Şimdi Ara

Hukuk mezunundan hukuk yazacaklara tavsiyeler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
72
Cevap
11
Favori
3.463
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
14 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle hepinizi tebrik ediyorum,hayırlara vesile olmasını diliyorum.
    Evet arkadaşlar 2016 yılında girmiş olduğum Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesinden bu sene mezun oldum.Adaylara yardımcı olması maksadıyla deneyimlerimi paylaşmak istiyorum.
    Evet arkadaşlar hukuk bölümünde üniversite seçiminin öneminden sizlere bahsetmek istiyorum.Bir iki devlet üniversitesi ve malum özeller harici anadoludaki üniversitelere mümkünse gelmeyin arkadaşlar.''Hukukta üniversite önemli değil''diyen beyinsizlerin lafına kanmayın.Üniversite şu yüzden önemlidir:Kadro,kampüs,ortam
    Birçoğunuzun da bildiği üzere 'anadoludaki' üniversitelerde hukuk bölümü yeni açılmıştır ve kadrolarını tam oturtamamışlardır.Daha birçoğunun profesörü bile yoktur,olsa bile o da dekandır.Dersinize girecek hocaların alanında yetkin olması çok önemlidir.''Hoca önemli değil kendini geliştirmek önemlidir'' diyen arkadaşlara da şunu söylemek istiyorum:Hukukun yöntemini ve temel ilkelerini iyi bir hocanın size kavratması çok önemlidir.Çünkü birinci sınıfta kitapları açtığınızda birçoğunu anlamayacaksınız,bilgiler soyut gelecek.Nasıl öğrenirseniz öyle gider arkadaşlar.Kadronun bir önemi de şudur arkadaşlar:referans...Hukuk alanında sözü geçen,kitapları okutulan,doktrini ve ekol yaratmış hocalardan ders almakla yardımcı doçent(şu anda dr.öğretim üyesi olarak geçiyor)ten ders almak arasında dağlar kadar fark vardır.İyi hoca öğrencide bir bakış açısı yaratır.
    İkinci olarak fakültenizin kampüs içinde olmasına dikkat edin.Benim mezun olduğum fakülte kampüsten çok uzakta atıl bir yerde konumlandırılmıştı.30 dk da bir ring geçiyordu.Dört sene boyunca perişan olmuştuk.
    Büyük şehirde okumakla anadoluda okumak arasındaki farkı deneyimledim arkadaşlar.Gideceğiniz üniversite mümkün olduğu kadar farklı yerlerden gelmiş insanlardan oluşsun.Küçük şehir insana bakış açısı kazandırmaz,büyükşehir veya iyi bir üniversite sizi çok farklı yerlere getirebilir.Fakülteden içeri girdiğiniz ilk gün 'burası da lise 5' miş dememeniz dileği ile.
    Saygılar
    Edit:İmla hataları olabilir,klavyenin azizliği.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi poyrazoğlu -- 16 Ağustos 2020; 12:40:35 >







  • 1. arkadaş nereye başvurursa başvursun kabul alacak.

    2. arkadaş ise kalburüstü hukuk büroları dışında kabul alamayacak. YL bile imkansıza yakın. Gs, koç, bilkent, ankra, istnabul. Bu okulların araştırma görevlisi kadrolarına bak bakayım kalburüstü okullardan mezun insanlar var mı?


    Hocam siz hayallerle yaşamaya devam edin. Hukuk okuyacaksanız, veya okuyorsanız nolur ''staj'' zamanınız geldiğinde bu posta bakın ve yanıtlayın :)
    sen hiç top hukuklardan mezun olup da iki kelimeyi bir araya getiremeyen birini gördün mü? kaç tane gördün? en asosyal adam bile top hukuklarda okurken ne diksiyon ne cesaret kazanıyor...


