Şimdi Ara

Intel’in LGA 1851 soketinden yeni detaylar: Sadece DDR5 ve 2026’ya kadar destek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
1
Favori
541
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Intel LGA 1851
    Intel'in LGA 1851 soketini temel alan yeni masaüstü platformu DDR4 bellek standardını görünüşe göre desteklemeyecek. Yeni bilgiler gösteriyor ki soket yalnızca DDR5'i desteğine sahip olacak. Bu sayede Intel, her iki bellek standardını da destekleyen mevcut soket LGA 1700 ile üç nesil Core işlemciyi (12 ila 14.) destekleyerek pazarı DDR4'ten DDR5'e zarif bir şekilde geçirmiş olacak. Bununla birlikte Intel sızıntıları konusunda güvenilir bir kaynak olan Leaf Hobby, LGA 1851'in 2026 yılına kadar Intel'in masaüstü platformu olarak kalacağını söylüyor.



    LGA 1851, 2026'ya kadar desteklenebilir



    LGA 1851'in şirketin bu yıl çıkacak olan 14. Nesil Raptor Lake Refresh serisini takip eden Core (Arrow Lake) masaüstü işlemci nesliyle birlikte piyasaya çıkması bekleniyor. Soket, LGA 1700 ile aynı boyutlara sahip, dolayısıyla eski soketteki soğutucular ile uyumlu olması bekleniyor. LGA 1851, PEG için 16, DMI yonga seti veri yolu için 8 ve CPU'ya bağlı NVMe depolama için 4 hattan oluşan iki set olmak üzere 32 adede kadar PCIe hattına sahip olacak. Bunlardan 16 PEG şeridinin ve 4 şeritten oluşan diğer setin PCIe Gen 5 uyumlu olması beklenirken, yonga seti veri yolunun DMI Gen 4 x8 olarak kalması ve CPU'ya bağlı ikinci NVMe yuvasının Gen 4 olması bekleniyor. Intel'in yeni nesil işlemcilerinin iGPU'ya güncellemeler getirmesi beklendiğinden, soket ayrıca güncellenmiş bir I/O için bağlantılara da sahip olabilir.



    Ayrıca Bkz.Ryzen Threadripper Pro 7995WX: AMD'nin 96 çekirdekli canavarının gücü açığa çıktı



    Detayları hızlıca özetlemek gerekirse, söylentiler Intel'in LGA 1851 soketi ve Arrow Lake ailesi için aşağıdaki özelliklere işaret ediyor:




    • LGA 1851 soket ömrünün 2026'ya kadar uzaması planlanıyor

    • Yalnızca DDR5 uyumluluğu bulunacak, DDR4 desteği yok

    • DDR5-6400'e kadar bellek desteği (Yerel JEDEC)

    • 800 Serisi anakartlarla başlayacak

    • CPU ve PCH sayesinde artırılmış PCIe Gen 5.0 hatları

    • Arrow Lake-S, desteklenen ilk masaüstü ailesi olacak

    • Arrow Lake-S CPU'larda P-Core başına 3 MB L2 önbellek bulunacak

    • Arrow Lake-S CPU'lar, yenilenmiş Alchemist iGPU'lara sahip olacak

    • 2024’ün ikinci yarısında çıkacak.




    Kaynak:https://wccftech.com/intel-lga-1851-platform-longevity-2026-arrow-lake-cpus-first-desktop-family-ddr5-only-rumor/
    Kaynak:https://videocardz.com/newz/intel-lga-1851-platform-rumored-to-continue-through-2026-no-ddr4-support







