Şimdi Ara

İlk kez uçağa binecekler için

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
7
Favori
21.306
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İlk kez uçakla seyahat edecekseniz; bilet alımından , uçağa biniş ve iniş sonrası bagajlarını alana kadar sizlere yardımcı olabilmek adına bu yazıyı hazırlıyorum. İlk defa uçakla seyahat etme zorunluluğum askerlik dönemlerinde karşıma çıktı, birliğime uçakla gitme mecburiyetinden dolayı, kafamda hep soru işareti vardı..Acaba uçağı kaçırır mıyım ? Peki ya bavullarım ne olacak ? Korkmayın ve telaş yapmayın sizinde aklınızda bu tarz sorular varsa tam da ihtiyacınız olan şey , bu yazıyı baştan sona okumaktadır.

    Bu yazı havaalanları ve güncel hava yolları firmalarının genel kurallarından yararlanılarak hazırlanmıştır. Koşullar ve prosedürler hava yollarına firmalarına göre değişiklik gösterebilir, uçuşunu yapacağınız hava yolu firmasının internet sitesini ziyaret etmenizde yarar olacaktır.

    1. Etap - Hazırlıkların başlaması

    Uçuş gününüze yaklaştınız, her şeyin kusursuz olmasını istiyorsunuz. Belki dil eğitimi için farklı bir ülkeye uçacaksınız ya da tüm sene boyunca çokça çalışıp artık tatil yapmanın zamanı geldi deyip, tatilinizi yapabileceğiniz o muhteşem ülkeye veya şehre hazırlıyorsunuz. Hazırlıkların kusursuz olması gerekiyor, geride acaba unuttum mu dediğiniz bir şey kalmamalı , size gideceğiniz yerde lazım olacak her şeyi yanınıza aldığınızdan emin olmalısınız.

    Peki ya bavulunuza her şeyi koyabiliyor musunuz ? Bunun bir sınırı var mıdır ?

    Bavulunuza yasaklı maddeler harici her şeyi koyabilirsiniz , ancak her hava yolu firmasının , uçuşlarında belirlemiş olduğu bagaj ağırlık değerleri bulunmaktadır. Bazı durumlarda eğer bagajınız limitleri aşmışsa , sizden ekstra ücret talep edebilirler ya da bagajınızın uçağa kabulünde sorun çıkartabilirler.


    Etap 2 - Bagaj Hazırlanması

    Bagaj nedir ? Bu hizmetten nasıl yararlanılmalıdır ?

    Başta da söylediğim üzere burada ki yazı her hava yolu için farklılık göstermektedir. Ben bu yazıyı hazırlarken THY ' nı baz aldım. Eğer siz uçuşunuzu farklı bir hava yolu firmasıyla yapacaksanız ve sormak istediğiniz sorularınız varsa, konu altında sormaktan çekinmeyin.

    Bagaj nedir ? Bagaj, seyahat edecek yolcuya ait giysi ve özel eşyalar anlamına gelir. Bu hizmetten nasıl yararlanılmalıdır ? Hava yolları firmalarının izin verdiği şekilde , kabinde taşıyabileceğiniz kabin bagajı ve ana bagajınızı , yasaklı eşya barındırmaksızın uçacağınız son noktaya kadar uçakta taşıyabilirsiniz.

