Şimdi Ara

Harici Hard Disk "Yerel Disk" Olarak Gözüküyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
401
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Başıma maalesef tatsız bir olay geldi. Win 10 PC'ye (PC'de sadece İşletim Sistemini barındıran 240GB bir SSD ve bir de 2. dik olarak 1TB mekanik bir Hard Disk takılı). İndirilenler 1TB'a iniyor ve oradan da yıl yıl indirdiğim filmleri harici hard disklere taşıyorum. Zaman zaman dışarıdan powered (adaptörlü) bir hub üzerinden 3 ya da 4 adet harici disk olabiliyor.


    O gün hubta 3 adet 4TB'lık 2.5" mekanik HDD takılı idi. Bunlardan 2'si Seagate biri de WD. Akşam PC'yi kapatmadan önce bu 3 harici HDD'i teker teker Windows üzerinden sorunsuz bir şekilde ayırdım, daha sonra kablolarını da hubtan çıkardım. Ve PC'yi kapattım. Ertesi gün tersine işlemi yapıp PC'yi açtım. Her 3 harici HDD (ki hepsinin özel verilmiş adları vardı...) PC'de (Bilgisayarım altında) "Yerel Disk" olarak göründü. Windows'taki Check Disk ile her üçünü onarmaya giriştim. Segate'lerden birisi kesinlikle onarılamadı. (Not: Disk oldukça yeni, Temmuz 2023'de alındı. Kesinlikle düşme falan yaşamadı...)


    Onarılamayan diski daha başka PC ve Laptoplarda ve de değişik kablolarla denedim sonuç aynı. Hatta bu diskin üzerine sağ tıklayıp Check Diske girmenize dahi olanak yok ve Diskin içinde 10 yıllık bir film arşivi var. Disk PC'ye takılıyor, üzerindeki LED önce yanıyor, sonra veri aktarımı/alımı yapıyormuş gibi fasılalı (ama sabit fasılalarla) yanıp sönüyor. Diski, PC'ye taktığınızda titreşim başlıyor (yani disk motoru dönmekte). Bunun dışında diskte "kafa vurma" ya da başka bir sesli emare ("ciyaklama") hiç yok ve olmadı.


    Problemli diski formatlayıp (o da eğer bir şekilde formatlayabilirsem) sonra bir Recovery programıyla içindeki verileri geri getirmek belki bir seçenek ama şu etapta ona cesaret edemedim. İç güdülerim sorunun HDD'nin elektronik devresinde değil ama tamamen mekanik tarafında olduğunu söylemekte...


    Diski garantiden aldığım yere ve oradan da ithalatçısına yollarsam büyük olasılıkla bana yeni bir disk verilecektir ama problemli diskin içindeki arşiv de ölüp gidecek (problemli dik onlarda kalacağından...).


    İşin ironik tarafı bu Seagate diskte normal ürün garantisi dışında bir de 2 yıllık veri kurtarma hizmeti var. Bu bizzat Seagate bir taahhüdü (ya da pazarlama oyunu/teşviki)


    Halen Türkiye'de Seagate ithal eden 2 büyük distribütör var: Arena ve Koyuncu. Önce Arena'yı denedim. Diskin ithalatçısı onlar çıkmadı ama bana hiçbir şekilde veri kurtarma hizmeti vermedikleri söylendi. Uzun uğraşlarla Koyuncu'ya ulaştım; diskin ithalatçısı onlar çıktı. Ancak onlar da hiçbir şekilde veri kurtarma hizmeti vermediklerini, esasında bunun da yasal olmadığı söylendi.


    Ancak Seagate'in yeni nesil harici ve galiba dahili mekanik HDD'leri böyle 2 yıllık veri kurtarma hizmeti ile satılıyor ve benim gibi buna safça inanan kullanıcılar "aldatılıyor"!


    Bu arada Seagate yurt dışı ile görüştüm. Onlar HDD'yi Holanda'ya yollamamı önerdiler. Orada veri kurtarma yapılacak (yapılmaya çalışılacak) imiş. Başarılı olurlarsa Türkiye'ye kurtarılan veriler yeni bir HDD içinde yollanacak, ayrıca "özür" ya da "müşteri memnuniyeti" adına bir de fazladan aynı diskten gönderilecek.


    Benim derdim yeni disk almak değil, olan verileri kurtarmak! O arşivi bir daha kolay kolay toparlayamam.


    Şu anda şikayetimi diski aldığım Hepsiburada'ya ilettim. Şikayetim diskin neden bozulduğu değil: Türkiye'de uygulaması olmayan 2-yıllık veri hizmeti varmış gibi satış yapılması üzerine. Bakalım onlardan nasıl bir cevap gelecek??? (Bu arada aynı disk - Amazon Türkiye gibi - diğer E-Ticaret sitelerinde de satışta ve 2-yıllık veri kurtarma hizmeti var gibiymiş gibi satılmakta...)


    Teknik bağlamda yapabileceğim yeni bir şeyler varsa önerilerinizi ve tavsiyelerinizi bekler, peşinen teşekkürlerimi sunarım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mafaky -- 21 Eylül 2023; 23:28:54 >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.