Şimdi Ara

Hafıza Kaybı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
2.933
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Aşağıda hafıza kaybını yani tıptaki adıyla Amneziyi sundum sizlere.Asıl sormak istediğim şu; insanlar nereye kadar hatırlayamazlar?Hafıza kaybı geçiren insandaki hatırlama sınırı nereye kadardır?
    Örneklerle açıklayayım; bir amnezi hastası adını ismini cismini hatırlamazken bir diğeri onları hatırlamamakla beraber masanın masa olduğunu sandalyenin ne işe yaradığını da hatırlamayabilir mi?

    HAFIZA KAYBI

    Amnezi veya hafıza kaybı, belleğin (hafızanın) rahatsız olması, bozukluğa uğraması durumudur. Amnezinin nedenleri organik veya fonksiyonel olabilir. Travma veya hastalıklar yüzünden beynin zarar görmesi veya belirli (çoğunlukla sedatif) maddelerin kullanımı organik nedenlerindendir. Fonksiyonel nedenler psikolojik faktörlerdir, savunma mekanizmaları gibi. Histerik travma-sonrası (post-travmatik) amnezi bunun örneklerindendir. Amnezi aniden olabilir, global amnezi (transient global amnesia) gibi. Bu tip amnezi orta yaş veya daha yaşlı kişilerde, özellikle erkeklerde daha yaygındır ve genellikle 24 saatten kısa sürer.


    Amnezi Tipleri


    *Anterograd amnezi, yeni hatıraların (olayların) uzun süreli hafızaya aktarılamadığı amnezi tipidir. Bunun sonucunda hastalar bu tip amnezinin başlangıcından itibaren olmuş şeyleri, olaydan birkaç dakika sonra hatırlayamayacaklardır. Bu tip amnezinin zıddı, hastanın amnezi başladıktan önceki döneme dair bir şey hatırlayamadığı retrograd amnezidir. Aslında bu terimler belirli bir neden veya etyolojiden ziyade semptom modellerini kategorize etmekte kullanılırlar. Her iki amnezi kategorisi de aynı hastada birlikte görülebilir ve genellikle beynin epizodik/deklaratif bellek ile ilişkili kısımlarının zarar görmesi sonucu oluşur.

    *Travmatik amnezi, genellikle baş yaralanması sonucu olur. Travmatik amnezi çoğunlukla geçicidir; amnezinin süresi yaralanmanın derecesine bağlıdır ve diğer fonksiyonların iyileşmesine dair gösterge niteliği taşıyabilir. Orta seviyede bir travma, örneğin bir araba kazasında yaşanan, kazazedenin kazadan hemen önceki dakikalara dair hatırasının kaybolmasına neden olabilir.

    *Disosiyatif amnezi, psikolojik veya duygusal travma sonucu oluşan uzun-süreli bastırılmış belleği tanımlamakta kullanılır.

    *Korsakov sendromu; uzun süreli alkolizm bu tip hafıza kaybına yol açabilir. B1 vitamini eksikliği sebebiyle beynin zarar görmesi sonucu oluşur ve eğer alkol alımı ile beslenme düzeni değiştirilmezse ilerleyebilir. Başka nörolojik sorunlar da bu amnezi tipiyle birlikte görülebilir.

    *Laküner amnezi, belirli bir olay hakkındaki hafıza kaybıdır.
    Disosiyatif füg veya füg durumu, çoğunlukla geçici olan ve psikolojik travma sonucu oluşan bir amnezi tipidir.

    *İnfantil amnezi veya çocukluk amnezisi kişinin kendi çocukluğundaki olayları hatırlayamamasıdır. Nedeni hakkında çeşitli teoriler mevcut olsa da, kesin sebebi bilinmemektedir.

    *Global amnezi, tam hafıza kaybıdır. Travmatik bir laydan sonra oluşan bir savunma mekanizması olabilir.

    *Posthipnotik amnezi, hipnoz sırasında olan olayların unutulması veya eski hatıraların tekrar hatırlanmasının mümkün olmaması.

    *Psikojenik amnezi, beynin doğrudan yaralanması, fiziksel travma veya hastalık değil de psikolojik sebepler sonucu oluşan amnezidir.
    Kaynak amnezisi, kişinin belirli bir hatırayı hatırlamasına rağmen bu hatırayı (bilgiyi) hangi kaynaktan bildiğini hatırlayamamasını içeren bellek bozukluğudur.