    Kaldı ki şirket avukatlığı, banka avukatlığı, idare alanında avukatlık gibi alanlar kağıt üstü alanlar. Yani bu alanlarda mahkemede sözlü savunma yapmıyorsun. Dolayısıyla top hukuklardan mezun adam 2 kelimeyi bir araya getiremese de bir şirketin hukuk müşaviri olabilir. Ki günümüzde de öyle zaten


    En basitinden soru :

    1- Taşra hukuklardan mezun olup da günümüzde iyi bir hukukçu olarak bilinen hukukçu var mı?




    ayrıca googleye : Uluslararası hukuk büroları'' yazın bakalım. Çıkan tüm sitelere girin %50si aühf, geri kalan full gs, koç, bilkent ve marmara, istanbul
    Akdeniz hukuk fakültesinde son sınıfa geçtim.2015 yılından beri bu forumdayım yani uzun zamandır bu bölümü okuyorum.Öncelikle şunu söylemek isterim ki bu ülkenin hukuk sistemine gram güvenim yok.Eşit ağırlıkta 20 k- 35 k aralığında yapan arkadaşlar tek şanslarını hukuk olarak görüyor oysa ki okuyanlar ve mezun olanlar biliyor ki bu ülkede düzgün işleyen bir hukuk sistemi yok.İki senedir duruşmalara gidiyorum boş olduğum günlerde hiç unutmam ilk gittiğim bir ceza mahkemesiydi 4-5 dava gördü hakim.Ara verdikten sonra yanımıza geldiğinde dediği ilk şey "beklediğiniz gibi değildi di mi ?" Gerçekten de öyleydi.İlk sayfalarda bir arkadaş yazmış.Davada avukat gelir kendi duruşmasını bekler , zaten vermiş olduğu dilekçe ile davayı tamamlamıştır duruşmada sadece önceki beyanlarımız aynen geçerlidir tarzı şeyler söylerler.Bunun üzerine hakim duruşmayı yürütür ve karar verir veya ileriye erteler.Yani aklınızda suits vs dizilerdeki gibi duruşma sahneleri gelmesin.

    Bunları bir kenara bırakalım ve işin özeline inelim biraz.Hukuk fakültesi insana ne katar diye soralım kendimize?
    1)Okuma alışkanlığı
    2)Okuduğunu yorumlayabilme ( kitaptan veya notlardan edinilen bilgilerin kanunlarla nasıl harmanlandırılacağı)
    3)Yorumladığını karşıya aktarabilme

    Şimdi şunu soralım bir hukuk fakültesi nasıl okunur ?
    1)Devam zorunluluğu yoktur , derslere gelinmez notlarla geçilir.
    2)Derslere gelinir ama her ders dinlenmez hocaya göre dikkat verilir veya amfinin arkasında uyulur
    3)Ders en önden takip edilir , not çıkarılır kimseye verilmez
    4)Laylaylom okunur , karşı cinsin peşinde koşulur 6-7 yılda bitirilir , BAM'ın görevi nedir neye bakar bilinmeden bitirilir

    Eğer 1 ve 4 te yer alan bir öğrenciyseniz üstteki üç madde asla tam olmaz.2 veya 3 te olmanız gerekir.Yani derse gitmeniz gerekir.Ders derste öğrenilir.Bu yüzden yüksek puanlı hukuk fakültelerinde okumak iş hayatı bakımından her zaman 1-0 önde olmak demektir.Bunun nedeni o hocadan alınan derstir.Sen o hocanın dersine girmemişsen o fakülteden mezun olmanın hiçbir anlamı yoktur.

    Yabancı dil konusuna gelelim.Ben ticaret - şirketler ve spor hukukuyla uğraşmak istiyorum.Bunun için benim okulu bitirmeden c1 seviye ingilizce bilmem gerekiyor (7 ve üzeri ielts puanı) Eğer ben çok iyi seviyede ingilizce bilmezsem kimse benim kara kaşıma kara gözüme bakıp da gel demez.Zaten benim gibi binlerce mezun var onlardan bir farkımın olması gerekir.Benim ingilizce seviyem şu an b1-b2 dir.Writing kısmım (gramer ve kelime bilgisi) yeterli olmasa da listening ve reading kısmım gayet iyidir.Ancak writing ve speakingi geliştirmek için de eğer okullar online olursa gramer kitabı ile çalışıp yazın da ielts'e giricem.Yani dil bilin 1 tane yetmez çok iyi ingilizcenin yanında fransızca/almanca/ispanyolca bu dillerden de en az 1 tane bilmek gerekir ki ben bu 4 dili de öğrenmek için uğraşıcam.Neden peki 4 dil bilmek için uğraşıyorsun diye sorarsanız "aranan avukat" olmak için derim.Evet bütün hukuk fakültesi öğrencilerinin hayali budur.İtalyan takım elbise "x bey şöyle bir dava var ancak siz halledersiniz bunu" hayalini kurarak okumuyor muyuz bu bölümü hepimiz.Hepimiz gökdelende ofis açıcam hayaliyle başlamıyor muyuz? Hangimiz ben apartmanda kırık dökük bir büro açıcam der ki?

