Şimdi Ara

HER YONUYLE AMERIKA TUM CEVAPLAR BURDA

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
57
Cevap
18
Favori
4.429
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Herkese selamlar. Yaziya baslamadan once cok uzun olucagini simdiden belirtiyim ancak okudugunuzda amerika hakkinda cok sey ogreniceginizin garantisini verebilirim. Tek tek konu konu aramaniza gerek kalmiycak iki yil once benim yapigim gibi neyse en bastan anlatmaya basliyorum. Amerika macerasi yaklasik iki yil once basladi. Universite sinavlari bitmis istedigim yeri de kazanmistim aslinda ama bastan beri Turkiyede okuma istegim yoktu ailemde surekli yurt disina ciktigi icin yurtdisinda okul olayina sicak bakiyolardi Amerika haric. Babamin isleri tamamen yurtdisi uzak dogu ulkeleri uzerine kurulu diyebilirim bu yuzden benim Cin e gitmemi istiyodu ve bende bunu gercekten istiyodum hani cok basarili biri degilimdir ve Cin e gidip en kotu cince ingilizce ogrenirim diyodum okulda bise yapamasam da babama islerinde yardimci olurdum. Tabi olaylar oyle gelismedi. Bi kizin pesine takildim ve Amerikaya gidicem diye tutturdum ancak ailem buna sicak bakmadi. Gercekten Amerika konusu kesinlikle gorundugu gibi degil ozellikle maddi acidan. Babam yillardir yurtdisinda oldugu icin bunu biliyodu Amerikada egitim masraflarini karsilamak hadi onu da halletsen yasam masraflarini karsilamak asiri zordu. Ama ben kafaya koymustum kesin gidicem gozuyle bakiyodum surekli kavga ediyodum ayni zamanda babam da yillardir ozel okulda okuttum bi de Amerikaya mi gidiceksin havasinda izin vermemekte kararliydi ama ne de olsa ailemiz iste dayanamayip bi yerden sonra git diyolar. Ben de aynen oyle yaptim gittim bi yurtdisi dil okulu acentasina ve kayit olmak icin arastirmaya basladim. Bi okula 6 aylik kayit olmustum yaklasik ucreti 6 bin dolar. Geriye tek vize islemleri kalmisti. Vize olayini bilen bilir en stresli kisimdir sayet vize gorevlilerinin insiyatifine kalmistir olay artik. Bundan sonrasini parcalar halinde anlaticam direk buyuk basliklardan ilgilendiginiz bolumu okuyabilirsiniz..


    VİZE ALİMİ


    Vize almak icin bazi gereken belgeler var. Ogrenci olarak basvurucaksaniz almaniz gereken vize turu F1 dir. Bunun icin konsolosluk vize danisma hattini arayi randevu aliyorsunuz ve alabileceginiz en erken randevu iki haftaya oluyor yani sira uzun anliycaginiz. Bu iki haftalik zaman dilimi de mulakat icin belge toplamaniza zaman sagliyor. Ogrenci olarak gitmek istiyosaniz kayit oldugunuz okulun size gonderdigi kayit belgesi (I-20), bulundugunuz ya da mezun oldugunuz okulun transkript ve diplomasi eger is sahibi iseniz sigortanizi calistiginiz yerin bilgilerini gosteren belgeler, bankada yaklasik 20 bin dolar paranizin oldugunu gosteren banka mektubu, ucak rezervasyonu, davetiye mektubu(varsa), uzerine ait olan ya da sponsorunuz varsa( aileden biri genelde babaniz anneniz) araba, arsa, bina vs ne varsa ek olarak yaniniza alabilirsiniz. Burada amac cogu kisinin bildigi uzere konsolosluktaki gorevliye geri donuceginizi kanitlamak. Gorusmeye gittiginizde eger sansli iseniz bi kac soru sorarak vize alabilirsiniz. Eger sanssizsaniz adam tersinden kalkmissa vize vermez adamin tamamen keyfiyatidir. İtiraz hakkiniz yoktur. Burada sorulan genel sorular nereye gidiceginiz, neden gidiceginiz, babanizin ne is yaptigi, okulunuzun nerde oldugu, banka dokumani vs. Bana sorulan sorular transkript okulumun nerde oldugu ve babamin ne is yaptigiydi. Herhangi ekstra bise sormadilar. Vizenizin onaylandigini ya da reddedildigini o anda vize gorevlisi belirtiyor zaten. Ancak bazi arkadaslar cok sanssiz oluyor sayet bi kac gun once abim yanima gelicekti turist vizesiyle ve vizesi reddedildii. Kendisine herhhangi bi soru sorulmamis. Vize basvurunuz reddedildi diyip gondermisler dedigim gibi karsinizdaki insanin keyfine kalmis durumdasiniz izin varsa amerika macerasi baslar yoksa eliniz kolunuz bagli geri donersiniz. Reddedildikten sonra tekrar basvurabilirsini iki hafta sonra ucreti odeyip tekrar gidersiniz ve sonucu gorursunuz genelde 6 ay beklenilmesi onerilir cunku 2 hafta sonra degisen cok bise olmaz. Vizeniz reddesilirse paraniz geri odenmez yaklasik 160$.


