Şimdi Ara

İngiltere, Japonya ve İtalya, 6. nesil savaş uçağı geliştirecek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
266
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İngiltere, Japonya ve İtalya, 6. nesil savaş uçağı geliştirecek
    Altıncı nesil savaş uçağı olarak bilinen Tempest, İngiltere, Japonya ve İtalya'nın Tokyo'da yeni bir süpersonik uçak geliştirmek üzere resmi bir ortaklık oluşturmak için uluslararası bir anlaşma imzalamasının ardından gerçeğe dönüşme yönünde güçlü bir ilerleyiş yaşadı. Bu uçağın 2035’ten itibaren hizmete girmesi ve Eurofighter Typhoon'un yerini alması bekleniyor.



    İngiliz Tempest ve Japon Mitsubishi F-X projelerini yeni ortak İtalya ile birlikte resmi olarak tek bir girişimde birleştiren yeni anlaşma havacılık ve savunma sanayisi için önemli bir konuma sahip olacak.



    İngiltere, Japonya ve İtalya’dan 6. nesil savaş uçağı ortaklığı



    lk olarak 2015 yılında tasarlanan Tempest, İngiltere'nin Fransa ve Almanya'nın Altıncı Nesil Geleceğin Muharebe Hava Sistemi (FCAS) projesinden dışlanmasına verdiği bir yanıttı ve hem İngiltere'nin savunma bağımsızlığını hem de havacılık ve uzay endüstrisindeki üstünlüğünü korumayı amaçlıyordu. Bu arada Japonya'nın Mitsubishi F-X'i, ABD'nin F-22 uçağını ihraç etmeyi reddetmesine doğrudan bir yanıt niteliğindeydi.



    İngiltere, Japonya ve İtalya, 6. nesil savaş uçağı geliştirecek
    Buna ek olarak, küresel istikrarın bozulması ve Rusya ile Çin'in artan saldırganlığı, Hint-Pasifik bölgesinin güçlendirilmesine vurgu yaparak Japonya ve İngiltere'nin güvenlik alanlarında daha yakın işbirliği arayışına girmesine neden oldu.



    Aralık 2022'de İngiltere, Japonya ve İtalya, 2035 yılına kadar altıncı nesil bir savaş uçağı üretmek üzere kaynaklarını bir araya getirmeye karar vermişti. Artık Küresel Muharebe Hava Programı (GCAP) olarak adlandırılan ortaklığın merkezi İngiltere'de olacak ve Japonya'dan başlayarak her ortak ülkeden dönüşümlü bir CEO bulunacak.



    Ayrıca Bkz.Bayraktar TB2, Türk havacılık tarihinde yeni bir rekora imza attı



    Ortaklık kapsamında İngiltere'nin liderliğinde hava iskeletini geliştiren BAE Systems; gelişmiş jet motoru ve elektrik güç sistemini inşa eden Rolls-Royce; aviyonik ve radar sağlayan Leonardo UK; ve silahlar üzerinde çalışan MBDA UK yer alacak. Bu arada Japon Mitsubishi Heavy Industries, IHI Corporation ile birlikte ilave motor teknolojisi ve Mitsubishi Electric de gelişmiş elektronik sistemleri sağlayacak. İtalyan Leonardo SpA, Avio Aero ile birlikte motorlara katkıda bulunacak ve MBDA IT füze sisteminin geliştirilmesine yardımcı olacak.



    6. nesil GCAP programında otonom sistemler öne çıkıyor



    İngiltere, Japonya ve İtalya, 6. nesil savaş uçağı geliştirecek
    Şimdilik GCAP programı ve uçak konusunda bilgiler sınırlı ancak Rolls-Royce motorunun bugünkünden çok daha fazla elektrik üreteceği ve böylece uçağın lazerler ve diğer yönlendirilmiş enerji silahlarını kullanabilmesinin önü açılacağı söyleniyor. Ayrıca fiziksel ekranların çoğunun pilotun vizörüne yansıtılan sanal ekranlarla değiştirildiği bir artırılmış gerçeklik kokpiti de olacak. Bu sadece kokpiti daha basit hale getirmekle kalmayacak, aynı zamanda kontrollerin belirli görevler için yeniden yapılandırılmasına olanak tanıyarak kontrollerin ve ekranların pilotun uçuş kıyafeti gibi alışılmışın dışındaki yüzeylere yerleştirilmesini de sağlayacak.



    6. nesil savaş uçaklarında gelişmiş bilgisayar sistemlerinin de rol büyük olacka. Pilot kapsamlı biyometrik ve psiko-analitik sensörlerle donatılacak. Bu sayede bilgisayarlar pilotun sağlığını izleyebilecek ve sadece yaralanma ya da hipoksi belirtilerini değil aynı zamanda stres, kafa karışıklığı ve bilişsel aşırı yüklenmeyi de tespit edebilecek. Ayrıca uçağın rutin işlevlerin çoğunu bizzat yerine getirmesiyle yüksek düzeyde bir otonomi sağlanacak ve pilota daha çok eşlik eden drone sürülerini, başıboş dolaşan mühimmatları, cephanelik araçlarını ve diğer araçları denetleyen görev komutanı olarak hareket etme görevi bırakılacak. Ayrıca radar sistemi mevcut sistemlerden 10.000 kat daha fazla veri işleyerek Edinburgh büyüklüğündeki bir şehrin tüm internet trafiği kadar veriyi saniyede işleyebilecek.



