Şimdi Ara

GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETİMİ HAKKINDA

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
3
Favori
62.319
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar,

    Elektrikçi değilim,mühendis değilim.Bir grupta dış ticaret yetkilsiyim.Grup oldukça büyük bir grup,ve türkiyenin önde gelen fabrikalrına sahip.Bir ARGE çalışması başlatmak istiyorum.
    güneş enerjisinden elektrik üretip hem işletmelerde kullanılacak hemde satışı yapılacak.aylık elektrik masrafımız yaklaşık 400.000YTL. Devlet de bu konuda teşvik planı hazırlıyo.
    Konuyla ilgli bilgi topluorum.İlk olark öğrenmek istediğim,elektrik nasıl depolanıyor ve ne şekilde istenilen yere gönderiliyor?
    Mesajlarınızı bekliyorum.
    Şimdiden teşekküreler



  • İlk olarak güneş ışımını anlatmak istiyorum. Yani en baştan başlayalım kaynaktan.

    GÜNEŞ IŞINIMI

    Güneş enerjisi, güneşin çekirdeğinde yer alan füzyon süreci ile açığa çıkan ışıma enerjisidir, güneşteki hidrojen gazının helyuma dönüşmesi şeklindeki füzyon sürecinden kaynaklanır. Bu enerjinin dünyaya gelen küçük bir bölümü dahi, insanlığın mevcut enerji tüketiminden kat kat fazladır. Güneş enerjisinden yararlanma konusundaki çalışmalar özellikle 1970'lerden sonra hız kazanmış, güneş enerjisi sistemleri teknolojik olarak ilerleme ve maliyet bakımından düşme göstermiş, güneş enerjisi çevresel olarak temiz bir enerji kaynağı
    olarak kendini kabul ettirmiştir.

     GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETİMİ HAKKINDA


    Güneşten Gelen Işınımın Dağılımı

    · Dünya ile Güneş arasındaki mesafe 150 milyon km’dir.

    · Dünya’ya güneşten gelen enerji, Dünya’da bir yılda kullanılan enerjinin 20 bin katıdır.

    · Güneş, 5 milyar yıl sonra tükenecektir.

     GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETİMİ HAKKINDA


    Güneş ışınımının tamamı yeryüzeyine ulaşmaz, %30 kadarı dünya atmosferi tarafından geriye yansıtılır.

     GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETİMİ HAKKINDA


    Güneş ışınımının %50’si atmosferi geçerek dünya yüzeyine ulaşır. Bu enerji ile Dünya’nın sıcaklığı yükselir ve yeryüzünde yaşam mümkün olur. Rüzgar hareketlerine ve okyanus dalgalanmalarına da bu ısınma neden olur.

     GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETİMİ HAKKINDA


    Güneşten gelen ışınımının %20’si atmosfer ve bulutlarda tutulur.

     GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETİMİ HAKKINDA


    Yeryüzeyine gelen güneş ışınımının %1’den azı bitkiler tarafından fotosentez olayında kullanılır. Bitkiler, fotosentez sırasında güneş ışığıyla birlikte karbondioksit ve su kullanarak, oksijen ve şeker üretirler. Fotosentez, yeryüzünde bitkisel yaşamın kaynağıdır.

     GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETİMİ HAKKINDA


    Dünya’ya gelen bütün güneş ışınımı, sonunda ısıya dönüşür ve uzaya geri verilir.

    GÜNEŞ PİLLERİNİN YAPISI
    VE ÇALIŞMASI


    Günümüz elektronik ürünlerinde kullanılan transistörler, doğrultucu diyotlar gibi güneş pilleri de, yarı-iletken maddelerden yapılırlar. Yarı-iletken özellik gösteren birçok madde arasında güneş pili yapmak için en elverişli olanlar, silisyum, galyum arsenit, kadmiyum tellür gibi maddelerdir.

    Yarı-iletken maddelerin güneş pili olarak kullanılabilmeleri için n ya da p tipi katkılanmaları gereklidir. Katkılama, saf yarıiletken eriyik içerisine istenilen katkı maddelerinin kontrollü olarak eklenmesiyle yapılır. Elde edilen yarı-iletkenin n ya da p tipi olması katkı maddesine bağlıdır. En yaygın güneş pili maddesi olarak kullanılan silisyumdan n tipi silisyum elde etmek için silisyum eriyiğine periyodik cetvelin 5. grubundan bir element, örneğin fosfor eklenir. Silisyum'un dış yörüngesinde 4, fosforun dış yörüngesinde 5 elektron olduğu için, fosforun fazla olan tek elektronu kristal yapıya bir elektron verir. Bu nedenle V. grup elementlerine "verici" ya da "n tipi" katkı maddesi denir.