    OKUL,UNİVERSİTE


    Amerikada universiteye girmek sanildigi kadar kolay degil. Burada iki tip universite vardir. Comunity college lar ve universiteler comunity coklege lari ulkemizdeki 2 yillik universitelere benzetebilirsiniz hatta tam olarak aynilar tek farklilik iki yiliniz bittikten sonra istediginiz okula transfer olabilirsiniz ancak burda da soyle sorunlar cikiyor. Ornegin hakkaride iki yillik okul okuyup bogazicine gecmek isterseniz derslerinizi saymayabiliyorlar veya okula kabul etmeyebiliyorlar bunun icin okula baslamadan once bunlarin anlasmali olduklari okullar oluyor ve bu universitelere hic bi dersiniz kesilmeden direk olarak gecebiliyorsunuz bazi processleri gectikten sonra ornegin derslerinizin en dusuk C+ ile gecmis olmaniz gerekiyor. Eger daha dusukse bu dersi kabul etmiyor bundan dolayi comunity collegelardan universitwye gecerken bunlara dikkat etmej gerekiyor. Comunity college larin en onemli avantaji fiyat olarak normal universitelerden cok daha ucuzlar ornegin donemligi college da 5 bin dolarken universitede 10 bin dolara cikiyor ve cogu okulda bu verdigim ornek gibi iki katidir. Bu fiyat farkindan dolayi cogu amerikali zaten college dan universiteye gecmeyi tercih ediyor. Amerikalilar para oduyor mu okula? Evet oduyolar ancak siz bi donemlik 5 bin dolar oduyosaniz onlar sizin yariniz kadar oduyor bunun nedeni ise her amerikali vergi vermek zorunda. Ama siz bu ulkeye geldiginizde hicbi vergi vermiyosunuz ya da verdiklerinizi geri alabiliyorsunuz ondan dolayi yabanci ogrencilerin odeyecegi miktar yukseliyor. Bu arada burda gidebileceginiz en ucuz okulun yillik fiyati 15 bin dolardan az degil.


    Universite veya comunity college a girmek icinse okullarin bazi sartlari oluyor. Tum Amerikan okullarina girmeniz icin toefl sonavindan belli bi puan almaniz lazim. Community collegelarin sagladigi bir diger kolayliksa burda. Bi college a girmek icib genel olarak toefl dan almaniz gereken skor 49dur. Ancak direk universiteye kabul alabilmeniz icinse almaniz gereken skor genel olarak 79 dur. Bu basvurdugunuz okula ve sehre gore degismekle birlikte en dusuk rakamlar oluyor. Diger belgeler ise herkeste olan seyler zaten okul isterse veriyosunuz. Konsoloslukta istenilen banka mektubu bunlardan biri ve en onemlisi. Yaklasik 45 bin dolarlik banka mektubu isterler. simdi okula girmek icin benim size tavsiyem buraya gelip sakin zaman kaybetmeyin ben buraya geldigimde benim bildigim ingilizce sifirdi diyebilirim hani buraya gelip sifir ya da az biraz ingilizceyle kendinuze eziyet etmenize gerek yok cunku buraya geldikten sonra her gununuz masraf. Bi yere gitmezseniz bile gunde en az 40$ inizi harcarsiniz yemekti suydu buydu. Gelmeden turkiyede yeteri kadar dil ogrenebileceiniz bi dil okuluna gidin ve toefl sinavini gecin bundan sonra onuzunuz acildigini ve buraya geldiginizde daha saglam adimlar attiginizi goruceksiniz hele bi de agziniz laf yapiyosa cok sanslisiniz dil konusmadan ogrenilmiyor malum.


