Şimdi Ara

IBM'in kuantum bilgisayarı ilk defa bilimsel keşifler için bir üniversiteye kuruldu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
506
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • IBM'in kuantum bilgisayarı ilk defa bilimsel keşifler için bir üniversiteye kuruldu
    New York'ta bulunan Rensselaer Polytechnic Institute (RPI), bünyesindeki kampüsünde bilimsel araştırmalarda kullanılmak üzere inşa edilen dünyanın ilk kuantum bilgisayarına sahip üniversitesi olarak tarihe geçti. Yapılan basın açıklamasında kurulan sistemin IBM’in Quantum System One olarak adlandırılan kuantum işlemcisini içerdiği belirtildi.



    IBM’in kuantum bilgisayarları üniversiteye girdi



    RPI, sadece kavram kanıtlama denemelerini yürütmek için kullanılan bir bilgisayar yerine, bilimsel keşifler için kullanılabilecek kampüs tabanlı kuantum bilgisayarını resmen devreye alırken IBM, yeni IBM System One kuantum bilgisayarının 127 kuantum biti ya da kübiti olan "Eagle" adlı bir işlemciden güç aldığını belirtti. Bu kuantum işlem birimi (QPU), esasında 2021 yılında tanıtılmıştı. Geçtiğimiz yıl ise Tokyo Üniversitesi tarafından kullanılan bir System One makinesinde görücüye çıkmıştı ancak buradaki sistem kampüse dayalı değildi.



    IBM'in kuantum bilgisayarı ilk defa bilimsel keşifler için bir üniversiteye kuruldu
    IBM tarafından yapılan açıklamada inşa edilen Quantum System One’ın bilimsel bir araç olarak hizmet verebilecek ve bilim insanlarının geleneksel süper bilgisayarları kullanarak çözmekte zorlanacağı sorunları çözmeye yardımcı olacak kadar güçlü olduğu aktarıldı. IBM Quantum System One, üniversitenin yanı sıra New York bölgesinde RPI ile işbirliği yapmak isteyen diğer akademik kurum ve kuruluşlar için de eğitim ve araştırma amaçlı olarak kullanılabilecek. Sisteme erişen öğretim üyeleri, araştırmacılar, öğrenciler ve ortak çalışanlar, kuantum avantajı sağlayabilecek kuantum algoritmaları dahil olmak üzere kuantum bilgi işlem araştırmaları üzerinde çalışacak.



    “Süper bilgisayarlardan daha iyi”



    IBM Quantum'da algoritmalar ve ortaklıklardan sorumlu teknik program direktörü Jamie Garcia, yapmış olduğu açıklamada "Basitçe söylemek gerekirse kuantum bilgisayarlar, artık kuantum devrelerini çalıştırmada klasik süper bilgisayarından daha başarılı. Bu da tarihte ilk kez kuantum bilgisayarların bilimsel keşifler için bir hesaplama aracı olarak kullanılabileceği anlamına geliyor."



    IBM'in kuantum bilgisayarı ilk defa bilimsel keşifler için bir üniversiteye kuruldu
    Kuantum bilgisayarlar klasik bilgisayarlardan çok daha güçlü olma potansiyeline sahip. Ancak bu “potansiyel” kelimesinin arkasından kocaman bir “ama” cümlesi geliyor. Bu sistemler yalnızca ölçeklendirildikleri ve kübitlerdeki hataları azalttıkları takdirde klasik bilgisayarlardan daha güçlü olabilirler. Günümüzdeki tüm odak noktası artık hataların azaltılmasına çevrilmiş ve burada ciddi gelişmelere imza atılmış durumda. IBM'in QPU'ları ve benzerleri, hataya oldukça eğilimli olabilen kübitlerin hata oranını azaltmak için hata düzeltme teknolojileri kullanıyor.



    Buna rağmen bilim insanların, kuantum bilgisayarların en hızlı süper bilgisayarlardan daha güçlü olduğu "kuantum üstünlüğüne" uzun yıllar boyunca ulaşmayı beklemiyorlar. IBM’e göre bu, iki yıl içinde ulaşılabilecek bir hedef.