    Taşınması yasak olan eşyalar / maddeler

    • Alarm ile donatılmış evrak çantaları, güvenlikli ataşe çantaları
    • Lityum pil içeren veya işaret, aydınlatma mühimmatı içeren maddeler
    • Patlayıcılar, mühimmat, havai fişek ve işaret fişekleri
    • Kamp gazı ve sprey gibi gazlar (yanıcı, yanıcı olmayan, derin dondurulmuş ve zehirli)
    • Boya, çakmak gazı ve tiner gibi yanıcı maddeler
    • Kibrit ve kolayca tutuşan maddeler, kendiliğinden tutuşabilen maddeler, suyla temas ettiğinde tutuşabilen maddeler gibi yanıcı katılar
    • Oksitleyici maddeler (ağartıcı tozu ve peroksit gibi)
    • Zehirli (toksit) ve bulaşıcı maddeler
    • Radyoaktif maddeler
    • Aşındırıcılar (cıva içeren termometreler, asitler ve sıvı akü gibi)
    • Yaralayan aletler, yüze püskürtülünce insanı sersemleten kimyasal maddelerle, biber gazı spreyi gibi tahriş edici veya insanı güçsüz duruma getiren maddeler
    • Manyetik maddeler ve Medikal oksijen tüpleri


    Evcil Hayvan Taşınması
    Evcil Hayvanlarınıza ait aşı kartı ve sağlık sertifikasının bulunması , gideceği ülkeye ait giriş belgelerinin olması koşuluyla taşınabilir. Daha fazla bilgi ve taşınması yasak olan hayvanları öğrenmek için konu altına mesaj yazabilirsiniz. Sorularınızı sormaktan lütfen çekinmeyin.

    Etap 3 - Normal Bagaj ve Kabin Bagajı

    Kabin bagajının , normal bagaja göre bir çok avantajı var. Özellikle sıkça seyahat eden insanlar, kabin bagajlarını çok daha tercih ederler. Örneğin ; normal bagajınız kaybolabilir ya da uçuşunuz iptal edilebilir onca ağırlıkla hava alanında beklemek zorunda kalabilirsiniz.

    Normal bagajın , kabin bagajına göre de bir çok avantajı vardır. Öncelikle daha fazla taşıma kapasitesi ve size lazım olacağını düşündüğünüz daha çok eşyayı normal bagajınızda barındırabilirsiniz. Diğer bir nokta ise, uçakta kabin bagajı için ayrılan yerler limitli ve sınırlıdır. Uçağa binişte ve uçaktan inişte kabin bagajları için hengame yaşandığı da bilinmelidir.

    Bagajınız sizin hatanız dışında kaybolabilir mi ?
    Günümüzde bile çok nadirde olsa bu sorunla karşılanabiliyor. Bagajınız kaybolduğunda bu durumun çözülmesi zaman alacaktır. Muhtemelen aktarmalı uçuşlarda bagaj aktarımları sırasında bir hata olmuş ve bagajınız aktarılmamış olabilir.

    Etap 4 - Uçuş Bilgileri

    Hazırlıklarınız tamam artık uçuş saatini bekliyorsunuz. Öncelikle uçağa binerken göstereceğiniz kimliğinizin yanında olup olmadığını kontrol edin. Biletiniz ve kimliğiniz hazırsa uçağa bineceğiniz hava alanına doğru yola çıkabilirsiniz, yola çıkmadan önce trafik durumunu gözden geçirmelisiniz. İç hat uçuşlarında , uçuş saatinden minimum 1 saat, dış hat uçuşlarında minimum 2 saat önce hava alanında olunuz.

    Hatırlatma : Hava alanı ulaşımda mümkün olduğu kadar toplu taşıma araçları , yada ailenizin ya da bir tanıdığınızın sizi hava alanına bırakmasını rica edebilirsiniz. Kendi aracınızla gitmeniz otopark problemi doğuracak ve size otopark ücreti şeklinde külfet bindirecektir.

    Hava alanına ulaştınız. Şimdi ne yapmalısınız ? İlgili hava yolun firmasının bankosuna gidip ve bagajınızı teslim ediniz. Sadece kabin bagajınız varsa, hava yolu internet sitesinden online check-in yapabilir ya da hava alanında bulunan check-in kiosklarını kullanarak biniş kartınızı daha hızlı alabilirsiniz.

    Etap 5 - Check-in , Biniş Kartı ve Bagaj Teslimi

    Bu terimleri bilen arkadaşlar için , yukarıda bu bölümü atlayarak şekilde ip ucu verdim. Ancak yine anlatmakta yarar var. Terimleri bir bir incelip ne işe yaradıklarını öğreniyoruz.