    İS HAYATİ


    Buraya gelmeye karar verdiginiz Turkiyede olmak istwmiyosunuz ya da bi geleceginiz oldugunu dusunmuyosunuz. Buraya gelip illede hem okuyup hem calisicam dersindesiniz. O zaman isiniz gercekten cok zor. Oncelikle is bulmaniz dusundugunuz kadar kolay degil. Ogrenci olarak calismaksa oncelikle illegal ve gorundugunden daha zor. Buraya gelmeden once yakin bi arkadasimla bu durumu konusuyoduk gerekirse uyumam hic calisir okulumuda okurum harcligimi da cikaririm demistik ama oyle olmuyor tabiki de uykusuz durabilen kac kisi gordunuz en fazla iki gun dayanir yigilir kalirsiniz. İs bulabilmeniz her ne kadar kolay olmasa da eger her isi yaparim diyosaniz turk restorabtlarindan aramaya baslayin. Telefonla aramayin gidin yuzyuze gorusun buradaki durusunuz konusmaniz takdir edersiniz ki onemli. Ben ilk is icin gittigimde esortman uzun sacli falandim hani siz kendinizi o adamin yerine koyun ise alir miydiniz kendinizi, almazdiniz bundan dolayi giyim kusam sac sakal onemli tabiki de. usailan.com sitesine girip buradan turklerin biraktigi ilanlardan ev bulabilir veya en onemlisi is bulabilirsiniz eminim burdan birine basvurursaniz bi is bulursunuz. Ancak sizin alacaginiz baslarda gunde 50-60 dolar paradir ortalama 7 saat calismaniza karsilik bunu aya vurdugumuzda her gun calissaniz bile ki vucut dayanmaz buna 1500-1800 dolar arasi para yapar. Ev kirasi en az 500$ ulasim 150$ yeme icme telefon faturasi 300$ derseni zaten paranin buyuk cogunlugunu kaybediyorsunuz yani kalab parayi biriktiriyim okula veriyim olmuyor zatwn okul ders peograminiza gore is bulmaniz cogu zaman kolay degil. Ayni zamanda okuyup da calismak bi o kadar zor. Aksam 11 de eve gittiniz ders mi calisicaksiniz o yorgunlukta. Ki amerikada egitim almak tabiki de daha zor daha Turkiywde bunu dogru duzgun beceremiyorken burda da takdir edersiniz cok zor. Burda tanidigim cok kisi var boyle yapan adam okulunu da kendisi veriyor herswyini de kendisi karsiliyor ancak iki yil da gecse uc yilda gecse adam iki kelime ingilizceyi birlestirmeye zorlaniyor. Adam calismaktan ders calismaya zaman bulamamis ki. Gunde 100$ almaniz mumkun ve basit burda ancak derslerle yurumuyor arkadaslar oglen gelip gece cikiyosun isten sabah okula gidiyosun 5-6 saatlik uykuyla ne dersten bise anlarsin ne hayattan zevk alirsin. Ustelik patronundann yedigin laflarla nereye kadar dayanabilirsin. En ufak bi hatada isinden olabilirsin hele ki gururlu biriyseniz yediginiz kufurleri zaten kaldiramazsiniz. Bunun icin size en iyi is tavsiyem bi araba alin pizzaciliga baslayin. Millete de kendinizi ezdirmemis olursunuz. Araba ve ehliyeti asagida ayri bi baslikta anlaticam.


    İNGİLİZCE OGRENMEK İCİN NAPMALİ?

    İngilizce oyle gorundugu kadar kolay bi degil yillardir okullarda gosterilse bile verdigimiz onem cok yok hepimizinde bildigi gibi. Ama Turkiyeden bakinxa giderim orda bi yilda alti ayda ogrenirim degil bu. Davulun sesi uzaktan hos gelir deyimi tam olarak yer bulmus durumda. Bi yilda ogrenen vs de yoktur. İngilizceyi tamamen ogrenmek diye biseyse hic uoktur. Oturur adam gibi dersine calisir disarda insanlarla konusmaya calisip pratikde yaparsan en az bi yilda insanlarla rahatca anlasabilcek kivama gelirsin. Hani bu oyle 6 ayda olcak bisey degil. Bu aralar bi arkadasim geldi sifir ingilizce adam hergun isyanda hic bisey ogrenmiyorum diyor oyle degil yavas yavas geliyor bu bi anda uyanip sakir sakir konusmaya baslamiyosun zamanla duyarak kullanarak ogreniyorsun. İngilizce de suan tam hatirlamiyorum 30 bin kadar kelime var bunlarin tamamini ogrenmek tabiki de mumkun degil.



    GELMEYE KARAR VERDİNİZ NASİL KALİCAK YER BULURSUNUZ?