    Ayrıca Bkz.Microsoft, kuantum bilgisayarlar yolunda çok önemli bir adım attı



    Geçtiğimiz yıl IBM, "Heron" işlemcisi olarak bilinen QPU'nun yeni neslini tanıtmıştı. 133 kübite sahip olan bu çip, "System Two" makineleri olarak bilinen yeni nesil IBM kuantum bilgisayarlarına takılacak. Teknoloji devine göre Heron, Eagle'dan beş kat daha güvenilirlik sunacak. IBM’in ilk 1.000 kübitlik kuantum işlemcisine değindiğimiz haberimizde bu konuda daha fazla bilgi edinebilirsiniz. IBM destekli dünyanın ilk hata toleranslı kuantum bilgisayarının ise bu yıl içinde çıkacağı söyleniyor.




    Kaynak:https://www.livescience.com/technology/computing/rensselaer-polytechnic-institute-ibm-university-on-campus-quantum-computer-scientifically-useful
    Kaynak:https://newsroom.ibm.com/2024-04-05-Rensselaer-Polytechnic-Institute-and-IBM-unveil-the-worlds-first-IBM-Quantum-System-One-on-a-university-campus







  • Abi gta 5 açar mi?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • seçkin öğrenciler burada mükemmele ulaşabilir

  • Ne yapacaklarmış bu yeni bilgisayar ile. Kansere çare mi bulacaklarmış?



    Hani son 20 yıldır "ahhh be abi elimizde güçlü bir süper bilgisayar olsa acayip simülasyonlar yapacağız, evrenin sırlarını keşfedeceğiz, acayip ilaçlar bulacağız, kanseri bitireceğiz, açlığı çözeceğiz, temiz enerji kaynakları bulacağız ama işte elimizde güçlü bir süper bilgisayar yok... ah olsa ahhhh olsa" diye diye dünyada çeşitli ülkelerde 1000 den fazla (sözde) süper bilgisayar kurulmasına sebep oldular.



    Bir ton para harcandı bu uğurda.



    Hani var mi bir gelişme bu dedikleri alanlarda. 30 yıl geçti hala aynı numara aynı zırlamalar devam ediyor. Bilgisayar yetmiyor abi daha güçlüsü lazım lafları aynen devam. Eeee tabi para kesilmemeli de mi.



    Olmaz çünkü ne süper bilgisayar dedikleri şeyler gerçek, ne yapay zeka gerçek. Kuantum bilgisayarı zaten mümkün değil. Hepsi algı yönetimi dikkat dağıtma.



    Ulan tüm kuantum teorisi belirsizlik ilkesine dayanıyor. Deterministik olmayan bir sistemden doğrulanabilir-yanlışlanabilir güvenilir bilginin ve sonucun çıkması mümkün mü ki bize kuantum bilgisayarı tantanası yapılıyor, algı oyunları yapılıyor 20 yıldır.



    Azıcık okuyun okuyun. Bilgilenin.



    Kuantum sistemden bilgisayar çıkması mümkün değil. Belirsizlik ilkesi evren kuralı şaka değil. Oyuncak ettiniz koskoca fizik bilimini "kuantum bilgisayar üreteceğiz" goygoyuyla toplumda algı oluşturacağız diye .



    Yapay zekaya, kuantum bilgisayara, 900.000 çekirdekli işlemciye, 2 milyon çekirdekli ama bir işe yardığı daha görülmemiş süper bilgisayarlara vs inanan Amerika 1960 teknolojisiyle 4kb bellek ile aya gitti geldi hikayesine de inanır bence.



    Yıl olmuş 2024 bilgiye ulaşım bir tık kadar kolay hala farklı lobilerin bu algı oyunlarına dikkat dağıtma yöntemlerine kanan var ben de buna üzülüyorum.



    2 kitap okumak, 2 makale okumak, biraz sorgulayıcı olmak bu kadar zor olmamalı.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 8 Nisan 2024; 12:3:21 >




  • 60'lı yıllardaki oda büyüklüğündeki bilgisayarların görsellerine bakıyorum da kuantum bilgisayarları da elde taşınıp cebe girmeye başlayınca bizim torunlar da bu görsele gülümseyerek bakarlar artık.

  • Yapay zekaya yaptırdığınız resimleri kullanmadan önce bir zahmet kontrol edin.

