Şimdi Ara

Hangi tür bize ne katar?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
0
Favori
1.336
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar 10. sınıf öğrencisiyim. Geçen sene okuma alışkanlığı kazandım. Edebiyat öğretmenimin etkisi çok büyük oldu üzerimde.

    Kendisi fantastik kitaplar, kişisel gelişim kitapları okumamı tavsiye etmedi karşı çıktı hatta. Bunlar yerine dünya ve Türk edebiyatı klasiklerinden önerilerde bulundu. Nedir bu klasik kitap fantastik kitap ayrımı?

    Bugüne kadar en çok hoşuma giden kitaplar: Suç ve Ceza, Tutunamayanlar, Bir Bilim Adamının Romanı ve Olasılıksız. Şu an Melekler ve Şeytanlar'ı okumaktayım. Sanırım bu kitap bilim - kurgu yani fantastik kitaplara giriyor. (Bu kitap da gayet güzel.)

    Neyse, sorum şu. Fantastik romanlar ile klasik romanların bana katacakları arasında ki farklar nelerdir ? Ne kadar büyük bir fark olabilir ?

    Soruyu sormamın sebebi, okuyacağım kitabı seçerken gerçekten de gerilmeye başladım şu sıralarda. Kitap okumayı çok seviyorum ama bir kitap için boşa vakit harcamak istemiyorum.

    Farklı kitap türlerine saygı duymak gereklidir bunu bende biliyorum. Lütfen fantastik kitapları kötülüyormuşum gibi düşünmeyin, yada klasik kitapları övdüğümü.







  • Fantastik kitaplar boş kitaplardır diyenleri umursama yeter.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hayatında hiç fantastik eser okumamıştır hocan bunun garantisini veriyorum.Seni bambaşka dünyalara götürüp keyifli ve heyecanlı saatler yaşatır hayalgücünü geliştirir ama hocan gerikafalı olunca fantastik edebiyata tü kaka demiş ülkemizde bu tür eserlere iyi gözle bakılmadığı gibi okuyana da iyi gözle bakılmıyor "çocuk musun hayal dünyasında yaşama" tarzı tepkiler geliyor bizzat karşılaşıyorum bu yaşında fantastik kitap okuyorsun yuh diyenlerle(fazla uzağa gitme forumda da var bunları diyenler) hepimizin aklı bir karış havaymış gibi bir izlenim var.Bir LOTR okusa edebi değerini anlayacak belki ama nerde bizim öğretmenlerde o kafa varsa yoksa klasikler.Kardeşim ben her tür eser okurum klasikler de dahil hani o kadar klasik okudum bi aydınlanma gelmedi hayatım değişmedi tamam iyiler hoşlar ama bir kitaptan salt fayda bekleyemezsin yoktur öyle birşey hiçbir tür için.Hocanın kafaya ciltli LOTR atmak lazım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sentez* -- 22 Aralık 2012; 12:03:46 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Edebiyat hocalarının çoğunluğu fantastik edebiyata karşı.Niye böyleler ben de çözemedim daha?Sorsan yararsız diyorlar geçiştiriyorlar.

    Lisedeyken kitap okuma saatinde okula ''Psikopat''ı götürmüştüm.Kitap kontrolünde daha yararlı şeyler okumalısın dedi.

    Haftaya ''Ali Fuat Başgil Gençlerle Başbaşa''yı götürdüm.Aferin güzel kitaplar okuyorsun dedi.
  • Öncellikle şu tarz kitaplar sana bunu katar bunlar şunu katar diyenlerden de uzak dur.Zevk meselesi adı üstünde biri daha gerçekçi diğeri daha hayal ürünü.İster gerçekleri öğrenirsin ister hayal gücünü geliştirirsin,karar senin
  • Teşekkürler yorumlar için.
    @the right hand of evil bende sorunun cevabını bulamadığım için konuyu açtım. Cevaplara gelince kitapları ayırmamak gerekiyormuş bunu anladım, sağolun