    Kurguda Amnezi

    Kurguda amnezi yaygın bir motif olmuştur. Anterograd amnezi Memento, Clean Slate ve 50 First Dates gibi filmlerde yer almıştır. Eternal Sunshine of the Spotless Mind isimli filmde ise laküner amnezi geçer. 24 isimli televizyon dizisinin ilk sezonundaki karakterlerden birinin travmatik amnezisi vardır. Bourne Identity'de ise ana karakter retrograd amnezilidir.

    Kurguda genelde bir darbe sonucu kafa sarsıntısı geçiren kişilerde amnezi ortaya çıkar ve kafaya gelen ikinci bir darbe ile kişinin amnezisi iyileşir. Aslında bu fazlasıyla yanlıştır, zira ikinci bir sarsıntı ölümcül sonuçlara, ikinci impakt sendromu olarak anılan bir fenomene yol açabilir.


    Psikanalizde Amnezi


    Çocuksal amnezi ve Histeri amnezi olarak iki ayrı deyimde kullanılır. Bellekteki bütün ya da bazı anıların geçici ya da sürekli kaybıdır.








  • Beyinde her bilginin kodlandığı farklı alanlar vardır. Bu alanların halen hangi tür bilgileri kodladığı ve birbiri ile nasıl organize çalıştığı tam olarak bilinememektedir. Şaşırtıcı olan bir şey var. Mesela beyindeki bir organa zarar geldiğinde onun görevini yapacak yeni bir sistem harekete geçebiliyor. Beynin işlevleri halen bir sır ve tam olarak aydınlatılamadı.

    Soruna gelecek olursak. Bildiklerimi paylaşmaya çalışayım. Beyinde motor öğrenme olarak kategorize edebileceğimiz işlemlerin kodlandığı bir bölge var. Mesela dil öğrenme, araba kullanma, yazı yazma becerisi v.s hep motor öğrenmedir. Amnezi yaşayan bireyler incelendiğinde bu kişilerin isimlerini unuttukları; ancak motor becerilerini asla unutmadıkları gözlenmiş. Yani adam ismini bilmiyor fakat harika bir şekilde hafızasını kaybetmeden önce öğrendiği İtaltancayı konuşabiliyor, daktilo ve araba kullanabiliyor.

    Her bilginin beyinde kodlandığı alanlar farkı. Duyusal, görsel, bilişsel bilgiler farklı alanlarda kodlanır. Kişinin hafıza kaybı yaşamasına neden olan tramvanın türüne göre bu bilgilerin geriye getirilip getirilemeyeceği bilinebilir.

    Bir örnek daha vereyim. Adam kaza geçiriyor ve beyine ağır bir darbe alıyor. Bu adam aslında İngiliz fakat yakınları aynı zamanda bu adamın çok iyi İtalyanca konuştuğunu da belirtiyorlar. Adam kazadan sonra hayatı ile ilgili hiçbir şey hatırlamıyor ve tamamen İtalyanca konuşuyor. İngiliz olduğunu ve İngilizce' nin ana dili olduğunu dahi yaşadığı olay nedeniyle unutmuş. Yani anadilin ve ek olarak öğrenilen yabancı dillerin dahi beyindeki kaydedilme alanları farklı olabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Relusion -- 24 Mart 2008; 17:14:23 >




  • Beyin; müthiş bir organ.Hafızada da hiçbirşeyin silinmiyor olması da gerçekten bir mucize...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Red Kit

    Beyin; müthiş bir organ.Hafızada da hiçbirşeyin silinmiyor olması da gerçekten bir mucize...


    Hafızadan hiçbir şey silinmiyor diye bir şey yoktur.

    Yeniden yapılandırılmış bellek kuramını okumanızı tavsiye ediyorum. Bazen unutmak istediğimiz kötü anları ve duyguları belleğimizden siler veya o anıları değiştirerek yeniden yapılandırırız.

    Kısa süreli belleğe kaydedilen bilgilerin unutulması çok kolaydır. Fakat kişi öğrendiği bilgileri uzun sğrelli belleğine aktarmak için çeşitli yollar deneyebilir.

