Şimdi Ara

Hacettepe CS (Bilgisayar Müh.) Genel Bilgi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
6
Favori
1.661
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Forumda geçen sene olduğu gibi bu sene de Hacettepe Cs ile ilgili sıkça bilgi istendiğini soru sorulduğunu görüyorum, ve hani - Hacettepe nasıl? - iyi gibi detaylı olmayan göreceli cevaplardan ziyade biraz daha konuyu açmanın aday arkadaşlara yardım olabileceği düşüncesindeyim, ben de 3. sınıfa geçmiş birisi olarak sırayla derslerin kalitesinden, ders ders hocaları değerlendiricem dilim döndüğünce.

    BBM101: Arkadaşlar bu derste genel olarak programlamaya bir giriş yapıyorsunuz, ama giriş olduğuna aldanmayın sınavları ve labı olan derste verilen projeler bir giriş öğrencisine göre epey ağır projeler hatta yoğun talep gelirse Github profilimi paylaşırım ödevleri incelersiniz.

    BBM103: Bu ders yukarıda bahsettiğim dersin labıdır yani ödevler verilir sene içerisinde ve bu ödevler kasıntıdır baya giriş seviyesi bir öğrenciye göre, bu ödevlerde BBM101'de öğrendiklerinizi uygulamanız beklenir, öğretmeden de bekleyebilir bunu ki kendiniz öğrenmeye alışın diye. Bize toplam 5 tane ödev verildi diye hatırlıyorum 4 tanesi Python 1 tanesi C olmak üzere.

    BBM105: Bu ders de Bilgisayar Müh.'ne giriş adı altında yazılım ve donanım kısmına dair yüzeysel bilgiler alıyorsunuz ki bence önemli. Yani bir Turing Machine nedir veya işte ilk bilgisayarların tarihçesi hatta Software Engineering'in bazı temel konseptlerden bahsedilir, güzel derstir kısacası kalanı bol olmuştu benim dönemimde.

    MAT1: Klasik calculus, detaya girilecek bir şey yok, ama Prof. Mustafa Türkyılmazoğlu bir efsaneydi, gerçekten adamı MIT'e koy sırıtmaz o kadar güzel bir işleyişe sahipti. Ama sanırım bizim bölümü bıraktı.

    FIZ1: Klasik lisede gördüğünüz ffizik yine, ikisi de Prof. olmak üzere bence Akın Hocamız ve Şeyma Hocamız gayet yetkinliğe sahipti.

    Evet buraya kadar bunlar 1. semester'a ait derslerdi.

    BBM102: BBM101'in devamı niteliğinde derstir, zaten BBM101'den kalırsanız bu dersi alamazsınız çünkü bağlıdır. Bu dönem C ile Dynamic Memory Allocation, Java OOP paradigması ile alınır. BBM101'den daha önemli bir derstir. Gerçekten önemli bir derstir. Bu dersin labında verilen ödevleri aksatmamaya dikkat edin, temel niteliğindedir çünkü.

    BBM104: BBM102'nin lablarıdır, BBM103 ile aynı mantıktır yıl içinde öğretilen konseptlerle ilgili ödevler verilir pekiştirmek adına.

    MAT2: Burada artık daha ileri konular ele alınır, artık lisede görmediğiniz Machine Learning için mihenk taşı olacak konular anlatılır. Böyle bir niyetiniz varsa ileriye dönük bu dersi A1 ile vermeyi çalışın. Mustafa Hoca yine yardırmıştır bu derste ama bilmiyorum hala devam ediyor mu.

    FIZ2: Bu derste ileri elektrik konuları ele alınır, pek bizim bölümle alakalı bulmuyorum ama belki de vardır emin konuşmuyum. Hocaları Fiz1 ile aynıdır yani iyidir.

    1. sınıf burada bitti geldik 2. sınıfa, 2. sınıf CS için en önemli sınıf diyebilirim çünkü bu sene verilen dersler bizim tabirimizle core derslerdir. Yani kendinizi geliştirebilmeniz için ve her geçen gün üstüne eklemek için bu dersler şart.

    BBM201: Data Structures yani Veri Yapıları dersi, cidden çok önemlidir. Ama ne yazık ki benim için hocaları ile hayal kırıklığı olmuştur; bölüm başkanımız Ebru Hoca, geçen sene yapay zeka bölümü açıldığından tam ayarlayamadık dedi, ama bunu gelecek dönemler için halledicez diye söz vermişti ki bu dersin devamı olan BBM202 cidden çok çok iyi ve çok ama çok dolu geçmiştir. Ona da gelicem, ama bu ders için gerçekten ben Hocalardan memnun olanı görmedim pek. Ama müfredat ve slaytlar Dünya'nın en iyi üniversitelerinden biri olan Princeton Uni.'den doğrudan alınma, yani Coursera'dan da bu dersi rahatlıkla takip edebilirsiniz. Meşhur Sedgewick amcamızın bize çok faydası olmuştur.

