Şimdi Ara

İlk Kez Otomobil Sahibi Olmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
1
Favori
1.002
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Selamlar arkadaşlar,
    Ben hayatımda ilk kez otomobil sahibi olacağım nasipse. Ücreti yatırdık vergi dairesini bekliyoruz. Aldığım araç Nissan Juke Platinum paket.
    Şimdi size sormak istediğim bazı sorular var. Aracı eşim kullanacak ama onun da otomobil ile ilgili hiç bir teknik, bakım ve kullanımla alakalı tecrübesi yok. Zaten ehliyeti de çok yeni.
    1. Otomobili çok soğuk havalarda, örneğin sabah ilk çalıştırmada veya sürüşte yapılması gereken önemli noktalar... Mesela camların buz tutması durumunda kazımak mantıklı mı?
    2. Otomobili yıkarken özel bir şey yapmak gerekiyor mu? Yani oto yıkamacılara teslim edip arkamıza bakmamamız mı lazım? Ayrıca ara ara forumda okuyorum cila, demir tozu temizliği veya kil işlemleri yapılıyor. İnanın hiç bir bilgim yok. Kısacası belirli periyotlarda otomobil bakımını (iç-dış) nasıl yapmak lazım?
    3. Otomobilde kullanabileceğimiz işe yarar bir alet veya cihaz öneriniz var mıdır? Örneğin kompresör gibi...
    4. Son olarak araca binerken, inerken veya aracı sürerken tavsiye ettiğiniz bir kullanım tavsiyeniz var mıdır?

    Cevaplarınız için şimndiden çok teşekkür ediyorum. Bazılarınız için sorularım komik gelebilir ancak insan ilk kez otomobil alınca bilemeyebiliyor.
    Saygılarımla

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >







  • Hayırlı olsun hocam, Allah kaza bela vermesin.


    1. Buz kazımanız zarar vermez. Donmuş camda silecek kullanmanız iyi olmaz, silecek lastiğine zarar verir. Cam kazınmayacak durumdaysa çalıştırdıktan sonra kaloriferi ön cama ayarlarsanız buz daha hızlı çözünecektir. Buz çözücü spreyler de var fakat ben hiç kullanmadım. Ayrıca soğuk havada çalıştırdıktan sonra hemen yola çıkmayın, yüksek devirde kullanmayın. Birkaç dakika aracın ve motor yağının ısınmasına izin verin, motorun aşınmasını minimuma indirecektir.
    2. Bu aslında size bağlı. Aracımla uğraşmayı seviyorum diyorsanız detailing forumları var, burada bahsettiğiniz kildir, polisajdır gibi işleri nasıl yapabileceğinizi bulabilirsiniz. Ama şunu şiddetle öneririm; aracınızı mümkün mertebe kendiniz yıkayın ve yıkama esnasında fırça kullanmayın. Tazyikli suyla kirini aldıktan sonra sünger veya bezle temizleyebilirsiniz. Bir de kışın eğer donun ve tuzlamanın çok olduğu bir yerde yaşıyorsanız aracınızı bir tık daha sık temizlemeniz daha iyi olur, uzun vadede tuz korozyona neden olabilir.
    3. Eğer araçta stepne yoksa, lastik tamir kitinden bir tane daha edinin ne olur ne olmaz. Şarjlı lastik şişirici edinmeniz iyi olur.
    4. Araç kullanma tecrübeniz nedir bilmiyorum ama trafikte araç kullanan herkesin acemi olduğunu düşünerek kullanın. Yüksek vites, düşük devirde seyretmeniz daha ekonomik olur, otomatikse zaten araç kendini ayarlar. Kurallara ve yolun akışına uygun hareket etmeyi unutmayın son olarak.




