Şimdi Ara

Hukuk yazdım, bitirdim ama pişmanım.(hukuk yazacaklar içeri)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
1
Favori
1.024
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Yazının gayesi: Ortalama biriyseniz ve hukuk yazmayı düşünüyorsanız sizin için kısa bir özet geçeyim dedim. Kendi deneyim ve gözlemlemelerimi icermektedir.  



    Merhabalar arkadaşlar. Geçen yıl hukuk fakültesini bitirdim. Haftaya da avukatlık stajım bitiyor. Bu konuyu hukuk yazacak arkadaşlar için hazırlıyorum.

    Ortamı vs iyidir, çevre yaparım diyerek vakıf/burslu(puanım devlete yetiyordu ama top ünilere yetmiyordu) üniversitesi yazdım. Fakültede hazırlık vardı ama hazırlığı sınavla atlayıp okulu 4 yılda bitirdim.


    Düşüncelerim:

    Bölümden çok fazla mezun var. ''Kendinizi geliştirin, yabancı dil öğrenin,sertifika programlarına katılın, stajlara katılıp CV'nizi şişirin ve dolgun maaş alın'' diyen insanların TOKSİK POZİTİVİST olduğunu söylemeliyim. Mezun olana kadar 10 tane güzel sertifika aldım. İyi seviye hukuk ingilizcesi ve a2 almanca biliyorum. Buna rağmen başvurduğum bürolarda bana teklif edilen max staj ücreti 3000 TL seviyesinde idi. Birçok arkadaşım bu stajı daha düşük rakamlara/Ücretsiz yapmış. büyük ihtimalle siz de ücretsiz staj yapacaksınız. ( Avukatlık stajı ilk 6 ay adliyede yapılır. İkinci 6 ay bir avukat yanında yapılır ama ilk 6 ay Adliye stajı genelde imza atma şeklinde oluyor.). Staj döneminde kimsenin size para verme yükümlülüğü yok(şimdilik). Döner ekmeğe kafa atarak dilekçe yazma ihtimaliniz yüksek. Stajdayken çok fazla ayak işi yapıyorsunuz. Ben bu işleri hiçbir zaman ayak işi olarak görmedim. Gittiğim her yeri bir deneyim olarak düşünüyorum. Tapu,nüfüs, vergi dairesi, belediye gibi yerlere çokça kez gittim. Hacizlere de katıldım.(ara ara tehlikeli olsalar da yine de sahada deneyimlemek çok iyi)


    Staj için hukuk bürosu seçerken para ilk önceliğiniz olmasın. Kimi hukuk büroları para vermeyiz ama iyi iş öğretiriz diyerek alım yapıyor ama bunların çoğu çakal. İlk önceliğiniz olmasın derken köle olun demiyorum ama az para veriyor diye çok iş alan bir büroya girmeyip sinek avlayan büroya girerseniz stajın sonunda kendinizi arzuhalci olarak bulma ihtimaliniz yüksek.



    Ailenizin maddi durumu varsa büronuzu açarsınız.Aslında yoksa da açabilirsiniz demek isterdim ama bu durum sizi gerçekten ekonomik anlamda zorlayacaktır.(bu noktadan sonrası gözlemlerimden ibarettir.) Bağlı avukat olarak çalışırsanız asgari ücretten hallice miktarla başlarsınız. Bağlı avukat olmak fabrikada köle olarak çalışmakla eşdeğer. Kimi insan avukatlığın sorumluluğunu almamak için bağlı avukat olurken kimi insan da parası büro açmaya yetmediği için bu yolu seçiyor.


    Hakimlik-Savcılık: Sınava girdim ama mülakattan elendim. Sebebini söylemeye gerek yok. Tanıdığınız yoksa gerçekten şansınız çooook düşük. Hatta tanıdığınız bile bazen yetersiz geliyor.   Buna gerçekten dikkat edin. Bazı pembe rüya insanları '' Çok çalışmak lazım AGA çok iyi yaparsan geçersin'' rüyalarına dahil olmayın. Kim bilir ''belki gerçekten iyi bir mülakat heyetine '' denk gelirsiniz ve size iyi puan verebilirler  


