Şimdi Ara

İkinci El Araç Alırken Satıcıya Neler Sorulmalıdır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
1
Favori
4.200
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar İkinci El Araç Almıyı Düşünüyorum... Bugunlerde baya bi görüşeceğim Satıcılarla

    Aracı Servise götürmeden önce satıcıya neler Sorabilirim?

    boya olup olmadığı
    Değişen bir parçanın olup olmadığı
    ne kadar yaktığını
    haciz gibi bir dürümünün olup olmadığı



  • Yapmanız gereken sanayide tanıdık bir ustaya aracı göstermenizdir.Onlar size boyalı olup olmadığını söyler.Yetkili servislerde detaylı kontrol de yapılıyor.Gerçi geçen gün bir kişiyi dolandırmış yetkili servis.En azından DOD'un güvenilir olduğunu biliyorum.

    Hacizli olup olmadığını öğrenmek kolay,aracın plakasını yazın sorgulama sayfasına hacizli olup olmadığı ortaya çıkar.

    Yakıt tüketimi ile ilgili en doğru bilgileri de forumdan alacağınızı düşünüyorum.Eğer alacağınız araç fazla yakıyorsa veya araçta bir sorun olduğundan dolayı fazla yakıyorsa,satıcı bunu saklayabilir.
  • Sahibine istediğiniz kadar sorun adamın doğru söyleyeceği ne malum o yüzden en güzeli adam gibi bir servise baktırıp neyi var neyi yoksa öğrenmek ...
  • Bu güne kadar hiç ikinci el araç almadım... aldığım arabaların hepsi 0 KM di...

    sırf 0 KM olsun diye gelly alacaktım ama forumda bulunan kkonusunu okudum inceledim ve videolarını izledim ve vazgeçtim onun yerine temiz bir LANCER , GOLF , MODUS , LAGUNA2,MEGANE2 almayı dusunuyorum dediğim gibi servise götüreceğim mutlaka ...Fakat götürmeden önce ne gibi bilgiler edinmem gerekir tam olarak bilemiyorum... birde taylı bir bilgi almadan satıcıdan sorunlu bir araacı servise sokmakta istemiyorum bosuna 200 TL gibi bir rakamı bedavadan odemek istemşiyorum...adamla ilk once anlasacağım sonrada kabul ederse ve sorunsuz olduğuna garanti veriyorsa servise cekecceğim ... eger 100-200 gibi bir masrafı olması problem değil ama boya yada değişen parca veyahutta KM düşürmesi yapılmıssa vaz geçeceğim ve servis parasının yarısını satıcıya odettireceğim... Başta bu konuda hemfikir olmak için de satıcıya tam anlamıyla sorularımı sormam gerekiyor... Suana kadar ;

    boya olup olmadığı
    Değişen bir parçanın olup olmadığı
    ne kadar yaktığını
    haciz gibi bir dürümünün olup olmadığı
    Yakıt Tüketimi...

    Yorum yapan arkadaslara Teşekkür Ediyorum...




  • benim sorularım öncelikle
    1.araç kaç kmde
    2.boya var mı varsa nerelerde ve sebepleri
    3.değişen var mı varsa sebepleri
    4.galerimisiniz galerici yada al-sat yapan biri ise almam
    5.araç kaç yıldır sizde
    6.neden satıyorsunuz
    7.kmde yada 100kmde ne kadar yakıt tüketimi var
    8.donanımı ne?(genelde adam kandırıyorlar bu soruda)

    bu sorularda inandırıcı bulursam usttanın yada servisin yolunu tutarım inandırıcı bulmazsam geçerim...
  • eyvallah
  • Aracı yetkili servise göstermek zorunda değilsiniz,ben de göstermedim.VW Grubu araçlarına bakan bir yere gösterdim,zaten bana söylenenden farklı bir kusuru çıkmadı.

    Eğer satıcı söylediklerinin doğru olduğuna garanti verebiliyorsa,söylediğinden farklı bir kusur çıkması durumunda ekspertiz raporu ücretinin tamamını ödeyip ödemeyeceğini sorun,bakalım ne diyecek?

    Galericiler,genelde normal kullanıcı gibi davranmıyor zaten,ben hiç görmedim;ama bu şekilde davranan varsa,siz sorduğunuzda galerici değilim der,nasıl anlayacaksınız?Tanıdık galerici varsa,galeriden de alabilirsiniz.Ben öyle yaptım.Aralarında düzenbaz adamlar vardır mutlaka,her meslekte var;ama galericileri öcü diye göstermeyi de yanlış buluyorum.Siz,aracı alırken akıllı davranırsanız,sizi kandıramazlar.

