendir. Ama yüksek frekanslı ve anahtarlamalı olduklarından , trafo öter. kömür gevşek/laçka bir şekilde karkasın etrafında hareket ediyorsa , zamanla sarım katları arasındaki selefon bantlar özelliğini yitirdi ise veya devrede bazı malzemeler ömrünü doldurup , olmaması gereken akımları çekiyor veya gerekli pik darbeler sönümlendirilemiyorsa vs. gibi nedenlerle bu ses artabilir , tonu değişebilir.
    Elektrolitik kondansatörler bağırabilir. arkadaşların da dediği gibi kurudu iseler ses çıkarabilirler ( ama genelde trafonun sekonder kısmındaki doğrultucu kondansatörleri ! ) . 200uF lık kondansatörler ise ya sıvısı çıkar , ya patlar , ya da tam filtreleme yapamadığından psu dan akım çekilemez...
    Bahsettiğiniz sesin benzeri TV lerde de olur zamanla... ama bir tv de SMPS den ziyade yüksek voltaj trafosu civarı öter.
    Tavsiye edebileceğim tek şey ise , trafo kömürünü silikonla karkasa sabitleme girişimi. İş görebilir.




  • Slm
    Evet pc power katında smps vardır ve trafosu saç değil ferrittir..Untayk bu konuda haklı.

    İçindeki malzemelerin eskimiş olması ses yapar lakin sesi yapan parçalar değildir.Ses osilatör frekansının kaymış olmasından ileri gelir.Osilatör frekansının kaymasına yıpranan parçalar sebep olmuş olabilir.
    Osilatör frekansının ölçülerek olması gereken değere getirilmesi gerekir. Frekansı bozacak en temel parçalar ise polyester kapasitelerdir.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: GoFe

    Slm
    Evet pc power katında smps vardır ve trafosu saç değil ferrittir..Untayk bu konuda haklı.

    İçindeki malzemelerin eskimiş olması ses yapar lakin sesi yapan parçalar değildir.Ses osilatör frekansının kaymış olmasından ileri gelir.Osilatör frekansının kaymasına yıpranan parçalar sebep olmuş olabilir.
    Osilatör frekansının ölçülerek olması gereken değere getirilmesi gerekir. Frekansı bozacak en temel parçalar ise polyester kapasitelerdir.


    Ben de genel nedeninin bu olduğunu biliyorum ayrıca kondansatörler de ses yapıyor.Sorunsuz çalışan bir psudan başka bir parça ses çıkarmaz herhalde değil mi?
  • Herkeze cevaplarından dolayı çok teşekkür ederim. Dinleyerek anlamaya çalıştığımda ses trafolardan geliyor gibiydi. Ben zaten bu psu dan en fazla 25-30W güç çekiceğim için bu sesin rahatsızlık vermesinden başka bir zararı olmıyacak anladığım kadarıyla.

    İçindeki kondansatörler 2 adet 330uf 200v luk. Ben bunlardan çok daha küçük bir kondansatörü yüksek voltaj verdiğim için patlatmıştım ve nasıl patladığını iyi biliyorum. İnşallah patlamazlar

    En kısa zamanda bu kondansatörleri yenileri ile değiştireceğim.
  • Mevcut ses PSU ısındıkça azalıyormu ?eğer böyle ise anahtarlama-osilatör katındaki kondansatörleri değiştir.Fason PSU larda kondansatörler çabuk bozuluyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.