  • Şıh Hazretleri kullanıcısına yanıt
    Selamlar hocam,
    Allah razı olsun, Rabbim size daha güzelini nasip etsin inşaAllah.
    Değerli cevabınız için çok teşekkür ediyorum. Tüm maddeleri telefonuma kaydettim. Hepsini uygulamaya çalışacağım. Kafama takılan bir konu var. Aracı tazikli suyla yıkayıp sünger veya bezle kurutun diye yazmışsınız. Otomobil şampuanı vb. gibi bir ürün kullanmaya gerek yok mu? Bir de aracın içi için ne yapılabilir? Belki şarjlı süpürge ve toz bezi kullanılabilir diye düşünüyorum.
    Tekrardan ilginiz için çok teşekkürler. Hayırlı güzel günler diliyorum sizlere.
    Saygılarımla

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • İyi dilekleriniz için teşekkür ederim hocam, sizlere de aynı şekilde.

    Yıkama işleri çok teferruatlı aslında. Zaman ayırabiliyorsanız güzel de bir hobi. Kostikli şampuan kullanılmaması tavsiye edilir genelde. Benim basınçlı yıkama makinem olduğu için önce sadece suyla yıkıyorum, ardından şampuanla köpürttükten sonra çok kirli ise süngerle, değilse tazyikli suyla tekrar yıkayıp bezle kurutuyorum. Çok acil işim yoksa hep kendim yıkıyorum, hem zaman geçirmiş oluyorum hem de arabaya ne yapıldığını biliyorum. İlk aracınız olduğu için normal, bir yerden sonra ona bile üşeniyor insan  Çok da üstüne varmaya gerek yok, nihayet asıl amacı bir yerden bir yere gitmek için tasarlanan bir araç.


    İç temizliği için de şarjlı süpürgemle temizliyorum. Torpidoda ve deride kimyasal kullanılması tavsiye edilmez genelde, ben de ıslak bir bezle temizliyorum. Burada verebileceğim diğer tavsiye; kumun çamurun çok olduğu bir yerde yaşıyorsanız veya kirlenmeye müsaitse havuzlu paspas alabilirsiniz. Yine bagajda da kirlenmeye veya dökülmeye müsait şeyler taşıyorsanız da bagaj havuzu edinebilirsiniz.





  • Şıh Hazretleri kullanıcısına yanıt
    Selamlar hocam, hayırlı sabahlar.
    Kesinlikle haklısınız, ilk aracım olduğu için insan biraz önemsiyor. Zaten benim aracı yıkamak için bir yerim de yok. Apartman dairesinde oturuyorum ve site içi de değil. Belki bir benzin istasyonuna alınıp orda yıkanabilir.
    bagaj havuzu ve havuzlu paspas olayı çok güzelmiş gerçekten. Onlardan almak mantıklı bir iş olur. Çok teşekkür ediyorum tüm cevaplarınız için.
    Saygılarımla

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aracın camlarının buzu çözmek için genelde arkada 2.5 lt pet şişe taşıyorum içi su dolu hiç yorulmadan kışın camın buzu çözülüyor

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • alemci83 A kullanıcısına yanıt
    Selamlar hocam,
    Değerli katkınız için teşekkürler. Ancak soğuk havalarda araçta bekletilen su da çok soğuyacaktır. Bu soğuk su camlara zarar vermiyor mu?
    Bu mesaj üzerine bir şey daha sormak istiyorum. Araçta yağ ve antifriz kontrolleri ne kadarda bir yapılması gerekiyor? Ayrıca bunların dışında belli bir aralıklarla kontrol etmemiz gereken başka şeyler var mı?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • OSİBAY O kullanıcısına yanıt

    Hocam aldığınız araç 1.0 mı onlar çok yakıyor biliyorsunuz değil mi ?

  • @OSİBAY Aracınız hayırlı olsun, iyi günlerde, güle güle kullanmak nasip olsun.


    Sizin yazdıklarınıza (aşağıdan yukarıya doğru) cevap vermeye çalışayım.


