Şimdi Ara

Hakkımda suç duyurusu (şikayet var mı) nasıl öğrenebilirim? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
38
Cevap
1
Favori
1.605
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt
    buyuk bir olay yok. Siber suç ve hakaret dahi yok. Baskinlik birsey yok.
  • Acimasizkral A kullanıcısına yanıt

    Forumdaş olay il içinde yaşanmışsa çok büyük değilse elbette söylenen yerlerden bakılabilir, değilse farklı ildeki şikayetleri savcılık ön bürosu görebiliyor mu? Bilmiyorum.... Bu arada mahalle düzeyindeyse karakolda zaten babacan bir komiser varsa iki tarafı da çağırır eski usül çözmeye çalışabilir.


    Bir de her zaman kural olarak endişe etmek yerine temkinli olmak gerekiyor. Şikayete konu olabilecek durumlarını gözden geçir. Her zaman şikayet olsun olmasın, kendini bu hesap verilebilirlik konusunda hazırla. Selamlar.

  • E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt
    olay farklı ilde yaşandı ama zaten Ankara Cumhuriyet Başsavcıligında sorgulattık. Gözükür yani
  • Acimasizkral A kullanıcısına yanıt

    Eyvallah, peki bu "gözükür yani" kısmı senin yorumun mu yoksa oradakiler de teyit etti mi bu bilgiyi?


    Bu arada ben de bir kaç güne Adliye'ye gidecektim, oraya da soracağım bu meseleyi. Danıştığım avukatlara göre savcılıktaki dosyalar farklı bir sistem üzerinden ilerliyormuş.

  • E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt
    evet gittim zaten bugün. Sen de sor yine de gidersen. Buraya yazarsın
  • E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt

    Rica ederim hocam.


    Biz elimizden geleni yapıp, gerekli bilgiler paylaştık. Konuyu açan "tc no ile soruşturma/kovuşturma sorgulama" gibi bir ekran olduğunu falan sanıyor. Ben de böyle bir şeyin olmadığını üstte de paylaştım. Kendisine soruşturman yok diyen de en fazla kendi mahaline göre söylemiştir bunu. Türkiye de 81 tane il var, onlarca adliye var, binlerce savcı var. Ayrıca kendisine bahsettiği bilgiyi veren ekranda bir şey görecek olsa bile kendisine bir şey yok gözüken der zira bir şey var deyip de soruşturmayı niye riske atsın eğer bir soruşturma var ise. Ayrıca tüm adliyelerin veya savcılıkların birbirine bağlı "soruşturma/kovuşturma sorgulama" ekranı olması demek çok büyük bir risk demektir ve üstte de paylaştım sebeplerini.


    Dava süreçleri ayrı, soruşturma ve kovuşturma süreçleri ayrıdır. Uyap Vatandaş üzerinden bize sunulan dışında hiçbir bilgiye erişim imkanı yoktur zira üstte de paylaştım sebeplerini.


    Eğer bu soruşturma/kovuşturma sorgulama diye bir ekran olmuş olsa, bu kadar ünlü veya eli kolu uzun diye tabir edilen kimseleri polis veya jandarma nasıl derdest ediyor? O kadar büyük suçlara girişmiş insanlar o "soruşturma/kovuşturma sorgulama" ekranının başına bir adam yerleştiremez mi zannediliyor?


    En net haliyle ifade edelim mi? Bir savcının masasındaki dosyadan diğer bir savcının bile haberi olmaz. Kaldı ki "tc no ile soruşturma / kovuşturma sorgulama" ekranı olacak.


    Soruşturma aşaması bitip de kovuşturma aşamasına geçildiğinde, mahkeme davayı kabul eder ise uyap a düşer. Ya da takipsizlik verilir ise taraflara tebliğ edilir. Anca böyle haberin olur hakkında açılacak veya açılmış bir davadan, soruşturmadan , kovuşturmadan vs.