    P tipi silisyum elde etmek için ise, eriyiğe 3. gruptan bir element (alüminyum, indiyum, bor gibi) eklenir. Bu elementlerin son yörüngesinde 3 elektron olduğu için kristalde bir elektron eksikliği oluşur, bu elektron yokluğuna hol ya da boşluk denir ve pozitif yük taşıdığı varsayılır. Bu tür maddelere de "p tipi" ya da "alıcı" katkı maddeleri denir.
    P ve N tipi katkılandırılmış malzemeler bir araya getirildiğinde yarıiletken eklemler oluşturulur. N tipi yarıiletkende elektronlar, p tipi yarıiletkende holler çoğunluk taşıyıcısıdır. P ve N tipi yarıiletkenler biraraya gelmeden önce, her iki madde de elektriksel bakımdan nötrdür. Yani P tipinde negatif enerji seviyeleri ile hol sayıları eşit, n tipinde pozitif enerji seviyeleri ile elektron sayıları eşittir. PN eklem oluştuğunda, N tipindeki çoğunluk taşıyıcısı olan elektronlar, P tipine doğru akım oluştururlar. Bu olay her iki tarafta da yük dengesi oluşana kadar devam eder. PN tipi maddenin ara yüzeyinde, yani eklem bölgesinde, P bölgesi tarafında negatif, N bölgesi tarafında pozitif yük birikir. Bu eklem bölgesine "geçiş bölgesi" ya da "yükten arındırılmış bölge" denir. Bu bölgede oluşan elektrik alan "yapısal elektrik alan (Ey)" olarak adlandırılır. Aşağıda PN eklemin oluşması şematize edilmiştir.

     GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETİMİ HAKKINDA


    Yarıiletken eklemin güneş pili olarak çalışması için eklem bölgesinde fotovoltaik dönüşümün sağlanması gerekir. Bu dönüşüm iki aşamada olur, ilk olarak, eklem bölgesine ışık düşürülerek elektron-hol çiftleri oluşturulur, ikinci olarak ise, bunlar bölgedeki elektrik alan yardımıyla birbirlerinden ayrılır.

     GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETİMİ HAKKINDA


    Yarıiletkenler, bir yasak enerji aralığı tarafından ayrılan iki enerji bandından oluşur. Bu bandlar valans bandı ve iletkenlik bandı adını alırlar. Bu yasak enerji aralığına eşit veya daha büyük enerjili bir foton, yarıiletken tarafından soğurulduğu zaman, enerjisini valans banddaki bir elektrona vererek, elektronun iletkenlik bandına çıkmasını sağlar. Böylece, elektron-hol çifti oluşur. Bu olay, pn eklem güneş pilinin ara yüzeyinde meydana gelmiş ise elektron-hol çiftleri buradaki elektrik alan tarafından birbirlerinden ayrılır. Bu şekilde güneş pili, elektronları n bölgesine, holleri de p bölgesine iten bir pompa gibi çalışır. Birbirlerinden ayrılan elektron-hol çiftleri, güneş pilinin uçlarında yararlı bir güç çıkışı oluştururlar. Bu süreç yeniden bir fotonun pil yüzeyine çarpmasıyla aynı şekilde devam eder. Yarıiletkenin iç kısımlarında da, gelen fotonlar tarafından elektron-hol çiftleri oluşturulmaktadır. Fakat gerekli elektrik alan olmadığı için tekrar birleşerek kaybolmaktadırlar.


    GÜNEŞ PİLLERİ
    ( FOTOVOLTAİK PİLLER )


    Güneş pilleri (fotovoltaik piller), yüzeylerine gelen güneş ışığını doğrudan elektrik enerjisine dönüştüren yarıiletken maddelerdir. Yüzeyleri kare, dikdörtgen, daire şeklinde biçimlendirilen güneş pillerinin alanları genellikle 100 cm² civarında, kalınlıkları ise 0,2-0,4 mm arasındadır.

