Şimdi Ara

hdd ile ilgili olduğunu düşündüğüm ama bir türlü tanımlayamadığım sorunum var

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
2
Favori
719
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • merhaba arkadaşlar.

    sorunumu dile getirmeden önce göreceğiniz üzere bu ilk mesajım. forumlara pek giren ve ilgi duyan biri değilim. kısa bir süre önce üyelik almama rağmen şifremi dahi zor hatırladım. ilk mesajımda bir sorun dile getirip yardım istememi hoş karşılamayanlar olabilir, ki böyle düşünecekler olan arkadaşlar da haklıdır. ama yardım edecek arkadaşların da çıkacağını umuyorum. donanımsal arızalar haricinde bilgisayar konusunda kendi başımın çaresine bakabilen birisiydim fakat bu sorunun donanımsal mı yazılımsal mı olduğunu kestiremiyorum. servise falan da yollamak istemiyorum dönmesi uzun sürüyor.

    sorunuma gelirsek. iki üç ay önce kendini belli etmeye başladı. internette haber okurken mozilla hata verip sürekli çöküyordu. bunun mozilladan olabileceğini düşündüm, sildim ve chrome u yükledim. fakat chromeda da bi iki sekme açınca flash player hatası vs. çeşitli hatalar ile chrome da çöküyordu. winamp ta şarkı açıyorum winamp kapanıyor veya durduk yere arka planda çalışan programlar geçersiz işlem yürüttü hatası vererek kapanıyordu. interneti bilinçli bir şekilde kullandıgımdan windows un kendi güvenlik duvarı dışında bir yazılım kullanmaya ihtiyaç duymuyorum gerek firewall gerek antivirüs olsun. dedim heralde virüs bulaştırdık, format atalım. neyse attım formatı sorun düzeldi gibi görünse de birkaç gün sonra tekrar aynı şeyler olmaya başladı. internetten araştırmaya başladım fakat açıkçası neyi arayacağımı da bilmiyordum. neyse ki bu sorunlar meydana gelirken bir iki kez mavi ekran çıkmaya başladı da ben de bu mavi ekrandan faydalanarak sorunu araştırdım. hdd den kaynaklanan bi sıkıntı olabileceğini düşündüm çeşitli forumlarda gördüklerimle. çeşitli bakım onarım programları denedim fakat faydası olmadı. chkdsk yaptım o da sonuç vermedi. çaresiz bir şekilde tekrar format atmaya karar verdim. hdd de bulunan dosyalarımı hariciye attım format öncesi. tesadüfen bir sonraki oturum acılısına tekrar chkdsk yapmaya ayarlamışım. format atmaya niyetliyken chkdsk ekranı çıktı ve çeşitli bozuk parçaların onarıldığını gördüm. hdd doluyken chkdsk sonuç vermemişti ancak boşaltınca verdi. pc yi açınca denedim ve gerçekten çökme sorunları olmadı. tabi bu durum birkaç gün sürdü sadece. gel zaman git zaman farkettim ki bilgisayar düzgün olarak kapatılmadıktan sonraki açılışında bu sorunlar meydana geliyor. bizim buralarda da elektrik kesintisi sıkıntısı var haftada 3-4 kez kesiliyor. elektrik kesintisini baz alarak araştırma yaptım internette ve tüm bu şikayetlerin sebebinin bad sector olduğunu gördüm. bilgisayar 3,5 yıllık ve elektrik kesintisi de çok olduğu için hdd de fiziksel sorun olduğunu düşündüm. zaten hdd yi boşaltıp chkdsk yapınca da geçici olarak sorun çözülüyordu. 3-4 haftalık bir süreçten sonra bu akşam tekrar bu problemle karşılaştım ve çözmeye niyetlendim. bad sectorlerle ilgili çözümleri araştırdım. hdtune adlı programla bad sector taraması yapılıyormuş. ilginçtir ki tarama sonucu ekleyeceğim resimde de göreceğiniz üzere 1 kare dışında bad sector yok. bilgisayarın farkına vardığım herhangi bir donanımsal sorunu yok, donanımda ısısal sorun da yok. yani kısaca bilgisayar düzgün olarak kapanmayınca, açtığımda sürekli program çökmeleri oluyor, mavi ekran verip reset atıyor. fakat hdd yi boşaltıp chkdsk yapınca düzeliyor. bad sector de çok değil. yazı uzun oldu ama okuyana teşekkürler. sorun sizce ne olabilir ?











  • harddiskinde bad sector var 10 -15 tane falan olanlarda low level format ile giderilebilyor denemeni tavsiye ederim
    edit:yazım hatası



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cakma Iphone -- 21 Ağustos 2012; 12:40:42 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: madeinuzakdogu

    harddiskinde bad sector var 10 -15 tane falan olanlarda low level format ile giderilebilyor denemeni tavsiye ederim
    edit:yazım hatası

    Bad sector eğer yazılımsal değilse düzeltemezsin.