    Bu arada konu tümden negatif basan bir konuya döndü ama meslektaşların sorunlarını Twitter'den öğrenebilirsiniz.(Twitter en doğru haber sitesi değil ama insanlar yaşadıkları sorunları oraya yazıyor. Özellikle yeni meslektaşların yaşadıklarını onların ağzından duyabilirsiniz)

    EK: Eğer kendi büronuzu açacaksanız hangi üniden mezun olduğunuzu insanlar sorgulamıyor. Bu konuda zort üniversitesi mezunu ile aynı segmentte yer alacaksınız. Hatta zort üniversitesi mezunu arkadaşın babasının parası ve paranın yanında gelen çevre ile birlikte sizden daha avantajlı duruma gelecek. Siz her ne kadar Ceza/İcra/Aile vs vs konusunda profesör ile tartışma yapabilecek kadar bilgili de olsanız bu çevreniz olmadığı(yani o konuyla ilgili size dava gelmediği) durumda bir işe yaramıyor.  


    Olumlu haberler:

    *Hukuk fakültesi okumak insanı gerçekten açıyor. Fakülte bitince gerçekten iyi ki de okumuşum dedim(şimdi   )

    *CMK sistemi denilen bir sistem var. Bu sistem mesleğe yeni başlayan avukatların para kazanmasına bir tık da olsa yardımcı olacak bir sistem. Bu sistem avukatlığın ilk yıllarında cebinize can suyu oluyor( gerçi enflasyon karşısında her şey gibi bu da eriyor ama olsun.)

    *Tanıdıklarınız sizin bir gün onlara yardımcı olacağınızı düşündüğü için sizinle arasını iyi tutmaya çalışıyor( bu pek olumlu özellik değil ama yapay da olsa bir samimiyetiniz oluyor) AMA adını bile duymadığınız akrabanız size bedava iş kitlemek istediğinde ve siz onu reddettiğinizde ''BİZDEN DE Mİ PARA ALACAKSIN AĞUV AĞUV'' dediğinde ............


    Konuyu daha da ayrıntılı yapacaktım ama bu konunun insanları hukuk yazdırmamaya çalışan ama kendisi hukuk okumak isteyen bir forum Trolü tarafından yazıldığı düşünülmesin diye burada bırakıyorum.


    Ben bu sene YKS konuları eksildiği için sınava tekrar hazırlandım. Sayısaldan 20K iyi sayılabilecek bir sıralama bekliyorum. Gelecek sonuca göre kendime bir yol seçeceğim. Bir bölüm yazsam da hakimlik sınavına tekrar gireceğim. Sonuçta denemekten zarar gelmez. Ama denemekten zarar gelmez diye hukuk yazıp hakimlik zorlamak     


    Ben işime geçiyorum. Sorusu olan varsa yorumlardan yazsın. Özelden yazmayın ki benzer sorusu olanlar da faydalansın.








  • hukuk yazacak bir trollun milleti hukuktan sogutmak icin bos mesai yapmasi diye yorumladim
  • auhf son sınıf arkadaşım memlekette 1k ya staj yapıyor üzülüyorum gördükçe 2k ile girenle 120k dan girenin farkı yok hatta 120k zengin ve çevreli olduğu için daha avantajlı dediğin gibi.
  • Yazılan her şey doğru, ben de hukuk istesem de gerçekler bunlar
  • -Hangi üniversiteden mezunsunuz ?


    -Sayısaldan hangi bölüm tercihinde bulunmayı düşünüyorsunuz ?


    İlk yıllarda sıkıntı çekerek meslekte aşama kaydetmek yeniden üniversitede okumaya göre daha kötü diye düşünmüşsünüz anladığım kadarıyla.

  • Eeee esit agirlikta hukuk yazmayip ne yazalim hocam

    Esit egirliktaki her bolumde kendini gelistirme onemli ve rekabet cok. Ne yapalim yani onu soyle hele




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kara parçası -- 16 Temmuz 2023; 14:45:17 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kara parçası

    Eeee esit agirlikta hukuk yazmayip ne yazalim hocam

    Esit egirliktaki her bolumde kendini gelistirme onemli ve rekabet cok. Ne yapalim yani onu soyle hele

    Deli gibi hukuk istemiyorsan işletme,iktisat yaz ytü ve marmara bile rahat iş buluyor baya inceleme yapan birisi olarak söylüyorum.

