Şimdi Ara

Herkes Neden Kendi Şehrinin Takımı Değil de 3 Büyükleri Tutuyor ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
273
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar herkese selamlar Öncelikle Tüm Galatasaray Camiasının Şampiyonluğunu Kutluyorum
    Konu uzun ama okuduğunuza umarım değecektir / Kimisine saçma gelebilir, bu yazdıklarıma karşılık “SANANE” diyebilir ama uzun zamandır merak ettiğim bu soruların cevabını siz kamuoyundan birinci şahıs ve görüşlerinizden duymak isterim

    Ben bir Ankaragücü taraftarıyım ve açıkçası Ankaragücü’ne olan bağlılığım tv den izlemekten öte haliyle tribünlerde o takımı yüreğimle desteklemekten geliyor yeri geldi birkaç sene ilk 5 i zorladı yeri geldi küme düştü genelde ise 8.12. sıra arasında ligde sürekli var olan bir takımdı son 6 seneye kadar.

    Sonuçta gözyaşlarımızla düştü ve zor da olsa bu sene de lige çıktık ama çıkmasak ta yine benim takımım bal ligine de düşse Ankaragücüydü yine Ankaragücü olarak kalacaktı.
    Her ne kadar bizim pek anlaşamadığımız Göztepe gibi tam tersine gönül bağımız olan Karşıyaka da böyledir veya sakaryaspor veya Trabzonspor gibi takımlarımızda şehirlerinde oldukça vefakar kendi şehrinin takımına sahip çıkan insanlarla dolu.
    Ben okul sebebiyle Ordu da yaşıyorum dün dışarıda Galatasarayın şampiyonluğunu kutlayan insanları görünce diyorum kendi kendime acaba bunlardan kaçı bu takımın maçına gidip neler hissetti ki burdan sadece ve sadece medya üzerinden, popüleritesinden kaynaklanan haliyle destekliyor? İşin tuhaf yanı Türkiye’nin dört bir yanında durum bu şekilde devam ediyor bu gün gs yarın fb sonra bjk başarılı olsun yine tamamı bu şekilde bir rekabet var şehirlerimizde.

    Bir insan bir kulübe gönülden bağlıysa, bana göre bunu tüm duygularıyla stadlar da yaşayan insandır ve şehrinin takımını da desteklemeyi sevmeyi bu yüzden ilk stadlarda görür ve kopamaz ondan kısacası o ruhu bir kez olsun tadmak koklamak hissetmek lazım diye düşünüyorum,
    İstanbul da doğup büyüyen (aslen oralı olsun olmasın) her kişinin asıl memleketi de artık İstanbul gibidir ve dolayısıyla o bölgenin takımlarından birine tek bir kez bile gitse stad ta desteklese gönülden bağlılığın ve o armaya karşı sevginin sevincin hissetmenin veya üzüntünün tamamını takımıyla yaşar ve bağlanır buna kimsenin itirazı yok.
    Dünyaca ünlü kulüplerin milyar sayıda seyircisi olmasını bununla kıyaslayabilirsiniz anlıyorum ancak örneğin Gerçek Real madridliler harici herkes Eeale sadece sempati duyuyordur (ör: Şampiyonlar ligi kazandığında ooo kanka koyduk mu der Ertesi gün unutursun işine dönersin) Gidip İstiklal de Kızılay’da Londra Berlin de Pariste New York da kimse kutlamaz sadece Madridliler kutlar hissedebilir.
    Ancak bizde İstanbul dışında yaşayan 3 büyüklerin taraftarını ele alsak %90 ı ömründe bir kez maçına gitmeyi bırak İstanbul da stadının önünden bile geçmemiştir. Buna rağmen herhangi bir Anadolu insanının kanını akıtsan sarı lacivert, siyah beyaz, sarı kırmızı olacak şekilde akar bir başka ifadeyle ekonomik açıdan durumu her maça gitmeye müsait olsa bile mesafelerden ötürü sürekli gidemediği için bir yakınlık kurma fırsatına sahip olamayarak bu takımları destekleyen 50 60 milyon insan var.
    Bu büyük takımların bizde yarattığı algı gibi dünyada birçok büyük kulübün birçok taraftarı var ancak örnek vermem gerekirse İspanya da İngiltere de Almanya’da her şehrin takımı neredeyse kapalı gişe oynuyor bizde ise Anadolu’ da belli (Göztepe Karşıyaka Ankaragücü Sakaryaspor Bursaspor Trabzonspor) takımları % 70 80 seviyesi dolduruyor diğer harici neredeyse seyirci yok belki birkaç fanatik grubun olduğu kale arkalarında stadın kapasitesinin %20 lik kesimi maça geliyorlar, çünkü takıma sahip çıkabilecek koca şehirlerin bile taraftarı yok şehrin %90 ı 3 büyükleri tutuyorlar bu takımları sahiplenen yok.
    Gelelim sorularıma,