    Buzlanmış cama ılık ya da sıcak su dökmek camın çatlamasına sebep olabilir. Bu sebeple size öneride bulunan arkadaşın dediği şekilde araçta su bulundurmak (hele ki apartmanda yaşadığınızı yazmışsınız) faydalı olur. Bu suyu camın üstünden dökersiniz, ortalarda dolaştırmanıza gerek yok. Sürekli dökmeniz lazım, yani bir parça döküp buzun çözülmesini beklemeyeceksiniz, azar azar, sanki çeşmeden akıyor gibi. Camdaki buzun erimeye başladığını görürsünüz.


    Antifriz ve yağ kontrolü için araç özeline bakmak lazım. Sanayideki ustaların uygulamasında antifriz ölçümünde bakarak motor suyunu uzun süreler değiştirmiyorlar. Fakat araçların kitapçıklarında bakım bölümünde neyin, hangi zaman ya da km'de değişeceği bilgisi tablo olarak veriliyor. Yağ değişimi, antifriz değişimi, triger değişimi, v kayışı değişimi, filtrelerinde değişimi ve bunun yanında kontrol edilecekler de vardır listede. Bunları eğer aracın bakımını yetkili serviste yaptırırsanız, oradakiler yapar diye düşünüyorum. Siz "Kendim kontrol edeceğim." diyorsanız; aracın kitapçığında ilgili bölümü incelemelisiniz.


    Aracın bakımı konusunda çok üstüne düşmemenizi tavsiye ederim. Bir süre sonra zaten sıkılacağınızı düşünüyorum. Oto yıkamacıya araç verip, istenmedik bir durumla karşılaşma olasılığını da düşünüyorsanız, akaryakıt istasyonlarında aracın dışını yıkayabilirsiniz. Oradaki köpükler oto yıkamacılar kadar etkili değil ancak 3-5 ayda bir oto yıkamacıya bırakır, iç-dış temizlik yaptırırsınız, o zamana kadar da bir jetonla (ben köpük de kullanmıyorum) basınçlı suyla aracı yıkar, çıkarsınız. Apartmanda yaşadığınız için kablolu süpürge sorun olur, şarjjlı süpürge arada temizlik yapmak için iyi olur.


    Aracınıza uygun 3D paspas ve bagaj havuzunu mutlaka alın. Aracı teslim aldığınızda hemen kullanmaya başlarsınız.


    Havaların soğuk olduğu şu dönemde biraz uzun sürse de araç ilk çalıştırmada yüksek devirle başlar, o devir bir süre sonra düşer. Düşünceye kadar (aceleniz yoksa, sizin arkanızda sizi bekleyen yoksa) hareket etmeden bekleyin, o arada emniyet kemeri takayım, aynaları kontrol edeyim, ön camda akşamdan kalma tozları sildirmek için silecekleri çalıştırayım derken zaman geçer. Sonrasında yola devam edersiniz.


    Aracınız otomatikse, ışıklarda beklerken aracın burnu yokuş yukarı bakıyorsa frene biraz daha baskı yapmanızda fayda var. Böylece ışıklardan kalkışta araç geri kaçırma yapmaz. Yani aracı yavaşlatmak için bastığınız gibi frenlere silme basılı tutmayın, durduğunuzda baskıyı artırın demek istiyorum.


    Motorun düz yolda gidişindeki sesi ile yokuş tırmanırken ki sesi arasında bir fark olabilir. Böyle durumlarda, yani (motorun titrediği) motorun sesinin değiştiği, böyle sanki devirin yetmediğini hissettiğiniz durumlarda (otomatik te olsa) 1 vites düşürüp yola devam etmeye çalışın. Ne demek istediğimi aracın başına geçip, bir iki tecrübeden sonra anlayacağınızı düşünüyorum.