    Güneş pilleri fotovoltaik ilkeye dayalı olarak çalışırlar, yani üzerlerine ışık düştüğü zaman uçlarında elektrik gerilimi oluşur. Pilin verdiği elektrik enerjisinin kaynağı, yüzeyine gelen güneş enerjisidir.

    Güneş enerjisi, güneş pilinin yapısına bağlı olarak % 5 ile % 20 arasında bir verimle elektrik enerjisine çevrilebilir.

    Güç çıkışını artırmak amacıyla çok sayıda güneş pili birbirine paralel ya da seri bağlanarak bir yüzey üzerine monte edilir, bu yapıya güneş pili modülü ya da fotovoltaik modül adı verilir. Güç talebine bağlı olarak modüller birbirlerine seri ya da paralel bağlanarak bir kaç Watt'tan megaWatt'lara kadar sistem oluşturulur.



    Güneş Pili



    Güneş Pili Modülü


    Güneş Pillerinin Yapımında Kullanılan Malzemeler

    Güneş pilleri pek çok farklı maddeden yararlanarak üretilebilir. Günümüzde en çok kullanılan maddeler şunlardır:

    Kristal Silisyum: Önce büyütülüp daha sonra 200 mikron kalınlıkta ince tabakalar halinde dilimlenen Tekkristal Silisyum bloklardan üretilen güneş pillerinde laboratuvar şartlarında %24, ticari modüllerde ise %15'in üzerinde verim elde edilmektedir. Dökme silisyum bloklardan dilimlenerek elde edilen Çokkristal Silisyum güneş pilleri ise daha ucuza üretilmekte, ancak verim de daha düşük olmaktadır. Verim, laboratuvar şartlarında %18, ticari modüllerde ise %14 civarındadır.

    Galyum Arsenit (GaAs): Bu malzemeyle laboratuvar şartlarında %25 ve %28 (optik yoğunlaştırıcılı) verim elde edilmektedir. Diğer yarıiletkenlerle birlikte oluşturulan çok eklemli GaAs pillerde %30 verim elde edilmiştir. GaAs güneş pilleri uzay uygulamalarında ve optik yoğunlaştırıcılı sistemlerde kullanılmaktadır.

    İnce Film:

    Amorf Silisyum: Kristal yapı özelliği göstermeyen bu Si pillerden elde edilen verim %10 dolayında, ticari modüllerde ise %5-7 mertebesindedir. Günümüzde daha çok küçük elektronik cihazların güç kaynağı olarak kullanılan amorf silisyum güneş pilinin bir başka önemli uygulama sahasının, binalara entegre yarısaydam cam yüzeyler olarak, bina dış koruyucusu ve enerji üreteci olarak kullanılabileceği tahmin edilmektedir.

    Kadmiyum Tellürid (CdTe): Çokkristal yapıda bir malzeme olan CdTe ile güneş pili maliyetinin çok aşağılara çekileceği tahmin edilmektedir. Laboratuvar tipi küçük hücrelerde %16, ticari tip modüllerde ise %7 civarında verim elde edilmektedir.

    Bakır İndiyum Diselenid (CuInSe2): Bu çokkristal pilde laboratuvar şartlarında %17,7 ve enerji üretimi amaçlı geliştirilmiş olan prototip bir modülde ise %10,2 verim elde edilmiştir.

    Optik Yoğunlaştırıcılı Hücreler: Gelen ışığı 10-500 kat oranlarda yoğunlaştıran mercekli veya yansıtıcılı araçlarla modül verimi %17'nin, pil verimi ise %30'un üzerine çıkılabilmektedir. Yoğunlaştırıcılar basit ve ucuz plastik malzemeden yapılmaktadır.

    Son Yıllarda Üzerinde Çalışılan Güneş Pilleri:

    Ticari ortama girmiş olan geleneksel Si güneş pillerinin yerini alabilecek verimleri aynı ama üretim teknolojileri daha kolay ve daha ucuz olan güneş pilleri üzerinde de son yıllarda çalışmalar yoğunlaştırılmıştır.
    Bunlar; fotoelektrokimyasal çok kristalli Titanyum Dioksit piller, polimer yapılı Plastik piller ve güneş spektrumunun çeşitli dalgaboylarına uyum sağlayacak şekilde üretilebilen enerji band aralığına sahip Kuantum güneş pilleri gibi yeni teknolojilerdir.

