Şimdi Ara

hukuk mezunları direkt avukat olamayacak mı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
604
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar mrb. hukuk fakültesi mezunlarının avukatlık için sınava tabi tutulacağına dair bir habere rastladım. bu konuda bilgisi olan varsa, bilgi verirse sevinirim...

    "17 Haziran 2014 tarihli Resmi Gazetede, Avukatlık Staj Yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile iki yeni sınav getirildi.

    1- STAJA KABUL DEĞERLENDİRME SINAVI

    Avukatlık stajına başlamak için yazılı olarak yapılan staja kabul değerlendirmesinde başarılı olmak gerekir.

    Staja kabul değerlendirmesi, Türkiye Barolar Birliği ile imzalanacak protokole göre ÖSYM veya yükseköğretim kurumları arasından belirlenecek bir kuruluşa yaptırılır.

    Staja kabul değerlendirmesi; Türkçe, mantıksal akıl yürütme ve genel kültür konuları ile anayasa hukuku, medeni hukuk, borçlar hukuku, hukuk yargılaması usulü, ticaret hukuku, icra ve iflas hukuku, ceza hukuku, ceza yargılaması usulü, idare hukuku ve idari yargılama usulü, hukuk felsefesi, hukuk sosyolojisi ve vergi hukuku konularını kapsayan alan bilgisi sorularından yapılır.

    Staja kabul değerlendirmesinde Türkçe, mantıksal akıl yürütme ve genel kültür soruları otuz, alan bilgisi soruları yetmiş puan ağırlığında olacak şekilde düzenlenir.

    Staja kabul değerlendirmesinde yüz üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır. Staja kabul değerlendirmesinde başarılı olanlara "başarı belgesi" verilir. Bu belgenin geçerlilik süresi iki yıldır.

    Staja kabul değerlendirmeleri, yılda en az üç kez yapılır.

    Değerlendirmelerin yeri, tarihi ve saati ile başvuruların nasıl yapılacağına ilişkin duyuru, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanarak internet sayfasında yayımlanır."


    2- STAJ YETERLİK DEĞERLENDİRME SINAVI

    Staj eğitiminin tamamlanmasından sonra stajyere staj eğitimi bitirme belgesi verilir. Bu belgenin verilmesi için; stajyerin eğitim programına katılmış olması gerekir. Ayrıca katıldığı zorunlu ve seçimlik eğitim çalışmalarından yazılı sözlü anlatım, hukuksal niteleme, meslek ilke ve kurallarına uygunluk yönünden başarılı bulunmuş, bireysel çalışma raporunun kabul edilmiş olması, avukatlığı mesleğin saygılığına ve bu Yönetmeliğin amaç maddesinde yer alan ilkelere uygun olarak yapacağına yönelik kanaat uyandırmış "ve Türkiye Barolar Birliği tarafından yazılı olarak yaptırılan staj yeterlilik değerlendirmesinde başarılı" olması gerekir.

    Staj yeterlilik değerlendirmesi, Türkiye Barolar Birliği ile imzalanacak protokole göre ÖSYM veya yükseköğretim kurumları arasından belirlenecek bir kuruluşa yaptırılır.

    Staj yeterlilik değerlendirmesi; otuz puanı mantıksal akıl yürütme, yetmiş puanı avukatlık hukuku ve meslek kurallarına ilişkin sorulardan oluşmak üzere toplam yüz puan üzerinden yapılır. Stajyer, stajının dokuzuncu ayından itibaren yeterlilik değerlendirmesine girebilir. Barolar, avukatlık hukuku ve meslek kurallarına ilişkin eğitimlerini stajın dokuzuncu ayına kadar tamamlanacak şekilde planlar.

    Staj yeterlilik değerlendirmesinden yüz üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır.

    Staj yeterlilik değerlendirmeleri, yılda üç kez yapılır.

    Değerlendirmelerin yeri, tarihi ve saati ile başvuruların nasıl yapılacağına ilişkin duyuru, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanarak internet sayfasında yayımlanır."