    Birleşik Krallık Savunma Bakanı Grant Shapps, "Dünya lideri savaş uçağı programımız küresel güvenlik için çok önemli olmayı hedefliyor ve yeni jetlerin 2035 yılında ilgili hava kuvvetlerimize teslim edilmesine yönelik son derece olumlu ilerlemeler kaydetmeye devam ediyoruz" dedi.




    Kaynak:https://newatlas.com/military/uk-japan-italy-team-up-6th-gen-fighter-plane/







  • Bu tarz büyük projeleri büyük ülkeler bile tek başına üretemiyor, hadi batı ile ortaklık yapamıyoruz anlıyorum tamam ama Japonya Kore falanda mı bizle çalışmıyor? Acilen Türkiye bu yalnızlık siyasetinden kurtulmalı. Milli özgün proje yapılır anlarım ama bir yandan Japonya ile anlaşma yapılsa onunlada ortak birşey geliştirilse Japonyadan çok Türkiye kazanır çünkü bu ülkeler zaten yüksek teknolojide kendine yeten ülkeler. (İngiltere bu dediklerimin dışında çünkü yüz yıllarca bize kazık atan birkaç ülkeden biri onlar)
    soyle bir ortakliga kaynak yapabilsek harika olurdu ama oyle acemice bir diplomasi yapiliyorki herkesi kendimize dusman yapmada uzerimize yok. bu arada ingilterede japonyada ileri teknolojiye hakim endustrileri cok kuvvetli ulkeler, buna ragmen tek baslarina boyle bir projenin altina girmeye cesaret edebimiyorlar. rekabetci modern savas jeti yapabilmek gercekden cok zor ve buyuk is.
  • soyle bir ortakliga kaynak yapabilsek harika olurdu ama oyle acemice bir diplomasi yapiliyorki herkesi kendimize dusman yapmada uzerimize yok. bu arada ingilterede japonyada ileri teknolojiye hakim endustrileri cok kuvvetli ulkeler, buna ragmen tek baslarina boyle bir projenin altina girmeye cesaret edebimiyorlar. rekabetci modern savas jeti yapabilmek gercekden cok zor ve buyuk is.

  • Kendi uçağını Kendin üterip satacaksın.Ötesi macera aramaya benzer.

    Anadolu'da bir söz vardır.Elin ipiyle kuyuya inilmez.

  • Gönül ister ki bu projede yer alalım. Ama onların gözünden bakarsak; Türkiye, proje ortaklığı için tehlikeli(!) bir ülke :)

    Kaan projesini başarılı bir şekilde tamamlayabilirsek; eminin ki elde edinilen bilgi birikimi, tecrübe ve özgüvenle böyle bir projeye başlarız. 5. nesil savaş uçağı yapabilirsek, İHA / SİHA lardaki becerimiz 6. Nesili inşa etmede bize itici güç olacaktır. Hatta belki de süreç şu ankinden daha hızlı ilerleyecektir.

    Ama bu işe "başladık" demek için en az on beş yıl var. Teknoloji ve bilgi birikimin olsa bile, projenin ekonomik yükünün altına girebilecek ortaklar da bulmak gerekiyor.

  • homebird kullanıcısına yanıt

    kimsede demiyor onlar zaten senin düşmanındı :) diplomasiden anlayana bak

  • Bu tarz büyük projeleri büyük ülkeler bile tek başına üretemiyor, hadi batı ile ortaklık yapamıyoruz anlıyorum tamam ama Japonya Kore falanda mı bizle çalışmıyor? Acilen Türkiye bu yalnızlık siyasetinden kurtulmalı. Milli özgün proje yapılır anlarım ama bir yandan Japonya ile anlaşma yapılsa onunlada ortak birşey geliştirilse Japonyadan çok Türkiye kazanır çünkü bu ülkeler zaten yüksek teknolojide kendine yeten ülkeler. (İngiltere bu dediklerimin dışında çünkü yüz yıllarca bize kazık atan birkaç ülkeden biri onlar)

  • 1BilimAdamı kullanıcısına yanıt
    Kore zaten kendi uçağını bizden önce yaptı. Biz zamanında programa katılmak istediğimizde bize mühendislik ya da tasarım konusunda rol vermediler. Sadece satış ve korenin ihtiyaçlarına göre tasarlayacağı uçağın parma üretim işini teklif ettiler. Japonlar için de çok farklı bir durum olmayacaktı, bize adamlar birşey vermiyor. Kaldı her iki ülke de F35 kullanıcısı, hani s400 aldığımız için alamadığımız NATOnun yeni nesil uçağı.

  • 1BilimAdamı kullanıcısına yanıt
    coninin kontrolü dışında bir şey verebilirler mi veya üretebilirler mi?

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.