    Güneş Pili Sistemleri

    Güneş pilleri, elektrik enerjisinin gerekli olduğu her uygulamada kullanılabilir. Güneş pili modülleri uygulamaya bağlı olarak, akümülatörler, invertörler, akü şarj denetim aygıtları ve çeşitli elektronik destek devreleri ile birlikte kullanılarak bir günes pili sistemi (fotovoltaik sistem) oluştururlar. Bu sistemler, özellikle yerleşim yerlerinden uzak, elektrik şebekesi olmayan yörelerde, jeneratöre yakıt taşımanın zor ve pahalı olduğu durumlarda kullanılırlar. Bunun dışında dizel jeneratörler ya da başka güç sistemleri ile birlikte karma olarak kullanılmaları da mümkündür.

    Bu sistemlerde yeterli sayıda güneş pili modülü, enerji kaynağı olarak kullanılır. Güneşin yetersiz olduğu zamanlarda ya da özellikle gece süresince kullanılmak üzere genellikle sistemde akümülatör bulundurulur. Güneş pili modülleri gün boyunca elektrik enerjisi üreterek bunu akümülatörde depolar, yüke gerekli olan enerji akümülatörden alınır. Akünün aşırı şarj ve deşarj olarak zarar görmesini engellemek için kullanılan denetim birimi ise akünün durumuna göre, ya güneş pillerinden gelen akımı ya da yükün çektiği akımı keser. Şebeke uyumlu alternatif akım elektriğinin gerekli olduğu uygulamalarda, sisteme bir invertör eklenerek akümülatördeki DC gerilim, 220 V, 50 Hz.lik sinüs dalgasına dönüştürülür. Benzer şekilde, uygulamanın şekline göre çeşitli destek elektronik devreler sisteme katılabilir. Bazı sistemlerde, güneş pillerinin maksimum güç noktasında çalışmasını sağlayan maksimum güç noktası izleyici cihazı bulunur. Aşağıda şebekeden bağımsız bir güneş pili enerji sisteminin şeması verilmektedir.



    Şebeke bağlantılı güneş pili sistemleri yüksek güçte-satral boyutunda sistemler şeklinde olabileceği gibi daha çok görülen uygulaması binalarda küçük güçlü kullanım şeklindedir. Bu sistemlerde örneğin bir konutun elektrik gereksinimi karşılanırken, üretilen fazla enerji elektrik şebekesine satılır, yeterli enerjinin üretilmediği durumlarda ise şebekeden enerji alınır. Böyle bir sistemde enerji depolaması yapmaya gerek yoktur, yalnızca üretilen DC elektriğin, AC elektriğe çevrilmesi ve şebeke uyumlu olması yeterlidir.

    Güneş pili sistemlerinin şebekeden bağımsız (stand-alone) olarak kullanıldığı tipik uygulama alanları aşağıda sıralanmıştır.
    - Haberleşme istasyonları, kırsal radyo, telsiz ve telefon sistemleri
    - Petrol boru hatlarının katodik koruması
    - Metal yapıların (köprüler, kuleler vb) korozyondan koruması
    - Elektrik ve su dağıtım sistemlerinde yapılan telemetrik ölçümler, hava gözlem istasyonları
    - Bina içi ya da dışı aydınlatma
    - Dağevleri ya da yerleşim yerlerinden uzaktaki evlerde TV, radyo, buzdolabı gibi elektrikli aygıtların çalıştırılması
    - Tarımsal sulama ya da ev kullanımı amacıyla su pompajı
    - Orman gözetleme kuleleri
    - Deniz fenerleri
    - İlkyardım, alarm ve güvenlik sistemleri
    - Deprem ve hava gözlem istasyonları
    - İlaç ve aşı soğutma

    2020 Yılına Kadar Dünya Genelinde PV Üretim Öngörüleri(Dyesol)

     GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETİMİ HAKKINDA


    Geçtiğimiz son beş yılda dünya genelinde PV üretimi yıllık bazda %30 civarında bir büyüme oranına sahip olmuştur. 2006 da dünya genelindeki toplam kurulu güç kapasitesi 2000 MW' a yaklaşmıştır.