    Son olarak üstte bir arkadaş şey demiş " bana top üniversiteler dışında yüksek bir makamda çalışan avukat gösterin" şimdi ankara hukuk ve istanbul hukuk 100 yıldır avukat yetiştirdiği için iyi ve saygın avukatlar bu okullardan mezun oluyor diye de kimse dememiş.Sorun bakalım 1970-80 lerde kaç tane hukuk fakültesi varmış.Asla ama asla okulunuzun etiketinin arkasına sığınmayın.Okulun adı sizi top seviye büroya sokar ama orada tutunmanızı sağlayan kendinizsiniz.Daima kendinizi geliştirin.Kaleminiz sağlam olsun.Dava dilekçe ile kazanılır veya kaybedilir (usule de uymak şartıyla tabi) Bunun dışında söyleyebileceğim pek bir şey yok çok uzun yazdım ama şunu unutmayın çalışmak her kapıyı açar.Siz azimli ve çalışkan olduktan sonra "sky is the limit".
  • tesekkur ederiz hocam
  • Tavsiyeleriniz için teşekkürler hocam.Ancak biraz eskide isim yapmış o sayılı hukuk fakültelerinde de duayen hocalardan çok az kalmış maalesef.Artık o duayen hocalar fazla maaş veren özellere dağılıyor.

    Yaratmak,Yüce Allah'a Mahsustur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam iyi güzel yazmışsınız da siz de bütün topu hocaya, akademik kadroya atmışsınız sanki.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi savcınız -- 16 Ağustos 2020; 15:46:1 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Hocam çok güzel anlatmışsınız. Hayatında hukuk fakültesinin önünden bile geçmemiş YKS öğrencilerinin ''okul önemli değil'' demesi beni sinirlendiriyor.



    Not : Aşırı derecede ingilizce kasın arkadaşlar. Piyasa ingilizce bilen yürüyor...
  • şu an neyle uğreşıyorsun
  • Hocam bahsettiginiz top üniler hangileri

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • savcınız kullanıcısına yanıt
    Burada eleştirmek istediğim nokta şu:böylesine önemli bir bölüm için fakültelerin birçoğunda hoca bulunmaması ve fakültelerin içinin boş bırakılmasıdır.Buradan ''kadro ve personelde eksik vardı,benim dersime hoca girmedi,e ben de yattım bir şey öğrenmedim'' sonucunu çıkarmanı istemem.En nihayetinde iş kişide bitiyor.Hukukla ilgili eline geçen her şeyi okumak.Makale,içtihat,doktrin,kanun ...
    Bu arada Çukurova Hukuk da kadrosunu genişletmeye başladı.Misafir de olsa sağlam hocalar derslerimize girdi.Ama kampüsten uzak olması dolayısıyla tavsiye etmiyorum.Kampüs hayatından mahrum kalmanızı istemem.
  • Okulun ne önemi var anlatsana biz de bilelim ?
    2 kişiyi örnek alalım:
    1. 9.sınıftan itibaren sadece ders çalışmış galatasaray üniversitesine girmiş diyelim
    lakin çocuğun; diksiyonu berbat, ağzı iyi laf yapmıyor, ikna kabiliyeti yok. çocuk, pratik zekalı değil bla bla bla..