  • Atmaca. kullanıcısına yanıt

    Zamanında 10k civarı ile girdiğim bir vakıf üni. çok info vermeyeyim.


    - Tam karar vermedim ama aklımda bir iki bölüm var. Bunlardan biri bilgisayar okuyup bunu hukuki bilgimle birleştirip adli bilişim konusunda sivrilmek aklımdan geçiyor. Diğeri ise çok alakasız.


    evet doğru yorumlamışsınız.

  • _MarioGomez33 kullanıcısına yanıt
    Hukukta sanırım bi de 2 yıl staj zorunluluğu var. Ücretler de inanılmaz kötü acilen düzenleme şart
  • kara parçası kullanıcısına yanıt

    Ben deneyimlerimi yazdım. isteyen yazabilir. Hukuk gerçekten de iyi bir alan. Eşit ağırlıkta isen ve puanın yüksek ise seçeceğin bölümleri arkadaş alıntılamış. Puanın düşük ama hukuk tutuyor ise hukuk yazılır. Benim konuyu açma nedenim deneyimlerimi paylaşmak. isterseniz hukuk okuyan/mezunu bir arkadaşınıza atın ve ''bu doğru mu?'' deyin.

  • Tus2028HedefKBB kullanıcısına yanıt

    Hayır yok. Yani okul bitirmek için staj zorunlu değil.


    Avukat olmak istersen 1 yıl staj var. Ücretler konusunda ise : İlk 6 ay adliye stajında gelen para yok ama bu staj döneminde bir avukatın yanında çalışarak (o avukat da sana para vermeyi kabul ederse ) para kazanabilirsin. İkinci 6 ay için de bağlı olduğun avukatın sana para verme zorunluluğu yok.

  • hamhamsi H kullanıcısına yanıt
    Doğrudur hocam aklımda zorunlu diye kalmış



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tus2028HedefKBB -- 16 Temmuz 2023; 15:23:57 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tus2028HedefKBB

    Hukukta sanırım bi de 2 yıl staj zorunluluğu var. Ücretler de inanılmaz kötü acilen düzenleme şart

    Ücretleri düzenlemek için önce kontenjanları düzenlemeleri lazım şuan neredeyse her yerde okunuyor ve çok öğrenci alıyor 20k mezunu var senelik. biri çalışmasa diğeri çalışır ucuza hal böyle olunca hukukcular da özel sektördeki iibf işlerine yönelmeye başladı içkontrol,uyum,teftiş,denetim,müf yardımcılığı gibi umarım dengelerler bu mezun enflasyonunu iş ilanlarında 2 günü geçmeden 200+ başvurı oluyor hukuk mezunu arayan yerlerde çok sıkıntı




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _MarioGomez33 -- 16 Temmuz 2023; 15:54:22 >
  • hamhamsi H kullanıcısına yanıt

    adli bilişimde avukat olarak sivrilebileceğin tek şey akademisyenlik olur hocam. Savci olsan hani bilişim suçlari hakim olsan daha faaliyete geçmeyen bilişim suçlari mahkemesi vs olur da hani üniversite okumaktansa ALES YDS kasip YL DR yapsan daha mantikli değil mi?

  • _MarioGomez33 kullanıcısına yanıt

    Arkadaşinin suçu bence. Benim baba astsby anne ev hanimi, hiç çevrem yok. Bizzat kendim network kastim. Stajda sabit maaş 5k, aylik da getirdiğim işlerde 8-9 promosyon aliyortdum. asgari ücretin 3 katini aldiğim da oluyordu stajyerken

  • Öyle hocam üni okurken takıldı paso ingilizcesi çevresi falan yok dümdüz okudu büte kala kala

  • Tus2028HedefKBB kullanıcısına yanıt

    Tabikide bir miktar para verilmesi lazım ama stajda zaten amaç meslek nasıl yapılıyor onu öğrenmek değil mi ? Kuzenim bilgisayar mühendisi staj yaparken hiçbir ücret almamıştı mesela bana garip geliyor bu kadar yüksek paralar istenmesi ( lafım sana değil )

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.