    Önceki mesajımda dediğim gibi,eğer aracın yakıt tüketimi fazlaysa,veya (asıl önemli olan bu işte) araçtaki bir sorundan dolayı fazla yakıt tüketimi varsa,satıcı bunu gizleyebilir.


    Özel servise göstermenin artısı fiyattadır.Yetkili serviste 170 TL'ye verilen ekspertiz raporunu ben çok daha ucuza aldım,benden para da istemedi,ben verdim.

    Yetkili servise göstermenin artısı ise aldığınız ekspertiz raporunun kağıda dökülüp,onaylanmasıdır.Böylece,araçtaki her kusuru size söylemezlerse,dava etme hakkınız var.


    Eğer tanıdığınız iyi bir usta varsa,özel servis tercih edilebilir.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: dkerem2

    benim sorularım öncelikle
    1.araç kaç kmde
    2.boya var mı varsa nerelerde ve sebepleri
    3.değişen var mı varsa sebepleri
    4.galerimisiniz galerici yada al-sat yapan biri ise almam
    5.araç kaç yıldır sizde
    6.neden satıyorsunuz
    7.kmde yada 100kmde ne kadar yakıt tüketimi var
    8.donanımı ne?(genelde adam kandırıyorlar bu soruda)

    bu sorularda inandırıcı bulursam usttanın yada servisin yolunu tutarım inandırıcı bulmazsam geçerim...


    Çok güzel, bunları aynen sormak gerekiyor. Ayrıca ustaya yada servise götürmeden araca bakarken şöyle direksiyona , vitese , döşemelere bakıp , km ile kıyaslamak lazım. 200 -300bin kmden fazla yapan araçlarda mutlaka aşınma vs. olmuştur. Km düşürüp düşürmediğini de buradan da anlayabilirsiniz. Ayrıca vites topuzunu değiştirip , direksiyonu boyatanlardan da şüphelenmek gerek. Dikatte almanızı öneririm. Saygılar.




  • satıcı tanıdık bir binici değilse inanmam.şişme bilgiler verenleri sağda solda çok gördük,duyduk.adam abs var diyor.arabada öyle bir şey yok.klima var diyor,bozuk.en iyisi servise sokmak.
    ayrıca çalışan aksamı kendin incelemelisin.biraz test sürüşü ve klima,otomatik camlar vs. nin çalışıp çalışmadığı.satıcılar genelde böyle sorunlarda, abi önemli değil 20 tl. ya hallolur der, ama sonu çok daha fazlaya patlayabilir.yani ikinci el biraz dikkat etmek birazda şans işi.
  • Hocam ruhsat satan adamı adına mı bir de ruhsattaki tescil tarihi ne? Her alım satımda tescil tarihi değişir. Araç satıcıda ne kadar uzun kalmışsa o kadar iyi, eğer geçen ay almış bu ay satıyorsa mutlaka bir sorunu vardır.
  • Öncelikle satıcının mesleği, nerede oturduğu, ruhsat sahibi olup olmadığı, aracı makul bir süre test sürüşü yapıp yapamayacağım, kendi tanıdığım bir ustaya gösterip gösteremeyeceğim konularında sorular sorarım. Tatmin edici yanıtlar alabilirsem, daha sonra sıra klasik sorulara gelir.

  • Satıcıya güvenmem, onların yalan söyleyeceklerinden değil, önemli olan benim araç hakkında ne düşündüğüm.

    Ben kendi aracımı satarken de aynı yolu izledim. "Aracın şusu var şusu var" dedim. "Bana güvenme, istediğin yere götürüp baktıralım, kendin karar ver" dedim. "Araba konusunda da sattıktan sonra seni tanımam, buyur her zaman gel, sohbet edelim, ama araç için arama" dedim. Ve bunu birkaç defa tekrarladım. Bir kaç yere baktırdı, söylediklerimden farklı birşey çıkmadı, o da aracı aldı, bayramlarda araşırız, bayramımızı kutlarız, ama araç ile ilgili bir sorun söylemedi hiç...
    En sinir olduğum alıcılar aracı aldıktan sonra ıvır zıvır için arayanlardır. Yok sinyal bozuldu, geri vites lambası yandı, lastik balon yaptı vs.vs. arayanlar var. Sanki aracı satarken 1 yıl garantili diye satıyoruz. Tabii ki bir yerleri bozulabilir, mekanik bir şey sonuçta. Baktırdın, karar verdin, parayı aldım, satışı verdim bitti gitti...