    Eger gelmeye karar verdiniz ve kafaya taktini ucak biletiniz hazir vs neyse kalicak yeri su siteden buluyoruz. craigslist.com. Bu site basta size biraz karisik gelicek. Ama hayatinizda ihtiyaciniz olan herseyi local olarak bulabilirsiniz ornegin ev lazim size housing bolumunde ev bakiyorsunuz ve yurtdisinda oldugunuz icin tek iletisim araciniz mail. E mail atip ogreniyorsunuz durumu size de uygunsa adamla anlasiyosunuz ya da arayarak. Burda evler genel olarak oda oda kiralanir ornegin ben new york da yasiyorum ve burda bi evin tamamen kirasi studyo olarak 1000$ dir ve uzaktir. Ben bu kadar para veremiyosam eger oda kiralamaya karar veriyorum ve oda ariyorum. Yaklasik 700$ a her ihtiyacinizi gidericek oda bulursunuz. Basta eve girerken size bi de deposit sorarlar bi kira bedeli. Ev kiralamak ise hic kolay degil kisacasi kiralayamazsiniz daha durust olmak gerekirse. Tabi ille de tutcam demiyosaniz. Ev kiralamak icin kredi history denilen birsey var amerikali olanlarin vardir. Burda kredi karti almaniz gerekiyor ve vatandas olmayanlar kredi karti alamaz. Vergi oduyor olmaniz lazim bizse vatandas deggiliz yani adam senin banka bilgilerini gorup bu adam duzenli olarak fatura odemis mi ona bakiyor yani siz eger 2-3 deposit teklif etmezseniz adam size guvenip vermez evini hakli olarak. Tabi evin kirasinin altindan nasil kalkarsiniz onu da size birakiyorum.


    ARABA VE EHLİYET NASİL ALİNİR?


    Amerikada herkesin bildigi uzere araba ve benzin su kadar ucuz. 500$ a bile sizi idare edebilcek arabalar bulmaniz mumkun. Burda uc cesit araba vardir. Clean,salvage ve flood. Salvage denilen araba cesidi daha once agir bi kaza gormus hava yastiklari acilmis ve sonradan tamir gormus. Tabi ne kadar tamir edilmis Allah bilir. Burda tamircilik kesinlikle cok pahali arabaniz bi zarar gorurse en ufak biseyde bile cebinizden binler cikar gider. Ondan dolayi arabayla eger sorun yasarsaniz direk satin gitsin ki cogu kisinin yaptigi sey. Oteki cesit araba ise flood. Amerika buyuk bi ulke yaklasik olarak Turkiyenin 25 kati. Yani degisik hava kosullari etkin. Flood denilen arabalar ise yagmurda sele kapilmis beyni olmus arabalardirr. Genel olarak asiri ama asiri ucuz olurlar hani 4-5 bin dolara cok iyi arabalar vardir ama is gormezler yani oludur bizim isimizi gormez yani. Bizim isimizi goren araba cesiti clean arabadir. Amerikada araba almak cok kolay. Saticiyla anlasirsin parani odersin adam sana satis sozlesmesini imzalar title denilen tapu gibi sseyi verir ve artik araba senindir. Sen elindeki belgelerle arabana online olarak sigorta yaptirir ve dmv( department of vehicle) a gider ve aracinin kaydettirip plakani alirsin. Araba artik senindir. İnspection diye bisey var turkcesi muayene. Yaklasik 70$ a tamirciler yapiyor, zorunlu olarak trafige cikmadan yapilmasi gerekiyor. Arabayi kayit ettirdikten sonra bi tamircide muayenesini yaptiriyorsun ve arrik ozgursun arabanla.


    Peki arabadan once ehliyet nasil alinir bu ulkede?


    Ehliyet buraya geldiginizde en onemli islerden biri. Ehliyet alabilmeniz icin oncelikle ogrenci olmaniz lazim yani turist vizesiyle bu is olmaz. ve en az 6 ay ogrenci olucaginizi gosteren okuldan aldiginiz i20 deneb belge tarafindan kanitlanmali. Burda eyaletten eyalete degismekle birlikte ehliyet alma isi cok ugras gerektiriyor ama Turkiyede de farkli oldugunu sanmiyorum. Oncelikle 6 puan kazandiricak belgeleri toplamaniz lazim o belgelerden aklimda olanlar sunlar :

    İ20( okulun size ogrenci oldugunuza dair verdigi belge)

    2 tane bankadan hesabiniz olduguna dair yazi veya harcamalarinizi gosteren ay sonunda elinizde olan statement

    social security numaraniz olmadigini belirten social security binasindan yazi.

    Simdilik aklimda olanlar bunlar. Size 4 puan kazandirir bunlar geriye kalanlar kolay oluyo zaten pasaport vs.

    Bu belgeleri hazirladiktan sonra dmv ye gidiyoruz google map den en yakin adresi bulup. Eger turkiyeden ehliyetiniz varsa yazili teste girmeden direk direksiyon sinavina girebilirsiniz. Eger gecerseniz adresinize iki hafta icinde geliyor ehliyetiniz.





