Şimdi Ara

İlk defa iPhone kullandım; buyurun tecrübelerim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
195
Cevap
3
Favori
14.729
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
56 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Dikkat: bu konu kıymetli iPhoneunun eleştirilmesine dayanamayan ifanboylarla dolmuştur.

    Edit: batarya göstergesi bu haftaki 16.1 güncellemesi ile gelmis çok şükür. apple devrimci özellikleriyle telefonu eksik bırakmıyor.

    Daha ekonomik olması sebebiyle tüm hayatı boyunca Android kullanmış ben; birkaç hafta önce iPhone 13 mini ile ilk defa iPhone ve iOS kullanma tecrübesine sahip oldum. Akıllı telefon geçmişim şu şekilde: S3-S7-mi 9t- S20FE ve son olarak 13 mini. iOS ve iPhone'un gördüğüm artı ve eksilerini anlatmak istiyorum.

    Artılardan başlayalım:

    + RAM yönetimi çok başarılı. Kullanmayı bıraktığım hiçbir uygulamayı kapatmak zorunda olmadan aynı akışkanlıkla telefonu kullanabiliyorum.

    + Face ID, parmak izine göre daha rahat bir kullanım sunuyor. S20FE ile yaptığım karşılaştırmada Face ID'nin parmak izinden daha hızlı olduğunu söyleyemem ama daha stabil ve rahat diyebilirim. Çünkü parmak izi el soğuk, kirli veya ıslakken sorun çıkarıyor ama Face ID devamlı olarak sorunsuz bir açılış sağlıyor (maske kullanılan dönemde başkaydı tabii).

    + Çekilen resimdeki yazı ve rakamları çok hızlı tarıyor ve sorunsuz bir etkileşim sağlıyor. Aynı şey Android tarafında Google lens ile de sağlanıyor ama IPhone'un dahili olarak yapması daha çekici.

    + Kameranın açılma hızı ve shutter Speed'i başarılı.

    + Konum, mobil veri, Bluetooth gibi açık kalırsa şarj gider dediğim özellikleri çok iyi optimize etmiş iOS. Sürekli birilerini açıp kapatmak zorunda kalmıyorum.

    + Bluetooth kulaklığa bağlanma hızı başarılı. Xiaomi ve Apple'in aksine Samsung ile kablosuz kulaklığa bağlanmak nedense bazen bir çile olabiliyor. Xiaomi'den özlediğim o hızlı bağlanmayı Apple'da yeniden görmek güzel oldu.

    + Telefonu yıkayarak temizlemeyi seven benim için IPhone'u yıkaması daha sorunsuz. Android'de telefonu yıkadığımda 5-6 saat USB portu nemli şarj etmeyin uyarısı alıyordum. iPhone'da özellike suda bekletsem bile bu uyarıyı göremedim.

    + Navigasyon hareketleri daha başarılı ve akışkan. Kullanması daha modern hissettiriyor.

    Şimdi gelelim konunun daha uzun olan yerine. Yeni bir iOS kullanıcı olmam sebebiyle çözümünü bilmediğim sorunlar olabilir, belirtmekten çekinmeyin.

    EKSİLER:

    - Ekranın üst kısmının kullanımı verimsiz. Bildirim ve bataryayı seviyesini görememek ek iş çıkartıyor. Çentiğe sahip Android'lerde sorun olmazken görüyorum ki Apple boş alanı kullanmamakta inat ediyor. 13 serisinde çentiğin küçülmesinin ve 13 Mini'nin Apple'in en yoğun piksel oranına sahip olan ürünü olmasının hiçbir avantajı olmamasını görmek çok ilginç.

    - Ekran 60Hz olduğu sürece A15'in ne kadar güçlü olduğunun, IOS'un ne kadar stabil olduğunun hiçbir önemi yok. Telefon yavaş hissettiriyor. 120Hz ve 60Hz'in farkını yan yana iki ekrana bakarken bile göremeyen insanların aksine 120Hz'i 2 hafta geride bırakmış olmama rağmen telefonu açtığımda, evet bu telefon hala 60Hz diyebiliyorum. S20FE'yi elime alıp 120Hz'i tekrar görünce hangi telefonun bir upgrade olduğunu sorguluyorum resmen.