    Eğer satıcı adamla uzun bir süre sohbet etmem gerekiyor ise, aynı soruyu farklı aralıklarla birkaç defa sorarım, söyledikleri istikrarlı mı diye... Genel sohbette de yalan söyleyip söylemediğine, atıp sallamadığına bakarım

    Benim için önemli olan bir kriter, sahibi aracı ne kadar süre önce almış, yani ne zamandır kullanıyor?

    Adama kazasını, boyasını vs. sorarım, kaportacıma kontrol ettirdiğimde farklı bir şey çıkarsa, o aracı almaktan o an vazgeçerim ve sebebini de satıcıya söylerim, "Dediğinizden farklı çıktı, bu yüzden vazgeçtim" diye, piyasada araba çok, dürüst satıcılar da var ve bence dürüstlük kazanmalı...




  • Satıcıya sakın birşey sorma. Amcamdan bilirim. Galericidir, oto pazarında basmakalıp sorulara verdiği cevaplar meşhurdur.

    1. vak'a
    Araç eski bir Lada, en az 15 yıllık
    - Abi bu araç kaç kilometre?
    - Sıfır kilometre!
    - Abi nasıl olur, eski araba sıfır kilometre???
    - Senin sorduğun oluyor da benim dediğim mi olmuyor...?

    2. vak'a
    Amcam arabasının yanında duruyor.
    - Abi sen ne iş yapıyorsun?
    - Adam satıyorum.
    - Yahu abi o ne biçim cevap?
    - Öyle soruya böyle cevap işte.

    Satıcılar daima alıcılarkın saflığına göre cevap verir. Kim olursa olsun, emtea ister araba, ister ev, tarla, uçak, kiraz, bağ, pencere, ekmek olsun. Satıcı daima malını sattıracak şeyler söyler. Atalar demiş: Kimse ayranım ekşi demezmiş.

    Bu nedenle araç alacaksanız araca bakın, baktırın, hem servise, hem tamirciye. Pertten dönme aracı sıfır yapıp satam kaportacı ve boyacı çok. Şanzıman dağılmak üzereyken araç satan da çok. Her türlü çap ve kalıpta satıcı bulursunuz, bir gün siz de satıcı olun, çok daha kolay anlarsınız.

    Zaten araç kendini sattırır, satıcı sadece elini çeker.

    Taner Göde



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Taner Göde -- 19 Mayıs 2009; 0:50:54 >




  • stepne kullanıldımı ?
  • Ne sorulabilirki? Tabiiki belli olmayacak ortaya cikmasi zor hatalari soylemez.

    Tanidik kanka vaziyetinde kaportaci-boyaci biri olacak ilk once aracin iskeleti begenilecek sonra arac kapilarinin ici, kaput v.s noktalarda degisme varmi adamlar anliyor. Ellerinde boya olcen cihaz var onuda tutyorlar sonra pazarlik. Pazarlik biter 100 tl kapora verilir ertesi gun servise goturulmek icin anlasilir. Araba serviste gecerse servis ucretini alici oder aksi durumda kapora iade edilir ve servis ucretini satan kisi öder böyle anlasma olacak. Adam degisen yok deniyor servise gidiyorsun cikiyor ver bakalim servis parasini.

    Butun bu konusmalardan sonra ruhsattan ve motordan sase numarasi match edilir ve bir yere not edilir. Aksam eve gelinir Tramer.com dan arac sorgulatilir. Kaskoda islem gormus mu cikar ortaya. Sonra yetkili servis aranir ikinci bir el arac aldiginizi bakim yaptirmak istediginizi ama ne bakimlar yapilacagini bilmediginizi soylersiniz onlardan sizden plakayi ister ve araci sorgularlar aracin kac km de nerde bakima girdigi ortaya cikar burdan aracin orjinal km si ve yapilan bakimlar ogrenilir.

    Butun bunlardan gecen arac en son yetkili yada özel servise gider burda alttan ustten yandan her yerden incelenir ve karar verilir.

    Bu asamalari gecen arac alinir




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.