Şimdi Ara

Intel'in Almanya fabrikası dünyanın en gelişmiş çiplerini üretecek: 1.5 nm üretim süreci kullanılacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
340
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Intel'in Almanya fabrikası dünyanın en gelişmiş çiplerini üretecek: 1.5 nm üretim süreci kullanılacak
    Intel'in Almanya, Magdeburg'da inşa edilecek yeni fabrikası yalnızca Avrupa'nın en gelişmiş yarı iletken üretim tesisi olmakla kalmayacak, aynı zamanda dünyanın en gelişmiş fabrikası olacak. Fabrika, 18A ilerisi üretim teknolojilerini kullanarak plakaları işleyecek ve hem Intel hem de Intel Foundry müşterileri için çip üretecek.



    İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda konuşan Intel'in CEO'su Pat Gelsinger, "Bu sadece Almanya'daki en gelişmiş üretim fabrikası olmakla kalmayacak, aynı zamanda Magdeburg tesisinde dünyadaki en gelişmiş yonga üretimini de gerçekleştirilecek. Bunu başlatacağımız için oldukça heyecanlıyız." açıklamalarında bulundu.



    Intel'in başkanı, Intel'in 18A sonrası üretim süreçlerinin hangilerinin Magdeburg tesisinde kullanılacağını belirtmedi. Ancak 1,5 nm civarında olacağını belirsiz bir şekilde söyledi.  Gelsinger'in açıklamaları şöyle: "Yakında 18A ismini verdiğimiz en ileri üretim teknolojimizi sunacağız. Magdeburg fabrikası bunun ötesinde olacak. Yani 1,5nm seviyesinde çipler üreteceğiz."



    18A ötesi yol haritası Şubat sonunda açıklanacak



    Intel, 18A ötesi üretim süreci yol haritasını Şubat ayı sonlarında açıklayacak. Aynı zamanda hangi fabrikada hangi düğümlerin benimseneceği de muhtemelen bu tarihte belli olacak.



    Ayrıca Bkz.Intel, sessizce dünyanın en büyük çip şirketi oldu



    İlginç olan şey Intel'in, yarı iletken endüstrisinde ender rastlanan bir durum olan ileri teknoloji üretimini Avrupa'ya getirecek olması. Şu anda Intel'in İrlanda, Leixlip yakınlarındaki Fab 34'ü, 4nm yongalar üretiyor ve önümüzdeki çeyreklerde Intel 3nm sınıfı işlemcileri üretmeye başlaması bekleniyor. Intel 4 ve Intel 3 şimdilik şirketin en gelişmiş düğümleri olsa da TSMC'nin N3'ünün (3nm sınıfı) gerisinde kalıyor. Buna karşılık Intel, 18A ve ileri üretim süreçlerinin güç, performans ve alan açısından sektörün ilerisinde olmasını bekliyor.




    Kaynak:https://www.tomshardware.com/tech-industry/manufacturing/intels-german-fab-will-be-most-advanced-in-the-world-and-make-15nm-chips-ceo-say







  • Şu an en gelişmiş bilgisayar işlemciler 10 nm. 3 nm çipler de bildiğim kadarıyla yeni nesil iphone 15 gibi telefonlarda var aslında performansını arttrabilseler bilgisayara da 3 nm çipler gelir acaba bu intelin 1.5 nm çipleri ne zaman telefonlara gelir

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • AlbatrosD.IIIFazılBey kullanıcısına yanıt
    AMD 7000 serisi 5 nanometre ile üretiliyor, piyasada satışta. 8000 serisi yeni tanıtıldı, 3 nanometre ve 4 nanometre üretim süreci ile üretilebilir deniliyor netlik yok.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • İntel kendi fabrikalarında üretim yaparsa AMD için TSMC de kapılar açılır. TSMC AMD yi kendi tarafına çekip İntel ile olan rekabette elini güçlü tutmak isteyebilir. Bazı tavizler verebilir. AMD, İntel ve TSMC arasındaki rekabeti iyi kullanmalı, yüksek teknoloji üretimde daha fazla taviz istemeli.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt
    Daha geçen gün intel nanometrik olarak da büyük dedim diye koca mesaj döşediniz, AMD'den şöyle iyi diye bir sürü şey yazdınız. Halbuki AMD bile dememiştim. Sizde biraz Intel fanatizmi var sanki.

    E 10nm üretim yapıyor sonuçta, kime neden kızıyorsunuz ki... Bu yolda devam ederlerse ekran kartı tdp'lerini gölgede bırakacaklar. Dolayısıyla 1.5nm yatırımı yerinde olmuş. Umarım rekabet bize yarar.

  • Böyle bir fabrikayı Amerika yerine neden Almanya'da açıyor anlamadım

  • CWaRRioR kullanıcısına yanıt
    fanatizm değil aşk.. beleşe cpu verecek intel :)

  • ben intel olsam fabrikayı Boşnak ağanın çiftliğinde açardım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiletosman -- 19 Ocak 2024; 16:35:20 >
  • Murat.Ak M kullanıcısına yanıt
    Almanya'dan teşvik parası aldı.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • CWaRRioR kullanıcısına yanıt

    hocam inteli 10 nm diye eleştirmişsiniz yanılmıyorsam nm küçüldükçe teknolojiyi sığdırmaları zorlaşıyor ya da henüz o teknolojik gelişime gelmediler

  • "Şu anda Intel'in İrlanda, Leixlip yakınlarındaki Fab 34'ü, 4nm yongalar üretiyor ve önümüzdeki çeyreklerde Intel 3nm sınıfı işlemcileri üretmeye başlaması bekleniyor."

    Fabrikada Intel 4 teknolojisi ile uretim yapiliyor. Eskiden Intel 7nm dedikleri yani. Intel, nm boyutarinda geride kaldigi icin bu sekilde bir isimlendirmeye gitti. Ama uretim teknolojisinde nm tek basina bir olcut degil. Zamaninda Apple islemcilerindeki TSMC 16nm'nin Samsung 14nm'den daha basarili oldugunu da gormustuk.
    https://www.intel.com/content/www/us/en/newsroom/resources/high-volume-euv-intel-4-europe.html#gs.3u7ti5

    Intel 4 sayfasinda nm'den bahsedilmemis.
    https://www.anandtech.com/show/17448/intel-4-process-node-in-detail-2x-density-scaling-20-improved-performance

    Ama yine de basarili islemciler. Onumuzdeki birkac senede rakiplerine daha da yaklasmasini bekliyorum. Ozellikle Taiwan'daki gerginlik daha da artarsa cok ciddi sikinti olabilir. TSMC'nin Amerika'daki fabrikasindaki uretim her 6 ayda bir 1 sene ileri atiliyor.





  • intel Filistin'de işgal edilmiş topraklara fabrika açan siyonist zihniyette bir firma.

  • gidi G kullanıcısına yanıt
    Evet maalesef. Alternatifleri de varsa, ki var, Israil'in yaptiklarini hosgormeyenler tarafindan tercih edilmemesi daha munasip olur.

  • gidi G kullanıcısına yanıt

    Hocam mevzuyla ne ilgisi var yahu

  • garez41 kullanıcısına yanıt

    boykot hassasiyeti olan insanlar intelin farkına varsın diye yazdım

  • gidi G kullanıcısına yanıt

    Anladım.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.