Şimdi Ara

Harcanan potansiyel: Türkiye son 13 yılın en düşük rüzgar kurulumunu gerçekleştirdi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
29
Cevap
0
Favori
512
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Harcanan potansiyel: Türkiye son 13 yılın en düşük rüzgar kurulumunu gerçekleştirdi
    Ember’in bugün yayınladığı Türkiye Elektrik Görünümü 2024 raporu geçtiğimiz yılın tüm elektrik üretimini ortaya koyuyor. Türkiye, yenilenebilir enerji alanında son yıllarda önemli yatırımlar yapsa da 2023 yılında bu yatırımların düştüğü veya diğer ülkelerin gerisinde kaldığı görüldü. Üstelik Türkiye, kömür tüketiminde tarihi zirvelere ulaşarak Avrupa'nın ikinci büyük kömür yakıtlı elektrik üreticisi haline geldi. Rüzgar kurulumları ise 2023 yılında son 13 yılın en düşük seviyesine ulaştı.



    Türkiye, enerjide herkesin tersine gidiyor



    2023 yılında Türkiye’nin kömürden elektrik üretimi 118 TWh ile tarihi seviyeye ulaşırken toplam üretimdeki kömür payı da yüzde 36’ya ulaştı. Türkiye, Polonya’yı geride bırakarak Avrupa’da kömürden en çok elektrik üretimi yapan ikinci ülke oldu. Zirvede 121 TWh ile Almanya olsa da ülkenin yıllar içinde bu üretimi düşürdüğü görülüyor. Türkiye, 2023 yılında elektrik üretimi için ithal kömüre toplam 3,7 milyar dolar öderken kömür ithalatının yüzde 73’ü Rusya’dan yapıldı.



    Harcanan potansiyel: Türkiye son 13 yılın en düşük rüzgar kurulumunu gerçekleştirdi
    2013 yılında hem Türkiye'de hem de AB'de elektriğin yüzde 25'i kömürden sağlanıyordu. 2023'te bu oran AB'de yüzde 12’ye gerilerken, Türkiye'de yüzde 36 gibi rekor bir seviyeye ulaştı.



    Yenilenebilir enerjide harcanan potansiyel



    Türkiye, 2023 yılında 2 GW güneş enerjisi kapasitesi ekleyerek, güneş enerjisinin toplam elektrik üretimindeki payını yüzde 4,9'dan yüzde 5,7'ye çıkardı. Güneş enerjisi, Haziran ayında Türkiye’de elektrik üretiminin yüzde 8’lik kısmını karşılayarak tüm zamanların en yüksek aylık değerine ulaştı.



    Harcanan potansiyel: Türkiye son 13 yılın en düşük rüzgar kurulumunu gerçekleştirdi
    2023 yılında toplam üretimde güneş enerjisi payında Avrupa'da ilk sırayı yüzde 19 ile Yunanistan alırken, Türkiye'yi Polonya (%7,3) ve Bulgaristan (%8,8) da geride bıraktı. Türkiye'nin en yakın rakipleri ise güneş enerjisi potansiyeli oldukça düşük olan İngiltere (%4,6) ve İsviçre (%6,6) oldu



    Ayrıca Bkz.Akkuyu Nükleer Güç Santralinin tüm reaktörleri 2028'e kadar devreye girecek 



    Harcanan potansiyel: Türkiye son 13 yılın en düşük rüzgar kurulumunu gerçekleştirdi
    Benzer hatta daha kötü durum rüzgar enerjisinde de yaşanıyor. Türkiye, rüzgar enerjisine 2023’te sadece 411 MW’lık kapasite ekledi. Bu kapasite, son 13 yılın en düşük değeri oldu. Bununla birlikte Türkiye’de ilk kez yıldan yıla rüzgardan elektrik üretimi düşüş gösterdi. Rüzgar enerjisi, geçen yıl Türkiye'nin elektriğinin 34 TWh'sini üreterek toplam elektrik üretiminde %10,5'lik paya ulaştı. Türkiye rüzgar payı açısından Fransa (%9,5), Norveç (%9,3) ve İtalya'nın (%9) önünde yer alırken, Avusturya (%12) ve Estonya'yı (%11) geride bıraktı.



    Türkiye son beş yılda 11 GW rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi ekleyebildi. Oysa Avrupalı ülkeler bu kapasitenin bir yılda eklenebileceğini gösteriyor. Türkiye, hem rüzgar hem de güneş potansiyeli göz önüne alındığında mevcut konumu kabul edilemez noktada. Özellikle kömür ülkesi Polonya’ya güneş enerjisinde geçilmek bir şeylerin yanlış yapıldığının en net göstergesi.



    Rüzgar ve güneş enerjisinde Türkiye ne yapmalı?



    Harcanan potansiyel: Türkiye son 13 yılın en düşük rüzgar kurulumunu gerçekleştirdi
    Türkiye Ulusal Enerji Planı’na göre güneş enerjisi kapasitesinin 2035 yılında 52 GW'a ulaşması hedefleniyor. Bu hedefe ulaşmak için yılda ortalama 3,4 GW yeni güneş enerjisi kapasitesinin eklenmesi gerekmekte. Ancak son 5 yıldaki ortalama 1,3GW. Öte yandan Almanya sadece 2023 yılında 14,5 GW yeni kapasite ekledi. Türkiye’nin toplam kapasitesi 11.7 GW. Ember’e göre Türkiye, çatı üstü güneş enerjisi potansiyelini AB ülkelerindeki kurulum oranlarını yakalamak için kullanabilir. Türkiye’nin çatı üstü güneş enerjisi potansiyelinin 120 GW olduğunu belirtiliyor ki bu da toplam elektrik ihtiyacının %45'in denk geliyor.