    Check-in ve Online-Check in

    Öncelikle " Check-in " Bu kısıma kadar, uçuş saatinizin ve adınızın yazılı olduğu acentadan ya da hava yolu firmasından almış olduğunuz biletiniz vardı. Fakat elinizde ki bilet ile check-in yani kayıt yaptırmadan uçağa binemezsiniz. Hava alanına ulaştığınızda, ilgili hava yolu firmasının bankosuna gidip biletiniz ve kimlikleriniz ile kayıt yaptırmanız gerekiyor. Yani Check-in : evet ben bu uçağa bineceğim ve kesin kararlıyım anlamına geliyor.

    Hava yolu firmaları, uçağın boş uçmasını istemedikleri için ileriye dönük , bilet satışları yapar ve bilet satışı yaptığı andan itibaren paranızı alırlar ancak bileti alan her yolcu uçmayabilir. O gün bir şey olmuştur, hastadır , keyfi yoktur uçmaktan vazgeçer. İşte bu durumun önüne geçmek ve daha fazla kâr elde etmek isteyen hava yolu firmaları, Check-in yaptırmayan herkesin bileti aldığını ancak uçmak istemediğini düşünürler.

    Online Check-in Nedir ?
    Online check-in, biletlenmiş rezervasyonu olan tüm yolcularımızın uçuşlarını yapmak üzere havalimanına gelmeden önce, check-in işlemlerini internet bağlantısı olan herhangi bir yerden yapabilmelerine olanak sağlayan bir hizmettir. Bilet bilgileriniz ile biniş ya da uçuş kartınızı bastırabilirsiniz.

    En erken ve en geç ne zaman Online check-in yapabilirim?
    Online check-in işlemleri, uçağın kalkış saatinden 24 saat önce başlar; kalkışa 90 dakika sona erer.

    bir başka Check-in yöntemi Self Check-in
    Yolcuların biniş işlemlerini havalimanındaki kiosklardan kendilerinin yapmasına imkan tanıyan bir check-in uygulamasıdır. Bilet bilgileriniz ile Biniş kartınızı bastırabilirsiniz.

    Peki ya Bagaj teslimi

    Bunu için kesinlikle, ilgili hava yolu bankosuna gidip bagajınızı teslim etmeniz gerekiyor. Eğer check-in'i bankoda yaptırıyorsanız bu aşamada bagajınızı da teslim edebilirsiniz. Görevli zaten bagajınızın olup olmadığını soracaktır. Eğer Online ya da Self check-in yaptırdıysanız biniş kartınız ile yine bankodan bagajınızı teslim etmelisiniz.

    Biniş kartı nedir ?

    Tüm bu check-in işlemlerinden sonra size verilecek olan ve kesin uçacağınızı gösteren karttır. Bu kartta uçağınıza hangi kapıdan ulaşacağınız yazar. Yazmasa bile ilgili sefer numarasını hava alanında her yerde bulunan monitörler ile takip edebilirsiniz. Monitörlerde Örneğin ; XX65 numaralı sefer sayısı uçak İstanbul'dan - Çanakkale'ye kapı numarası 17 : Bekleyiniz , kapılar 30 dakika sonra açılacak tarzında bilgiler yazar. Siz uçuş kartınızla , orada ki kapıya gidebilir ve kapıda ki bekleme salonuna dahil olabilirsiniz.

    Etap 6 - Her şey tamam sıra da güvenlik kontrolü var

    Biniş kartınızı da aldınız, hemen uçağa binebilecek misiniz. Pek değil . Önce güvenlik kontrolünden geçmeniz gerekiyor. Güvenlik kontrolü için ;

    • Güvenlikte sıkıntı yaratacak eşyaları bavulunuzun içinde havayolu bankosuna teslim ediniz.
    • Xray cihazında takılacağı için kemer, saat ve metal aksamlı eşyaları üzerinizden çıkarmaya hazır olunuz,
    • Güvenliğe göstermek için biniş kartınız ve kimliğinizi hazır bulundurunuz.


