Şimdi Ara

İlk defa yüksek verimli yüzde 100 yerli motor geliştirildi (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
70
Cevap
0
Favori
3.442
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • http://haber.pau.edu.tr/tr/haber/uretime-hazir-yuzde-yuz-yerli-ve-yuksek-verimli-elektrik-motorlari-paude-tasarlandi


    Günümüz de fosil yakıtlardan elde edilen enerji ile birçok elektrikli cihazlarımızı çalıştırabiliyoruz fakat fosil yakıtların tüketiminden kaynaklanan hava kirliliği de bu orantıda sürekli artış göstermekte olduğunu belirten Prof. Dr. Yusuf Öner, bu bağlamda elde edilen enerjinin en verimli şekilde kullanılması gerekmekte olduğunun altını çizdi. Sanayide kullanılan enerjinin % 70’ini elektrik motorları tüketmekte olduğunu, ülkemizdeki tüketilen enerjinin de %70’i sanayi tarafından tüketildiğini belirten Prof. Dr. Öner, sanayide bulunan elektrik motorlarının toplam tüketiminin %49’lar seviyesinde olduğunu ifade ederek, ülkemizin ürettiği enerjinin yarısını sanayideki elektrik motorları tarafından harcanmakta olduğun bilgisini verdi.

    Prof. Dr. Yusuf Öner, ‘‘Uluslararası verim indekslerine bakıldığında ülkemizde kullanılan motorların neredeyse tamamı verimleri düşük motorlardır. Bu şu anlama gelmektedir. Çok enerji tüketmesine rağmen daha az iş üretmektedir. Bu noktadan yola çıkarak ülkemizin yüksek verimli elektrik motorlarına ihtiyacı olduğu aşikârdır. Yüksek verimli motorlar kullanarak ülke genelinde yüksek miktarlarda enerji tasarrufu sağlanabilir. Uluslararası verim indeksleri şu şekilde sıralanmaktadır. IE1-IE2-IE3-IE4-IE5-ve IE6 verim sınıflarıdır. Ülkemizdeki motorlar genel olarak verimsiz olarak sınıflandırılan IE1 ve IE2 sınıfındaki motorlardır. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Elektrik Makinaları anabilim dalı olarak bu konu üzerinde 2000 yılından beri yapılan çalışmalarımız vardır. Bu çalışmalarımız sonucunda şu anda ülkemizde üretimi olmayan IE4 verimlilik sınıfında sanayide kullanılacak bir motor tasarlayarak prototipini geliştirdik. Tasarladığımız ve prototipini gerçekleştirdiğimiz motorumuz literatürde senkronrelüktans motor olarak anılmakta ve yüksek verimlere sahiptir. Kendi imkânlarımızla geliştirdiğimiz motorumuzun laboratuvar ortamında yapılan testleri sonucunda IE4 verimlilik sınıfında olduğunu kanıtladık’’ şeklinde konuştu.



    Yüzde Yüz Yerli ve Yüksek Verimli Elektrikli Motor

    Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Elektrikli Makineler A.D. Başkanı Prof. Dr. Yusuf Öner, yaptıkları araştırma geliştirmeler sonucunda imal ettikleri ürün hakkında, ‘Bugün gelinen nokta endüstrinin ve özel sektörün ihtiyacı olan %100 yerli ve yüksek verimli elektrik motorlarını tasarlayabiliyor ve bunları üretebiliyor seviyeye gelmiş olmamızdır’ dedi. Tasarladıkları ve ürettikleri motorlar yüksek verimleri ile ülke ekonomisine yüksek miktarda döviz kazancı sağlayacağını, yurt dışından alınacak yüksek verimli motorlar yerine % 100 yerli tasarım ve imalatımız olan motorlar sayesinde ülkemize hem enerji tasarrufu hem de döviz kazancı sağlayacaklarının altını çizdi.



