Şimdi Ara

İNSAN KENDİ KADERİNİ Mİ ÇİZER ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
605
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • up

  • birden fazla yaratıcı olsaydı, orada düzen olmayı bırak, bütün işler aksardı. aksine, bir düzensizlik hakim olur ve karmaşa çıkardı. evren, içerisinde yer alan tüm sistemler, örneğin yıldız sistemleri ve bu sistemlerin altında yer alan gezegenler, en güzel örneği ile güneş sistemimizde bu düzeni göremezdik. elin klavye tuttuğuna göre, eğitimde almış olduğun fizik, kimya, dinamik vb bir çok dersten haberin var demektir. nasa'nın uzay çalışmalarında gösterdiği titizliği, kılı kırk yarmak deyimiyle anlamaya çalışırsan eğer, kesinlikle bir düzenin olduğunu inkar edemezsin. kaderinde var demek ki. sen bize örnek, biz de sana örnek oluyoruz. sen bizden ders çıkarırken biz de senden bir ders çıkarıyoruz kesinlikle.


    kader konusu ile ilgili bir şarkı var. bana yalan söylediler, kaderden hiç bahsetmediler diye.. yalan söylenecek bir şey yok ortada. bilgi gönderilmiş, herkese de tebliğ ediliyor. tek bir kader var. kimsenin itiraz etmesi söz konusu değil. mü'min suresi 99-100 ayetlerinde buna işaret ediliyor. yani beni geri gönder, iyi biri olacağım demek.. yok böyle bir şey. herkes kaderindeki bildiğini yine yapacak. bu cüzi iradedir. Allah insanda buna izin vermiş. bu sebeple, hiç kimse bu kader bana ait değildir diyemeyecek. sen yukarıda %50 yazarken herhangi bir baskı, zorlama hissettin mi? kesinlikle hissetmedin ve özgür iradenle yazdın. herhangi bir zorlama ile karşılaşmadığını herkes okudu, gördü.


    Yaratılışta, Allah önce varlık ortamında yaratır. sonra yarattığını bu ortamdan alır, yani öldürür. sonra tekrar yaratır ve kaderini yaşattıktan sonra tekrar öldürür. bundan sonraki durum ise son kez diriliş, cennet/cehennnem.. Allah'ın yaratması ise tek bir emir. ol diyor, gözünün önünde hemen olduğunu düşüneceksin. bu durumu insan görse zaten güç yetiremez. ya aklı gider, ya da kalpten gider sanırım. bu konuda da örnek var. hz musa as'ın Allah'ı görmek istemesi, buna mukabil Allah'ın dağı un gibi elemesi, yani yok etmesi. sonrsında ise hz musa as'ın baygınlık geçirmesinden sonra uyandığında, Allah'ı bütün noksan sıfatlardan tenzih etmesi gizli saklı bir bilgi değil.


    neden yarattı, öldürdü ve tekrar yarattı şeklinde soru da soran çıkacaktır. bunun da cevabı var. oyun için değil diyor Allah. oyun oynamak isteseydik, bunu biz kendi katımızda yapardık diyor ayetde. tabi burada ben ve bizli, hitap var. isteyen bunu da araştırabilir. "bir örnek edinmeksizin yarattım" cümlesine dikkat edin. bu, benzersiz bir çok yaratılışın yapılabileceği anlamına gelir. insanın buna da aklı etmek güç yetirmesi mümkün değil. ama az çok hayal edebilir. bunu filmlerde de görüyoruz. ölümsüz olmak, en güçlü olmak, herşeyi yapabiliyor olmak.. neden öldürdü ve tekrar yarattı ve tekrar öldürdükten sonra yine bu sefer son kez diriltecek? kullarının yapacağı her şeyi biliyor. içimzde, herkesten çok ama çok iyi olan sevdiği kulu ve kulları var. vaadi var. buna mukabil, her kuluna ama az ama çok nasip ettiği, verdiği bir çok nimetler var. herkes istifade ediyor. planı var. bu plana karşı uyarıldığımız düşmanı, düşmanlarımız var. sonuçta bir sınav. kolay ama zorlaştıran da yine bizleriz.


