Şimdi Ara

İcradan ev almak?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
5
Favori
36.619
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İcradan ev almak?

    Son zamanlarda çok lafı edilen icradan ucuza ev alma konusunu merak ediyorsanız bunu okuyun…

    Öncelikle tahmin edeceğiniz gibi öyle %60 değerinden kelepir bir evin pat diye kucağınıza düşeceğinizi sanıyorsanız gidip bir soğuk su için diyerek gerçeklere baştan sizi hazırlayayım. Web sitelerinde %60 değerinde ucuz ev, kelepir evler diye bir sürü icralık reklamları görüyorsunuzdur. İnsanları kandırıp kolay para kazanacaklarına inandırmak güzel bir iş keşke her şey böyle kolay olsaydı. Aklı başında olan herkes para kazanmanın her geçen gün ne kadar zorlaştığını biliyor ve yaşıyor. Özet olarak size bu işin işleyişini anlatmaya çalışacağım.

    Ev için ihaleye girmeden önce %20 tutarında bir nakit veya banka teminat mektubunu hazırlayın. İhalesine gireceğiniz evi en azından uzaktan bir dıştan görün. Etraftaki emlakçilere sorun buranın ederi nedir? Genelde ihale tutarındaki değeri bilirkişiler etraftaki emlakçiler ile konuşarak yazarlar, bu yüzden bu tutar mantıklı bir değerdir.

    İhale tarafına gelince net 150m2’ye kadar evlerde ihalede taahhüt edeceğiniz tutar üzerine %1KDV + %1 tellâliye + %1.65 tapu harcı ödeyeceğinizi göz önüne alınız. Eğer arsa veya net 150m2 üzerinde bir ev ise KDV’nin %18 olduğunu unutmayın.

    Ayrıca ilan edilen evlerin %60-70 gibisi son dakikada bir şekilde borcunu ödeyip icradan kurtuluyor. Tam Türk işi denecek gibi yumurta kapıya gelince iş yapılırya aynen yaşanıyor bu ortamda. Bu yüzden elinde parayla gelip boş dönen çok kişi gördüm.

    Bankada para bir şey getirmiyor bari bir ev alayım diye üç kuruş parayla, bu işin ardına düştüm, kısa süre içinde öğrendiğim kadarıyla bu iş tam anlamıyla emlakçilerin cirit attığı bir ortama dönüşmüş. Eğer ev kötü bir yerde ve kısa sürede satılması zor bir durumdaysa %75-80 gibi bir değerden gittiğini gözlemledim. Tam tersi evin yeri güzel ve kısa sürede elden çıkarılabilecek ise emlakçiler bir birini ezerek evi kapatmaya çalışıyorlar. Hatta güzel yerlerdeki birçok evin değerinin %110-120 üzerinde gittiğini gözlemledim. Bu değerden evleri alanlar ise genelde kendisi oturmak için ev alanlar veya icraya düşen ev sahibinin tanıdığı-akrabası gibi kişiler oluyor. Emlakçiler evin değeri belirlenen bedelin %80’ni geçtiği andan sonra fazla bu işe girmiyorlar. Fakat bu durumlarda evi kendisi için isteyenlerin değerinin %110-120 üzerine evi aldığını gördüm. Yaşadıklarıma göre bu konuda bir rekoru boşanan bir çift kırdı, açık arttırmada eski karı-koca ortak evlerini almak için değerinin %160 gibi bir fiyata çıktılar ki etraftakiler şaşırıp kaldılar. Her ne kadar ortamda bu işin profesyoneli emlakçiler olsa da genelde alacaklı olan bankalar veya evin hissedarları %80 değerin üzerine rahatça çıkarak çoğunluk evleri alıyorlar. Yani emlakçilerin aldığı ev oranı daha az. Zaten bankaların web sitelerindeki satılık gayrimenkul linklerini izlerseniz durumu anlarsınız. Uzun sözün kısası eğer kendinize oturmak için bir ev almayı düşünüyorsanız. Bu ortamı takip edin fakat değerin %100 gibi bir bedeline bu evi almayı göze almalısınız. Daha aşağısına bir bedel ile genellikle karşınıza bir banka avukatı veya ev sahibinin akrabası sizin teklifinizi geçecektir.