    BBM203: Yukarıda bahsettiğim dersin labıdır yani yine 2-3er haftayla ödevler verilir. Ama C'ye hakim değilseniz yani iyi çalışmadıysanız 1. sınıfta çok ama çok çekebileceğiniz bir ders.
    Bir sürü kalan biliyorum.

    BBM205: Discrete Math, hiç uzatmıcam bilgisayar bilimlerinin temeli bu derstir. Çok ama çok önemlidir, interviewlarda falan bu ders ele alınır. Gittiğimiz kitap MIT'in kullandığı K. Rosen'ın kitabıydı çok kaliteli bir kitap kesinlikle ama söylemeden geçemicem bu dersin hocasının akademik kariyeri doludur, ama gerçekten çok kötü anlatıyor; bunu sadece üniversite hayatım için değil tüm eğitim öğretim hayatım için genelleyebilirim, gördüğüm en kötü öğretmen. Bakın öğretmen diyorum çünkü öğretme kısmı için konuşuyorum.

    BBM231: Muhteşem bir ders gerçekten, bilgisayarların nasıl 1 ve 0'lardan ibaret olduğunu anlatan ders, zevklidir gerçekten. Hocaları gerçekten iyidir.

    BBM233: Yukarıda bahsettiğim dersin pratik dersidir, zevklidir ama zordur.

    IST299: Yani olasılık açıkçası ben hocalardan memnun değildim bu ders için. Fazla konuşulacak bir şey yok bence.

    Geldik 2. sınıf 2. döneme

    BBM202: Çok ama çok dolu geçen ve her konusu birbirinden önemli gerçekten mihenk taşı bir ders, bütün hocalar çok iyidi bence bu ders için.

    BBM204: Yine yukarıdaki dersin lab dersi, derste işlenenlere dair güzel ve zorlayıcı ödevler verilir.

    BBM234: Bu ders BBM231'in devamı niteliğinde bilgisayarların nasıl çalıştığını tamamen kavramanız için çok ama çok önemli. Yani işlemci mimarisi, RAM, HDD gibi temel konseptleri detaylıca görürsünüz. Güzel derstir.

    ELE296: En kanser servis derslerden biridir, çünkü hem zordur hem de CS ile doğrudan alakası olmayan kasıntı bir elektrik dersidir zaten BBM kodlu değil anlıcağınız üzere. Yani öğrenciler buna vakit harcamak istemez ama harcatır, yani verin kurtulun öyle bir ders.

    IST292: İstatistik, olasılığı veren hocalar verir bu dersi ve ben yine çok memnun kalmadım açıkçası.

    MAT254: Lineer cebir kolay bir derstir yine ML ve CS için çok önemlidir. İyi öğrenilmesi gerekilir.

    Daha sonra aklıma geldikçe bölüm hakkında daha başka bilgileri ve fikirlerimi konu başlığına eklerim. Sorularınız varsa özelden değil konu başlığına yorum olarak yazın ki herkes görebilsin. Sorularınız olursa cevaplamaya çalışıcam tek tek, aday arkadaşlara başarılar.







  • Merhabalaaaaar. Forumda da yazdığınız gibi projeler epey zorluyor şu aralar. Bazen çok zorlanıyorum, 1. sınıfım anlamadığım yerlere bakmak amaçlı hiçbir rehberim yok ABC öğrenip oyun tasarlıyoruz şimdi.... Github linkini verebilirim demişsiniz çook iyi olur gerçekten verirseniz hala öyle bir şans varsa eğer 

  • bayağı güzel ve bilgilendirici başlık olmuş hocam

    -bölüme geçmişten az da olsa ya da büyük biri birikimle mi girdiniz yoksa ilk şeyleri orda mı görmeye başladınız?

    -şu anda üzerine çalıştığınız bir ya da bir kaç proje var mı varsa neler yapıyorsun ve yapmayı düşünüyorsun eğer özelse özelden de cevaplayabilirsin teşekkürler diyelim

  • Benimde aklıma ilk o geldi ajxhsjsnnxmxlx
  • cs yazınca cool mu oluyor?

  • hocam github adresinizi alabilirmiyim?

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.