Şimdi Ara

Güneşten elektrik ve ısı üreten yenilikçi bir sistem geliştirildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
1
Favori
415
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Güneşten elektrik ve ısı üreten yenilikçi bir sistem geliştirildi
    Uluslararası araştırmacılar, güneş ışınlarından yararlanarak aynı anda elektrik ve ısı üretebilen yeni bir tür güneş modülü geliştirdi. Modül, güneş ışığını bir dizi fotovoltaik hücre üzerine yoğunlaştırmak için kavisli bir ayna kullanırken bu güneş pilleri (veya güneş hücresi) ışığı elektriğe dönüştürüyor. Ortaya çıkan atıl ısı ise ısıtma veya soğutma için kullanılabilecek bir sıvıya yönlendiriliyor.



    Graz Teknoloji Üniversitesi’nden (TU Graz) Armin Buchroithner ve meslektaşlarının tasarladığı modül, esasında 1970’lerden beri hayatımızda olan ancak maliyet ve teknik zorluklar nedeniyle yaygınlaşmayan parabolik güneş kollektörü konseptini temel alıyor. Araştırmacılar ECOSun (Economic COgeneration by Efficiently COncentrated SUNlight) adlı çalışmaları kapsamında bazı alanlarda yenilikler yaparak bu engelleri aşmaya çalıştılar.



    Peki nasıl çalışıyor?



    Güneşten elektrik ve ısı üreten yenilikçi bir sistem geliştirildi
    Yeni güneş modülünün kilit bileşeni ODTÜ Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi GÜNAM tarafından geliştirilen uygun maliyetli ve oldukça dayanıklı olan silikon güneş pilleri. Araştırmacılara göre bu hücreler, parabolik ayna tarafından 60 ila 120 kat artırılan yoğunlaştırılmış güneş ışığının yüksek sıcaklıklarına dayanabiliyor ve performanslarını kaybetmiyorlar. Projenin ortakları arasında olan IMK Solarmirrotec ise parabolik aynayı üretiyor. MK Solarmirrotec’in ayna aksamını enjeksiyon kalıplama teknolojisi gibi endüstriyel üretim yöntemleri kullanarak çok daha verimli ve uygun maliyetle ürettiği belirtiliyor.



    Araştırmacılar ayrıca güneş pillerinin soğutulmasını optimize ederek atıl ısıyı başka uygulamalar için daha kullanılabilir hale getirmeyi başardılar. Güneş hücrelerinden gelen atıl ısı, bir boru sistemi içinde hücrelerin arkasından akan bir ısı transfer sıvısına aktarılıyor. Bu şekilde üretilen termal ve elektrik enerjisi, binalar ya da gıda veya tekstil endüstrisi gibi çeşitli endüstriyel amaçlar için kullanılabilir.



    Ayrıca Bkz.Türkiye'nin güneş enerjisi kapasitesi, hibrit santrallerin katkısıyla rüzgarı geride bıraktı



    Bu başarı da teknolojinin yaygınlaşmasının da önünü açıyor. Zira şimdiye kadar parabolik güneş enerjisi santralleri neredeyse sadece İspanya veya Basra Körfezi gibi özellikle güneşli bölgelerde bulunuyordu. Artan enerji fiyatları ve enerji bağımsızlığı göz önüne alındığında, elektrik ve ısı tedariki tek sistem üzerinden sağlayabilmek ciddi bir avantaj. Son olarak, ECOSun araştırma konsorsiyumunda ODTÜ GÜNAM’ın yanı sıra Ankara'dan iTech Solar da yer alıyor.




    Kaynak:https://interestingengineering.com/energy/new-solar-technology-produces-clean-energy-heat







  • zaten vardı bu küçültmüşler sadece.

  • ahmet1905_47 A kullanıcısına yanıt
    Anladığım kadarıyla "aynı anda elektrik ve ısı" ısı olayında banyo mutfak için sıcak su sağlaması olması. Şimdi bu panel 550w lık güneş panellerin kaç tanesine tekabul ediyor ? Ürettiği elektirik değerleri verilmemiş. hem güneş panlleriyle hemde bu ürünün kıyası olsa çok güzel olurdu. Mesela bulutlu havalarda paneller azda olsa elektirik üretiyor bunda yaralanabiliyor muyuz ? artıları eksileri çok önemli.

  • Dikkatimi cektide artik bu tarz teknolojik haberlerde ufak ufak Türkiyeninde adi geciyor

  • çok iyi. her yerde kullanılsın

  • Güneşten ısımı elde edecekler waow amazing.



  • India One
    https://india-one.net/

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • blackkugu61 B kullanıcısına yanıt
    Bu yoğunlaşma ile üretilen ısı yaklaşık 100-500 °C arasında olabiliyor.

    Bu sıcaklık ise endüstriyel alanda çok işe yarıyor evler filan için pek kullanılmıyor.

    Bu sistemler fabrikalar için kullanıldığından değerleri vermemişler.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • mystiery_ kullanıcısına yanıt
    Bu sistem sadece buhar üretip onu döndürerek elektrik üretiyordur. Bu sistemler için çok büyük araziler gerekiyor çünkü türbin filan kurmak gerek.

    Bu üretilen sistem kendi başına yeterli gibi. Hem elektrik hem ısı üretiyor.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • blackkugu61 B kullanıcısına yanıt

    Yanlış hatırlamıyorsam aynı anda elektrik ve ısı üreten bu yöntemi santrallerde kullanıyorlardı. yani ev sistemleri için görmedim. zaten onu da kast etmemiştim. santral tipi bir sistemi evler için küçültmüşler. ama geleneksel güneş enerji ev sistemlerinden faha verimli. az güneşte bile çalışabiliyor. bir dez avantakı varmı bilmiyorum araştırmak lazım.

  • Ev sistemleri için yoktu muhtemelen eve indigediler. Aslında harika gelişme güneşten daha fazla faydalanmalıyız. Çalışma yok ama Belki aydan bile faydalanabiliriz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu sistem Mersin,de 20 yıldır kullanılıyor zaten..(

  • Bunun için bu kadar mühendisliğe gerek yok ki mevcut güneş panellerinin alt kısmına uygun aliminyum radyatör benzeri bir malzemeyle daha ucuza daha mantıklı bir sonuç alınır normal güneş panellerinin alt kısmı bayağı bir ısınıyor zaten

  • Bu projenin bir fakli modelini şuanda montaj halindeyim, yuksek sicaklikla buhar, kizgin su, sogutma ve arta kalan80 C sicaklikla da orc sistemi ile klasik fotovoltaik istemlerden fakli olarak elektrik üreteceğiz. Mayis ayinda testleri bitirmis olup otel ve sanayi icin kullanima sunulacak

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.