Şimdi Ara

i7 2600K için su soğutma 5.5 GHZ

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
1.279
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Noctua dh14 mü su soğutma mı? İkisinin arasında kaldım ve su soğutmaya karar verdim, içinden sıvı geçen borular daha çekici geliyor :) hemen hemen aynı fiyata mal ediyorum ve bu işe yeni adım attığım için tavsiyelerinizi bekliyorum.


    Pompa olarak 500L/saat bir akvaryum pompası(atman 102) kullanacağım, bu pompayı başlangıç için turşu kabının içine yerleştireceğim, zira akvaryum için yaptığım dış filtreler bu şekilde idi 20 TL
    Radyatör olarak çıkma araba kaloriferi radyatörü ve tabiki fan 20 TL belki
    Araştırdığım kadarı ile CPU bloğu yapmak çok zahmetli, alacağım tek hazır parça bu olur, onu da iğneli ve kalitelisini yurtdışındaki sitelerin birinden getirteceğim 100 TL
    Aradaki rakor ve hortumları firebal'dan alacağım 40 TL
    Sıvı olarak saf su+antifiriz kullanacağım, araştırdığım kadarı ile özel UV sıvıların çok bir farkı olmuyor. 10 TL

    190 TL'ye su soğutma planlıyorum, fikirlerinizi beklerim.







  • Merhaba,

    Yaz sıcaklarında çok extreme bir sıvı soğutmaya sahip değilsen NH14 ile devam etmek senin için daha mantıklı olacaktır. Eğer fark yaratsın istiyorsan 1000TL yi gözden çıkarmalısın. Detaylı bilgi içinwww.sivisogutma.com/forum u ziyeret edebilirsin ;)
  • İlk yazıda CPU bloğu dışarıdan alacağımı söylemiştim, toplam 20 TL'ye kendim üreteceğim neticede maliyet 110TL'ye düşüyor.

    quote:

    Yaz sıcaklarında çok extreme bir sıvı soğutmaya sahip değilsen NH14 ile devam etmek senin için daha mantıklı olacaktır


    Oda sıcaklığı nedeniyle böyle düşündüğünüzü sanıyorum ancak su hızlı dolanır ve radyatör yeterli olursa ısıyı aşağı çekmek çok zor olmaz.

    1000 TL'yi gözden çıkaracaksam sıvı nitrojen için çıkarırım, su soğutma için dediğim gibi maliyet 110'a düştü, proje aklımda iyice netleşti. Bağlantı için teşekkürler, mutlaka ziyaret ederim.
  • Kendin imal edecek ise gerçekten dediğin fiyatlara yapabiliyorsan ne mutlu sana. Amaç sadece performans ise umarım başarılı olursun zira 110TL ye yapacağın el yapımı sistem görsellik açısından nasıl olacak merakla beklemedeyim.

    Kolay gelsin
  • Bir bilgi vereyim, su haznesini nereye koyayım diye düşünüyorum kasa içinde, aklıma su haznesini kasanın önündeki 20cm lik fanın önüne koymak geldi, kasam haf 912 böyle olunca, rezervuar yani pompayı barındıran su hazneside soğuyacaktır da, bunun için kızaklı 3.5" hdd bölümünü çıkaracağım, radyatörü ise kasa dışında ya yukarı ya da kasa arkasına asacağım, davlumbazlı kurulum gerçekleştireceğim için kabul ediyorum, birazcık kaba olacaktır ancak performans artışına değer. Şu sıra sadece CPU düşündüğüm için ya 12 cm ya da 24 cm radyatör düşünüyorum.
  • Acıkcası onu bende denedim mantıklı ama gerçekten serin hava geliyorsa 1-2C fark ettiriyor. Hazne almadıysan bu arada elimde son kalanları ucuz ucuz dağıtıyorum
  • Döngü şu şekilde işleyecek

    Hazne - Radyatör- Blok - Hazne - Radyatör - Blok

    Aslında bu döngüde sıvının radyatörde soğuması gerekiyor ancak bu işe iyice giren kimseler, pompanında soğumak için haznedeki suyu bir miktar ısıttığını ve bunun 1-2 C olduğunu söylüyorlar, en azından buna faydası olmuş olur.

    Haznelerin resimlerini mümkünse özelden gönderirseniz konuşabiliriz.
  • işi iyi bilenler derken :D anlamadım ama neyse kim demişse doğru demiş pompa bir miktar ısınır fakat 1-2C lik fark extreme testlere girmeyeceğinden yolunu kesmeyecektir.