    Hayat o kadar zor ki burda gorunce o kadar sasiricaksiniz ki anlatamam. Sahte gukucuklerle dolu yapay dunyada ne kadar mutlu olabilirsin zaten. Burda insanlar sicakkanli falan degil tamamen yapmacik hic biseyden utanmazlar. Istedikleri herseyi soylerler evet. Filmlerde gordugumux kadar harika degil buralar. Bi gun kendini koca bi ukkenin ortasinda yalniz basins bulursun. Tum gemileri coktan yakmissindir donus yolu birakmamak icin ama nereye kadar. Evsiz kalirsin okulsuz kalirsin issiz kalirsin. Kisin ortasindan gidicek yer bulamazsin . O kadar insan tanidim simdiye kadar burda bi tanesi bile mutlu degil. Eger bi insan bile burda oldugundan mutlu degilse emin olun burda bi sorun vardir. Ama bi yandanda hersey cok harika. Eger basarirsan herseye sahipsin. Calisarak hakkini alabilecegin bi yer kesinlikle. Turkiyedeki gibi yerin yuzlerce altina girip can guvenligini gozden cikarmis degilsin en azindan. Burya gelip zengin olan yuzlercesi var. Dogruyu soylemek gerekirse Turkiyede olmayan umut burda var. Hani o hic bi zaman elde edemiycegin zuppede olan araba varya burda coluk cocugun elinde. Iste o zaman gozunde hic biseyin degeri kalmiyor zaten. Burda insanlarin egitim duzeyi her zaman yuksek degil cunku okusalar da okumasalarda kendilerini gecindirebiliyorlar. Gunde 100 dolar alan bi insan zaten isterse parada biriktirir ev de arabada alir. Onun icin gercekten okumak isteyenlerin disinda belli bi hedefi olmayanlar sadece gunu geciriyim yeterciler cok.



    Gideceginiz yerin diger bu onemli noktasi hava sartlarii. Ulkemizde dort mevsim gorulmesine ragmen biz cok soguk yerlerin insanlari degiliz oyle -30 lara falan dayanamayiz onun icin gidiceginiz yer cok onemli. Oncelikle buyuk sehirlere gitmeyi tercih edin. Ben bir cok yerde bulundum. Amerikanin ic kesimleri kesinlikle Turk insaninin yapisina uymuyor. Cunku yol ve mustakil evlerden ibaret ya da bildigin toz toprak. New york, chicago, los angeles gibi buyuk yerleri secerseniz hem toplu tasimada rahatlik saglar hem is imkani acisindan kolaylik saglar hem de boyle sehirlerde kesfedilcek biseyler her zaman vardir. Emin olun bi New york tamamen kesfedilemez. Hani ben hayatimin yuzde 90 ini istanbulda gecirmeme ragmen bu sehri daha iyi biliyorum yalnizlik insana yasadigi yeri bilmeyi ogretiyor sanirim. Bu sehirde biseyin bulunmama ihtimalinin imkansiz oldugunu duymussunuzdur ben bile bazi seyleri duydukca sasiriyorum. Kesfedilicek o kadar cok sey var ki hersey anlattigim kadar zor degil aslinda. Zaten kendi ulkemizde neyimiz var ki buraya gelmeyelim en azindan herseye sahip olabiliriz.



    Bir diger konu ise din konusu. Ben sahsen insanlarin neye inandigini hep cok merak etmisimdir cunku eger muslumqn bi aileden gelmis olmasaydim dinim farkli olucakti ve bu da beni diger sinleri ogrenmem icin bi tesvik noktasi. Ondan dolayi nereye gittiysem insanlarin dinlerine ilgi ve saygi duymusumdur. Burdaki insanlar genel olarak hristiyan yahudi ve ateist. Ancak yahudiler disinda dinlerini bilen yok. Cogu hristiyan arkadasim sadece sozde oldugunu ve dinle alakali hic bise bilmedigini soyluyor, insanlarin rahatligi da burdan geliyor zaten. Istedikleriyle yatip kalkip icer eglenirler. Onun icin new york hakkinda all about sex and money derler. Bosluga dusebilirsiniz cogu insan gibi veya benim gibi. Neye inanicaginizi sasirabilirsiniz ama sorun yok siz herseyi coktan goze aldiniz.