  • Bilader şu cahilliğe nasıl ulaşıyorsun? Sen kimsin ki şu bilimsel cabalara karşı böyle üst perdeden atıp tututyorsun? Bilimsel çabaları teşvik edeceğine 3 kuruşluk aklında 2 tane salaın makalesin okuyarak bunları çürütmeye filan çalışıyorsun :) Ne yapay zeka gerçekmiş ne kuantum bilgisayarlar? Bunu yazarken kullandığın blgisayarın işlemcisinin kaç milyon transistör barındırdığının farkındamısın? Bunada inanmasana hadi? Hergün teknolojinin nimetlerinden faydalanan bu adamlar bilimsel ilermenin kocaman bir yalan oldugunu söylüyor :) Kaç yıldır ne yapılmışmış? Hayır yapılıyor ve araştırmalar hızlanıyor.ve uğurda geri kalan tüm ülkeler vassal olacak. Ulan microsoft ve open ai sadece yapay zeka'yı beslemek için 100 milyar dolarlık kuantum bilgisayar projesini duyurdu.Tabi open Aİ filan gerizekalı olmalı . Bu fikirlerini git bosna hersek'te filan anlat kardes turkiye zaten yeterince beyinsiz kaynıyor bide senin gibi tiplerle uğraşmayalım.





  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

    Alıntı

    metni:
    Ulan tüm kuantum teorisi belirsizlik ilkesine dayanıyor. Deterministik olmayan bir sistemden doğrulanabilir-yanlışlanabilir güvenilir bilginin ve sonucun çıkması mümkün mü ki bize kuantum bilgisayarı tantanası yapılıyor, algı oyunları yapılıyor 20 yıldır.Azıcık okuyun okuyun. Bilgilenin. Kuantum sistemden bilgisayar çıkması mümkün değil. Belirsizlik ilkesi evren kuralı şaka değil. Oyuncak ettiniz koskoca fizik bilimini "kuantum bilgisayar üreteceğiz" goygoyuyla toplumda algı oluşturacağız diye .

    Klasik bir Dunning-Kruger etkisi örneği. Olay hakkında tam olarak bilgin olmadan fikrini belirtmişsin. Sadece fizikteki kuantum mekaniği yerine biraz qubitlere ve kuantum bilgisayarlara bakman lazım neden mümkün olduğunu anlamak için, tabi bilgisayar bilimi hakkında bilgi sahibi olman da lazım önce.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Blitz. kullanıcısına yanıt

    " tabi bilgisayar bilimi hakkında bilgi sahibi olman da lazım önce"



    Sebep?



    Sanat tarihi mezunuyum. Bilgisayar bilimlerinden anlamam ve fakat zaten anlamam da gerekmez. Zira ortada temel kanun var. Evren kanunu. Buna uymayan bir şeyin çalışması bu kurala karşı gelmesi mümkün olmadığı için ben bile kuantum bilgisayarı diye bir şey olmayacağını biliyorum.




    15 yaşında bir öğrenciye desem havaya bir kalem fırlattığımda yere geri düşmeyecek buradan aya gidecek bana güler değil mi? Bu öğrenci fizik bilmediği halde yerçekimi kanunu diye bir şeyden bir şekilde haberdar olduğu için kalemin yere düşeceğini aya varmayacağını bilir. Bunu söylemesi için fizikçi olmasına, fizik eğitimi almasına gerek yok.




    Ben format atmayı bile bilmem ama kuantum bilgisayarın olmayacağını bilirim.




    Kanun, kanun. Evren kanunu.




    - Qbitler evren kanunları gereği süper pozisyonda durma yanlısı değil. Dolayısı ile Qbit süper pozisyonda bulunma özelliğini kullanarak işlem yapma olanağı-vakti-penceresi çok kısıtlı.



    Bknz: quantum coherence / decoherence



    -Qbitler bu sebeple en ufak bir etkileşim (ısı, titreşim, ışık, herhangi bir şekilde enerji etkileşimi) altında süper pozisyondan kopuyor. Dolayısı ile Qbit hatası oluşuyor.




    -Konvansiyonel bilişim sistemlerinde veriyi kopyalayabildiğiniz için yani evren buna izin verdiği için kolaylıkla hata düzeltme algoritmasını çalıştırıp güvenli sonuç alabiliyoruz.




    -Qbitler ise evren kanunları gereği kopyalanamaz. Dolayısı ile hata düzeltme algoritmaları çok daha farklı olmak zorunda. Şu anda elimizde bulunan hata düzeltme algoritmaları 1 Qbit'i düzetmek için çok daha fazla Qbit sahibi olmamızı zorunlu kılıyor. Onların da her birinin doğal olarak hata durumu/ihtimali çok yüksek çünkü evren süper pozisyonu istemiyor. Bir hal seç diye zorluyor Qbit'i.