    1) Edirne de İzmir de Antalya da Ankara de Rize de Iğdır da Urfa da Türkiye’nin dört bir yanındaki insanlar neden bu hisleri hissetme gibi olanakları olmadan sadece tv de şampiyonluklar yaşadığına tanık olmuş takımlara bu kadar bağlanır sanki bu hisleri gerçek anlamda hissetmiş gibi doyasıya bunu şehrinde kutlayarak yaşayabilir bu biraz internette tanıştığın kızla sözde sevgili olup hayal alemin de gezmen gibi değil midir?
    2) Bu sevgi o zaman nerden geliyor takımların başarılı olmasından dolayı cefa çekmeme (düşmeme) ihtimalinin yüksek olmasından mı? Her sene şampiyon olma ihtimalinin diğer Anadolu takımlarına göre %1400 olmasından dolayı mı gelen rahatlık ve mutluluk beklentisinden dolayı mı?
    3) Anadolu da yaşayan kişinin arkadaşları/ailesi arasında futbol muhabbeti taraftarlık konusun olduğunda rekabet oluştuğunda havalı takımı tutmanın verdiği rahatlıkla içlerinden herhangi birinin taraftarı olup şampiyon olduklarında kendini daha iyi hissetme ihtimalinin Anadolu takımlarına göre çok yüksek olması mı?
    4) Aileden gelen taraftarlık ile çocukluktan itibaren sorgusuz sualsiz al oğlum/kızım bak bu bizim takımımız tv de sarrııııı kırmııızzıı siyaaah beeeyaazzz şampiyonnnn vs vs/ ya ya ya şa şa şa dedirtip biz gs liyiz fb liyiz bjk liyiz şeklinde ta 50 sene önceden gelen nesillerle aktarılmış bir bağlılık mı?

    Kısacası Siz Eğer GS BJK FB taraftarı iseniz neden kendi şehrinizin takımını tutmak yerine daha adım bile atmadığınız şehre veya stadın takımına bu denli bağlanıp kendi memleketinizin takımlarına ayağınızın dibindeyken destek olup bir gs fb bjk çıkmasına fırsat vermiyorsunuz? Bana göre bir takımın taraftarı olmazsa hiçbir şeyi olmaz olamaz.

    İlgilenen herkese teşekkürler kimseyi rencide etmek görüşene hakaret etmeden yazmak istedim sadece bilmek istediğim şeyleri bizzat sizlerden mantıklı açıklamalar ile duymak istiyorum
    Biliyorum ki olumlu/olumsuz veya hakaret içerikli yazanlar olacaktır canları sağolsun hepsine saygım var
    Söz sizde hocalarım,







  • valla bunun bir çok nedeni var.

    Bİr göztepe taraftarı olarak şöyle açıklayabilirim.

    Yurt dışına baktıgınız zaman . oturmuş bir futbol kültürü görüyorsunuz. semt takımları öncelikli. bir çocuk dogdugu zaman büyürken ona kendi mahallesinin takımı ögretiliyor. mesela ingiltere de everton da büyümüşse everton lı oluyor. komşusu liverpool da büyümüşse liverpool lu oluyor. böyle aşılanıyor insanlara. Keza ispanyada da aynı şekilde. mesela sevilla da madrid taraftarı bulamazsınız. madrid te barcelona kutlamaları göremezsiniz. futbo kültürleri. hadi onu geçtim holiganizm ,ultras kültürleri bile bizden çok çok ileride. en büyük sebebi bana göre budur.

