Şimdi Ara

Hapisteki hırsız ve katil ile düzgün hayatı olan ve vergisini zamanında ödeyenin oyu bir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
680
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Toplumda uyuşturucu kullanan ve karakteri itibarıyla her türlü suça bulaşmaya müsait olan ve hatta defalarca suç işlemiş olan, kimsenin hakkına hukukuna saygı duymayan biri ile, düzgün bir hayat yaşayan, herkesin hakkına saygılı olup, vergisini zamanında ödeyen düzgün bir insanın oyu bir mi olmalı?

    Herkesin farklı bir güvenilirlik durumu ve bilinç düzeyi ile birlikte, farklı davranış tarzı var.

    Nasıl ki seçilebilme yeterliliği varsa, seçme yeterliliği de olmalı. Ya da herkesin verdiği oy kendi durumuna uygun bir ağırlıkta değerlendirilebilse, en uygunu öyle olur.

    Takım tutarken bile liyakat önemli olmalı. Söz gelişi benim futbolla hiç alakam olmadığı için, takım tutuyorum desem, o tamamen fasülyedendir. Çünkü o işten hiç anlamam etmem. Ama yarın deseler ki şu takımın şu kararı için taraftarlarına demokratik ve eşitlikçi bir yaklaşımla danışmaya karar verdik ve oylarını bekliyoruz ve gidip oy kullansam, oyum diğerleriyle eşit sayılacak.

    Oraya demokrasi ve eşitlik sözcükleri sıkışınca bakın ne kadar ulvi bir yaklaşım gibi oldu bir anda. Halbuki o sözcükleri kullanmadan yaz aynısını yine bak ve sonuç aynı. Ben orada herkesle eşit oy kullansam, haksızlık olur.







  • Aslında şahıs bazında kimseyi kastetmedim. Ülkenin kaderine etki edecek bir konu için anlayanla anlamayanın aynı ağırlıkta karar yetkisi olmasının doğru olmadığını anlatmak istedim.

    Üretimde dahi bu durum böyledir. Söz gelişi bir konfeksiyon imalathanesini ele alalım. Oraya ütü ve dikiş makinesi almak için, o konudan iyi anlayanlara danışmak gerekir. Eşitlik olsun diye çay demleyen ablayla kapıdaki güvenliğe de seçmek için eşit oy verme hakkı tanırsan, ortaya iyi sonuç çıkmaz.

    Ya da ben iyi anlamayacağım bir konu olduğu için, eğer bilgisayar toplayacaksam, yanıltılmamak için gidip bunu forumun ilgili kategorisindeki kişilere danışmam daha doğru olur. Gidip konu dışında anket yapıp, mac mi alsam, windows işletim laptop mu alsam ya da bilgisayarcıya mı toplatsam diye sorsam ve çıkan sonuca göre hareket etsem, satın almaya gittiğimde satıcı aklıma girip elinde ne varsa koltuğumun altına koyup, parayı alıp gönderir.

    Devletin her kademesinde rolü olacak birini seçmekte de anladığı iş iddaa oynamak olan ya da dolandırıcılık yapan biriyle, gidip bir ekonomiste, bir stratejiste aynı ağırlıkta oy hakkı verirsem, bundan çıkan sonuç elbette iyi olmaz.

    Aklıma gelen çözüm şu: Diyelim herkesin 1 birim taban oy hakkı bulunur ve isteyenlerin katılabileceği bir bilinç düzeyi saptama sınavı yapılır (içinde hile olmayacak şekilde) o sınavda 10 üzerinden puanlama yapılır.

    Diyelim 7.7 puan alan birinin attığı oy o ağırlıkta olur. (gibi)




  • Duruma göre değişir. Kumpasla içeri atılmışlarsa bence 10000 kişinin oyuna bedel olmalıdır. Kendileri girmişlerse 0 oy sayılmalıdır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tugrul_512bit

    Duruma göre değişir. Kumpasla içeri atılmışlarsa bence 10000 kişinin oyuna bedel olmalıdır. Kendileri girmişlerse 0 oy sayılmalıdır.
    Zaten haksız bir şey nasıl savunulabilir ki?

    Yalnız bizim ayırt edebilme şansımız yok. Suçlu olan da kumpasa uğradığını söyleyecektir. Ya da kısmen parmağı olanın da suçluluğu ona göredir.

    Ancak başlıkta kastedilen şey aslında kişilerin bilinç düzeyine ve ahlaki durumuna göre oy ağırlıkları olması. Haksızlığa ya da kumpasa uğramak da azalır böylece. Mevcut haksızlığa uğrayanları keşke bilsek ve elimizden bir şey gelse de yardımcı olabilsek.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Dante Majestic

    Zaten haksız bir şey nasıl savunulabilir ki?

    Yalnız bizim ayırt edebilme şansımız yok. Suçlu olan da kumpasa uğradığını söyleyecektir. Ya da kısmen parmağı olanın da suçluluğu ona göredir.

    Ancak başlıkta kastedilen şey aslında kişilerin bilinç düzeyine ve ahlaki durumuna göre oy ağırlıkları olması. Haksızlığa ya da kumpasa uğramak da azalır böylece. Mevcut haksızlığa uğrayanları keşke bilsek ve elimizden bir şey gelse de yardımcı olabilsek.

    Alıntıları Göster
    Bilinç ve ahlaktan bahsediyorsak zaten oy verme sistemi çöker en baştan. İnsanlar bilinçli olduğunda ülkenin nasıl yönetileceği bellidir, oylamaya gerek yoktur. Zaten öyle bir sistemde demokrasi de gereksizdir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tugrul_512bit -- 26 Eylül 2018; 13:22:38 >




  • Durduğu yere bakınca niyetine ve samimiyetine güvenilmesi zaten mümkün olmayacak isimleri getirip her konunun ortasına bir yerden dahil etmeye çalışan zihniyettekiler yine aynı o isim gibi niyetine ve samimiyetine güvenilmeyecek kimselerdir.
  • Tugrul_512bit kullanıcısına yanıt
    Bilinç kademe kademe gelişkinliği olan bir şeydir. Ahlak da o şekilde denebilir. Siyahla beyaz gibi değillerdir yani. Dolayısıyla alıntıdaki üç cümlenin her birinde ayrı ayrı üzerinde konuşulacak şeyler var.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.