Şimdi Ara

Hystou P09 Fansız Mini PC Router İncelemesi (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
349
Cevap
21
Favori
9.687
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Biliyorum etmedim zaten merak etmeyin 🙂 teşekkür ederim ikinizinde ilgisine


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Apexmaster kullanıcısına yanıt

    Hayırlı olsun

  • Hocam selamlar rahatsız ediyorum ama benim ev 200 m2 tcl mesh sistemi var çekim olarak memnunum ama 2.4 ve 5 ghz bağlanma sapıtabiliyor buda cihazdaki hızları ve stabiliteyi etkiliyor.Mesh i kaldırıp,

    Ubiquiti Unifi UAP-AC-LR 2.4/5 GHz 867 Mbps Dual Band Access Point bu ürün nasıldır evde çekim ve gecikme yaşar mıyım iptv falan kullanıyorum çeşitli odalarda

    @altuntepe2




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Apexmaster -- 11 Ekim 2023; 16:26:35 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Apexmaster kullanıcısına yanıt

    Mesh sistemler birbirleriyle kablosuz iletişim kurduğu için kablosuz olan cihaza bağlı cihazlarda gecikme gibi durumlar olabilir. Ayrıca hız konusundada yarı yarıya düşüş olur eğer mesh sistemde tek 5ghz çip varsa.


    Sorduğunuz Unifi cihazlarından sırasıyla Unifi LR, Unifi AC lite, Unifi AC LR, Unifi HD olmak üzere hepsini denedim ve şu anda evimde Unifi HD var. Stok yazılımları sürekli güncellenir ama ben yinede Openwrt kurdum ve bu şekilde kullanıyorum. Mesh olarak kullanmıyorum üstte bahsettiğim sebepten ötürü. 3 adet Unifi HD kablo ile router'a bağlı ve 2.4 Ghz 5 Ghz geçişleri sorunsuz çalışıyor. Intel AX 200 wifi kartına sahip laptop ile Openwrt kurulu Unifi HD ile 600 megabit D/U hızına ulaşıyorum.


    Bu geçiş sorunları tamamen yazılımla alakalı, ayrıca wifi driver'ı ile alakalı. Yani openwrt sürekli kendini geliştiriyor ve bu geçişler eskiden daha sorunluyken artık hiçbir sorun yok. 802.11 k,v,r gibi özellikleri de destekliyor ama ben deaktif tutuyorum çünkü asıl bu geçişleri sağlayacak olan istemci cihazlar ve onların yazılımı. 802.11 k,v,r etkinleştirirsem bazı eski cihazlarda sorunlar olabilir. İstemci cihazlarda kullanılan (telefon,tablet,laptop) yazılımlarda bir o kadar önemli. Android ise son sürüme güncelleyin desteği kesilmiş eski telefon tabletler wifi sorunluysa buna router'ın yapabileceği bir şey yok maalesef. Resmi olmayan lineageos gibi yazılımlarla güncelleyin böylelikle wifi driverlarıda güncellenmiş olabiliyor bazen.


    Evinizde NAS depolama kullanmıyorsanız, veyahut 200 megabit üzeri internet hızınız yoksa bahsettiğiniz Unifi AC LR alabilirsiniz ama iki adet olmak şartıyla.


    200 megabit üzeri hıza ihtiyaç duyarsanız veya gelecekte NAS depolama alma planınız varsa daha üst seviye Unifi HD, U6 lite, U6 LR, U6 Pro modellerinden en ucuza hangisini bulursanız onu almanızı öneririm.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi altuntepe2 -- 11 Ekim 2023; 16:35:37 >




  • altuntepe2 kullanıcısına yanıt

    Peki çok teşekkür ettim. İnternet hızım 100 mbit

    Bakalım biraz düşüneyim ona göre karar veririm acele etmiyim 1 ad yetecek olsaydı hemen alacaktım ama...


    3 ap i kabloyla bağladığınızı söylemişsiniz bunların 3ünede farklı bağlantı mı oluşturdunuz yoksa aynı mı yani bağlantı noktası olarak?