    İkinci bir sebepte yozlaşmış istanbul kültürüdür. İstanbul bugün oldugu gibi bundan 60 sene önce de Türkiyenin ekonomik başkentiydi. Her şey istanbul da, taşı topragı altın istanbul. Yeşilçam ve yıldızları. futbol ve yıldızları, siyaset ve yıldızları herşey istanbulda. hatta ufak bir araştırma ile görebilirsiniz. bugün insanlar saçma türk dizilerini izliyor ve özeniyorsa o dönemler bu özenme olayı çok çok daha fazlaydı. yani ankara da bir çocuk doguyor. e annesi bababası ankaragüçlü futbolcunun magazin hayatını izlemiyorki! gs,fb ve bjk li futbolcunun televolesini izliyor. çocuk ankaragüçlü futbolcuyu merak etmiyorki. istanbul takımlarınınkini merak ediyor. biraz serpilip lise çağlarına geldimi. belki ankaragücünün farkına varıyordur. yani kendi farkına varması lazım. çünkü babadan çocuga malesef aktarılamıyor. bu geçmişte de böyleydi bugün biraz daha iyi durumda olsa da malesef gene böyle. oturmamış toplum kültürü var işte. hep bir şeylere özenme , kendi özünde kalmama. şehrine ihanet etme. vs... bunlar aşılanıyor çocuklara. yani yozlaşmış istanbul kafası aşılanıyor!!!

    Bakın burayı iyi okuyun ! size şöyle bir örnek vereyim !
    Ben 35 yaşındayım . dogma büyüme izmirliyim ama dogma büyüme göztepeli değilim . 25-26 yaşıma kadar GS taraftarıydım . daha dogrusu Göztepeyi de destekledigim için bir çok izmirli ,bursalı ve ankaralı gibi çift takımlıydım. Bir gün instagram da dolaşırken sürekli gs,fb ve bjk nin sosyal medya hesaplarının, taraftar grubu hesaplarının paylaşımlarına denk geliyordum. yapılan yorumları falan okuyorum. ya agza alınmayacak küfürler falan hadi bunları geçtim. Gs FB yi şike yapmakla suçluyor, Fb bjk yi şike yapmakla suçluyor. GS bjk ye bok atıyor. bunlar bitiyor. bu takımların hepsi hakemlere yükleniyor. hakemler bitiyor ,garibim anadolu takımlarına sövmeye başlıyorlar. yok göztep maç sattı, yok konya maç sattı, yok bursa şike yaptı. yok trabzon yattı vs... uzar gider. yani şöyle bir düşündüm ve bu istanbul takım ve taraftarlarının nekadar kirli, nekadar igrenç ve nekadar yozlaşmış olduklarının farkına vardım. o gün GS benim için bitti. bir daha ismini bile agzıma almadım. zaten önce den de GÖztepe maçlarına gidiyordum ve GÖztepeyi ömrümün sonuna kadar desteklemeye, bunu oğluma da aşılamaya yemin ettim. seviyorum futbolu.uzak kalmakta istemiyorum. inanın kendi şehrinizin ,ilçenizin ve semtinizin takımını gönülden desteklediginiz zaman her şey okadar güzel , okadar temiz geliyorki. futboldan zevk alıyorsunuz. müşteri değil taraftar oldugunuzu anlıyorsunuz. Yenilseniz bile ilk fırsatta maça gitme isteği doguyor içiniz de. yani en azından bu GÖZTEPE için böyle. çünkü göztepeli oldugunuz zaman ilk iş tribünde bu felsefeyi size aşlıyorlar. Biliyormusunuz? GÖztepe istanbul takımlarından sonra süperligte bulunan tek semt takımıdır! Bİliyormusunuz ? göztepe türkiye de bunca başarısızlıga aralıksız senelrce çekilen çilelere ragmen Türkiye de taraftar sayısını arttırabilen tek klüptür. istelik göztepe bir şehir takımı değil semt takımıdır. işte böyle kendi semtinizin ve şehriniizn takımını tutunca gurur duyuyorsunuz

