Şimdi Ara

Hacettepe Matematik ve Matematik Bolumu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
626
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Hocamlar selam, tercih donemi geldi catti yine. Bu sene size Hacettepe Matematik Bolumu ve genel olarak matematik bolumu hakkinda bilgi vermek icin bu konuyu aciyorum. Gordugum kadariyla internette acayip bir bilgi kirliligi var matematik bolumu hakkinda. Biraz kendimden bahsedeyim, 2020 girisliyim bolume siralamam 60k donem basinda 3. sinif oluyorum. Amacim matematik bolumunu ovmek degil olabildigince objektif bilgi vermek istiyorum, 1 sene baska bir okulda muhendislik okudugum icin olaya biraz daha uzaktan ve daha kapsamli bakabildigimi dusunuyorum.




    Oncelikle matematik bolumu yazanlardan ve motivasyonlarindan bahsedeyim, hacettepe ozelinde gecen sene 100k civari bir siralama ile kapatti fakat benden de gorebildiginiz uzere bolumde daha yuksek siralamali insanlar var, benden de yuksek siralamali olanlar var.




    Ilk olarak profili ikiye ayirabiliriz, uygulamali matematik ile ilgilenenler ve pure math denen isin daha akademi ve teorik kisminda olanlar. Saf matematik; sayi teorisi, cebir, kombinatorik, geometri, topoloji ve matematiksel analiz olarak ayriliyor. Aslinda iki alan arasinda cok kati bir ayrim olmadigini saf matematigin sayi teorisi ve kombinatorik ile ilgilenmesinden gorebiliyoruz.




    Gelelim diger kisim olan uygulamali matematige. Dedigim gibi iki alan arasinda cok kati bir ayrim yok cunku kombinatorik ve sayi teorisinin cok yogun kullanildigi bilgisayar bilimlerini belki buraya koyabiliriz, bunun yaninda istatistik, matematiksel fizik gibi alanlar da buraya dusuyor. Acikcasi matematik lisansi acik bir cek gibi uzerine ne yazarsaniz onu sagliyor size. Burada da bolum secmeli dersleri, cift ana dal ve yan dal olanaklari devreye giriyor. Unutmadan matematik lisansi ile yuksek lisans yapmak istediginizde neredeyse her bolumle yapabiliyorsunuz. Gelelim az once soyledigim seylere. Benim 60k siralama ile YTU yerine Hacettepe secmemin en buyuk sebebi tercih yaptigim sira YTU matematik bolumunun bilgisayar muhendisligi ile yan dal anlasmasi olmamasiydi.




    Hacettepe Matematik'in yan dal anlasmali bolumleri sunlar: Istatistik, Aktuerya Bilimleri, Bilgisayar Muhendisligi, Biyoloji, Kimya, Iktisat, Mat Ogretmenligi, Fizik Muhendisligi, Elektrik-Elektronik Muhendisligi, Felsefe.




    Gordugunuz uzere yan dal olarak acayip bir yelpaze var bunun en buyuk nedeni matematigin bir temel bilim olmasi, dedigim gibi cekin ustune ne yazarsaniz onu aliyorsunuz. Suradan da Hacettepe'de bolum derslerini inceleyebilirsiniz fakat ufak bir duzeltme yapayim 3. ve 4. sinifta 40 kredi hakkiniz var bu da 3. sinifta 20'ser kredilik secmeli ders demek her donem ve bu sayi 4. sinif 1. doneminde 34 2. donemi ise tamamen secmeli derslerden olusuyor 40 kredilik. Bolum inanilmaz bir esneklik sagliyor aldiginiz dersler icin. Secilebilecek secmelileri yazmak istemiyorum cunku cok fazla var verdigim linkten bakabilirsiniz. Bir de not duseyim buraya gecen donem dekanla yapilan toplantida bilgisayar muhendisligi bolumune cok fazla ders verildigini fakat karsiliginda bizim bolume bu kadar ders acilmadigini, bilgisayar muhendisligi, veya cs desek daha iyi olur, tarafindan daha fazla ders acilacagini belirttiler.




    Simdi Hacettepe ile ilgili bilgiler verdim ama herkes buraya gelmeyecek sonucta biraz da bolumle ilgili bilgi vereyim. Cok fazla tekrarladim yine de bir kere daha yazayim iyi okullarin hepsinde matematik bolumu size cok iyi bir temel saglar ve buyuk bir yelpazede secim sansiniz olur. Derslerden bahsetmem gerekirse, matematik bolumu dersleri su ana kadar gordugunuz matematik derslerinden farkli olarak gordugunuz derslerdeki teoremleri ve fikirleri isler. Cs dersleri, istatistik veya benzeri uygulamali tarafin dersleri harici dersler cok yogun ve soyut gecer fakat bu korkulacak bir sey degil, bolum asama asama hazirliyor sizi buna. Uygulamali tarafin derslerini ornek verdim fakat onlari da bir muhendisten, ulkemizde yok sanirim ama yurtdisinda honors classes denen dersler oluyor onlar haric, farkli gorursunuz. Ornegin Ayrik Yapilar dersinde Dijkstra algoritmasini tumevarimla ispatlamaniz bekleniyor. Dedigim gibi akademik tarafla ilgili cok bilgim yok fakat ben yonelecek olsam felsefe ile yan dal yapardim muhtemelen.




    Bolumun en buyuk handikapina gelirsek, Hacettepe'de turkce olmasi diyebilirim. Turkce ne akademik olarak ne calisma hayatinda gecerli bir dil degil arkadaslar. Dili ingilizce olan okullari tercih etmeniz iyi bir fikir ama matematikte siralamalarda buyuk bosluklar var. Bahsettigim toplantida bolum dilinin turkce olmasinin neden oldugu problemler de konusuldu, turkce derslerle beraber derslerin ingilizcelerinin de acilabilecegi konusuldu ama tam bilmiyorum ne asamada oldugundan. Bu nedenle ya gelmeden ya da okurken bir sekilde ingilizce ogrenmeniz gerekiyor. Kendimden ornek vermem gerekirse su an Structure and Interpretation of Computer Programs adinda bir kitabi okuyorum, bu kitap bilgisayar bilimlerinde cok unlu ve alternatifi olmayan bir kitap ve bu kitabin Turkcesi yok. Turkceye cevrilen kitaplarin cogunun cevirisi boktan ve hata dolu, bu konu da aklinizda bulunsun lutfen.




    Son olarak Turkiye'de temel bilim okumanin bos bir sey gibi goruldugunun de farkindayim. Biraz uzucu bir sey ama tamamen yanlis degil maalesef, eger temel bilim okurken ne yapacaginiza dair bir motivasyonunuz yoksa gercekten de biraz bosa okumus oluyorsunuz. Size tavsiyem temel bilim bolumlerinden buyuk okullar harici uzak durmaniz ve tercih etmeden once aklinizda bir planin bulunmasi. Umarim yazdiklarim birkac kisiye de olsa yardimci olur.








  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.