  • Kısa sürede upgrade bana da gerekli gelmiyor. İşlemci aldımmı en üst seriyi alıp 4-5 sene kullanıyorum zaten 4-5 sene sonra da soket değişmeseydi de o anakartı zaten kullanmazdım. Bak mesela DDR4 destekli anakartım ve 9900k işlemci var hadi bu 14. nesil işlemcileri desteklese napayım, DDR4 ve PCIE3 mü kullanacağım 14900k ile? 13900k'sı olan da buna geçip napsın o işlemci halen aşırı güçlü. Kısacası çok büyük dert değil millet gözünde büyütüyor. Her sene upgrade yaparım işlemciyi diyen varsa ayrı. Ben işlemciyi söküp macun yenilemeye bile üşenen adamım al sat uğraşmam kısa sürede :)
  • 2026 ya kadar ahahah komrdisin intel sovuslemeyi iyi biliyor 🤣🤣

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • İntel şaşırtmıyor. Her soketin ömrü 2 yıl zaten. Diğer özelliklerde de ekstra bir şey göremedim

  • Bir Intel klasiği. AM5 candır.

  • 12400f ile 2 sene idare edip üstüne 14700k ya da 14900k ile de 2 3 sene idare edip 1851 i pas geçmek çok zevkli olacak :D

  • Şu soketlere laf edenler, acaba gerçekten de işlemcileri eskiyince satıp yeni işlemci aldılar mı merak ediyorum. Sanki sırf eleştirmek için eleştiriyorlar gibi geliyor bana.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Esxici E kullanıcısına yanıt
    Kısa sürede upgrade bana da gerekli gelmiyor. İşlemci aldımmı en üst seriyi alıp 4-5 sene kullanıyorum zaten 4-5 sene sonra da soket değişmeseydi de o anakartı zaten kullanmazdım. Bak mesela DDR4 destekli anakartım ve 9900k işlemci var hadi bu 14. nesil işlemcileri desteklese napayım, DDR4 ve PCIE3 mü kullanacağım 14900k ile? 13900k'sı olan da buna geçip napsın o işlemci halen aşırı güçlü. Kısacası çok büyük dert değil millet gözünde büyütüyor. Her sene upgrade yaparım işlemciyi diyen varsa ayrı. Ben işlemciyi söküp macun yenilemeye bile üşenen adamım al sat uğraşmam kısa sürede :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vain -- 21 Ağustos 2023; 13:57:16 >
  • Vain kullanıcısına yanıt

    hocam bu daha cok baslangic icin boyle idarelik islemci almayi dusunen arkadaslar icin gecerli. Ben oyle yapmistim ryzen 1600 ile basladim takoz gibi islemciydi ama ayni anakarta bios guncellemesi ile 5800x3d takiliyordu varin siz hesap edin avantaji. komple sistemi yenilemek yerine bir bios guncellemesi bi islemci guncellemesiyle cag atlayabiliyorsunuz. her zaman en iyisini almaya butce elveriisli olmayabiliyor atiyorum islemciden kisip ekran kartina para gomuyorsunuz.

  • İnteli haklı görmesemde bazı şeylerine hak veriyorum haklı görmediğim kısım her yıl soket değişmesi oda ticari şeylerden kaynaklı en az 2-3 yıl devam etmeli hak verdiğim kısım kimse kolay kolay 2-3 yılda işlemci değiştirmiyor benim kulladığım işlemci 6 yıllık işlemci ve canavar gibi çalışıyor. 2-3 yılda değişecek olsam zaten o anakartdaki teknoloji eskimiş olucak zaten yenisini alıcaksın ne gerek var yok destek yok ıvır zıvır bu eleştirenler neyin peşindeler bilmiyorum ama heryıl değiştirmesine bende karşıyım bu büyük şaçmalık en az 2-3 yıl devam etmeli. Amd ile yaşadığım sorunlar yüzünden Amd'den nefret ederim ağzı ile kuş tutsa kolay kolay almayı düşünmem kimseyede önermem.

  • Haberi okuyup yorum yazacakken araya giren iş sebebiyle yorumumu yazamadım işim bitince dönüp tekrar okuyunca farkettim ki INTEL'de aynı tas yanı hamam felsefesi devam ediyor.