    - Geri tuşunun yokluğu bir işkence. Genel itibarıyla ekranı sol ortadan sağa doğru çekerek geri gitme her ne kadar daha modern ve havalı gözükse de seri şekilde geriye gitmen uygulamalarda vakit kaybı oluyor ve bazı uygulamalarda bu hareket çalışmadığında tek çaren telefonun en yukarısından geri geri demek oluyor.

    - Ses yönetimi inanamadığım kadar çağ dışı. Android'de ses tuşuna bir kere bas, gelen barın üstüne bas ve bütün ses yönetimi elinin altında; alarm, zil, bildirim, medya. IOS'da bunları ayrı ayrı yapmak zorunda olmak bir yana, alarm ve zil sesini birbirinden ayıramamak nedir? Zil sesim yüksek olsun, alarmım düşük olsun diye bir şansım bile yok. Ayrıca özel bir zil sesi için iTunes'tan satın almak zorunda olmak da ayrı bir kapitalist uygulama.

    - APK kuramamak. APK kurulmadığını zaten duyduğum ve bildiğim için şaşırmıyorum ama resmi uygulamaların hala ne kadar geride olduğunu görmek beni şaşırttı. YouTube Vanced ve WhatsApp Plus benim için çok önemli iki uygulamaydı.

    - Sistemin scroll hızı çok ağır. Android'de hızlı şekilde hareket yaptığında anında en üste veya aşağıya çıkarken IOS'da bu çok yavaş. Neden ki?

    - Genel itibarıyla karışık bir sistem iOS. Kullanıcı dostu diye çocuk ve yaşlılara iOS öneriyorlar hep ama teknoloji kurdu ben bile kayboluyorum bu sistemde. Android'e alıştığımdandır belki ama IOS'u karışık buldum. Aradığım şeyleri bulmak vaktimi alıyor resmen.

    - Uygulamaların ayarları için neden uygulamadan çıkıp telefonun ayarlarına gitmem gerekiyor? Tüm ayarlar bir yerde diye savunanı gördüm de abi hiç pratik değil ki bu. Android'de uygulamanın üstüne basılı tut, tüm ayarlarına ulaşıyorsun anında. iOS niyeyse buna izin vermiyor. İlla ayarlara git, uygulamayı bul, oradan kurcala diyor. Hadi 3.parti uygulamalar neyse de, dahili uygulamalar için neden ayarlara gitmem gerekiyor? Kameranın ayarlarını neden kamera uygulamasından yapamıyorum?

    - Ekran ve kasa leke tutuyor. S20FE'yi aldığımda beni en çok şaşırtan şey telefonun ne kadar temiz olduğuydu. Islak mendille sildiğimde nem lekesi kalmıyordu hiç. Kasada plastik olduğu için parmak izi tutmuyordu. Şimdi tam tersine iPhone'da sürekli toz, nem ve parmak izi görüyorum.

    - Gece modu yarım yamalak kalmış. Gece modunu desteklemeyen 3.parti uygulamalar hadi neyse de, bu uygulamaları kullanırken denetim merkezinin de ışıklı olması beni rahatsız ediyor. Android'de bir kere gece moduna bastığında baştan sona her şey karanlık oluyor, uygulama desteklese de desteklemese de.

    - Ekranı çift tıklamayla kapatmaya alışmışım. iOS'da göremedim bunu. Sadece açmak için var.

    - App Store çok pahalı. Aynı oyun ve uygulamalar Google Play'de daha ucuz. 20-30 TL'ye aldığım uygulamalar App Store'da 100TL'den başlıyor.

    - iOS tek el kullanımı için pratik değil. Bildirim ve denetim merkezi için telefonun en yukarı köşelerine uzanmak ya da önce tek el modunu çağırmak gerekiyor. Pro Max sahipleri nasıl kullanıyor telefonu merak ediyorum, ben de mini olduğu için köşelere uzanmak sorun olmadı pek.