    ibrahimi dinlerdeki ayrılık hiç kimseyi şüpheye düşürmesin. bir karar aldın mı, işler o karar doğrultusunda anında yoluna girer. cübbeli hocamız 100 sene öteledi bu kararı. ne demişti, mehdi gelecek ama bu yy'da değil. ya velev ki bu yy'da gelmeyecek. ya huu, gelmediği zamanda bile kuran'da belirtilen en büyük farz nedir? "ey iman edenler, Allah'tan korkun ve sadıklarla beraber olun" yani sadık dediği nedir? doğru olan. doğru olan en büyük farz nedir, tek bir lidere tabi olacaksın. mehdi ortada olmasa bile herkesin tek bir lidere tabi olmak için her zaman çalışması lazım. cübbeli, hocamız bu görevi ihmal ediyor! yüz sene sonrasına bırakıyor. be mübarek şimdi bir çalışmaya başlasan ne kadar zor olacağını sen zaten biliyor, görüyorsun. niye bekliyorsun peki? bunu niye örnek verdim. bana göre vahim bir örnek. herkes bir şey düşünüyor. ben de böyle düşünüyorum. bu ve benzeri bir çok şey, insanları dinden soğutabiliyor. ama herkesde bir irade var. akıl da var. isteyen istediğini yapsın. Allah'ın vaadi haktır. 1 gün bile yaşanacak olsa, vaadini yerine getirecektir. senin işin zor determinist. hepimizin de keza öyle. bir yol tutturduk ama inşaallah sonumuz hayırlı olur.





  • Daha yüksek pencereden bakıldığında, dönemeç noktaları çok fazla ve kader değişkenlidir. Tüm değişkenleri içeren 'yüksek kader' anlayışı devreye girer. Farklı yollardan geçebiliyor olmak, aynı yere varacağımız sonucunu değiştiremez.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-4D62BFE91

    kader konusu sana gerçeği göstermek için yeterli, böyle devam et  

    determinizm = kaderciliktir


    (bizim yaşadığımız fizik kurallarında)


    bilmediğimiz yerler deki fizik kurallarında bir anlam ifade etmez.


    insanlar oralara başına "kara" ekleyerek cevap aramış. kara delik karanlık madde kara enerji.


    cevabı ben şu hadiste aradım “Ben gizli bir hazine idim. Bilinmek istedim, mahlukatı yarattım.”

  • şu uydurma hadisi yaymayın lütfen


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • insanın yaptığı her şey hayatında bir etki olarak geri döner. dilenciye para vermekten tut. totem yapmaya. birini hor görmekten tut. kendini bilerek kısıtlamaya. veya çok da mutluluk veya üzüntüyü yoğun olarak kısa sürede yaşamaya kadar. başına gelen bir şeyin kader olduğuna inanıp inanmamak bile geleceğinize şansınıza kısmetinize yön verecektir.


    ister müsüman olun ister agnostik atesit isterse hristiyan. yaptığınız her şey karşınıza çıkar hayatta. bazen araya çok zaman girdiğin veya örüntü çok karmaşık olduğundan insanlar bağlantıyı kavrayamıyor.


    bunun bunun bir bilimi olduğunu düşünüyorum. şuan tam olarak ortaya koyamasak da insanlar tarih boyunca bağlantıyı gözlemlemiş ve öğütler vermiş.


    özetle. evet. insan kendi kaderini çizer.

  • Guest-2BDFFB04D G kullanıcısına yanıt

    Kadercilik kavramı yokken determinizm yine vardı, bigbang öncesi ve sonrası hepsi determinizm'in ürünü, buraya gelip kadercilik yazman da dahil.


    Alıntı

    metni:
    bilmediğimiz yerler deki fizik kurallarında bir anlam ifade etmez.

    Bir tane örnek ver? eğer bir yaratıcı varsa determinizme secde etmekle meşkuldür  

  • Kader önceden yazılmış olandır. İnsan sadece yazılanı yaşar.

  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.