    Hocam niye kötüleyelim sizi. B

    ad sector var HDD'de. Bu zamanla yayılacaktır. Önce bir virüs taraması yapmanı öneririm. Benim HDD'mde virüs nedeniyle yazılımsal olarak bad sector oluşmuştu. Virüsü temizleyince kurtulmuştum. Ama eğer fiziksel bad sector ise HDD zamanla yavaşlayacak, bozulacak ve açılmayacak belli bir süre sonra. Virüs taraması yap, virüs vars sil. Tekrar error scantaraması yap. Bad sector olduğu görünüyorsa hala HDD yavaş yavaş ölecek. Çeşitli programlar yardımıyla bozuk sectorler HDD'nin sonuna atılır. Bu kısıma veri yazılmadıktan sonra birsüre daha kullanılabilir. Ama bir süre sonra tekrar yayılacak etraftakilere. Ara ara bu programı kullanarak bozuk sectorleri en son kısma atarsınız. Bu şekilde bir süre daha kullanabilirsiniz. Garantisi varise yollayın, yenisini verirler size.

    Başka bir sorunuz var ise sorabilirsiniz.




  • tavsiyeniz için teşekkürler. iki - üç programla virüs taraması yaptım. sadece birkaç adware tarzı şey vardı ve tekrar hdtune da scan yaptığımda aynı karede bad sector var. bu 1 kare bad sector sizce tehlikeli bir durum oldugunu mu gösterir yoksa önemli değil midir ? low level format hakkında bilginiz varsa paylaşır mısınız ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tuco benedicto

    tavsiyeniz için teşekkürler. iki - üç programla virüs taraması yaptım. sadece birkaç adware tarzı şey vardı ve tekrar hdtune da scan yaptığımda aynı karede bad sector var. bu 1 kare bad sector sizce tehlikeli bir durum oldugunu mu gösterir yoksa önemli değil midir ? low level format hakkında bilginiz varsa paylaşır mısınız ?

    Hocam şu an bir tane pek sorun yapmaz. zamanla yan sectorlerede dağılır. Bir süre sonra çoğalır ve ölür. Şimdi gördüğünüz gibi kırmızı kare üst taraflarda. Biz programla (HDD Regenerator programı olması gerekiyor) o bozuk sectorleri kullanıma kapatacağız. Ama bir süre sonra yanındaki sectorü de bozacak. Belli aralıklarla bu programı kullanırsanız HDD ömrü bir nebze de olsa artar. Tabi bir süre sonra kullanılmaz hale gelecektir. En iyisi yeni almak ama bu şekilde de bir süre daha kullanmak mümkün.




  • Sorun seninde bahsettiğin elektrik kesintisinin ta kendisi. Çözüm ise UPS olabilir. Ayrıntıya girmek gerekirse Low Level Format meselesinden ve diğer ayrıntılardan biraz bahsedeyim.

    LOW LEVEL FORMAT ile BAD SECTOR ' leri belki giderebilirsin ama bu işlem disk üzerindeki manyetik gücü zayıflatıcı bir unsurdur. Teknik ayrıntısını hard diskler çok teknik aygıtlar olduğundan ve yeterli bilgiye sahip olmadığımdan tam izah edemeyebilsem de, bir çok sabit diskimde aynı sorunları yaşamış ve LOW LEVEL FORMAT çözümünü bir çok kez uygulamış biri olarak yaptığım incelemeler ve okuduğum makaleler sonucunda şunu söyleyebilirim, basitçe şöyle örnekleyebiliriz bu durumu; hard diskler manyetik işaretlemeyle I ve O ları oluşturur. Anladığım kadarıyla belirli yönlerde manyetize olmuş alanlar I, aksi yönde manyetize olmuş alanlar ise O değerini temsil ediyor ve bunların milyarlarcası karmaşık düzenlerle veri dizinlerini oluşturuyor. Bu durumda diskler üzerine veriler yazılırken güç kesintisi olduğunda milyonlarca manyetik alan üzerine "iz"leme yapılırken bu işlem tamamlanamamış olacaktır. Bu şekilde yarım kalmış manyetik işaretlemeler yüzünden veri okunmaz hale gelebilir veya hard disk alanlardaki veriyi okuyabilmek için zaman kaybedebilir (veri yazma/okuma sırasında sabit diskten normalin üzerindeki şiddetlerde tıkırtılar gelmesi, diskin dönmesinin durması akabinde yeniden dönmeye başlamasıyla oluşan sesler bu duruma işaret edebilir). Bu durumda geç okunabilen veri yüzünden zaman zaman programlar yanıt vermeyi bir süre kesebilir yada okunamayan veri yüzünden tamamen hata verip kapanabilir. Daha kritik işlemlerde ise işletim sistemi veriye ulaşamadığı için mavi ekran hatası verebilir.