    ALATAY 2017 için Tasarlanan Ödüllü Yüzde Yüz Yerli Tekerlek İçi Hub Motoru

    Prof. Dr. Öner, bir başka çalışmaları olan, Mühendislik Fakültemiz bünyesinde bulunan Elektrik Araçlar laboratuvarında geliştirilen ALATAY isimli elektrikli aracımızın da yüzde yüzyerli tekerlek içi hub motoru olduğunu açıkladı. Yine Pamukkale Üniversitesi Elektrik Makineleri Anabilim Dalı’nda tasarlayarak uygulamasını yaptıklarıtekerlek içi elektrikli motorun Tübitak 2017 yılı elektromobil yarışlarına katılarak bir önceki yıldaki gibi %100 yerlilik ödülünü kazandığının bilgisini veren Prof. Dr. Öner, ayrıca bu projenin başında bulunan PAÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Selim Köroğlu ve Yrd. Doç. Dr. Selami Kesler, PAÜ Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Erkan Öztürk’ü ayrıca tebrik etti. Prof. Dr. Yusuf Öner, ‘‘ALATAY elektrik aracımıza tasarladığımız motorumuz birçok elektrikli araç üretici firma tarafından elektrikli araçlarda sıkça tercih edilen fırçasız doğru akım motorudur. Tasarladığımız motorumuzun gücü 2 kw ve 96 voltluk gerilimle çalışmaktadır. Laboratuvar ortamında yapılan testlerinde %92 gibi yüksek bir verime sahiptir. ALATAY elektrikli aracımızda bu motorumuzdan iki adet kullanılmıştır. Fırçasız doğru akım motorumuzun sürücüsünü de anabilimdalımız öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Selami Kesler hocamız tarafından tasarlanmış ve yazılımı yapılmıştır. Görüldüğü üzere her türlü yüksek verimli elektrik motoru tasarlaya bilir ve üretebilir seviyeye geldiğimiz gibi ürettiğimiz motorların sürücü ve yazılımlarını da kendi bünyemizde yapabilmekteyiz. Bu bağlamda ülkemiz için yapılacak her türlü projede bulunmak bizi gururlandıracaktır’’ şeklinde konuşmasını tamamladı.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • 2 KW'lık küçük bir elektrikli motor için büyük haber olmuş açıkçası.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Motor yapmak da zor bir şey yok zaten, en basitinden bir motor tamircisine git sana tamamen söker tüm motoru ve geri birleştirir. Bunu haliyle herhangi bir Otomotiv mühendisliği mezunu da yapabilir kanaatimce. Gerekli parçaları ise ya üreteceksiniz ya da tedarik edeceksiniz. İçerisindeki tüm parçaları da otomobile göre değiştirebilirler. Ancak motor yapmak için çok geç kaldık. Artık devir elektrikli motor devri ,bunu anca 3.dünya ülkelerine satabiliriz.

  • A haberi bile geçtiniz arkadaş yuh artık..

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: porsoro

    2 KW'lık küçük bir elektrikli motor için büyük haber olmuş açıkçası.

    Dostum 2KW'lık motor haberdeki motordan farklı bir proje. Önceki mesajının son paragrafının ilk cümlesini okumanı tavsiye ederim

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • her şey iyi hoş ta en sonunda yine bozuyorlar haberi yada üretiğimiz bir eşya nesneyi ne güzel üretmişer işte sonunda diyorlar dışarı satmamız için daha verimli olması gerekliymiş ülkemize döviz gelicekmiş ya geçin bunları ilk önce sen kendi ülkende sat üretiğini kullansın halkın hemen satmayı düşünüyorsunuz.dışarı satıcaksanız o zaman gidin satıcağınız ülkelerde geliştirin. artık bu mantığı bırakın satma muhabbetin ilkk önce kendi ülkende kullan sonra sat.

  • Yerli demek tasarımı yerli demek anlaşılan . Yoksa iphone telefonunu apple hemen hemen bütün katı malzemelerini şirket dışında yaptırıyor.

  • strong mind strong body S kullanıcısına yanıt
    %100 Yerli motor yapan varmı sizin örneğiniz ile bağdaşan. Bütün parçalarını kendi memlekitinden temin eden var mı merak ettim.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tobepeople

    Motor yapmak da zor bir şey yok zaten, en basitinden bir motor tamircisine git sana tamamen söker tüm motoru ve geri birleştirir. Bunu haliyle herhangi bir Otomotiv mühendisliği mezunu da yapabilir kanaatimce. Gerekli parçaları ise ya üreteceksiniz ya da tedarik edeceksiniz. İçerisindeki tüm parçaları da otomobile göre değiştirebilirler. Ancak motor yapmak için çok geç kaldık. Artık devir elektrikli motor devri ,bunu anca 3.dünya ülkelerine satabiliriz.

    Mühendis motor söküp takmaz. Motor ustası söküp takabilir ama hangi parçanın ne kadar kuvvete dayanacağını hesaplayamaz. Bunu yapan mühendistir.

    Bu arada haberdeki zaten elektrikli motor.

    Türkçe'de bu karıştırılıyor. Motor denilince içten yanmalı mı Elektrikli mi anlaşılmıyor genelde. İngilizcede ise motor elektrikli olan, engine ise yakıt ile çalışan motor için kullanılıyor. Türkçe'de ikisine de motor denilince içten yanmalı diye başına getirmek lazım.

    Neyse buradaki elektrikli motor. Zaten içten yanmalı motor ne yaparsan yap %30-35 verimi geçemez ki gerçekte %28 civarlarında sanırım dizel için.

    Elektriklide ise verim %90 ama tekerleğe aktarılana kadar başka kayıplar da ekleniyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheCaliph_ -- 7 Mart 2018; 18:5:55 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: theJuDGe_41


    quote:

    Orijinalden alıntı: porsoro

    2 KW'lık küçük bir elektrikli motor için büyük haber olmuş açıkçası.

    Dostum 2KW'lık motor haberdeki motordan farklı bir proje. Önceki mesajının son paragrafının ilk cümlesini okumanı tavsiye ederim

    Onda da farklı bir şey yok ki. ALATAY aracı için geliştirilen 2 KWlık motor diyor. Yoksam gözümden bir şey mi kaçırıyorum.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Ooo üniversiteler bile yalanciliga başlamış. İe4 motor denilen motor watt motor bünyesinde 3 senedir seri üretim olarak ve asenkron olarak üretilmektedir. Aynı şekilde senkron reluktans motor watt motor bünyesinde 2 sene önce İTÜ ile tez çalışması kapsamında yapılmış ve testleri başarı ile tamamlanmıştır. Yökun tez sisteminde aratırsanız ilgili teze ulaşabilirsiniz:) bunlara ek olarak volt motorda ksb firmasının tasarımı üretilmektedir.