    - iOS klavyesi SwiftKey'in yüzyıllarca gerisinde bir klavye. S3'ten beri kullandığım SwiftKey artık L'ye bastığımda leblebiyi ve Çorum'u tahmin edebiliyorken iOS klavyesinde doğru düzgün metin yazamıyorum. Dahası bu tahminlerin ne zaman girildiğini de anlamıyorum. Bir kelime yazmaya başlıyorum, yazmaya yanlış da başlasam iOS o kelimenin doğru halini görüyor, boşluğa bastığımda bazen düzeltilmiş ve tamamlanmış halini yazarken bazen hiçbir şey yapmayıp sadece boşluk bırakıyor. Anlamıyorum bu klavyenin çalışma sistemini.

    - IOS'un kusursuz sistem olduğunu duyuyordum hep ama uygulamalarda çökme ve donma sorunu yaşadığım oldu ve hayır Android'de hep olur iOS'da nadiren olur argümanını kabul etmiyorum, denedim gördüm öyle bir şey yok çünkü.

    - AOD yok. Apple'in AOD getirmesi 10 senelerini aldı, onda da sırf farklı olmak için saçma sapan bir şey yaptı. AOD varken bildirim var mı, saat/şarj kaç diye telefona sadece bir bakış atmam yeterliyken artık telefonu elime alıp bakmam gerekiyor.

    SONUÇ: Fanları linç edecek belki ama genel itibarıyla iPhone ve iOS kullanımının pratik olmadığını düşünüyorum. Çok basit olmasına rağmen eksik olan dünya özellik var sistemde. 13 kamerası S20FE'nin kamerasına kıyasla umduğum kadar yüksek bir yükseltme değil, bazen hangisi daha iyi diye oturup incelemek gerekiyor. Ayrıca sosyal medya resimlerinde ve uygulamaların kamerayı kullanımlarında da (fanlarının sabah akşam iddia ettiğinin aksine) büyük bir kalite farkı göremedim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MuharremAylar -- 30 Ekim 2022; 19:1:54 >







  • iPhone ve iOS dediğiniz gibi kullanımı pratik değil zaten, yazdığınız eksilerin 2-3 katı eksi ben yazabilirim size keşke almadan önce bilgi sahibi olsaydınız demek isterdim ama ne yazık ki iOS kullanıp iSheep olmayan insan sayısı çok az olduğu için tecrübe etmeden bilgi sahibi olmanız çok zor. Siz de artık tecrübe sahibi olduğunuza göre insanları bilinçlendirebilirsiniz

    Bende kendi tecrübem ile ekleme yapayım (En başa da yazayım şuan tablet,pc,telefon olarak apple kullanıyorum )


    S2 den s10+ a kadar bütün samsung cihazları kullandım arada Htc ve Sony ye geçtim (özellikle z5 bence çok güzel bir cihazdı ) 2 kez iphone denedim her seferinde basit basit şeyleri yapamadığımı görünce son çıkan android cihazı aldım geçtim. Son zamanlarda s10+ günü zor çıkarıyor kimi zaman akşam üstü şarj etmem gerekince telefon arayışına geçtim.


    s10+ ı ön siparişle 2019 şubatta almıştım o dönem en güncel iphone xs di. Fiyatı 9000tl max olan modeli 10000 tl civarı olarak hatırlıyorum benim s10+ fiyatı 7500 TL di Kulaklık + kendi akıllı kılıfı hediyeydi (Hatta note 8 ekranı kırık olarak verip +3000 TL ödeyerek geçmiştim ). Yani %25-30 daha pahalıydı zaman içersin de fiyat dengesi iyice bozuldu bence burası daha önemli çünkü ; İnsanlar iphone değer kaybetmiyor o yüzden alıyoruz diyor ama bu durum çokta doğru değil. S10+ çiziksiz darbesiz sorunsuz şeklinde olanların bugün ki değeri 5850-6500 TL arası (çok saçma bence de ama piyasa bu rakamı

    belirlemiş )


    Gelelim İphone 'a

    İphone xs 6000-6500 xs max 7500-9000 TL arası geziyor .Enflasyona vurursanız iphone o dönemden bu döneme daha çok değer kaybetmiş .Bu da demek oluyor ki en büyük kale aslında yıkılmış ha ileride gene aynı şey olur mu belli değil.