    CHKDSK gibi disk bakım araçları bu durumlarda çok büyük veri hasarları oluşmamışsa eğer bozuk manyetik alanlardaki veriyi kurtarmaya çalışarak verileri başka bir disk kümesine taşırken adreslemeyi değiştirir, sorunlu alanları ise bozuk alan (BAD SECTOR) olarak disk tablosuna işaretler, böylece başka veriler diske yazılırken bu alanların kullanılması engellenir. Genelde bu tür bozuk alanlar verinin geç okunabilmesi yüzünden bozuk olarak adlandırılırlar, bazı durumlarda ise okuyucu kafanın fiziksel teması yüzünden oluşan hasarlar da yine BAD SECTOR olarak adlandırılır, bu durumlarda genellikle disk geri dönülmez bir yola girmiş olur. LOW LEVEL FORMAT dediğimiz fiziksel formatlama ise diskteki her bir manyetik alanı tarayarak manyetizmasını sıfırlama girişiminde bulunur. Bu işlem manyetik alanların her birindeki değeri 10 olarak kabul edersek eğer bunu 8 e düşürerek işlemi gerçekleştirdiğini söyleyebiliriz. Haliyle bu formatlama yönteminin riskleri mevcuttur, manyetizması zayıflayan diskler özellikle bu işlemin çok kez tekrarlanması halinde iyice zayıflayarak veri hatalarına daha açık hale gelir ya da tamamen kullanılmaz olabilirler. Yani şöyle söyleyebiliriz LOW LEVEL FORMAT sonrası diskimize büyük miktarlarda veri yazıyor ve okutuyoruz yani diskimizi aktif şekilde kullanıyoruz diyelim, CHKDSK gibi programlarla taradıktan sonra veri bütünlüğünde sorun görmüyorsak eğer diskimizde ciddi fiziksel hasar oluşmamış demektir. Aksi halde ideal kullanım şartlarında yine BAD SECTOR' ler, hatalar, gecikmeler, okuma/yazma sorunları yaşanıyorsa diskteki fiziksel sorunlar geri döndürülemez duruma gelmiş demektir. Bu tür sorunlara genelde veri okuma/yazma sırasında oluşan sarsıntı-darbeler ile yüksek ısı gibi faktörler sebep olur. Elektrik kesintisi, bilgisayarın düzgün kapatılmaması ve ya RESTART etme durumlarında genelde CHKDSK müdahalesiyle sorunlar düzeltilebilir olabiliyor.

    Benim fikrim bahsedilen LOW LEVEL FORMAT meselesi diskindeki sorununa şu aşamada CHKDSK den daha faydalı bir alternatif olamaz. BAD SECTOR' ler çok miktarda olduğunda ve artan şekilde yazılım, işletim sistemi sorunları donmalar olduğunda ve bunu CHKDSK kullandıktan sonrada yaşamaya devam ediyorsan eğer deneyebilirsin. Ama ilk ve en önemlisi bahsettiğin elektrik kesintisi sorununu çözmen gerekiyor. Elektrik kesintileri kısa süreli yaşanıyorsa eğer düşük maliyetli bir UPS çözümüyle anlık kesintilerden ve kesinti sonrası bataryanın bitmesine yakın bilgisayara kapanma komutu ileten özelliklere sahip bir güç kaynağı sorununu çözebilir. Aksi halde ne CHKDSK ne LOW LEVEL FORMAT ne de alacağın yeni bir Sabit Disk yaşadığın soruna kalıcı bir çözüm olamazlar. Elektrik kesintileri yüzünden BAD SECTOR sorunları tekrarlamaya sürekli devam edecektir.

    Yinede denemek istiyorsan HDDGURU' nun LOW LEVEL FORMAT UTILITY' si işinin ehlidir. Bu program WINDOWS platformları üzerinde çalışabiliyor, bu haliyle başka bir işletim sistemi diski üzerinde bu programı çalıştırıp formatlamak istediğin diski bu bilgisayara bağlaman gerekir. Ayrıca komut satırı yada önyükleyicilerle kullanılan programlarda mevcut. Kullanırken çok dikkatli olmalısın, eğer yanlış diski formatlarsan içindeki verileri hiç bir şekilde geri döndüremezsin. Sanırım bu işlem manyetik veri okuma/yazma gereçlerinde (HDD, disket, teyp vs.) verileri tamamen yok etmek için kullanılan profesyonel "degaussers" cihazları gibi mıknatıslanmış alanları deşarj etme yöntemiyle benzeşiyor. Filmlerde görmüşsünüzdür belki hackerlar polis baskını olduğunu düşündükleri zaman manyetik tetikleri kullanarak onlarca HDD' yi dakikalar içinde degauss ederler böylece suçlanacakları delilleri ortadan kaldırmayı amaçlarlar. Tabi biz bu tür format programlarıyla hard diskteki var olan yapıyı kullanabileceğimizden dolayı hard diskin kapasitesi, hızı ve hasarların durumuna bağlı olarak formatlama süresi çok uzun saatleri bulabilir.

    Yukarıda da belirttim gibi mesele çok ileri derecede teknik bir konu, bu konuda endüstriyel teknoloji alanlarında ihtisas yapmış arkadaşlar daha sağlıklı bilgi verebilirler, ben sadece okuduklarım ve onlardan anladıklarımı aklım yettiğince anlatmaya, aktarmaya çalıştım. Umarım fayda sağlamak yerine daha fazla kafa karışıklığı yaratmamışımdır.




  • teşekkür ederim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.