Şimdi Ara

Güncel PC vs Eski monitör sorunsalı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
474
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar. Değişik bir sorum olacak. Kısa süre önce çok lazım olduğu zamanda dizüstü bilgisayarım yanınca acilen bir bilgisayar almak durumunda kaldım ve desktopa geçiş yapmak istediğimden ryzen 2400 g + b350 anakart + 16 gb (2x8 gb) 3200 mhz ram + corsair carbide spec1 650w 80+ + dark cpu cooler (freezer x120) bir kasa topladım. kasa püfür püfür, hava sirkülasyonunda sorun yok. sistemin çektiği gücü ölçtük, full yük altında 240 watt çekiyor. bütün bütçem bu olduğu için de (hatta sıkışık bir zaman olduğundan borçla) monitöre bütçe ayıramadım. şimdi olaya gelirsek.

    bios güncel. hatta dün en son sürüme yükselttim. biosta sorun yok.
    ramler 3200 mhz frekansında çalışıyor.
    ekran kartı sürücüleri yüklü ve güncel.
    windows 10 red stone en son sürüm yüklü (nisan 2018)

    günlük uygulamalarda (ofis + internet vs) sorun yaşamıyorum. stres testine soktum, stock fan ile 95 dereeceyi gördüğünden bu fanı almıştım. 72 dereceyi geçmedi. stres testini başarıyla tamamlıyor. ancak benim stres atmam için arada açtığım cs go oyununda 5 dk sonra ekran kararıyor. bilgisayarı baştan başlatana kadar da düzelmiyor. internette yazılan her kontrolü denedim ( driver arızalarını, windows hatalarını vs vs. ) ancak dün gece okuduğum hata olasılığı aklımdan çıkmıyor. elimdeki monitör LG LX40. çok eski bir monitör ve vga kablosu var sadece. internette okuduğum kadarıyla eski monitörlerin çözünürlük ve frekans değerleri yeni nesil bilgisayarlarda ve yeni güncellenmiş oyunlarda hatalara neden olabiliyor diyordu. kontrol edecek ikinci bir monitörüm yok maalesef. anakartta hdmi çıkışı olmadığından (dvi var ilave olarak ama bendeki tvlerde dvi girişi yok) başka bir ekranla test de edemiyorum. Böyle bir mevzu varsa sanırım borç harç monitör almak zorunda kalacağım. ama şu sıkışık zamanımda bütçemi ona aktarmak istemiyorum.

    oyun sırasında msi afterburn ile de hwi ile de kontrol ettim, ekran kartı çalışma frekansları normal. işlemci sıcaklığı oyunda 55 dereceyi geçmiyor. ısınma hatasını bu şekilde elersek,,

    pc nin bağlı olduğu prizden başka hiç yük çekilmiyor. yıllar önce elektrik tesisatını yenilerken her odaya ayrı sigorta koydurmuş, hatları ve hatta aydınlatma tesisatını bağımsız hale getirmiştim.

    ama benim bu yaşadığım hatalar canımı çok sıkmaya başladı. sürekli kullanmak zorunda olduğumdan bilgisayarsız da kalamayacağımdan teknik servise bırakamıyorum. acaba sorduğum böyle bir olasılıkla karşılaşan var mıdır? gerçekçi bir şey midir? yol gösterecek, gözden kaçırdığım bir şeyleri belirtebilecek birisi var mıdır?







  • Selamlar,

    Öncelikle monitörünüzün girişi eğer değişebiliyorsa kablosunu değiştirmenizde yarar var monitör gönderileni gösterebildiği kadar gösterir. Sizin monitörünüz çalışıyor anladığım kadarıyla çok fazla görüntü akışı olduğunda göstermeyi kesiyor bunun nedeni kabloda bir yıpranma nedeniyle kablonun ısınması olabilir. Diğer yandan bir monitör çözünürlük yada frekansı tutmuyorsa bir süre gösterip daha sonra göstermeme gibi bir eylemde bulunmaz. Monitör ya gösterir yada göstermez.

    Aklıma 2. gelen soru ise elektrik dalgalanmasıdır. Monitör sabit görüntü verirken ve hareketli görüntülerde düzenli bir elektriğe ihtiyaç duyar. Monitörün beslemesi sayesinde eksik kısmı tamamlar. Monitörünüzün elektrik beslemesinde yada prizinizde çok fazla dalgalanma olabilir. Priz dalgalanmalarını anlamak için başka bir odada deneme yapılabilir ama monitör beslemesi için açılıp bakılması gerekli zaten şişen patlayan bobinler varsa aynılarıyla değiştirilip devam edilir.