  • helsloot kullanıcısına yanıt
    Selamlar hocam,
    Evet biliyorum hocam. Çok araç baktık o nasip oldu. Gönül 1.5 TSİ veya 1.2 PureTech motorlara sahip otomobillerden birini almaktı. Ama Nissan Juke nasip oldu.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • aalpan A kullanıcısına yanıt
    Selamlar hocam,
    Net, anlaşılır ve ayrıntılı cevabınız için çok teşekkür ediyorum. Emek verip uzun bir mesaj yazmışsınız. Sağ olun.
    Yazdıklarınız kulağa küpe olacak değerlikte. Hakkınız ödenmez. Emeğinize sağlık.
    Hayırlı günler.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • @OSİBAY Yok be değerli arkadaşım, bende sizin gibi sıradan kullanıcıyım. Sizin tecrübe etmek istedikleriniz konusunda tecrübelerimi paylaştım.


    Tekrar hayırlı olsun, Allah iyi günlerde kullanmayı nasip etsin, güle güle kullanın.

  • Araban hayırlı olsun.öncelikle şu soğuk kış günleri için shell den antifrizli cam suyu alıp doldurun araca.su mu taşımana gerek olmaz.camlar buz tuttuysa bu cam suyundan camsil fısfısına doldurun sıktınızmı camı buzuda çözer. Arabayı ayda 1 sadece su tutarak temizleyin.geri kalan herşey paratuzağı çöp işler.yakıtı doldur güzel güzel gez.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benim araç konusunda şahsen uyguladığım şeyler;

    Aracı calıştırırken gösterge kontrol ışıklarının sönmesini beklerim.

    Aracı boşa alıp debriyaj basılı olarak çalıştırırım.

    Aracı çalıştırdıktan sonra gaza basmadan 2-3 dakika soğuk havalarda 5dk ya kadar beklerim. Aynı şekilde aracı stop etmeden öncede 2 dakika kadar çalıştırıp debriyaja basarak stop ederim.

    Sağa sola dönüşlerde her zaman kendi şeridimden ve geniş dönerim.

    Sık vites değiştiririm aracı baymam devirli kullanırım.

    2 haftada bir lastik basıncları kontrol ederim.

    Aracı kaldırım yanına park ederken en yakın şekilde park ederim lastik ile kaldırım arasına 1 parmak girecek mesafe kalana kadar  

    Dik parklarda yanımda tek araç varsa yolcu tarafına yani diğer aracın sağ tarafına aracımı park ederim.

    Defansif sürüş yaparım. Herzaman kendimi kollayarak sürüş yaparım. Hakkım olan durumda bile yol veririm yavaşlarım vb. herşey. Haklı olarak kaza yapmak mantığımda yok.

    Hız sınırlarına uyarım ve çok nadiren gözümün kestiği zaman hız yaparım.





  • Aracınız hayırlı olsun.


    Bende kendimce yaptıklarımı anlatayım.


    Ara sokaklarda ani hız yapmam. Parkedili araba aralarından çoluk çocuk, ihtiyar, kedi köpek aniden çıkabiliyor.


    Otobüs, kamyon gibi büyük vasıtaların arkasından ani sollama yapmam.


    Ayrıca trafikte böyle büyük vasıtaların sağ ve sollarında uzun süre yanyana araç sürmem. Önceliğim tüm alanı üst kısımlarda dahil rahatça görebileceğim sürüşler olur.


    Trafiği duyamayacak şekilde son ses müzik ya da kulaklık takmam. Bluetooth kulaklık taksam bile tek kulağa takar uzun süre takılı tutmam. Mümkün olduğunca algılarımı açık tutmuş olurum.


    Özellikle ara sokaklarda sağa sola dönüşlerde ani çıkışlar yapmam. Etrafı net görene kadar ağır çıkış yaparım.


    Kasislerden yavaş geçerim. İleri de trafik ışığı varsa ve kırmızıysa, hızlı gidip kırmızı da ani fren yapmak yerine ağır modda kırmızıya doğru yaklaşır hala kırmızıysa aracı süzülmeye bırakır, minimum fren kullanırım.