    Diyelim ki bir evi ihaleden aldınız. Sıkı olun daha işiniz bitmedi. Büyük olasılıkla eski ev sahibi icra satışına itiraz davası açacaktır. Genelde bu davalar ev değerinin doğru belirlenmediği veya ihalenin sağlıklı şartlarda yapılmadığı gibi değişik nedenler ile açılırlar. Bu dava sürecinde sıkı durun evin parasının tamamını ödemeniz ve dava sonucunu beklemeniz gerekir. Dava ne kadar sürer derseniz temyiz ile birlikte 2-3 yıl kadar sürdüğünü duydum. Bazılarınız itiraz davası açarsa %40 tazminat ödemek zorunda kalır diyecek ama karşı tarafın zaten parası yok davayı kazansanız da bu tazminatı nasıl alacaksınız iyi düşünün. Bu sürede karşı taraf evde bedava oturmaya devam edecektir elbette. Davalar genellikle icradan evi alanın lehine sonuçlansa da bu süreç göze alınması gereken bir süreçtir. Sonuçta geçen sürede paranızı bankada tutarak aynı evi bunları yaşamadan rahatça satın almakta vardı.
    Bu konuda ilk başlarda çok araştırdım ve web üzerinde yazılmış böyle bir bilgi bulamadım keşke birisi bunları daha önce yazmış olsaydı diye düşünüyorum. Kısaca konuyla ilgili bilgi vermeye çalıştım açıkçası bunları okuduktan sonra içiniz rahat ediyorsa kolay gelsin diyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aydayd -- 16 Nisan 2012; 22:35:55 >







  • aslında dediğiniz mantıklı. diğer şekilde fiyat ölü biçimde haciz gelen evler uçup gidecek.

    fakat benim genede vicdani açıdan hacizden ev almak gibi cesaretim yok. aslında alınabilir eder değerini verdikten sonra.

    bu arada favorilerime ekledim kardeşim konuyu. teşekkür ederim bilgilendirme için.

    bir şey soracam. satışa nerden çıkıyor bu tür evler? bu işlere ayrıca mafyaların karıştığını duydum. bulaşmadan alacak olan arkadaşlarımız nasıl alabilir?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Berry1925 -- 13 Nisan 2012; 23:33:35 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: aydayd

    İcradan ev almak?

    Son zamanlarda çok lafı edilen icradan ucuza ev alma konusunu merak ediyorsanız bunu okuyun…

    (...)


    Allah razı olsun, deneyimlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ediyorum. Google'da ararken karşıma çıktı yazınız.
  • Konuyu hortlatayım

    Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Bu İstanbul denen bok çukurunda normal yollarla köpek kulübesinden farklı bir ev almanın imkansızlığını fark ettim, bu konuyu araştırıyordum. En iyisi ben gidip ucuz kiralık ev arayışlarıma devam edeyim
  • @aydayd çok güzel bir bilgilendirme yapmışsın , teşekkürler.
    Peki ev harici eşyalarda durum nedir acaba , çok garip ürünler icraya düşebiliyor.
  • hocam icradan ev almayı düşündüm ama bu yazıyı okuyunca şimşek hızıyla vazggeçtim :D

    Soru Sadece ortamı görmek için ihaleye gitsem nasıl katılabilirim?
  • İcradan evi alıp hemen satabiliyor muyuz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • icradan evmi alınır yahu benden size tavsiye ev almayı düşünen arkadaşlar
    Burayı bir inceleyin Derim
    www.ucuzdaireler.tr.gg

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bilocan91

    Satilik yada kiralik daire ariyosan yardimci olabilirim ben emlakciyim

    Belli

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İcralık evler çoğu zaman piyasa değerinin % 50 altında bir fiyattan alıcı bulmaktadır. Bu yüzden icradan satılık daireler alıcılara çok cazip gelmektedir. Alıcılar ihtiyaçları olmasa dahi icradan satılık daire alarak yatırım aracı olarak kullanmaktadır.

    İcradan satışa çıkan mallar ihale usulü açık arttırma şeklinde satılmaktadır. İcradan ev almaya karar verdiyseniz mutlaka evin satış dosyasını, konusunda tecrübeli bir avukata incelettirmelisiniz. Evin iskan durumu, imar vaziyeti ve imar planı iyice incelenerek değerlendirilmelidir.