    2. çocuk son sene çalışmış kalburüstü bir üniversiteye girmiş diyelim
    ancak 2. çocuk 1.çocuğa göre kendini geliştirmiş ikna kabiliyeti yüksek, diksiyonu düzgün vesaire vesaire

    kim daha başarılı olur ?
  • 1 ay önce mezun oldum.Kendime kafa tatili verdim.Bu hafta içinde staj işlerimi halledeceğim,Eylülde de KPSS'ye gireceğim.
  • buncayilsenle kullanıcısına yanıt
    Rica ederim
  • poyrazoğlu kullanıcısına yanıt
    Hocam kpss sonucu sonrası ne olabiliyoruz ve kpss puanları nasıl çok mu yüksek ve son olarak torpil ne kadar var ( yani girenlerin % kaçı torpille girmiştir)

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • hipponax H kullanıcısına yanıt
    İşte aradığım yorum konuyu açan arkadaş mezun olmuş ama zırcahilliğini atlatamamış ki okul önemli diyor. Sen istersen git diyarbakır hukuktan mezun ol öz güvenin yüksekse galatasaray hukuk mezununu rahatlıkla tokatlama kabiliyetine sahip olursun
  • hipponax H kullanıcısına yanıt
    İkinci arkadaşın yabancı dili ve iyi bir çevresi yoksa tutunması biraz daha zaman alabilir.Ama uzun vadede kazanacaktır.
    Galatasaray diye boşuna demiyorlar.Sonuçta hukukun,felsefi akımların ,anayasacılığın ve insan haklarının ortaya çıkmış olduğu bir ülkenin ekolü ile eğitim veren bir üniversite.Bunu göz önünde bulundurmakta fayda var.Üstüne üstlük mezuniyet sonrasında da sağlayacağı network ve imajı da cabası.
  • zihniyet ezbere dayalı olduğu için böyle düşünmeleri doğal. sanıyorlar ki teoride türkiye'nin en iyi avukatından ders aldıklarında pratikte onun gibi olacaklar!..
    nispeten ''kötü'' okullarda okuyan kişiler; bunları takmasın davayı mezun olduğun okul değil sen kazanırsın..gerisi keyfe keder.
  • Kurum avukatlığı için gireceğim.Malum pandemi döneminde kamunun,devletin değerini anlamış olduk.Eylüldeki KPSS alan bilgisi sınavı olacak.KPSS puanları haliyle yüksek.Torpille girenlerin oranlarını ve ne oranda döndüğünü bilmiyorum.
  • poyrazoğlu kullanıcısına yanıt
    demek istediğim de bu! demek ki okulun pek bir önemi yokmuş iş kişide bitiyormuş.
  • hipponax H kullanıcısına yanıt
    Öncelikle fakülte seni iyi hukukçu yapmaz.Fakat maalesef bürolar ve diğer kurumlar nezdinde imaj çok önemlidir ki haliyle bu imajı da fakülte yaratıyor.GS hukuktan mezun olmuş birisinin cv sini tabii ki daha fazla nazara alacaklardır.Bu bir gerçek.
    Lakin deneyim ve çevre çok önemlidir.Ne kadar vaka ve dosya görürsen senin için o kadar kardır.Öğrenciyken bürolarda çalışmanızı,en azından bir dosya okumanızı tavsiye ediyorum.Hukuk sadece kitapla öğrenilmez.Emsal nitelikteki Danıştay-Yargıtay-AYM içtihatlarını
    okumak gereklidir.Ben mesela her gün bir tane içtihat okumaya gayret gösteriyorum.Olayın teorik-maddi hukuk kısmını çok iyi bilsen de usule hakim olmak gerekir.Nitekim usul esastan önce gelir.
  • poyrazoğlu kullanıcısına yanıt
    bu konuda haklısınız. üniversite seçimi çok önemli örnek veriyorum hayatının geri kalanını erzincanda geçirmeyeceksen erzincan'ı yazmak tamamen ahmaklık ya da izmir'de yaşamayacaksan dokuz eylülü yazmak ahmaklık. son zamanlarda pastadaki pay küçüldü oyunu kurallarına göre oynamak gerekiyor.
  • İki dakikada hemen teşhisi koydun öyle mi? Zırcahil diye.Ön yargılarını bir kenara koy ve oturduğun yerden hakaret etmeyi bırak.
    Ben gördüklerimden bahsediyorum sana.Hay hay istediğin fakülteden mezun olabilirsin lakin İstanbul ve Ankaradaki büyük hukuk büroları(şirketleri) hem öz güvenine hem ikna kabiliyetine hem de bahsettiğim imaja ve YABANCI DİLİNE bakacaklardır.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.