    Daha çıkmamış işlemcileri yani 2024'te piyasa da olacak işlemciler için biçilen ömür haberde geçen 1700nesil soketin ömrü kadar. 1851 soketli anakart 14.yeni nesil ve bunun 14.nesil refresh modeli ile muhtemel 15.neslini destekleyecek ve defolup gidecek :))

    Nasıl ki 12.nesil işlemci için anakart alıp 14.nesil refresh'i takarken özellikleri eksik diye takmayacaksanız o zaman da benzer bir davranışınız olacak çünkü istediğini özellikler olmayacak sizde ya paranız varsa çok para verip komple soket değişeceksiniz yada şuan ki gibi eldeki ile olduğu kadar idare edeceksiniz.

    Soket değişimleri teknik olarak yumuşatılabilir fakat ticari olarak masraflı arka plan çalışmaları firmaların hem işine gelmiyor, hem de sonuç odaklı bakılırsa nesiller arası performans farkı yeterli seviyede değil, tabi nesiller arası özellik farkları da benzer bir açmazda.

    Yeni nesil işlemciler de I/O kısmının tamamen ayrılması cpu ile aynı yapıda iç bağlantılarla haberleşmesi de aslında kendileri için en uygun seçenek, bu sayede soket uyumluluğu belki 1 nesil daha uzatılabilir kim bilir.

    kısacası ne zaman sistem alacaksanız yukarıdaki kıyaslama aklınızda olsun derim, ben şahsen anakartın her zaman iyisinden seçilmesi taraftarıyım, platform değişiminde %50~60 performans farkı olmadan asla değişmem.





  • 2011 model ilk nesil i5 ile 10sene sonında 13.nesil ddr5 geçiş yapan birisi olarak söyleywbilirmki günlük kullanım için hala 2011 model ilk nesil i5 win10 ile hala stabil çalışmakta tabi oyun veya bazı üst düzey programlar için 13.nesil drr5 rtx 4080 gayet yeterli bununla yine bir 10 sene gideri var :)

  • canozturk21 kullanıcısına yanıt

    Haklısınız, bu gibi bütçe kaynaklı durumlarda kısa sürede upgrade mantıklı olabilir. O an aklıma gelmedi. AMD o durumda uzun desteği ile daha önplana çıkıyor.

    Şahsen ben de AMD düşünüyorum sonraki işlemcimi ama demek istediğim hani i7-i9 R7-R9 gibi üst seviye kullanıyorsanız ertesi birkaç

    sene çabucak yenilemeye gerek olmadığıydı.

    Uzun vadede ise PCIE, DDR, USB sürümleri de ilerliyor ve eski anakartı uyumlu olsa da kullanmak istemiyorsunuz.

  • Vain kullanıcısına yanıt

    Aynen hocam, ben de mesela o yuzden b650 ve ryzen 7900 aldim. uzun sure kullanirim. anakarttan yana problemim olmazsa da 2-3 seri sonra cikacak olan bir 3D islemci degisimi yaparim tamamdir kafa rahat.

  • Vain kullanıcısına yanıt
    Aynen 👍

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Ryzen 1200, Ryzen 2600, Ryzen 3300x derken çıkarsa Ryzen 5600x3d'ye geçeceğim inşallah. Hepsi de aynı anakartta çalışıyor.

  • 2026 gelmeden bi açık patlatır desteğe gerek kalmaz.

  • 13700K 13600K gibi bir işlemciniz varsa , oyunlarda daha kurcalamaya gerek yok . :)

  • Zaten 2024 sonunda çıkacak soket bir zahmet 2026 ya kadar desteklesin 😂

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 2 yıl destek veriyor bir de üstüne 2. Seride cpu refresh oluyor. Ee ben ne anladım bu işten.

    Am4 ün gözünü seveyim verdiği ipc farkları her seferinde gözle görülür farklardı. Bunu am5 ile de devam ettirir inşallah.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi defaulticus -- 22 Ocak 2024; 18:32:47 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.