    Aracım dizel olduğu için bayır aşağı boşa atmam, gaza basmam, vitesle iner, gerekirse gaza ve frene minimum basarak inerim.


    Kışın ön cam buğularını rahat çözmek için kaloriferi açarım. Fanları cama üfleme moduna alır, hava sirkülasyonunu dışarıdan içeri gelecek şekilde ayarlarım. Klima açıpta cam buğusu alanlarda var ama güncel araçlarda ilk dediğimi yaparsanız rahat ve hızlı bir şekilde ön cam buğusunu giderebilirsiniz.


    Hava soğukta olsa ilk bindiğimde azda olsa camı açar, hava sirkülasyonu yaparım. Kirli havayı atmak lazım.


    Stepne, kriko olmasına rağmen bagajda lastik köpükleri var. Ondan bulundururum. Genelde her benzincide bulunur. 80-100 lira bişey olmuştur fiyatı tahmini.


    Torpido da kaza tespit tutanağı ve bir kalem tutarım. İkisi birlikte set halinde satılıyor benzincilerde.


    Lastik basınçlarını kitapçıktaki gibi yaparım. Ön farklı, arka farklı. Önde aracın motoru olduğundan dolayı ağırlık dengesi sağlar.


    Bakım 10bin diyorsa ben 9binde yaptırırım.


    Mazotu son çeyrek deponun altına düşürmem. Çeyrek depo benim gözümde boş depodur. Doldurmam gerekli derim.


    Yağmur ilk defa yağıyorsa hızımı azaltırım. En tehlikeli yol tiplerinden birisi de kuru zemine ilk yağan yağmur. Yol buz etkisine giriyor.


    Bu kadar yazıdan sonra çok dikkatli bir insan olduğumu söyleyemem. 15 senelik sürüşümde evlendikten ve çocuk olduktan sonra aşama aşama değiştim. Bekarken hız, ani sollama, agresif sürüş gibi andavallıklar yaptım ve kazalarımın çoğu süratli kullanımdan dolayı oldu. Bunlar bana tecrübe oldu. Allah'tan daha ağır tecrübeler yaşamadım diye şükrediyorum ve kendimce önlemimi almaya çalışıyorum.


    En önemlilerinden birisi de bekarken yaptığım iki tehlikeli kazada emniyet kemerinin beni kurtarması. Zaten araçların çoğunda takmayınca uyuz bir ses çıkıyor. Bu sesi duymamak için klips falan almayın. Emniyet kemerinizi takma alışkanlığı kazanın.


    Hiç hız yapmam demiyorum. Yaparım. Otoban üç dört şeritli uzun yola çıkarım. Gaza basarım. Yol boşsa ve önüm açıksa gaza basarim. Genelde uzun sürüşlerim sıcak hava ve kuru zeminde olur. Uzun yolda olası yağmur, kar gibi durumlarda defansif moda geçerim gene. Onun dışında kuru zeminde gaza basarım. Gaza basarım dedigim ise 200 le gitmem. Ama stabil 80-90 sürmem. Ortalama gidişim 120-130 olur. Ara ara 150 de yaparım ara ara 80-90 da yaparım ama stabil sürüşüm boş otobanda 120 dir. 4 saatte bir mola veririm. En kötü molada bile araçtan çıkar sigara içerim biraz yürürüm.


    Her zaman gittiğim yolu bildiğim uzun yolda olsa, bakarım önümde trafik oluşuyor. Navigasyonu açarım genel yolumun trafiğine durumuna bakar navigasyonu kapatır yola devam ederim. Ara ara navigasyondan yolun genel durumunu analiz edip sürüşe devam ederim.


    Genel sürüşümü baz alacak olursak yüzde 90 şehiriçi yüzde 10 şehir dışı kullandığım için şehiriçi defansif sürüş yaparım. Şehir dışı ise agrasif sürüş değil ama ortalama sürüş yaparım.