    Dünyada Güneş Pili Satışları



    Dünyada Kurulu Güneş Pilinin Kullanım Alanlarına Göre Dağılımı

    UYGULAMA ÖRNEKLERİ

    Güneş Pillerinin Karayollarında Kullanımı



    Şebekeye Elektrik Veren Güneş Pili (PV) Sistemi

     GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETİMİ HAKKINDA


    TÜRKİYE'DE GÜNEŞ ENERJİSİ

    GÜNEŞ ENERJİSİ POTANSİYELİ

    Ülkemiz, coğrafi konumu nedeniyle sahip olduğu güneş enerjisi potansiyeli açısından birçok ülkeye göre şanslı durumdadır. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünde (DMİ) mevcut bulunan 1966-1982 yıllarında ölçülen güneşlenme süresi ve ışınım şiddeti verilerinden yararlanarak EİE tarafından yapılan çalışmaya göre Türkiye'nin ortalama yıllık toplam güneşlenme süresi 2640 saat (günlük toplam 7,2 saat), ortalama toplam ışınım şiddeti 1311 kWh/m²-yıl (günlük toplam 3,6 kWh/m²) olduğu tespit edilmiştir.

    Türkiye'nin en fazla güneş enerjisi alan bölgesi Güney Doğu Anadolu Bölgesi olup, bunu Akdeniz Bölgesi izlemektedir. Güneş enerjisi potansiyeli ve güneşlenme süresi değerlerinin bölgelere göre dağılımı da Tablo-2' de verilmiştir.

    Ancak, bu değerlerin, Türkiye’nin gerçek potansiyelinden daha az olduğu, daha sonra yapılan çalışmalar ile anlaşılmıştır. 1992 yılından bu yana EİE ve DMİ, güneş enerjisi değerlerinin daha sağlıklı olarak ölçülmesi amacıyla enerji amaçlı güneş enerjisi ölçümleri almaktadırlar. Devam etmekte olan ölçüm çalışmalarının sonucunda, Türkiye güneş enerjisi potansiyelinin eski değerlerden %20-25 daha fazla çıkması beklenmektedir.

    EİE’nin ölçü yaptığı 8 istasyondan alınan yeni ölçümler ve DMİ verileri yardımı ile 57 ile ait güneş enerjisi ve güneşlenme süreleri değerleri hesaplanarak bir kitapçık halinde basılmıştır.

    GÜNEŞ ENERJİSİ KULLANIMI

    Güneş Kollektörleri

    Ülkemizde çoğu Akdeniz ve Ege Bölgelerinde kullanılmakta olan, güneş enerjisini ısı enerjisine dönüştüren sıcak su üretme sistemleridir. Halen ülkemizde kurulu olan güneş kollektörü miktarı yaklaşık 12 milyon m² olup, yıllık üretim hacmi 750 bin m²dir ve bu üretimin bir miktarı da ihraç edilmektedir. Güneş enerjisinden ısı enerjisi yıllık üretimi 420 bin TEP civarındadır. Bu haliyle ülkemiz dünyada kayda değer bir güneş kollektörü üreticisi ve kullanıcısı durumundadır.
    Güneş kollektörlerinin ürettiği ısıl enerjinin birincil enerji tüketimimize katkısı yıllara göre aşağıda yer almaktadır.

    Yıl Güneş enerjisi üretimi (bin Tep)
    1998 210
    1999 236
    2000 262
    2001 290
    2004 375
    2007 420

    Güneş Pilleri – Fotovoltaik Sistemler

    Güneş pilleri, halen ancak elektrik şebekesinin olmadığı, yerleşim yerlerinden uzak yerlerde ekonomik yönden uygun olarak kullanılabilmektedir. Bu nedenle ve istenen güçte kurulabilmeleri nedeniyle genellikle sinyalizasyon, kırsal elektrik ihtiyacının karşılanması vb. gibi uygulamalarda kullanılmaktadır. Ülkemizde çoğunluğu Orman Bakanlığı Orman Gözetleme Kuleleri, Türk Telekom, deniz fenerleri ve otoyol aydınlatmasında , Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü, Muğla Üniversitesi, Ege Üniversitesi gibi kamu kuruluşlarında olmak üzere küçük güçlerin karşılanması ve araştırma amaçlı kullanılan güneş pili kurulu gücü 1 MW' a ulaşmıştır.