    @




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Apexmaster -- 11 Ekim 2023; 17:10:13 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Apexmaster kullanıcısına yanıt
    Şu anda müsait değilim hocam bilgisayara geçtiğimde size kendi kurulumumu gösteren şekilde yanıt vereceğim

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Apexmaster kullanıcısına yanıt

    Tekrar merhaba, sizin için video ve fotoğraflarla ev ağımı anlatayım hocam. Zaten kullandığım ekipmanları söylemiştim access pointler haricindeki her şey dolap içerisinde, kullandığım modemden tutun Nas depolamaya kadar hepsinde Openwrt kurulu. Modemi köprü modunda kullanıyorum. Yazın aşırı sıcaklarda dolap içi biraz fazla ısınıyor içerideki havayı dışarı atması için arka kontraplak kısmını uygun ölçüde kesip bir fan takmayı düşünüyorum.


    Hystou P09 Fansız Mini PC Router İncelemesi

    Bu dolap evin 2. katında bulunuyor. Her katta Unifi HD var ve duvar içerisinden kablo geçirdim görüntü kirliliği olmaması için. Alt ve üst kata giden kablolar şu şekilde routera bağlanıyor:


    Hystou P09 Fansız Mini PC Router İncelemesi

    Access pointlerin en sevdiğim yanı POE (power over ethernet) olması. Hem data hemde elektrik tek kablodan geliyor böylelikle duvarda kablo kirliliği azaltılmış oluyor.


    Hystou P09 Fansız Mini PC Router İncelemesi

    Router'da evdeki tüm cihazlara yerel statik IP ataması yaptım. Böylelikle Access Point ve NAS depolamanın ip adreslerini yer imlerine kaydettim ve LuCi arayüzlerine erişmek çok basit. Ayrıca statik IP ile telefonlar tabletler çok hızlı IP adresi alıyor ve IP çakışması gibi durumlar da olmuyor.


    Gelelim performansa; önceden kullandığım Unifi AC LR ile maksimum 350 megabit hız alabilirken şimdi kullandığım Unifi HD ile 600 megabit hıza rahatlıkla ulaşabiliyorum. Doğal olarak işlemci ve kullandığı wifi çipseti daha güçlü. Unifi 6 modellerinide tercih edebilirsiniz siz. (Şu an için AX olup Openwrt destekli iki cihaz var: Unifi 6 Lite, Unifi 6 LR)


    Tüm Access pointlerde aşağıdaki videoda da görebileceğiniz üzere aynı ayarlar girili. Aslında tamamen varsayılan openwrt ayarları. Değiştirdiğim tek ayar Türkiye bölgesi seçili ve Firewall devredışı bırakıldı hepsinde. Çünkü dumb AP olarak kullanıyorum güvenlik kısmını router üstleniyor. 2.4 ghz için 20 dBm güç ayarladım, 5 ghz için 25 dBm güç ayarladım. 802.11 k,v,r gibi teknolojiler etkinken ve devredışı iken aşırı bir fark göremediğimden kapalı tutuyorum. Burada asıl mesele istemci cihaz, o ısrarla bir ap'den diğerine atlamak istemeyebilir. Yeni cihazlarda bu durum artık yok sorunsuz geçişler oluyor. Tüm AP'lerde aynı SSID ve aynı parola ayarlı. WPA 3 kullanmıyorum çünkü evdeki televizyon WPA 3 şifrelemeyi desteklemiyor. WPA 2 AES şifreleme şu an için bence en güzeli.


    Aşağıdaki videoda cihazların performansını, samba ile nas depolamadan windows erişimini, SQM ile bufferbloat sorununu nasıl çözdüğümü görebilirsiniz. Routerda henüz Openwrt'yi güncellemedim, o kadar stabilki güncellemeye gerekte duymadım belki bir ara güncellerim Hystou P09 Fansız Mini PC Router İncelemesi Windowsta sağ altta o anki wifi hızını gösteren eklentiye bakın derim aktarım hızını görebilirsiniz.


    Hystou P09 Fansız Mini PC Router İncelemesiYusuf Altuntepeyoutube
    Ev Ağı Kurulumum & Hız Testleri
    https://www.youtube.com/watch?v=vBDdMZ56qjI


    Kullandığım telefon Pixel Rom Android 13 kurulu Xiaomi Mi 8 SE model. Telefonla evde katlar arasında dolaştım, ekran kaydı ile AP geçişlerini gösteren videoyuda paylaşıyorum. Geçişlerde hiç kopma olmadan birinden diğerine geçiyor. Yani o esnada görüntülü veya sesli görüşme yapıyor olun hiç hissetmezsiniz.