    Türkiye’nin mevcut rüzgar enerjisi hedefi iddialı olmaktan oldukça uzak. Türkiye Ulusal Enerji Planı’na Türkiye'nin rüzgar enerjisi kurulu gücünün 2035’e kadar 30 GW’a ulaşması hedefleniyor. Mevcut kapasite 11.8 GW seviyesindeyken Türkiye'nin 150 GW'lık rüzgar potansiyeli bulunuyor.









  • Yapacak bir şey yok. Kömür santrali hali hazırda en ucuz elektrik. Nükleer olmalı aslında. F/P olarak en çevreci enerji kaynağı. Bakın Fransa, Belçika, ABD, Kanada, Çin, Japonya, İngiltere vs hep nükleerin nimetlerini yiyor. Lakin bunun için teknoloji gerekli. O da bizde yok.


    Kömür en ucuz oldukça kullanılmaya devam edecek. GES en pahalısı şu anda. Güneşten elektrik üretmek gerçekten çok pahalı. Şöyle ki kömürden üretilen elektrikten 10 kat pahalı. Şimdi siz kendiniz oturup düşünün. Elektriğin birim fiyatı 2 TL bile değil ülkemizde. 20 TL olmasını kabul ediyor musunuz?


    Ediyorsanız zaten hemen evinize güneş enerji sistemi kurdurup kurtulun fatura derdinden. 30 yıllık elektrik faturası fiyatına evinize sistem kurdurup kurtulun bu çileden.


    Ben baktım eve kurdurmak için. 5 yıl ömürlü aküler, 5 yılda bir 4 bin dolar daha verip akü yenilemek, 20 yılda bir panel yenilemek derken baya bildiğiniz 30 40 yıllık elektrik faturasını peşinen bu işi yatırmam gerekiyordu. Fiyat olarak çok gereksiz geldi ve vazgeçtim.

  • dolar bitti yerken satarken o yüzden yatırım yapamıyoruz olanı değerlendireceğiz kömür falan ne varsa

  • Parayla oluyor o yatırımlar. Devlet desteği de ne durumda belirsiz.

  • Rusya öyle istiyor çünkü.

  • bi tedirgin oldum içimden bir ses dönemsel bir yavaşlama diyor.kömür ucuza geldiyse ancak bu mümkün olabilir .

  • Arkadaş rüzgara yatırım yapmak da anca türbin üreticilerinin gazıdır

    İmce pamuk iplikle dağa tırmanmak gibi :)

    Enerji herşeyse, gelişmişlik bile üretip tükettiğin enerji toplamı ise; rüzgara para dökeceğime nükleere ve hidroelektriğe para dökerim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doruhüso -- 12 Mart 2024; 23:54:22 >
  • Tek neden var oda artmayan elektrik fiyatları.

    Enflasyon ve dolar devasa ama elektrik fiyatları hep aynı. Hükümetin yanlış politikalarından birisi.

    Adam dolarla kuruyor borçlanıyor rüzgar türbini alıyor kuruyor TL ile satıyor onuda ucuza satacaksın diye zorluyorlar niye yatırım olsun ki.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gun -- 12 Mart 2024; 20:7:42 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Rus kömürü ucuz yaptırımlar nedeniyle bizde ucuza alıp elektriğe çeviriyoruz. Ne yapalım beleşe kömür varken almayalım mı?

    Türkiye zaten benim gördüğüm güneşe daha çok saldırıyor. 60'ın üzerinde güneş paneli üreticisi olmuş.

    Nükleer de geliyor zaten.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Nevfel kullanıcısına yanıt
    Bedava tezek var onuda alalim mi?

  • Kömür ucuz olsa da yenilenebilir enerji yatırımlarına devam etmek gerekli. Haritaya baktığımda akdeniz bölgesinde güneş enerjisinde payı en düşük biziz. Gerçi görülen bölgeler İtalya, İspanya, Portekiz, Malta, Sicilya, Yunanistan ve Türkiye.
    Evet Türkiye gelişiyor ama belki çoğu Avrupa ülkesi bizden daha hızlı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Qiqi -- 13 Mart 2024; 4:11:57 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • pyrotechnician P kullanıcısına yanıt

    :)

    Tezek toprak için çok mükemmel bir verim arttırıcı, Anadolu toprağı da verimsiz bir toprak

    Niye alınmasın ki :)


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Enerji güvenliği diye bir şey var hani işte kendinizi bir yere bir kaynağa bağlamazsınız çeşitlendirirsiniz ya neyse hatırlatayım dedim.

  • çünkü deli gibi güneş paneli yapılıyor ülkede haberinde böylesi

  • DH Misafiri D kullanıcısına yanıt
    yapılmasından değil kullanılmasından bahsediliyor kıt!

  • doruhüso D kullanıcısına yanıt
    wauw! dahiyane ya! adam çözmüş olayı.

  • Mylevi M kullanıcısına yanıt
    Yeka?

  • daha beter olur umarım. iklim değiştiren bi saçmalık kim icat ettiyse şu saçmalığı. harcanan emekler eziyeti cabası

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.