Şimdi Ara

İkonik insansı robot Atlas, emekliye ayrıldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
231
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İkonik insansı robot Atlas, emekliye ayrıldı
    Robotik şirketi Boston Dynamics’in bundan 32 yıl önce başlayan yolculuğu yıllar içerisinde farklı limanlara demirleyerek geçti. Başlangıçta DARPA için robotik sistemler geliştiren şirket, 2013 yılında Google tarafından satın alınarak daha insansı ürünler ortaya koymaya başlamıştı. Bunlardan birisi de internet dünyasında herkesin bildiği ikonikleşmiş Atlas robotuydu. Bundan 11 yıl önce yürümeye başlayan Atlas, kısa hayatına çok şey sığdırmış olsa da Boston Dynamics, yaptığı açıklamada insansı robotunun emekliye ayrıldığını duyurdu.



    Atlas robot emekli oldu



    Boston Dynamics, 2013’ten 2017’ye kadar Google, sonrasında SoftBank ve son olarak da 2020’den bu yana Hyundai çatısı altında faaliyet gösteriyor. Bu anlamda robotik endüstrisinde insansı robotların revaçta olduğu bir dönemde Boston Dynamics’in en gelişmiş insansı robotu Atlas’ı ıskartaya çıkarmış olması tuhaf.





    Atlas, başlangıçtan buyana güç, çeviklik ve denge becerileri noktasında ilgi odağı oldu. Bu alanlardaki başarısı ve dans videoları gibi içerikler onu daha da ünlü yaptı. Boston Dynamics, Atlas’ın artık dinlenmesi gerektiğini söylese de firma bu alandan çıkmış değil. Tam aksine Hyundai çatısı altına girdikten sonra şirket daha ticari bir anlayışa evrildi. Bu manada son aylarda oldukça popüler olan Agility, Figure, 1X ve Apptronik gibi şirketler ile rekabet edilecek. Bu rekabet Spot (köpek robot), Handle (tekerlekli robot), Pick (endüstriel robot) ve Stretch (depo robot) ile sağlanacak.



    Ayrıca Bkz.Türkiye, yenilenebilir enerjide rekor üretim sağladı



    Bu ürünler arasına Atlas'ın soyundan gelecek yeni bir insansı robot da ilerleyen dönemlerde katılabilir. Atlas, bundan 10 yıl önce sektörün açık ara en gelişmiş insansı robotu olsa da günümüzde hidrolik kullanması gibi bazı çağdışı özelliklere de sahip. Atlas, bir nevi firma için öğrenme ve oyun alanıydı diyebiliriz. Boston Dynamics, Hyundai bünyesinde kaldığı sürece Atlas'ın soyundan gelecek yeni insansı robotların otomobil şirketinin fabrikalarında kullanıldığını hayal etmek ise çok da zor değil. O zamanlara ulaşıncaya dek aşağıdaki veda videsonu izleyebilirsiniz.






    Kaynak:
    https://www.engadget.com/boston-dynamics-sends-atlas-to-the-robot-retirement-home-184157729.html







  • Eyt bi bize çıkmadı zaten

  • Ticari bir ürün olmadığı ve zaten programlama, bakım, kullanım gibi kriterler bazında ticari uygulaması verimli olmayacağı için emekli etmişlerdir. Bu robot daha çok marka reklamı yapma ve deneyim kazanma maksatlı uzun soluklu bir kabiliyet demonstrasyonu gibiydi. Bu şirket aslında insan değil de daha çok hayvan - köpek veya deve kuşu - temelli olup daha basit ve ticari anlamda daha verimli duran ürünlere odaklanıyor. Belki ileride Figure 01 tarzında çağdaş AI teknolojisi ile çalışan bir insansı robot yaparlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu robotun her videosunda insanları robotların kabiliyetiyle ilgili geleceğe yönelik bir endişe kaplıyordu, belki de korku temelli bu robot düşmanlığının da önüne geçmeyi amaçlamış olabilirler.

  • Az evvel Atlas'ın yeni tam elektrikli versiyonunu tanıttılar. Emekli edilen eski hidrolik versiyonu (efsane olan emekli edilmiş modele HD Atlas demişler)

    https://bostondynamics.com/blog/electric-new-era-for-atlas/
    https://spectrum.ieee.org/amp/atlas-humanoid-robot-2667787639
    https://www.therobotreport.com/boston-dynamics-debuts-electric-version-of-atlas-humanoid-robot/
    https://techcrunch.com/2024/04/17/boston-dynamics-atlas-humanoid-robot-goes-electric/amp/



    quote:

    Bu anlamda robotik endüstrisinde insansı robotların revaçta olduğu bir dönemde Boston Dynamics’in en gelişmiş insansı robotu Atlas’ı ıskartaya çıkarmış olması tuhaf.


    quote:

    Atlas, bundan 10 yıl önce sektörün açık ara en gelişmiş insansı robotu olsa da günümüzde hidrolik kullanması gibi bazı çağdışı özelliklere de sahip.


    Kısaca Atlas humanoid robot programlarını devam ettiriyorlar ama elektrik temelli daha çağdaş ve kompakt bir tasarım anlayışıyla devam edecekler ve muhtemelen kaynakların da aktardığı gibi bunu alışılmadık derecede çevik ve kuvvetli eski HD Atlas deneyimleriyle harmanlamaya çalışacaklar. Yeni versiyonun kabiliyetleri ve sınırları henüz bilinmiyor ama Boston Dynamics'in bu konuda yeterince deneyim sahibi olduğunu ve üzerine gerekli araştırma ve geliştirmeyi yapabileceğini bence yüksek bir isabetlilik payıyla söyleyebiliriz.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Evet ben de biraz önce gördüm. Bir haberini hazırladım, birazdan yayında. Çok güzel olmuş, baş kısmını da ayrı bir sevdim.

  • Robot Atlas da EYT'den faydalandı hehehe

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.