    İcra ihaleleri iki aşamalı olarak yapılır. İlk aşamada icralık daire yüzde 60 bedel üzerinden açık arttırma usulü satışa sunulur. Yüzde 60 üzerinde alıcı bulmazsa ikinci aşamaya geçilir. Bu aşamada bedel yüzde 40 ile satışa sunulur.

    Piyasaya göre çok ucuza alacağınız bu ev için devlete ödenmeniz gereken bir KDV tutarı vardır. İcralık ev satışında KDV oranı; 150 metrekare konutlar da yüzde 18, 150 metrekarenin altında konutlara ise yüzde 1 olarak belirlenmiştir.

    Ayrıca ödemeniz gereken başka masraflar; tellaliye ücreti, damga vergisi ve çıkacak olan ek masraflardır.

    İhaleye girebilmenin özel şartları yoktur, dileyen herkes ihaleye katılabilir. İhaleyi kazanan kişi, 7 gün içinde satışa itiraz olmazsa ve ihale feshi davası açılmazsa 10 gün içinde paranın tamamını ödemek zorundadır.

    Daha sonra icra dairesi görevlileri tapuyu ihaleyle kazanana tapunun tescil esilmesi için tapu müdürlüğüne yazı yazar. Yazı tapu dairesine ulaştıktan sonra tapu tescil işlemleri gerçekleştirilir. İcradan satın aldığınız daireyi satış tarihinden itibaren Gelir Vergisi Kanunu gereğince 3 yıldan önce bir başkasına satamazsınız. Sattığınız takdirde aradaki fark kadar gelir vergisi ödemek zorunda kalırsınız.

    İcra ihalesine girmeden önce dikkat etmeniz gerekenler;

    - Daire üzerinde rehin ya da hisse olabilir dikkatlice incelemek gerekmektedir.

    - Dairenin dosyası çok iyi incelenmeli ve adresi öğrenilerek dışarıdan yer tespiti yapılmalıdır.

    - Daireyi yatırım amaçlı alıyorsanız ikinci ihaleyi bekleyebilirsiniz. İlk ihalede yüzde 60'a çok talip olmayacağından ikinci ihale de daha düşük fiyata alabilirsiniz.

    - İhaledeki açık artırma da mantıklı yaklaşarak fiyatı yükseltin ya da ihaleden çekilin. Aksi takdirde evi piyasanın çok daha üzerinde satın alırsınız.

    İcradan ev almanın riskleri nelerdir?


    - İcra ihalesine girebilmek için teminat yatırılması gerekmektedir. Teminat taşınmazın %20 si olup nakit ve ya taminat mektubu şeklinde icra dosyası numarasına yatırılır. Teminat yatıranlar satış yerinde hazır bulunmalıdır. İhale açık arttırma ile yapıldığından en yüksek fiyat verene satışı yapılır. İhalenin Kanunlara aykırı olarak yapıldığını düşünen diğer alıcılar 7 gün ve ya 1 yıl içinde ihalenin feshi davası açabilirler. Malı satın alan bu riski göz önünde bulundurulmalıdır. İhale feshedilebilir ve Satın aldığınız mal geri elinizden alınabilir. İhaleye Satışına girecek kişilere engel olmaya çalışma en çok rastlanan ihalenin feshi sebebidir

    - Risklerden biri de feshedilen ihale için yatırdığınız dosya masrafını geri alamamaktasınız.

    - Taşınmaza tekrar haciz gelebilir.

    - Eskiden en büyük tehdit olan icra mafyaları artık sorun olmaktan çıktı. İcra satışları Adalet Bakanlığı tarafından artık internet üzerinden yapılmaktadır. Böylece can güvenliğini tehdit eden en büyük sorun ortadan kalkmış oldu.

    İcradan ev alırken konut kredisi kullanılabilir mi?

    İcradan alınması düşünülen ev için bankalar konut kredisi başvuru taleplerini uygun görmemektedirler. Bunun sebebi ihaleyi kazanıp ev sahibi olsanız dahi söz konusu ev için itiraz yolu açık olup mahkemeye dava açılabilmesidir. Bankalar bu ve bunun gibi riskleri üstlenmek istemezler. Bu sebepten icradan alınacak evler için konut kredisi vermemektedirler.

    http://emlaktahaber.com/Icradan-ev-nasil-satin-alinir/4100




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.