    YÖNETMELİK NE ZAMANDAN İTİBAREN UYGULANACAK?

    Yönetmeliğe konulan geçici madde şu şekildedir:

    "Geçici Madde 1 - Bu Yönetmelik hükümleri, yürürlük tarihinden itibaren altı ay içinde (altıncı ayın son günü dahil) staja başvuranlar ile staj yapmakta olanlar hakkında uygulanmaz."

    Bu hükme göre, 17 Aralık 2014 tarihine kadar staja başvuranlar ile staj yapmakta olanlar eski düzenlemeye göre avukat olacaktır. Ancak 17 Aralık 2014'ten sonra staja başvuracaklar hakkında bu sınav hükümleri geçerli olacaktır."







  • Ne yani her 2 yılda bi bu sınava mı hazırlanacak avukatlar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Her iki yılda değil de sanırım mezun olduktan sonra staja başlayabilmek için ÖSYM tarafından yapılacak bir sınavı geçmek gerekecek. staj sonrasında da ayrı bir sınav daha yapılacak. başarılı olunduğunda avukat unvanı elde edilmiş olacak gibi anladım ben...
  • tztandog T kullanıcısına yanıt
    Staja kabul değerlendirmesinde yüz üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır. Staja kabul değerlendirmesinde başarılı olanlara "başarı belgesi" verilir. Bu belgenin geçerlilik süresi iki yıldır.

    O zaman neden 2 yıl süre koyuyorlar ki belgeye ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Torpil olayları dönmezse sıkıntı yok.Kıytırık ünide parayla okuyup karşıma avukat diye çıkan züppelere iyi olur.Sözüm meclisten dışarı.
  • O sanırım staj sonrasında iki yıl içinde avukatlık mesleğine başlamadığın takdirde belgenin hükmünü kaybedeceğini ifade ediyor olabilir. ama dediğin şekilde de anlamak mümkün. keşke konu ile ilgili bilgi sahibi hukuk tercih edecek arkadaşlar bildiklerini paylaşsa bizimle...
  • Sürece ilişkin aşağıdaki linkte İstanbul Barosunun görüşleri mevcut. Sanırım Baro sınav olmasını istiyor ama hükümet taraftar değil. her ne kadar yönetmelik resmi gazetede yayınlansa da aksi düzenlemeler de gelebilir.
    http://www.istanbulbarosu.org.tr/Detail.asp?CatID=1&SubCatID=1&ID=9405&des=SIYASAL-IKTIDAR-%96-AVUKAT-%96-TORBA-YASA
  • hiçbir geçerliliği yok bu sınavın. senede 3 kez yapılacak sınavı en kötü avukat adayı bile bir süre sonra geçer.
  • Resmi gazetede yayınlandıysa hayırlı olsun o zaman.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: guitarhero111

    hiçbir geçerliliği yok bu sınavın. senede 3 kez yapılacak sınavı en kötü avukat adayı bile bir süre sonra geçer.

    evet sonunda hemen hemen herkes bir süre sonra geçer kötü adaylar uzatır sadece tabi belli bir kez sınavı kazanamayınca avukat olmak hakkını kayıp edicekde değil yani ama çok düşük puanlarla hukuka girenleri bence bundan sonra etkiler bu sınavın varlığı geçememe kaygısıyla belki başka bölümlere yönelebilirler diye düşünüyorum ben



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gamermn -- 18 Haziran 2014; 22:23:42 >
  • Olsun bence. Almanyadaki hukuk sistemine bakın bi aklınız durur. Orada hukuk 6 yıl üniversiteyi bitirdikten sonra avukat olmak için sunava giriyorlar ve 2 giril hakları var ikisinde de başarılı olamazlarsa eğitimleri yanıyor. Tekrar avukatlık sınavı için tekrar hukuk okumak zorundalar. Eğer geçerlerse hakimlik için en az 2 yıl avukatlık yapmaları gerekiyor ve hakimlik sınavı oluyor. Bunda da format aynı 2 kez deneme hakkın var eğer başarılı olamazsan hakimlik gidiyo.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.