    Diğer anadolu klüpleri bazında bakarsak. yok ankaragücü göztepe ile kırgınmış. yok sakarya altay ile kavgalıymış, yok konya (konyayı geç ya yobazların aramızda yeri yok diye düşünüyorum ) yani biz geçen sene play off finalinde eskişehir ile niye lavga ettik niye aramız bozuldu anlamıyorum. yani eskişehir ta 1970 lerden beri en dost klüplerinden biriydi. gidiyoruz final maçında birbirimize giriyoruz. bunlar olmamalı! istanbul hegamonyasını yıkmak istiyorsan . en başta anadolu klüpleri birbirlerini destekleyecek! yoksa daha çok aglarız anakra da millet niye ankaragücünü tutmuyor. izmir de millet niye göztepeli karşıyakalı degğil diye! sen ilk önce kırgınlıkları bir bir unutucaksın. istanbul takımı geldimi gerekirse sende maça gidip destek olucaksın. yoksa bizlerle çomarın kemiği ile oyadıgı gibi daha çoooooook oynarlar. hakemi, TFF si falan üstümüzden geçmeye devam eder.

    Ya mesela ben dün İzmirli olmaktan utandım arkadaş! alsancaga giriyorsun .bir sürü sarı kırmızı insan ama göztepe dğeil aga GS li hepsi. İzmir de bunlar için bir laf vardır "İzmirli köpekler,istanbulu destekler" diye. anlayamıyorum yani şu şehir de benim gibi neyin ne oldugunun farkına varan başka insanlar yokmu diye düşündüm ! üzüldüm yani adamın 30 senesi bu şehir de geçmiş. izmir de ekmek yemiş, okumuş büyümüş ama istanbul takımını tutuyor diye sövüyoruz. işte aslında böyle düşünmemek lazım. bunlar da bizim suçumuz. biz gittik anlattıkmı bu arkadaşlara? sordukmu ankaralı ,izmirli, bursalı oldugun halde istanbul takımı tutuyorsun diye? sormadık. sormamayai öğretmemeye de devam ediyoruz. sonra gelip forumda "Herkes Neden Kendi Şehrinin Takımı Değil de 3 Büyükleri Tutuyor ? diye başlık açıyoruz , tartışıyoruz.

    Burayı okuyan taraftar gruplarına üye arkadaşlar varsa. kardeşim millet kendi şehrinin takımını tutsun istiyorsan ilk önce birbirinizi yemeyi bırakacaksınız, sonra bir araya gelip istanbula karşı ne yapılır diye konuşacaksınız. bursalısı, ankaragüçlücü, sakaryalısı, göztepelisi hepsi bir araya gelecek. yoksa Göztepe gibi çukur mizahlı semt takımlarını çok baglamaz ama bursa gibi ankaragücü gibi, kayseri gibi takımlar neden bizi tutmuyorlar diye çok aglarlar.

    biraz uzun oldu aa işin özü budur diye düşünüyorum







  • kvo35 kullanıcısına yanıt
    Bu durumdan muzdarip bir kişinin içini dökmesi zaten iki üç kelimeyle olamaz hocam ben bile 3 4 konudan bahsettim örnek verdim kıyasladım sayfa doldu uzatsam sabaha kadar sürer ve konuşuruz ama durum bence içler acısı ve sırf bu yüzden ülke futbolunun gelismemesinin tek nedeninin bu 3 büyük takımın taraftarının şuursuz bir şekilde neden tuttuklarını bilmeden gönül vermesinden kaynaklandığını düşünüyorum



    Öyle ki onlar kendi şehrine sahip çıksalar rekabet artsa gelir artsa otomatik zaten futbola ilgi artacak altyapı yatırımları artacak vs vs hepsi zincirleme gelecek ancak bu şekilde bizim ülkece birseyler yapmamız için ancak 2002 dünya kupası gibi bir oyuncu topluluğunun bir araya geldiği dönem olması lazım yoksa 15 20 sene de zaten zor görürüz



    Bu sorunların en büyüğü altyapı dedim ya size açın bakın istatistiklere anadoludan ordan burdan oyuncu çıkmadığı için bugün milli takım ve onun iskeletini oluşturan oyunculara bakın %70 i mutlaka gurbetçi futbolcular



    Hiç birine lafım yok hepsi bizim evladımız ancak burda doğmuş büyümüş bir futbolcu grubuyla harmanlayamazsak daha coook ön eleme oynarız biz çok

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.