    Araba yıkama olayinca gelince. Her gün yikayana da lafım yok, hiç yıkamayana da lafım yok. Kendim adına konuşacak olursak. Aracım beyaz ve kiri fazla belli etmiyor. Bazen 2 ayda bir yıkarım. Bazen 6 ay sonra yıkarım. İç temizliğini sık sık yaparım, dışı pek umrumda olmaz. Sadece dışı için mazot alırken camları çekçekle silerim. O da yan arka görüş açım daha iyi olsun diye. 6 ay boyunca yıkamayınca araç çokta kirli görünmüyor zaten. Tabi bu dediğim istanbul için geçerli. Dağ başında toprak çamurda yaşıyorsanız o sizin durumunuza göre değişir.


    Tüm bunları yaptıktan sonra kaza olmaz diye bişeyde yok ayrıca. Özetle gereken önlemi kendimizce alalım. Herşeye rağmen olacağı varsa da oluyor zaten. Onun dışında önemli olan arabanla ve ailenle uzun ve sağlıklı ömür geçirmek.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yapayzeka037 -- 20 Ocak 2024; 23:43:11 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • öncelikle hayırlı olsun hocam kazasız belasız sürüşler dilerim size tavsiyem 3-4 saat şehir içi direksiyon dersi alın 1-2 saatte park için ders alın deneme yanılma yöntemiyle araba sürmek öğrenilmez 4. sorunuzdan yola çıkarak yazıyorum

  • buzlanan camlar için buğu çözücü ile çözebilirsin. arabayı yıkamak için uğraşmana gerek yok ayda bir benzin alırken 1 jeton alıp yıkasan olur sabuna bile gerek yok.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • @aalpan
    Sizin gibi tecrübeli arkadaşlardan yardım almak çok önemli benim için. Güzel dilekleriniz için de çok teşekkürler. Daha iyisi sizin olsun inşaAllah.

    @labidu
    İlginiz için teşekkürler. Aracı belli aralıklarla sadece su tutarak, bazen de (özellikle çok kirlendiyse) şampuan kullanarak temizlemek en mantıklısı sanırım. Güzel dilekleriniz için çok teşekkür ediyorum.

    @CesurKavimlerinEfendisi
    Değerli tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkür ediyorum. Otomobil ilk çalıştırırken veya durdururken dediklerinizi uygulamaya çalışacağız. Trafikte verdiğiniz tavsiyelere de uymak için elimizden geleni yapacağız. Yazdıklarınızı eşime de okuttum. O da çok faydalandı. Teşekkürler.

    @Yapayzeka037
    Öncelikle güzel dilekleriniz için çok teşekkür ediyorum. Trafik içerisinde sürüş tecrübelerinizi çok güzel bir şekilde yazmışsınız. Eşime de yazdıklarınızı anlattım. Yazdığınız araç içi ihtiyaç listesini de not aldım. Hepsini hafta sonu almaya gideceğiz inşaAllah. Rabbim sizlere de, tüm forumdaşlarımızı da kaza ve beladan korusun inşaAllah. Dediğiniz gibi emniyet kemeri çok önemli bence de.

    @shebelongstothestreets
    Bilgilendirme ve güzel dilekleriniz için teşekkür ediyorum.

    @YKS2024Hedef1500
    Otomobil yıkama hakkındaki güzel mesajınız için teşekkür ediyorum.

    Arkadaşlar tek tek yazıp forumu meşkul etmek istemedim. Emek verip 1 satır bile yazanlara teşekkür ediyorum. Sizlere ailenizle sağlıklı, mutlu ve huzurlu yaşantılar diliyorum.
    Saygılarımla

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Tekrardan selamlar,
    1 mesajda en fazla 5 kişiyi haberdar edebiliyoruz. Sizi de haberdar etmek istedim @YKS2024Hedef1500.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • OSİBAY O kullanıcısına yanıt
    beni ayrı bir mesajla bilgilendirmeniz beni onurlandırdı teşekkürler kendimi değerli hissettim.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.