    Hazneler dükkanımda mevcut profilimden görebilirsin ;)
  • Bende kime anlatıyorum alacağınız olsun :)
  • Ancak benim yapacağım kurulum için bu hazneler küçük, akvaryum pompası su içinde çalışıyor yoksa motorunu soğutamaz, su haznesi bu pompayı da içine alacak şekilde yaklaşık 500-600 ml su alacak.
  • i72600k yı 5.5 ghz de kullanmak için kendini bukadar yırtman gerekmiyorki 80 liralık contalı bir fan aldım 10 liralık extra bi fan daha aldım birini ters birini düz bağladım kasa fanıyla birlikte 3 tane fan arka arkaya dizilmiş oldu içerdeki sıcak havayı alıp direk dışarı atmış oluyo sıcaklık yükteyken max 65 70 derecede 5.000 ghz olarak stabil kullanıyorum kasa kaliteliyse hdd lerde contalıysa kasadan gelen ses bana fısıltı geliyor. ayrıca sen bu sistemi yapmakta ciddimisin bana şaka gibi geldi biraz yok araba radyatörü akvaryum pompası işlemci iletkeninide kendin yapıcakmışsın şaka gibi okadar iğneyi hangi tornada işleticen vs vs.... yaparsan bi resim at daha inandırıcı olur.
  • Şu anda noctua alıp takacak halim var ancak bahsettiğim şeyler yapılmamış şeyler değil. Bazılarının kullandığı radyatörler araba değil belki kalorifer radyatörü kadar büyük, bir değil belki 3 radyatör kullananlar var.

    Buna bir zevk ve hobi meselesi bana da yaşını başını almış bir adam olarak bakın ve öyle değerlendirin.

    5.5 GHZ değil de belki 6 GHZ çıkarım belli mi olur, sıvı olarak antifriz+su değilde başka bir kimyasal kullanırım neden olmasın?

    CPU bloğunu iğneli yapmayacağım, ayrıca neden herkes blok denince akla iğne geliyor? Başka şekilde suyun temas ettiği yüzey arttırılmaz mı yani bu işin tek mühim noktası çıkıntı yapan iğneler mi? Peki bu iğne sayısının 50 olması ya da 25 olması ne kadar sıcaklık fark ettirecek ya da iğnelerin diziliş sırası dahi suyun akışını ve iğnelerle temasını engellemeyecek mi? gibi düşünülecek ve çözüm getirilecek çok şey varken iğne değil ancak oluk düşünüyorum, ancak oluklar üzerinde yine temas yüzeyini arttıracak ve o kadar ince işe gerek kalmayacak bazı düzenlemeler var aklımda..

    Daha önce söyledim mi bilmiyorum ancak ucuza bulursam, rezervuarı akrilikten yapma hayallerimde var.




  • yanlış anlama ama sırf görüntü olsun diye bende bir soğutma sistemi almayı düşünüyorum kasamda uyumlu fakat az önce bi fiyat araştırması yaptım su soğutma sistemi hakkında fazla bilgim yok ama 1000-1200 lira arasında fiyat çıktı buda bana saçma geliyor bendeki 80 liralık fan 20 derece düşüş sağladı zaten acaba 1200 lira verince ne farkedicek 30 derecemi 40 derecemi bunuda merak ettim ama sırf görüntü için bişiler yapabilirim yinede :)
  • Genel itibari ile su soğutmanın bilgisayar idle haldeyken yani yüksüz ve günlük işleri yaparken çok büyük bir ısı düşüşü yaşatmıyor ya da fark edilecek oranda değil ancak tam yük gibi durumlarda hava soğutmaya oranla 20-30 C arasında bir düşüş ya da ekstra soğutma sağlaması hedefleniyor.

    Fiyat konusunda haklısınız, belki şimdi araba radyatörü akvaryum pompası fikrine sıcak bakarsınız eğer maksat görüntü ise ki görüntüyü UV sıvılar sağlar ya da görüntünün en önemli unsurudur diyeyim, sistemi böyle parçalardan kurup UV Sıvı için para verirsiniz ki en fazla 20-40 TL arasında değişir fiyatları..

    Ancak şu da bir gerçek bu toplama ya da kendi imal ettiğin sistem, 1000TL sistemden ne kadar verimli olur tartışılır ancak en azından hava soğutmadan daha verimli olacağını düşünürsek yapılmaya değer güzel bir hobi ve uğraşı alanı...




  • Sıvı soğutma sistemi toplayacaklar param yok diye üzülmeyin extreme sıvı soğutma ürünleri biraz önce geldi ucuz ucuz temin edebilirim sınırlı sayıda :D Yanlız elimde şu an için radyatör yok.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.