    Tabi savcılık makamı duruma göre (konuya göre) dosya Uyap a yansımadan şahısları gözaltına aldırabilir bunu da atlamamak gerekir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 29 Ocak 2024; 19:2:23 >




  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt
    biz şikayet sorgulattik ve şikayet yok. Bu yani
  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt
    savcılık ön büroda sorduk adama "hakkımız da şikayet olup olmadığını buradan mı öğreniyoruz?" dedik ve adam "evet" cevabini verdi. Ayrica internettede bir suru kaynakta yaziyor. Soruşturma gizli tutulur ama şikayet zaten detay değil.
  • yani burada demek istediğim şikayet var mı yok mu söylerler ama gerisini demezler zaten.
  • Acimasizkral A kullanıcısına yanıt

    Bir savcı herhangi bir konudan ötürü senin ifadene başvuracak olsa veya sana yakalama kararı çıkartacak olsa bunu gidip sormayla değil polis veya jandarma kapına geldiğinde öğrenirsin mevzuyu. Bazen polis veya jandarma ifade vermen lazım karakola gel diyerek telefon da açabilir. Bazen ifadeyi bizzat savcı kendisi almak ister ve adliyeye sevk edilirsin. Ya da gbt sorgulamada yakalaman vardır ifadene başvurulması için. Mahkemen vardır mesela duruşmalara gitmemişsindir, hakim yakalanıp getirilmesine diye karar alabiliyor.


    Velhasıl kelam gittin ne sordun ne duydun bilmiyorum ama tekrar söylüyorum "şikayet sorgulama , soruşturma sorgulama , kovuşturma sorgulama " diye bir şey yok ve olamaz.


    Ya böyle bir şey olsa, bu ekrana erişen birileri ilgili kişilere "hakkınızda şu var bu var o var kaçın saklanın" bilmem ne diye haber uçurmaz mı?


    Biraz makro düşün hocam sen mevzuya mikro bakıyorsun o da seni yanıltıyor.





  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt
    her şeyin menüsü olacak diye birşey yok zaten. Sorduk ön büroya yok şikayet.
  • Acimasizkral A kullanıcısına yanıt

    Birisi seni şikayet etse, ifadene başvurulması gerekirse karakolda ya da savcılıkta (arayabilirler telefondan veya kolluk kuvvetleri tarafından da götürülebilirsin) öğrenirsin ancak mevzunun ne olduğunu. Onun dışında söylemezler hiçbir şey.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 29 Ocak 2024; 19:13:8 >
  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt
    istersen özel mesajdan konuşalım.
  • @Acimasizkral

    Özelden görüşülecek bir şey yok hocam, ne yazacaksan buradan yazabilirsin herkese açık şekilde.


    @sertosman


    Hocam konuya dair görüşlerinizi paylaşır mısınız? Adliyelerde "şikayet edilmiş misin sorgulama / soruşturma sorgulama / kovuşturma sorgulama" diye bir ekran var mı? Eğer var ise, tüm adliyeler ve tüm savcılar aynı ekrana mı bağlıdır? Yani mesela x ilindeki bir savcı diğer bir ildeki savcının açmış olduğu soruşturmayı görebilir mi ya da herhangi bir savcı bir kişinin tc sini sisteme yazdığında "bilmem kim şikayet etmiş, ifadesinin alınması bekleniyor" gibi bir bilgi görebilir mi? Böyle bir şey var mı?


    Diyelim hepsi var, konunun genelinde bahsedilen mevzular ile ilgili güvenlik nasıl sağlanıyor? Mesela diyelim ki x kişisi bir suç örgütünün adliyeye yerleştirdiği kişi ve her gün sistemden bakıyor örgüt üyelerine açılan edilen bir şey var mı diye. Açılırsa haber edecek zira onlar da hemen kaçacaklar haliyle yakalanmayacaklar.


    Böyle bir şey söz konusu olabilir mi hocam? Ya da diyelim x kişisi aranan bir zanlı ama gidip adliyeye ya da karakola "benim hakkımda şikayet var mı" diye sorması gibi bir şey söz konusu mudur?


    Konunun üstteki mesajlarında soruşturma ve kovuşturma aşamalarının gizliliği ile ilgili kanunu paylaştım. Değerli görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim.


    Hocam bir de şikayet edilen kişi şikayet edildiğini öğrenirse (henüz kendisinin ifadesine başvurulmadan önce) bu durumda şikayetçinin zarar görme ihtimali de gündeme gelmez mi? Zira belki de savcılık şikayet eden hakkında koruma kararı çıkaracak ya da şikayet edilen hakkında tutuklama kararı verecek.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 29 Ocak 2024; 19:39:53 >




  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt
    ben soruşturma,kovuşturma demiyorum , şikayet diyorum.
    Ayrıca bir sürü yerden araştırdım bu soruyu ve "savcılık ön buro" yazıyordu fakat yine tam emin değildim.Gittim ön büroya .Adliyedekiler yalan mı söyleyecek? Yok dediler şikayet.
  • şikayet yokmuş
  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt
    şikayet vardir ama diğerleri yoktur. Suçluları şikayet ederler ve gözükür sistemde ama diğerleri gizlenir.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.