    Diger bi konu ise size kolaylik sagliycak bi kac bilgi vericem. Oncelikle bu vize ve okul asamasindan en cok sorun yaratan belge herkes icin sanirim banka mektubu. Bu kadar buyuk miktarlarda para gostermek cok kolay degil biliyosunuz cogu insan icin. Ondan dolayi bende burays geldigimde yapanlardan ogrendim photoshop da internetten bulduklsrini ya da sahip olanlarin isimlerini degistirip kendi yazanlar var kesinlikle bi sorun cikacagini dusunmuyorum sayet hic bi banka sizin kisisel bilgileriniizi bi baskasihla paylasmaz. Hani konsolosluk bile ulasamaz bu bilgiye ondan dolayi bu bi yoldur sizin icin hani ne kadar para o kadar guvense bizde yol bitmez mantigi. Transkriptini sahte yapan bile var adam senin okulunu arayip ders notlarini sorucsk degil zaten orda iki dk lik gorusme. Ehliyet almak icin bazi statelerde tercumanla girebiliyorsubuz sinava ve bu tercuman turk oldugu icin bizim ticaret mantigimizda gelismis oldugu icin sorulari para karsiligi soyleyenler var ben boyle yapmadim ama yapan cok tanidigim var. ayrica olurda trene binerseniz vagonlar arasindan gecmeyin tavsiyemdir sivil polisler caninizi yakabilir. Yediginiz her ceza, mahkeme vs vizenizi tehlikeye sokar. Olurda bigun tatile Turkiyeye giderseniz almazlar sinirdan geri yollarlar vs. diger bi konu ise eger trafik cezaniz varsa bunlari odeyin bu da vizenizi etkileyebilir.



    Bankada hesap actirmak icind e tekrardan 6 aylik en az ikamet ediyor olmaniz lazim. Pasaportunuz i20 ve kimlik vs ile giderseniz hesap actirabilirsiniz. Tavsiyem Chase veya Bank of America dan hesap actirin. Ulkenin hemen her yerinde vardir bunlarin subeleri.


    Uyusturucu , marujana , weed konularindan bahsedicem ayrica malum her yonunu anlatiyoruz Amerikanin. Bu tur seyleri new yorkd a basitce bulabilirsiniz evet eger hani ilginiz varsa olmaniz gerekn yer. Times square deki zencilere sorun yeter adamlar musteri ariyolar zaten onlarinda ekmek parasina saygi duyalim :)



    He bu arada eger geliyosaniz kesin olarak Turkiyeden bi saglik sigortasi yaptirin kendinize. Ogrencilerin bunu yaptirmasi oncelikle zorunlu cunku burda biliyosunuz saglik sistemi cok kotu insanlarin paralarini caliyolarr resmen. Gecen bana araba carpti hani araba kacti vs neyse ambulansti hastaneydi falan derken 12 bin dolar fatura geldi. Neyseki sigortam vardi kurtardik.


    Simdilik bu kadar benden bosluk buldukca ekliyorum baya zaman gecti yazali. Subway yolu bi saat olunca boyle uzun uzun yazdim. Milletimize Soma da yasananlardan dolayi bassagligi diliyorum. Eger ozel sorulariniz varsa lutfen mesaj degilde konu altinda paylasalim herkes bilgilensin sayet ben buraya gelmeden boylr bi yazi bulabilmek isterdim. Bu arada kisisel sorular sormazsaniz sevinirim cevapsiz kalicak. Yazdiklarimin hepsi kendi tecrubelerim cogunlukla da biyografi tarzinda degilde bilgi amacli yazdim. Allah yardimciniz olsun







  • süre tutacam bitince editlerim

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yararlı konu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JohnnySins -- 18 Mayıs 2014; 22:56:21 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MrUFO