    Etap 7 - Uçuşa için tüm hazırlıklar bitti, uçağa girmeyi bekliyorsunuz

    Uçağınız için monitörlerde ve uçuş kartınızda yazan Kapıya ulaştınız ve güvenlik kontrolü sonrasında , kapı da ki bekleme salonundasınız. Gözünüz monitörlerde , zira uçuş saatine 30 dakika kala uçağa giriş yapacaksınız. Son olarak salonda bulunan cafeden bir şeyler içebilir ya da tuvalet ihtiyacınızı giderebilirsiniz.

    Etap 8 - Uçuş

    Uçağa bindiniz, Hostes arkadaşlar biniş kartınızı kontrol edip size atanan ya da online check-in sırasında sizin seçmiş olduğunuz koltuk numarasına yönlendirme yapacaklar. Koltuğunuza oturduğunuz andan itibaren kemerinizi bağlayıp , uçuş güvenliğiniz için size anlatılanları yapabilirsiniz. ( Cep telefonunuzu kapatmak gibi )

    Uçuş kalkarken ve inerken yerlerinizden kalmamanız ve kemerlerinizi bağlı konumda bulundurmanız gerekiyor, Zira kalkış ve iniş anı biraz sarsıntılı ancak havada seyir halindeyken gayet rahat ve konforlu. Yeni nesil uçaklarda, multimedya ekranları sayesinde interenete bağlanabilir , film izleyebilir hangi konumda, yükseklikte olduğunuzu öğrenebilirsiniz.

    Uzun uçuşlarda , hosteslerden yastık ya da battaniye isteyebilirsiniz.

    İyi uçuşlar diliyorum.

    Etap 9 - İndikten sonra bagaj alımı

    Keyifli bir uçuş sonrası , gideceğiniz noktaya vardınız ve bagajınızda sizinle birlikte aynı yere taşındı. Bagaj odasına gidiyorsunuz, ve bagajınızın dönen stant da belirmesini bekliyorsunuz yaklaşık 10 dakika gibi bir sürede kendi bagajınızı bulup alabilir , daha sonra hava alanından ayrılabilirsiniz.

    Not : Bu yazı, kişisel tecrübelere dayanarak hazırlanmış ve hazırlık aşamasında, hava yolu firmalarının güncel bilgilerinden yararlanılmıştır. Yinede uçuş öncesi , hava yolunu firmasına ait internet sitesini kontrol etmenizi öneriyorum.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >







  • faydalı... teşekkürler
  • Derli toplu olmuş.
    Tesekkurler...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Faydaki olmus tesekkurler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tebrikler. Ucaga binmeye korktugum icin bu bilgilere henuz ihtiyacim olmadi. Tum avrupayi otobus ve gemiyle gezdim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok yararlı olmuş hocam.Böyle bir konu açmayı düşünüyordum ama sen önce davranmışsın ve iyi de yapmışsın.Teşekkürler
  • Konu dışı bölümünde zaman zaman sorulan bir konuydu; kılavuz niteliğinde hazırlamanız güzel olmuş, elinize sağlık.
  • Teşekkürler favorilerime ekledim.
  • keske 1 sene önce yazsaydın :D teşekkürler bende zamanında çok endişeliydim, böyle yazılarla insanlar biraz daha az tedirgin olur
  • Çok açıklayıcı ve yararlı bilgiler teşekkür ederim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bende bızım forumda neden bu konu yok dıyordum sagolasın yonetıcı arkadaş bu eksikliği hissetmiş hemen yazmış...teşekkurler
  • Konu için teşekkürler ama uçuş korkusuyla ilgili tavsiyeler vardır diye ummuştum
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.