    Melekler ve Şeytanlar'ı bitirince, Da Vinci Şifresi ve Kayıp Sembol ile seriyi tamamlamak istiyorum. Bundan sonra ne okumamı tavsiye edersiniz ?
  • Klasik edebiyatdan da herhangi bir şey öğrenebileceğini sanmıyorum, yazar kendi tarafına göre yazıyor. Gerisi sana kalmış, hangisine daha çok ısınırsan onları oku.
  • Hocanın kafası güzelmiş güle güle kullansın.Sonra neden kitap okumuyor diyorlar yeni kitap okumaya başlayan birine dayıyorlar Dünya,Türk klasiklerini bırak adam istediğini okusun,yeter ki okusun.
  • ah bu hocalar
  • Belgesel, kültür, sanat programı izlemeyen, film izlerken de "acaba bu film bana ne katar" sorusundan uzak izleyenler kitaba gelince saf çıkarcı olup "bu kitap bana ne katar" saçmalığına düşüyorlar.
  • bu klasik sevdası öğretmenlerde artık klasikleşti . Güzel kardeşim hangi tarz seviyorsan onu oku her kitap insana birşeyler katar. İnsanları tek bir kalıp doğrultusunda inşaa etmeye çabalayan kusurlu beyinlerin oluşturduğu ülke ortada .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben fantastikle başlayıp daha çok sanat ve edebiyata kaymıştım. Hani klasikler birden ha deyince okunmuyor. Ama fantastik okumanı öneririm, çok zevklidir sabahlara kadar okuyup okula uykusuz gittiğimi hatırlarım. Ama edebi eserler kadar yorucu olmaz okuması. Bir bilim adamının romanını da okudum sana çok şey katacak türden bir kitap
  • Buraya girmeden once fantastik eserlere karsi gorusum olumsuzdu, genelde dunya klasikleri okurum ama bir fantastik kitap okuma istegi geldi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İnsanların senin okuduğun kitaplara karışmaya hakkı yok hangi türden zevk aldığını kendin karar ver ve o kitapları oku.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: BurningMoon

    İnsanların senin okuduğun kitaplara karışmaya hakkı yok hangi türden zevk aldığını kendin karar ver ve o kitapları oku.


    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: BurningMoon

    İnsanların senin okuduğun kitaplara karışmaya hakkı yok hangi türden zevk aldığını kendin karar ver ve o kitapları oku.

    Gel sen bunu öğretmene söyle
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Scientist-Programmer Kid

    quote:

    Orijinalden alıntı: BurningMoon

    İnsanların senin okuduğun kitaplara karışmaya hakkı yok hangi türden zevk aldığını kendin karar ver ve o kitapları oku.

    Gel sen bunu öğretmene söyle

    Bunu benim değil senin öğretmenine söylemen gerekiyor.
  • Fantastik kitap hiç okumam ama kitabın katacağı en önemli artılardan biri hayalgücü değil midir? Fantastik kitaptan daha iyi hayal gücünü geliştirecek bir tarz olamaz herhalde.
  • Fantastik, kişisel gelişim vb türlerde kitaplar genelde satış yapması, yani para kazandırması için yazıldığından içerikleri bayat kültür, sakat felsefe ve sığ bir hayal gücünün ürünüdür ( evet fantastik kitapların çoğu fikrimce hayal gücünden yoksun kişilerce yazılmıştır). Aynı zamanda bu türlerin genelinde bütün metnin gelişimi ve sonucu kitabın konusu ve ilk birkaç sayfasını okuduktan sonra belirir. Satış anlamında büyük başarı yakalamalarının sebebi de medya tarafından öne çıkarılmaları ve genel beğeniye ters düşmenin insanlar arasında dışlanma sonucu yaratması durumundan gelir. İşin aslı şu ki 500-600 sayfalık, arka kapağı bir çok tanıdık ismin övgüleri ile dolu kitapların bir çoğu içerisinde kıymetli 1 sayfa barındırmayan kitaplardır, hatta bu tür kitaplar insana bir şeyler katmayı bir yana koy, bir çok sapkınlığı empoze edecek ve kültür zehirlenmesi yaratacak kadar boştur. Ama tabii bu bir genelleme, ayrıca her roman içerisinde fantezi barındırır bu fantezinin kendisinden gelen bir durum da değildir, yanlış anlaşılmasın; tamamen fantastik bir dünyanın içerisinde geçen ve çok kaliteli kitaplarda vardır, çok fazla satış yapmış kaliteli kitaplarda... Yani diyeceğim şudur ki önemli olan tür değil kitabın kendisidir. Bir yazarın söyleşisinde duymuştum; dün yeraltı edebiyatı içerisinde geçen kitaplar bugün kişisel gelişim raflarına konuluyor gibi bir şey söylemişti, haklı... Yani türe takılma okunmaya değer şeyleri bulup oku. Bu bulma konusunda da bu yorumun sana en azından bir fikir verebileceğini düşünüyorum.




  • Fantastik kitap okuyupta hayal dünyası gelişen kaç insan var? Hadi diyelim geliştirdi ne oldu? Sizde daha güzel hayaller mi kurdunuz? Klasik kitapların insanlara bi şeyler katmasının sebebi, gerçek hayattan kesit olmasıdır. Gerçekcitir bu kitaplar ve günümüzde insanların içi boş hayal ürünü şeyler okumaktansa, içi dolu klasikleri okuması daha önemldir.İnsanların içinde yaşadıgı dünyayı ögrenmesi her şeyden daha önemlidir. Fantastik kitaplara karşı değilim hatta okurumda, kimseyede okumayın demem ama hayal dünyasını geliştirir gibi bi saçmalıga lütfen inanıpta, klasik kitaplarla bir tutmayın.

    Sana tavsiyem kendini çok sıkmaman için bi klasik sonra bi fantastik kitap okuman daha mantıklı olur.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.