    İS HAYATİ


    Buraya gelmeye karar verdiginiz Turkiyede olmak istwmiyosunuz ya da bi geleceginiz oldugunu dusunmuyosunuz. Buraya gelip illede hem okuyup hem calisicam dersindesiniz. O zaman isiniz gercekten cok zor. Oncelikle is bulmaniz dusundugunuz kadar kolay degil. Ogrenci olarak calismaksa oncelikle illegal ve gorundugunden daha zor. Buraya gelmeden once yakin bi arkadasimla bu durumu konusuyoduk gerekirse uyumam hic calisir okulumuda okurum harcligimi da cikaririm demistik ama oyle olmuyor tabiki de uykusuz durabilen kac kisi gordunuz en fazla iki gun dayanir yigilir kalirsiniz. İs bulabilmeniz her ne kadar kolay olmasa da eger her isi yaparim diyosaniz turk restorabtlarindan aramaya baslayin. Telefonla aramayin gidin yuzyuze gorusun buradaki durusunuz konusmaniz takdir edersiniz ki onemli. Ben ilk is icin gittigimde esortman uzun sacli falandim hani siz kendinizi o adamin yerine koyun ise alir miydiniz kendinizi, almazdiniz bundan dolayi giyim kusam sac sakal onemli tabiki de. usailan.com sitesine girip buradan turklerin biraktigi ilanlardan ev bulabilir veya en onemlisi is bulabilirsiniz eminim burdan birine basvurursaniz bi is bulursunuz. Ancak sizin alacaginiz baslarda gunde 50-60 dolar paradir ortalama 7 saat calismaniza karsilik bunu aya vurdugumuzda her gun calissaniz bile ki vucut dayanmaz buna 1500-1800 dolar arasi para yapar. Ev kirasi en az 500$ ulasim 150$ yeme icme telefon faturasi 300$ derseni zaten paranin buyuk cogunlugunu kaybediyorsunuz yani kalab parayi biriktiriyim okula veriyim olmuyor zatwn okul ders peograminiza gore is bulmaniz cogu zaman kolay degil. Ayni zamanda okuyup da calismak bi o kadar zor. Aksam 11 de eve gittiniz ders mi calisicaksiniz o yorgunlukta. Ki amerikada egitim almak tabiki de daha zor daha Turkiywde bunu dogru duzgun beceremiyorken burda da takdir edersiniz cok zor. Burda tanidigim cok kisi var boyle yapan adam okulunu da kendisi veriyor herswyini de kendisi karsiliyor ancak iki yil da gecse uc yilda gecse adam iki kelime ingilizceyi birlestirmeye zorlaniyor. Adam calismaktan ders calismaya zaman bulamamis ki. Gunde 100$ almaniz mumkun ve basit burda ancak derslerle yurumuyor arkadaslar oglen gelip gece cikiyosun isten sabah okula gidiyosun 5-6 saatlik uykuyla ne dersten bise anlarsin ne hayattan zevk alirsin. Ustelik patronundann yedigin laflarla nereye kadar dayanabilirsin. En ufak bi hatada isinden olabilirsin hele ki gururlu biriyseniz yediginiz kufurleri zaten kaldiramazsiniz. Bunun icin size en iyi is tavsiyem bi araba alin pizzaciliga baslayin. Millete de kendinizi ezdirmemis olursunuz. Araba ve ehliyeti asagida ayri bi baslikta anlaticam.


    Arkadasim yanlis anlama ama boyle diyince cok gicik oluyorum. Herkes yanlis bilgilendiriliyor bu calisma izni hakkinda.

    Hemen hemen cogu ABD deki universitede CPT denilen compulsory practical training var. Bu training kapsaminda genellikle ilk veya ikinci yilin sonunda part-time olarak mezun olana kadar okudugunuz bolum ile ilgili istediginiz yerde calisabilirsiniz. Isterseniz full-time da calisirsiniz ama o zaman OPT hakkiniz yanar. Cogu kisi yaz tatili full-time, egitim doneminde part-time yapar.

    Ha diyeceksin ki, isi nerde bulacagim, bu bolume gore degisir. Bilisim ile ilgili konusursam, san franciscoda 1000lerde CPT nin kullanilacagi start-up ve buyuk firmalar var. Universitelerin bazilarinda egitimi online olarak surdurme olanagi olur, bu yonle SF de CPT kullanarak, yazin full-time, diger donemler part-time calisarak saati 20-30 dolarlik iste calismak gayet te mumkun.

    Ha ben felsefe okumaya gidiyorum dersen, o zaman kolay gelsin, tek cagren universitenin icinde is veya kacak calismak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ThisisaNightmare -- 19 Mayıs 2014; 16:31:16 >




  • Yanlis anlasilcak bi durum gormedim malum universitede calisma konusuna girmedim hic, neyse siz olayi aciklamissiniz eger sansiniz varsa okulda ise basvurur girersiniz yanlis degil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MrUFO

    Yanlis anlasilcak bi durum gormedim malum universitede calisma konusuna girmedim hic, neyse siz olayi aciklamissiniz eger sansiniz varsa okulda ise basvurur girersiniz yanlis degil.

    Universitede calisma demiyorum. Universite disinda calismaktan bahsediyorum.
  • ThisisaNightmare T kullanıcısına yanıt
    Benim demek istedigim bu sansi size zaten universite veriyor gokten inmiyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MrUFO

    Benim demek istedigim bu sansi size zaten universite veriyor gokten inmiyor.