    Hystou P09 Fansız Mini PC Router İncelemesiYusuf Altuntepeyoutube
    Access Pointler Arası Geçişler
    https://www.youtube.com/watch?v=paXsZw2WCSs



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi altuntepe2 -- 12 Ekim 2023; 1:39:6 >




  • altuntepe2 kullanıcısına yanıt

    Çok uğraştırmışım sizi sağolun eksik olmayın. Bilgiler içinde ayrıca teşekkür ederim çok açıklayıcı olmuş. Bakalım artık nasıl bir yol izleyeceğim takıkdığım yerde rahatsız ederim artık :)


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • altuntepe2 kullanıcısına yanıt

    Peki hocam burda makineye openwrt yükledik sistem artık openwrt değil mi niye putty ile açıyoruz? Yada başka bir windows pc denmi açıyoruz putty i ayarları başka bilgisayar dan mı yapıyoruz? Openwrt i yüklediğimiz mini pc den yapamıyor muyuz yada veremiyormuyuz komutları?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Apexmaster kullanıcısına yanıt

    Openwrt grafik arayüzü LuCi'dir hocam. Putty ile ssh bağlantı kurabilirsiniz, ayrıca WinScp ile SCP bağlantısı kurabilirsiniz, FTP bağlantısı kurabilirsiniz. Bunların her biri ayrı amaçlarla kullanılabilir. LuCi arayüzünde yaptığınız değişiklikler aslında Putty ile komut girerek yaptığınız değişikliklerin aynısı. WinScp ile cihazın flash çipine erişerekte aynı şekilde komut girmeden txt dosyası değiştirir gibi ayarlamalar yapabilirsiniz.


    Kısacası size kalmış her birinin kendince artısı var. Ben Putty, Winscp kullanmayı seviyorum. LuCi grafik arayüzünde her ayar olmayabilir. Basit ayarlar haricindeki ayarlar için komut satırı kullanmanız gerekir.


    Henüz hiç openwrt kullanmadıysanız şu an için anlamakta zorlanabilirsiniz, ama kullandıkça ne ne işe yarar daha iyi anlarsınız.


    Sorduğunuz soruya gelecek olursam mini pc'ye erişmek için veyahut access pointlere erişmek için ip adreslerini biliyor olmanız lazım. Access point ip adresini yazdığınızda onun LuCi arayüzüne erişebilirsiniz. Access point mini pc'ye bağlı olduğu için mini pc'nin ip adresini yazdığınızda da onun LuCi arayüzüne erişirsiniz. Tabi bu dediklerim lokal yani yerel ağda geçerli. Ev dışında mobil veri ile erişime de açabilirsiniz tabiki ama bunu pek tavsiye etmem güvenlik zaafiyeti oluşabilir. Ev ağına bağlıyken erişmek en güvenlisi. Sadece bağlı cihazlar erişebilir tabii şifreyle.


    Başka bilgisayardanmı yapıyoruz ayarları demişsiniz elbette mini pc'ye başka bilgisayar veya telefonla bağlanmadan nasıl ayar yapabilirsinizki zaten? Klasik modemlere de bilgisayardan erişiyoruz bildiğiniz gibi 192.168.1.1 adresinden.





  • Yok anlatamadım sanırım belki de daha kurmadığım için sacmalıyorda olabilirim. Soru şu anlattığınız gibi openwrt i kurduk diyelim mini pc ye ondan sonra anlattığınız eklemeleri yaparken mesela o komutları luci den giremiyor muyuz? İlla harici bi prog ram mı yuklemek gerekiyor sorma sebeplerimden biri de ben windows kullanmıyorum artık evdeki bilgisayar mac, yada luci den giremiyorsak mac in terminalindenmi giricem komutları?

    Openwrt işletim sistemi gibi birşey değil sanırım her ne kadar linux tabanlı olsada ben direk mini pc yi ekrana bağlayıp oradan ayar yaparım diye düşünüyordum




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Apexmaster -- 12 Ekim 2023; 13:57:52 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Apexmaster kullanıcısına yanıt

    Dediğim gibi hocam kullanmadan ne kadar anlatırsam anlatayım tam olarak anlayamazsınız. Mac veya Windows farketmez putty SSH bağlantısı kurar yani farklı bir SSH uygulamasıyla Macintosh'lada komut girebilirsiniz. SCP uygulaması da mac için alternatifi vardır mutlaka.