    Aklıma gelenler bu kadar. Umarım yardımcı olur.

    Kolay Gelsin..




  • MOnitör ile ile oyunlarda ekranın kararması arasında bir ilişki yok. Sizin kasa içinde probleminiz var. Bİlgisayarınız donuyorsa başak probleminiz var. Ramlere işlemciye veya ekran kartına overclock yaptınız mı?
  • XemreG X kullanıcısına yanıt
    rerererara R kullanıcısına yanıt
    Merhaba, monitörün flat olması benim aklımı karıştıran etmen. oyun oynama haricinde hiçbir uygulamada sorun yaşamıyorum. ancak oyun oynarken widescreen resolution zorlandığı için bir süre sonra sistemden atıyor. önceleri oyun kapanıyordu. 2 gündür ise ekran kararıyor. klavye mouse aktif kalıyor ancak gerisi hikaye. çözünürlük ve yenileme hızına baktığımda 1280x1024 60hz monitörün maksimum değerleri.
    en basitinden cs go oynarken fps değerlerim 190 ları görebiliyor. yüksek fps kartta dalgalanmalara neden olmasın diye onu 100e sınırladım. kart kullanımım %70 leri geçmiyor. sıcaklık da dediğim gibi 55 derece civarında oluyor. mesela şu anda 6 saattir açık bilgisayarım. 6 saattir netflix ve bazı bileşenler arka planda sürekli çalışıyor. ben sadece oyunda sorun yaşıyorum. @XemreG

    @rerererara donanımsal bir overclock yapmadım. ramlerim fabrika çıkışlı 3200 mhz. harici ekran kartım yok. 2400g nin onboard kartını kullanıyorum. orijinal yazılımlarının üzerine çıkmadım. bu olasılıklar nedeniyle anakart değişmişti ilk hafta. ilk aldığımda a320 çipsetli bir anakart vermişlerdi. ryzen raven işlemcilere çok uygun olmadığı için b350 aldım. çözmeye çalışıyorum. ram hızlarını yavaşlatmam gerektiğini okumuştum. 2933 e düşürmeyi denedim ancak anakart onları yine 3200e aldı.


    son olarak bu problemi her zaman yaşamadım. mesela cuma akşamı 1-2 saat oyun oynayabildim. ondan sonra oyundan attı. dün ekran karardı. şu sıralar rutin hata ekran kararması şeklinde dönüyor.




  • dkom D kullanıcısına yanıt
    Ucuza piyasadan (10 tl herhalde), Dvi-Hdmi cevirici alip bilgisayari hem monitor hem tv ye baglayarak deneme yaparsaniz, goruntu gittiginde sadece monitormu kapaniyor yoksa bilg mi kilitleniyor anlasilir.

    Denemek icin windows u 2 ekranda da (monitor-tv) ayni goruntuyu verecek sekilde ayarlarsiniz. (Clone display).

    Eger sadece monitor gidiyorsa, belki monitorun takili oldugunu gosteren sinyal kayboluyordur. Bu durumda windows da Detect Display yapinca monitor bulmuyorsa, Force Detect (monitor zorla) gibi bi secenek gorunmesi gerekli eski monitorler icin , o sekilde ayarlarsaniz belki duzelir. (Vga kablosunda bir pin i iptal etmek gerekiyordu boyle durumlarda, hangisi oldugunu unuttum, netde arastirmak gerekli).

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • kamilh K kullanıcısına yanıt
    Birebir aynı sistemi olan bir kişi ile daha karşılaştım. İkimiz de aynı sorunları yaşıyormuşuz. Monitörünü değiştirince sorununun çözüldüğünden bahsetti. İlerleyen zamanlarda bir monitör almayı düşünüyordum ancak sanırım bu işi bu hafta halletmem gerekecek. saat 10 dan beri bilgisayarım açık. oyun oynama haricinde herşeyi yaptım. bir defa sıkıntı yaşatmadı. oyun açmaya çekiniyorum. sanırım emin olmak için ben de bir ödünç monitör arayacağım. sonuca göre hareket edicem.
    keza o çeviriciden bende vardı. pehhh. hem de kallavi bişey vardı. neden çöpe attıysam :(
  • Monitörle bir ilgisi yok olayın. Kasada problem. Eğer illa monitörde diyorsanız birinden bir monitör alın televizyona takın deneyin.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.