    Gelelim İphone deneyimine


    Şuan 14 pm 256 satın aldım almadan önce s22 ultra ile 3 gün geçirdim ve çok net söyleye bilirim ki .İos pratik filan değil aksine son derece kafa karıştırıcı ve işi uzatıyor. İphone kullanan kişiler genellikle ya en son android 4.0 kullandı yada hep alt sınıf bir cihaz kullanıp karşılaştırma yaptı. Çünkü bence android ios u geçeli baya baya oldu. Objektif olarak kullanan herkes bunu görür ama insanlar o kadar fanatik ki akıl almaz bir akıl tutulması yaşıyor.


    Bu arada android de apple özenip önde olduğu şeyleri kaybettiği için ios a geçtim birde bu kadar övüyorlarmış bakalım neler değişmiş dedim.Eşim iphone 7 plus dan note 10 a geçti söylenmesi 1 hafta filan sürdü şuan telefon alalım mı dediğim de iphone o kadar etmez başka neler var diye soruyor. Ki inanın tam bir apple fanatiğidir tabletten pc ye apple kullanıyor.




    Genel notum : Apple cihazları abartıldığı kadar değil , pratik hiç değil , Övünülecek bir numarası da yok ha android de apple fiyatlarına çıkınca dur dedim deneyelim bütün olay bu. Ayrıca şarj süresi de beklentimin altında belki %15 daha iyidir s10+ dan ki ben beğenmiyordum bu durumu. İşin sonunda ben bu telefonu eşime verip s23 ultra filan almazsam iyi. 

    yillarca android kullan ben de iphone se ile iphone kullanmaya basladim ve dayanamadim... telefon kullanmayi isgence haline getirmisler bukadar zorlanabilir. iphone alip sevenler ya hayatinda android kullanmamislar yada verdikleri para altinda ezilmemek icin evet guzel diyorlar baska aciklamasi olamaz. hicbir elektronik aletin fanboyu olmamak lazim
  • iPhone ve iOS dediğiniz gibi kullanımı pratik değil zaten, yazdığınız eksilerin 2-3 katı eksi ben yazabilirim size keşke almadan önce bilgi sahibi olsaydınız demek isterdim ama ne yazık ki iOS kullanıp iSheep olmayan insan sayısı çok az olduğu için tecrübe etmeden bilgi sahibi olmanız çok zor. Siz de artık tecrübe sahibi olduğunuza göre insanları bilinçlendirebilirsiniz
  • Uzun yıllardır iOS kullanıyorum en son kullandığım android galaxy ace idi sanırım. Şu an kullandığım da çok matah bir şey sayılmaz gerçi iPhone 7 kullanıyorum ve şu ekonomik durumda değiştirebileceğimi sanmıyorum. Bu telefonu ilk çıktığında sıfır almıştım ilk 2 yıl çok çok güzeldi ama artık cihazın yaşı gereği uygulamalarda çökme, donma gibi durumlar yaşıyorum Candy Crush hariç oynayabildiğim bir oyun yok ama menüde vs telefon hala çok akıcı. Merak ettiğim şu iPhone 7 ile aynı yılda çıkmış bir android telefon alsam oyun performansı yine böyle mi olacaktı? Android iPhone kadar yaşını belli ediyor mu?
  • Özelikle apk konusunda çok haklısınız fakat 2 yıllık android telefonun 2 sekme arasında geçememesi ve uygulamaları sinir bozacak şekilde geç açması yüzünden iosa geçtim xr kullanıyorum ve normal şartlarda en az 3 sene daha rahat idare eder benzer performansı android tarafında görmek gerçekten zor.
  • Cemo94 kullanıcısına yanıt
    Annemin elinde galaxy j7 prime var. Telefonda sadece WhatsApp ve candy crush yüklü. Tıkır tıkır çalışıyor hala 😂.
  • 13 miniden sonrasını okumadım.
  • Cemo94 kullanıcısına yanıt

    performansdan ziyade ios'da güncelleme desteği kesilince uygulama desteği de kesiliyor. Bu çok kötü bir durum. Android'ler en azından uygulamaları açabiliyor. Bence 3 yaşına giren iphone'u elden çıkarıp sürüm yükseltmek en mantıklısı.