    İlişkikurma, özümseme, ezbere tekrar gibi birçok yöntem kısa süreli bellekteki bilgiyi uzun süreli belleğe aktarmanın yoludur. Bu yapılabilirse bilgiler daha kalıcı olur aksi halde öğrenilen bilginin unutulması çok kolaydır.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Relusion


    quote:

    Orjinalden alıntı: Red Kit

    Beyin; müthiş bir organ.Hafızada da hiçbirşeyin silinmiyor olması da gerçekten bir mucize...


    Hafızadan hiçbir şey silinmiyor diye bir şey yoktur.



    Yok hayır, asıl böyle birşey yoktur.Beyin; gördüğü, duyduğu, hissettiği her hareketi, frekansı kaydeder Fakat; Hatırlamayabilir..
  • quote:

    Beyin; gördüğü, duyduğu, hissettiği her hareketi, frekansı kaydeder Fakat; Hatırlamayabilir..


    İşitsel ve görsel kayıtlardan bahsediyorsanız doğru bu bilgiler tam anlamı ile hatırlanmaz. Ama fotografik hafıza ve flash belleğe kaydedilen bilgiler çok rahat hatırlanabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Relusion -- 30 Mart 2008; 23:46:26 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Relusion

    quote:

    Beyin; gördüğü, duyduğu, hissettiği her hareketi, frekansı kaydeder Fakat; Hatırlamayabilir..


    İşitsel ve görsel kayıtlardan bahsediyorsanız doğru bu bilgiler tam anlamı ile hatırlanmaz. Ama fotografik hafıza ve flash belleğe kaydedilen bilgiler çok rahat hatırlanabilir.




    Tasdik ettiğiniz için teşekkür ederim.İyi forumlar dilerim.




  • Hayatta yaşamak istediğim son şey.
  • bu konularda arastirma,makale, site vb varmıdır bu konuya yogunlasmis
    yani beyin ,ogrenme ,hafiza ile ilgili tabiki bilimsel kaynak populer degil



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi goofyitu -- 1 Nisan 2008; 10:20:33 >
  • Konuyla tam alakalı değil ama ilginç birşey söyliyicem; Bayılacağımızı anlayalım yada anlamayalım her seferinde kendimize zarar vermeden yere inmenin bir yolunu buluyoruz. Örnek 1: Bayılacağımı kesin bir şekilde anladığım ve başımın döndüğü sırada bayılmışım, yerde bilinç kapalı bir şekilde yattığım halde kafam yeden 4-5 cm yukardaymış. Bu örnekte bayılacağımı anlamıştım belki o yüzden kafamı korudum (3 gün boynum ağrıdı ) Örnek2: de ise bayılacağımı kesinlikle anlamadım ayağa kalktım ve adım atacak yer olmayan odamda gözümü açtığımda yatağın ayağını görüyordum. Fotosunu çekip koysam çok şaşırırsınız. Bayılınca düştüğüm yada yattığım (hatırlamıyorum bilincim ayaktayken gitti) yer sadece benim girebileceğim, yatabileceğim bir boşluk, biraz ilersinde piyano var, ileri düşsem kafayı ona koyarım, yanda piyano taburesi, boynumu kırabilirim, arkamda koltuk vs. var. Ben tam bir ara bulup oraya kıvrılmış gibi buldum kendimi. Ama bunu bilerek yaptıysam hemen önümdeki yatağa doğru niye gitmedim bilmiyorum. Şans eseri dediğim yere düşsem bile, en azından bi yerim acır sızlar, düşmüş gibi değildim. (Bu arada bu bayılma sonunda hastaneye kaldırıldım, mide üşütmesiymiş adamı fena yapıyor)




  • quote:

    Orjinalden alıntı: goofyitu

    bu konularda arastirma,makale, site vb varmıdır bu konuya yogunlasmis
    yani beyin ,ogrenme ,hafiza ile ilgili tabiki bilimsel kaynak populer degil


    Evet, varsa ben de bilmek isterim...
  • Kalıcı hafıza kaybı nasıl yaşarım

    Ciddiyim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hafıza kaybında tam olarak neler siliniyor.

    Mesela öğrendiğimiz bilgiler ya da öğrendiğimiz bir dil silinebilir mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hipo kampusu aldırırsan hafıza eemelli gider ama başka şeylerede zarar verirsin aynı zamanda
  • Hmm

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.