    DİĞER KURUMLARIN ÇALIŞMALARI

    Güneş enerjisi araştırma ve geliştirme konularında EİE'nin yanında Tübitak Marmara Araştırma Merkezi ve üniversiteler (Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Araştırma Enstitüsü, Muğla Üniversitesi, ODTÜ, Kocaeli Üniversitesi, Fırat Üniversitesi) çalışmalar yapmaktadır.

    Güneş enerjisi verilerinin ölçülmesi konusunda Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü faaliyet göstermektedir. EİE de 1991 yılından bu yana kendi güneş enerjisi gözlem istasyonları kurmaktadır.

    Güneş enerjisi ile ilgili standartlar hazırlanması konusunda Türk Standartları Enstitüsü;

    - TS 3680 -Güneş Enerjisi Toplayıcıları-Düz

    - TS 3817 - Güneş Enerjisi - Su Isıtma Sistemlerinin Yapım, Tesis ve İşletme Kuralları

    konulu standartları hazırlamıştır. EİE bu standartların hazırlanmasında görev aldığı gibi, ısıl performans testlerini de gerçekleştirmektedir.




  • Benim bir tanıdığım. uludağda bir evi var ve sadece güneş enerjisi ile çalışıyor. elbette her duruma karşı bi jenaretör bulunduruyor. güneş nerjisi UPS(kesintisiz güç kaynağına depoluyor) ve daha sonrada bu enerjisi kulanıyor. Güneş enerjisi dünya ve çevre için cok güzel bir enerjisi kaynağı ama masreflı bir iş ve cok sorun cıkartır. Bu yüzden akaryakıtlar kulanılara enerji üretiliyor. ve enerji üretimi güneş pileri saddece belirli bir bölgeyi kapsaya bilir daha fazlasını değil.
  • Güneş pileri dc olarak depolanır ve daha sonra İnverter ve Regülatör yardımı ile ac ye çevrilerek ev elektriği
    olarak kullanılır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi entekron -- 14 Haziran 2008; 10:32:34 >
  • selam,
    kardeşim çok teşekkür ederim bilgiler için.
    baya bi yol alacağım bu bilgiler ile.iyice bir inceleyeceğim.
    Elektrik işleri etüt idaresi genel müdürlüğü web sayfasında da bi takım bilgiler var.
    Maliyet çok yüksek bir iş.Ama tabi teşvik var.
    Yine paylaşımlarını beklerim.
  • merhaba,

    Ben Teknik lise mezunuyum bildiğim kadarıyla fikir vermek istiyorum.

    Elektriğin akülerde biriktirilmesi olayı çok masraflı ve işlem sırasında çok fazla kayıp olacaktır. Zaten güneş enerjisinin verim oranı max. %20 civarında Yani yapacağınız yatırım epeyce büyük olacaktır. Diyelimki bir şekilde güneş paneline yatırım yaptınız. Eletriği depolamak için bence en mantıklı olarak şunu örnekleyebiliriz. hidroelektrik santrali benzeri bir yapı kurup, türbinden geçip aşağıya düşen suyu güneş enerjisinden gelen elektrik(pompa) yardımıyla tekrar baraj havsasına geri kazandırmak şeklinde olabilir. Hem bu şekilde daha stabil bir enerji kaynağı elde edilmiş olur Hem de belirli kapasiteleri olan aküler gibi dolduktan sonra elde edilen elektriğin depolanamama sorunu kalmaz. Tabi bunun için baraj yapmak gerekmiyor büyükçe bir depo vs. olabilir. Bu şekilde elde edilen elektrikle en azından ne kadar süre ve kapasitede elektrik enerjisi elde edilebileceği bilinebilir. Bu fikri biryerde duymuştum ne kadar işe yaradığını yapılan projeleri araştırarak öğrenmek lazım.

    umarım yardımı olur.




  • 45 cm ye 1 metre olanların 200 watt üretebildiğini söylemişti komşum(%100 güneş altında)
  • Böyle bir sistem kurarsanız 5 yılda tüm maliyetini çıkarıyor.Özellikle alman firmaları güneş panelli sektründe alman sanayi baya ilerlemiştir.Tabi ilk etapta maliyetli bir iş yğksek bütçe gerektirir ama ortalama 5 yıl gibi bi sürede kendiiini amarti ediyor sistem..
  • Güneş enerjisinin gelecekteki en büyük kullanım alanlarından biri doğrudan şebekeyi beslemek olacaktır ki şu an dünyanın bir çok ülkesinde bu sistem kullanılıyor. Buna göre evinize kurduğunu sistem, sizin elektriği kullanmadığınız saatlerde çift yönlü sayaç ile ürettiği fazla elektriği şebekeye aldığınızdan daha yüksek bir fiyata satıyor (bunun sebebi devletlerin uyguladığı teşvikler). Böylece yeterince güçlü bir sisteminiz varsa ay sonunda devletten alacaklı konuma bile geçebiliyorsunuz.