    Merak etmeyin zaten LuCi arayüzüne direkt olarak tarayıcınızdan ip adresini yazarak ulaşabiliyorsunuz. Telefondan bilgisayardan farketmez. Bu bahsettiğim uygulamalar gelişmiş seçenekler için önemli.


    Şunuda unutmayın ama openwrt kurarken ve kullanırken öyle next next install diyerek kurulmaz biraz bilgi ister. Zor değil gözünüzü korkutmasın cihazınız gelsin zaten kurulum yaparken %80 öğrenirsiniz ne ne işe yarıyor.

  • 0ldskool kullanıcısına yanıt

    @0ldskool


    Hocam sipariş özetinde ithalat ücreti depozitosu yazmadığı ve fiyatı 180 Euro olduğu için gümrükte vergi çıkabilir mi acaba?

  • hocam tekrardan selamlar ben kurulumu bu sekıl yaptıgım zaman harddıskten boot yapmıyor openwrt ı ancak ext4 boot usb dısk olusturdugumda kurulumu o sekılde yaptıgımda baslatabıldım harddıskten open wrt i.

    ancak oylede olunca cok az hdd kullanıyor program

    nerde yanlıs yapıyorum


    @0ldskool @altuntepe2




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Apexmaster -- 25 Ekim 2023; 21:55:52 >
  • Apexmaster kullanıcısına yanıt

    Merhaba,


    Tüm boş alanı kullanmak istiyorsanız eğer en kolayı diski extend yapmanız lazım. İlk mesajda anlatım mevcut.

  • Mo Hammond M kullanıcısına yanıt

    Güncel durumu Amazon müşteri hizmetlerine sormanız daha doğru olur.

  • Apexmaster kullanıcısına yanıt

    Hocam "ext4 efi" yerine "squashfs efi" olan openwrt kullanıyorum ben, sebebine gelecek olursam fabrika ayarlarına geri dön dediğimde temizleniyor. ext4 ile bu seçeneğiniz yok elle tekrar kurulum yapmadan temizlenmez.


    Baştan openwrt kurulum ve diskin tamamını kullanma yöntemini anlatayım:


    bir usb belleğe openwrt yazılımını balenaetcher ile yazın.


    Cihazı bu usbden başlatın openwrt açılacak, başka bir pc ile 192.168.1.1 adresinden ulaşabilirsiniz.


    Putty ile lsblk komutunu girin hangi diske kuracağını görün. (sda,sdb gibi şeyler yazar)


    Kurulacak olan openwrt.img dosyasını WinSCP ile /tmp klasörüne kopyalayın.


    Aşağıdaki komutla openwrt'i diske yazın.


    dd if=/tmp/openwrt.img of=/dev/sda


    Yeniden başlatın ve şimdi diskin tamamını kullanmak için aşağıdakileri uygulayın:


    Putty ile bağlanın:


    opkg update


    opkg install cfdisk resize2fs



    ** cfdisk aracını çalıştırın:



    cfdisk /dev/sda



    ** Partition 1,2,128 olarak listeleyecek. 128 olanı "Delete" ile silin.



    ** "New" ile yeni partitionu bize sunduğu maksimum boyut ile oluşturun (sda3 olarak oluşuyor)



    ** "Delete" ile az önce oluşturduğumuz sda3'ü silin.



    ** Şimdi genişletmek istediğimiz partition olan, sda2 'nin üstüne gelip "Resize" tıklayın ve bize sunduğu maksimum boyutunu değiştirmeden enterlayın. (sadece 2 partition kalacak)



    ** "Write" ile yaptığımız değişiklikleri kaydedin.



    ** "Quit" ile çıkış yapın.



    ** "reboot" ile cihazı yeniden başlatın.



    Tekrar putty ile bağlanıp:



    ** "resize2fs /dev/loop0" komutu ile boyutunu belirlediğimiz f2fs dosya sistemini yeniden boyutlandırın.



    ** "reboot" komutundan sonra luci arayüzünden diskin boyutunu kontrol edin.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi altuntepe2 -- 25 Ekim 2023; 22:35:57 >




  • Mo Hammond M kullanıcısına yanıt

    Eğer amazonda vergi gözükmüyorsa gümrükçülerin insafına kaldınız hocam. Yüksek bir tutarda çıkabilir düşük bir tutarda... Tamamen gümrük memurunun insafına kalmış.

  • Tamamdır. Teşekkür ediyorum

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.