  • Philipp_Plein kullanıcısına yanıt
    13 pro max ile aynı telefon sadece küçüğü kardeş ne sanki
  • Havya Makinesi kullanıcısına yanıt
    Aslında uygulama desteği öyle söylendiği gibi hemen kesilmiyor.Eşimin kullandığı iPhone 6 iOS 12 de kaldı ama tüm sosyal medya uygulamaları hala çalışıyor. Dediğiniz mantıklı aslında ama her 3 yaşına girdiğinde telefon değiştirecek bütçeye sahip değiliz. Normalde sahibiz aslında ama tanesi minimum 15 den 30 bin TL 2 telefona verilmez.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MuharremAylar

    13 pro max ile aynı telefon sadece küçüğü kardeş ne sanki

    Bence iphone 15 pro Max ile aynı.

  • 2022 yılında ilk defa iphone kullanma deneyimini iphone 6 ile yaptım harbiden güncel android telefonlardan daha rahat akıcı kullanımı vardı. param olsa sorgusuz iphone alırım. özellikle mini ufak boylar için.

  • Bizim evde yedek telefon diye var 6, telefon kasıyor be kardeşim nasıl daha akıcı görebiliyorsun onu. O akıyor diyorsan elindeki telefonu merak ediyorum.

  • MuharremAylar kullanıcısına yanıt

    senin telefonda sorun vardır o zaman. daha hala daha akıcı youtube'da gezebiliyorum. uygulamalara giriş hızı ve oynatma hızı yeterli. elimde oppo a5 2020 vardı.

  • Erişilebilirlik üzerinden kasa arkasına çift tıklama yoluyla ekranı kapatabilirsiniz. Ben halen kulllanıyorum ama pek kullanışlı gelmiyor. 2012 de android kullanmayı bırakmıştım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Celikpena -- 30 Ekim 2022; 12:31:4 >
  • Kaç gün kullandınız yani bu yazdıklarınız kaç günlük kullanım sonucu
  • Pil yüzdesi ios 16.1 ile gelecek.

    Bu arada 120 hz ekranlı telefondan 60 hz ekranlı telefona geçmek mantıklı değil.
  • Eksiler genel olarak apple kullanıcılarının farkında olmadığı fakat android kullanıcılarının eksikliklerini görebilecekleri şeyler olmuş. APK kurmak (teknik olarak kurulabiliyor ama androiddeki gibi iki tuşa basarak olmuyor), kamera ayarlarına girebilmek, ayarların karışık olması vs hepsi androidden kaynaklanıyor. Apple bakış açısına göre ortalama bir insan kamera ayarı yapmıyor zaten, açıyor çekiyor sonra çektiğine bakıyor. Bu yüzden ekstra elementler ekleyip (bazı stok uygulamalar uzay gemisi kokpitine döndürüyor uygulamayı) kullanışlılığı azaltmak yerine pro kullanıcıysan ayarlara gidebilirsin düşüncesi hakim.


    Bu arada şeyi anlamadım, siz telefonu yıkayarak mı temizliyorsunuz?

  • akzidenz A kullanıcısına yanıt
    Islak mendil yeterli gelmiyor ben de her akşam küçük bir duş aldiriyorum telefona. Şaka değil ciddiyim.

    Yazının kalanı için de: düşünceleriniz için teşekkür ederim.
  • Lexco kullanıcısına yanıt
    16.1 sabah geldi güncelledim, pil yüzdesi var artık çok şükür.

    Hocam 120hz iPhone için 32k harcamak gerekiyor. Ben bu telefonu çok temiz, 2.elde 18ye aldım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MuharremAylar -- 30 Ekim 2022; 14:29:45 >
  • 2 hafta tam kullandim. Son 2 haftadır S20fe ile beraber kullanıyorum.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.