    -Hata düzeltme sistemi olmadan bildiğiniz anlamda bilgisayar olmaz. Standart PC'de böyle. (sözde) Kuantum PC'de böyle olmak zorunda. Sözde kuantum PC'lerindeki hata düzeltme algoritmaları inanılmaz verimsiz. Yok hükmünde an itibariyle. İlerleme yok çünkü evren kanununa tosluyor araştırmacılar ha bire.




    -Yeterli güç için elimizde ciddi sayıda Qbit olmalı. Qbitler ise ölçeklenmiyor kolay kolay. Bildiğimiz işlemciler transistörlerden yapılıyormuş. Tam bilmiyorum nasıl bir şey. Ama transistörler öyle değil. Yan yana diz milyarlarcasını tık demiyorlar.




    -Qbit sayısı arttıkça hata ihtimali artıyor. Dolayısı ile daha da fazla hata düzelme gücü lazım. Tam bir kendi kendini destekleyen büyüten kapalı daire örneği.




    Gördüğün gibi evren insanlığın kafasına vura vura kuantum dünyasının farklı olduğunu, günlük gerçeklik gibi deterministik çalışmadığını, ölçekler küçüldükçe bilginin bulanık/"fuzzy" hale geçtiğini hatırlatıyor.




    "Fuzzy" veriden de ancak "Fuzzy Logic" elde edersin.




    Kuantum PC evren yasaları gereği imkansızdır. Tıpkı 1960 teknolojisi ile 4kb bellek ile aya gitmenin imkansız olması gibi, tıpkı düşünmenin-öğrenmenin-bilgi temelli karar vermenin sadece insana özgü olması sebebiyle yapay zekanın imkansız ve fake olması gibi, tıpkı otonom sürüşün/süper bilgisayarların aldatmaca olması gibi imkansızdır.




    Zaten insanlık her 3 senede bir çıkan "1 milyar dolar harcanan kuantum bilgisayar ilk defa 2+3=5 işlemini yaptı büyük başarı ŞOK ŞOK ŞOK !!11!!1!!1!!!" tarzı haberlerden anlamalıydı bu işin ne büyük komedi olduğunu...



    Bunlar amacı belirsiz lobilerin, algı ve güç merkezlerinin insanları inandırmak için çabaladığı ama eninde sonunda başarısız olacağı geçici hayallerdir. Bunları hep youtube'da, facebook'ta videolarda çatır çatır anlatıyor korkusuz ve sorgulayıcı insanlar. Azıcık bakmak lazım.



    İnsanlık bu oyunu bozacak. Buna güvenimiz tam.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 9 Nisan 2024; 13:49:56 >




  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

    hangi okul mezunusun?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Msn yüklümü??

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Mithrandir. kullanıcısına yanıt

    Ağır fakirlikten lise terk. Sonradan açık öğretim: Sanat tarihi lisans derecesi.

  • alaz1903 kullanıcısına yanıt

    Kuantum bilgisayar diye bir şey yok. Zaten bu sözde bilgisayarların olması durumunda bile cebe girme şansı yok çünkü sistemin kritik bileşenlerinin evreni oluşturan fiziksel parçacıkların tam hareketsiz duruma geçtikleri mutlak sıfır noktasına çok yakın dereceye soğutulması yani -273 derecelere düşürülmesi gerekiyor.




    Haaa 273 derece olmasa da olur bilim adamları bir yolunu bulur denirse ben de işte orada evren kanunu devreye giriyor derim. Yani evren sınırları içinde kalındığında bazı şeyler için, teknik sorunlar için farklı çözümler bulunabiliyor. Fakat bizati evren sınırlamalarına ulaşıldığı zaman bundan kaçış yok.




    Sistemin kritik bileşenlerini o seviyeye getirebilecek güç sorunu halledilip cebe girecek kadar küçültülse bile hiçbir güç cebime -273 derecede bir zımbırtı sokmama beni ikna edemez.




    -273 derece bu. Şakası yok. Patlar çatlarsa anında "frost bite" / soğuk ısırması falan olurum durduk yere. Arka cebimde olsa yine neyse de ön ceplere asla koymam kuantum bilgisayarı.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 12 Nisan 2024; 12:2:53 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.