    Peki asenkron ile senkron reluktans arasında ne fark var derseniz, asenkron motor direk şebekeden beslenerek calisir. Kutup sayısına göre sadece tek devirde döner. Senkron reluktans motor ise elektronik sürücü olmadan kullanılamaz. Değişken devir ve yüksek verim ihtiyacı olan pompa uygulamalarında yoğun olarak kullanılır. Avantajı mıknatıslı motorlara göre maliyet avantajıdır. Yoksa mıknatıslı motor ile ie5-ie6 seviyeleri çok rahat elde edilebilir. Ve bunlar Türkiye için yeni şeyler değildir.



    Aynı şekilde arcelik kendi mıknatıslı motorlarını yüzde 100 yerli olarak üretir. tasarım da arcelik'e aittir.





  • He tabi kanserede care bulundu zaten.30 senedir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TheCaliph_


    quote:

    Orijinalden alıntı: tobepeople

    Motor yapmak da zor bir şey yok zaten, en basitinden bir motor tamircisine git sana tamamen söker tüm motoru ve geri birleştirir. Bunu haliyle herhangi bir Otomotiv mühendisliği mezunu da yapabilir kanaatimce. Gerekli parçaları ise ya üreteceksiniz ya da tedarik edeceksiniz. İçerisindeki tüm parçaları da otomobile göre değiştirebilirler. Ancak motor yapmak için çok geç kaldık. Artık devir elektrikli motor devri ,bunu anca 3.dünya ülkelerine satabiliriz.

    Mühendis motor söküp takmaz. Motor ustası söküp takabilir ama hangi parçanın ne kadar kuvvete dayanacağını hesaplayamaz. Bunu yapan mühendistir.

    Bu arada haberdeki zaten elektrikli motor.

    Türkçe'de bu karıştırılıyor. Motor denilince içten yanmalı mı Elektrikli mi anlaşılmıyor genelde. İngilizcede ise motor elektrikli olan, engine ise yakıt ile çalışan motor için kullanılıyor. Türkçe'de ikisine de motor denilince içten yanmalı diye başına getirmek lazım.

    Neyse buradaki elektrikli motor. Zaten içten yanmalı motor ne yaparsan yap %30-35 verimi geçemez ki gerçekte %28 civarlarında sanırım dizel için.

    Elektriklide ise verim %90 ama tekerleğe aktarılana kadar başka kayıplar da ekleniyor

    Demek istediğim ; gerçekten isterse parçaları söküp tekrar birleştirebilir demekti. Ama yapmaz da yapmak istemez de orası ayrı mesele. Ve tamirciler artık bneredeyse tüm mortor parçalarını ikinci el çıkma ya da yan sanayi(çakma)takabiliyor ve sana söylemese de illa ki o motorun ne zaman geleceğini biliyordur ben genelde tek ustaya giderim mesela adam neredeyse ne zamana geleceğimi söyleyecek. Hatta bazı ustaların kendine ait özel parça üreten sanayide elemanları var. Git eline parçayı ver bundan bana yap de adamlar yapıp veriyor. Her parçayı yapamıyorlardır illa ki ama işini bilen bir mühendis bunu da yapabilir demek istediğim bu. Yani en azından deneyerek içine hangi malzemeleri katarsa daha esnek ve sağlam olabiliceğini araştırıp o parçayı üretecek kişiyi doğru yönlendirebilir. Başlıkta elektrikli motor açıklaması yoktu direk ona göre yaptım yorumu, malum kültürümüzde içeriğini okumadan yorum yapmak genlerimizde olan bir şey. Leb demeden politikaya geçeriz :D

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • haberin girişindeki içten yanmalı motor ile içerikteki elektrikli motor kalitenin gittiği yeri gösteriyor

  • 100km de 30lt yakarmı acaba

  • quote:

    Orijinalden alıntı: MustafaC53

    O aktarma kayışında ki rulmanın içindeki 8. bilye yerli değil, birde utanmadan %100 yerli diyorsunuz (!)

    Ne diyelim “Made in Dünya” mı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • strong mind strong body S kullanıcısına yanıt
    rulmanın içindeki bilyeler neden yerli olmasın, türkiyede yerli rulman üretliyor.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Milli kelimesini görünce neden insanlar olumsuz yorum yapma isteği duyarlar .yalandan da olsa hayırlı olsun de.

    Adam diyoki eğer milliyse motordaki rulmanda yerlimi diye soruyor gülmekten öldüm bittim

  • strong mind strong body S kullanıcısına yanıt
    ORS Rulmana Bi bakin derim. Yerlimi degilmi ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Editörlerin kaynaksız haber yapmaları yasaklanmalı...

  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.