    Bir diğer yöntem ise, yine elektriğin az kullanıldığı saatlerde güneş enerjisinden elde edilen elektrik ile suyun hidroliz edilip hidrojen olarak depolanması. Bu depolanan hidrojeni gerek duyduğunuzda ister evinizi ısıtmak için kullanın, ister elektrik elde edip evde kullanın, isterseniz akşam eve geldiğinizde arabanızın hidrojen deposunu doldurun.

    Gelecek şu an için rüzgar ve güneş enerjisinin gözüküyor ve Türkiye bu iki konuda da çok avantajlı, bunu değerlendirmek lazım..




  •  GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETİMİ HAKKINDA



    detaylar için pm atın
  • Alman ların gunees fırınına benziyor
  • güzel is
  • Bu alet güneşden tam verim alabilmek için onu takip ediyor. Elektrik üretilebilir + Fırın olarak kullanılabilir (Güzel Köfte pişiyor )
  • traker sizin üretiminiz mi.
    PIC ile mi yaptınız. koordinat giriliyor mu?
  • @BarışNet o makinada elektrik üretimi için ne kullandınız? Maliyeti ne kadar oldu? Güneşli bir günde ne kadar güç üretebiliyor?
  • bu elektrik üretmede heralde en ii cözüm hidrojen depolama olayını cozmek.Yoksa şarzla baş edilmez....
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Liu Kang

    @BarışNet o makinada elektrik üretimi için ne kullandınız? Maliyeti ne kadar oldu? Güneşli bir günde ne kadar güç üretebiliyor?

    elektrik için denemedik. ama yapılabilir.
    Fırının ısı seviyesini söyleyim 16 derecelik bir havada 210 dereceyi gördük..
    elektrik üretimi şöyle olabilir bizim birde fırın yerine takılabilen sıcak su - sıcak hava başlığımız war o modülü takarak oluşan sıcak suyun buharından elektrik üretilebilir..
  • arkadaşlar buhar ile elektrik üretmek için 210 derece gibi sıcaklıklar yetmez buhar yeterince büyük basınca ulaşamaz bunun 2 katı sıcaklıkta olmalıdır verimli olabilmesi için.

    dünyada saf silisyum üretimindeki yetersizlikten dolayı bu yıllarda güneş panelleri aşırı pahalı. bunun nedeni ise saf silisyumun birim maliyetinin 4-5 yıl önceki fiyatlarına göre tam 10 kat artmasıdır. yeni üretim merkezleri açılıyor ve 2-3 sene içinde dünyanın silisyum gereksinimini karsılayabilecek kadar silisyum üretilebilecek. yani bu da demek oluyorki 2-3 sene sonra paneller çok ucuzlayacak ve evlerde ve sanayide kullanımları mantıklı hale gelecek.

    bu işi büyük çapta yapmak isteyenler dünyadaki güneş panelleri kullanımını iyi araştırmalı. yanlış bir yatırım felaketle sonuçlanabilir.

    güneş enerjisi üzerinde 1 yıldan fazla çalıştım türkiyede elektrik üretimine iyi bir alternatif değil fakat bireysel kullanımlarda depolanarak kullanıldığında şebekeye alternatif olabiliyor fakat bu halide şebekeden daha pahalıya geliyor.

    herkese iyi çalışmalar güneşli günler.




  • Bazı yerlerde trafik lambalarının üzerinde yetecek kadar bir panel konulmuş. Gündüz depoluyor gece çalışıyor ve ekstradan elektrik gereksinimi olmuyor. Çok güzel olmuş bence...
  • Güneş enerjili sistemler konusunda Türkiye'nin en iyilerinden biri olduğu için abim de olsa, buradan sitesini yazmaktan çekinmiyorum: aydinlatiriz . com
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.