    Universite not ortalamasi tutan herkese bunu veriyor. O yuzden sans degil calismaya bagli.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şuraya yerimi alayım. Mutlaka okuyacağım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam yazını tam okuyamadım mazur gör ama birşey soracağım. Türklere bakış açıları nasıl? Yazının aralarına baktım ama göremedim. Normal yaşantıdan çok öğrenci hayatında bakış açıları nasıl? Bilgilendirirsen çok sevinirim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C8D8ACBB0 -- 19 Mayıs 2014; 14:48:16 >
  • mesajım bulunsun
  • Yurtdışında okumak ne kadar Türkiye'de bazı kapıları daha kolay açsa da ülkemizde de iyi eğitim alıp Dünya çapında güzel yerlere gelebiliriz. Emin olmamakla birlikte yurtdışında bu olay ülkemize göre daha kolay olsa gerek. Çünkü ülkemizde iyi üniversite önyargısı olduğundan diğer üniversite mezunlarını ilk başta eliyorlar. Halbuki böyle olmasa diğer insanlara da şans tanınsa belki içindeki cevheri çıkartacak bir ortama sahip olabilecek o kişi.
  • Çok masraflı oluyor. En uygun gidiş yolu yine wat yapmak.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: LetnaErt

    Hocam yazını tam okuyamadım mazur gör ama birşey soracağım. Türklere bakış açıları nasıl? Yazının aralarına baktım ama göremedim. Normal yaşantıdan çok öğrenci hayatında bakış açıları nasıl? Bilgilendirirsen çok sevinirim.

    Daha onceden bi konuda okumustum bi arkadasa sizin ulkenide develer falan var demis ben de karsilastim bu olayla. Insanlar collerle kapli gelismemis bi yer zannediyor ama gidip goren gezen de var ve genel olarak begeniyorlar. Amerikada diger milletlere oranlar cok Turk yok bundan dolayi Turklerd karsi ozel bi tavirlari yok. Iki yildir Turk oldugum icin iyi veya kotu tavir sergileyen olmadi. Normal biriyiz onlar icin ayrica Turkler ingilizceyi en iyi kullanan milletlerden biri. Aksan olarak soyluyorum bi arap veya pakustanli gibi goze carpan bi aksanimiz yok bu da bize karsi tutumlarinda normal olmalarini sagliyor kannimca.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: darrenjonas

    Çok masraflı oluyor. En uygun gidiş yolu yine wat yapmak.

    Kesinlikle katiliyorum. Oncelikle masraflar bas edilcek gibi degil. Ikinci olarak da ben burda bir suru wat yapan arkadasla tanistim cidden harika hikayeleri var. Burasinin oyle uzun vadeli kalinabilecek bi yer oldugunu dusunmuyorum. Gezip cikip gidiceksin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MrUFO


    quote:

    Orijinalden alıntı: darrenjonas

    Çok masraflı oluyor. En uygun gidiş yolu yine wat yapmak.

    Kesinlikle katiliyorum. Oncelikle masraflar bas edilcek gibi degil. Ikinci olarak da ben burda bir suru wat yapan arkadasla tanistim cidden harika hikayeleri var. Burasinin oyle uzun vadeli kalinabilecek bi yer oldugunu dusunmuyorum. Gezip cikip gidiceksin.

    Evet wat yapanlar baya eğleniyorlarmış, çalışmak zor olsa da.

    Aynen, oraya gezmeye gidip dönüceksin. Orada yeni bir hayat kurmaya çalışmak, Türkiye'den daha zor. Bizim ülkemiz cennet ya. Ama Amerika'yı da bir kez görmek lazım.
  • MrUFO kullanıcısına yanıt
    Uzun ama çoğunu okudum gerçekten yararlı bi konu benim gibilere , bir buçuk sene sonra temelli amerikaya gidicem hayatımı orada kuracam çünkü türkiyeden çok daha iyi yaşam şartları var , zaten herşey daha iyi yaşamak değil mi iyi ve mutlu yaşamak , iyi yaşam artık imkansız bu ülkede



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ILosMasTeR -- 19 Mayıs 2014; 18:45:10 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ILosMasTeR

    Uzun ama çoğunu okudum gerçekten yararlı bi konu benim gibilere , bir buçuk sene sonra temelli amerikaya gidicem hayatımı orada kuracam çünkü türkiyeden çok daha iyi yaşam şartları var , zaten herşey daha iyi yaşamak değil mi iyi ve mutlu yaşamak bu türkiyede iyi yaşam imkansız bu devlet ile

    Hangi vize türüyle?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mırat01 -- 19 Mayıs 2014; 18:44:05 >
    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • mırat01 M kullanıcısına yanıt
    Amerikan pasaportu ile
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ILosMasTeR

    Amerikan pasaportu ile

    Ailen kesin dönüş filan mı yaptı nası aldın pasaportu?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.