Şimdi Ara

Işıkla çalışan 'hacklenemez' bilgisayar çipi geliştirildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
1
Favori
343
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Işıkla çalışan 'hacklenemez' bilgisayar çipi geliştirildi
    Neredeyse tüm ülkeler ve firmalar bugünlerde yapay zeka ve diğer araştırmalar için saniyede bir kentilyon hesaplama yapabilen exascale sınıfı süper bilgisayarlar inşa ediyor. Bundan on yıl önceye göre hesaplama gücü inanılmaz oranda artmış olsa da esasında bilgi işlem teknolojisi hala ilk olarak 1960'larda kullanılan ilkeler üzerinde çalışıyor.



    Şimdi ise Pennsylvania Üniversitesi'ndeki araştırmacılar yapay zekayı eğitmek için gerekli olan karmaşık matematiği gerçekleştirmek için elektrik yerine ışık dalgalarını kullanan yeni bir çip geliştirdi. Çip, bilgisayarların işlem hızını radikal bir şekilde artırırken enerji tüketimini de azaltma potansiyeline sahip.



    Işıkla çalışan bilgisayar çipi



    Her ne kadar 8.7 milyon çekirdekli AMD destekli Frontier süper bilgisayarı önemli araştırmalarda kullanılsa da bu sistem 22,703 kW güç tüketimine sahip Bu yüksek güç tüketimi de verimsizlikle sonuçlanıyor. Pennsylvania Üniversitesi’nden araştırmacılar ise ışık kullanarak matematiksel hesaplamalar yapabilen silikon-fotonik (SiPh) çip tasarladı.



    Araştırmacılar bilinen en hızlı veri aktarım aracı olduğu için ışığı kullanırken teknolojinin yaygınlaşması ve ölçeklenebilmesi için de uzunca bir süredir hayatımızda olan silikonu kullanıyorlar. Vektör-matris çarpımlarını gerçekleştirebilecek bir çip tasarlamayı amaçlayan araştırmacılar yapay zekaya güç sağlayan sinir ağlarının geliştirilmesinde ve işleyişinde bunu kullanmak istiyorlar.



    Işıkla çalışan 'hacklenemez' bilgisayar çipi geliştirildi
    Peki ışık bir çipte nasıl kontrol edilecek? Bunun için de dahiyane bir yaklaşım ortaya konuyor. Günümüzde kullandığımız tüm silikon plakalar sabit bir yüksekliğe sahip. Araştırmacılar ise bu sabit yükseklik yerine silikonun bazı bölgelerini daha ince yapmayı öneriyor. Yükseklikteki bu değişimler - başka herhangi bir malzeme eklenmeden - ışığın çip üzerinde yayılımının kontrol edilmesini sağlıyor.



    Ayrıca Bkz.Samsung ilk 2nm siparişini Japonya’dan aldı



    Araştırmacılar SiPh çiplerini üretmek için halihazırda ticari bir dökümhaneye başvuruda bulunmuş durumdalar. Dökümhane yalnızca piyasada mevcut olan boyutlarda çipler tasarlayabildiğinden, çip tasarımının buna göre optimize edilmesi gerekecek. Üretim konusundaki pürüzler halledilip SiPh çipleri seri üretime girdiğinde ise yapay zeka modellerini eğitmek ve sınıflandırmak için kullanılan GPU’lar ile rekabet edecekler.



    Hacklenemez ama neden?



    Araştırmacılar SiPh platformunun yapay zeka şirketleri tarafından kullanılan mevcut altyapıya bir eklenti olarak hizmet edebileceğini öneriyor. SiPh çipleri, daha hızlı hesaplama ve daha düşük elektrik tüketimi sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda veri gizliliğinde de öne çıkıyor. Çip, birden fazla hesaplamayı paralel olarak gerçekleştirebildiğinden, hesaplamalar yapılırken bilgilerin bellekte saklanmasına gerek kalmıyor. Var olmayan bir bellek hacklenemeyeceği için veri hırsızlığı da mümkün olmuyor.




    Kaynak:https://www.nature.com/articles/s41566-024-01394-2
    Kaynak:https://interestingengineering.com/innovation/unhackable-computer-chip-works-on-light







  • Şimdilik haclenemez

  • Uzaylı teknolojisi :))

  • işlemci ışıkla değil ruhla çalışıyor derseler bile hacker şeytan olur yine aldatır onu :))))

  • şimdiye kadar kırılamaz denip de kırılmayan ne kaldı? ışıkla aynı anda çift işlem yapıp doğruluyorsa biri karanlıkta kalsa tek işlem yapar doğrulayamaz aha sana kırıldı. hani kağıt mı tutup bir tarafı karanlık yapacaksın diyeceksiniz ama sonuçta iki tarafa da elle fener tutmayacaklar yine işin içinde çip komut yazılım vs var. deseler ki bir yeri analog olacak, nete bağlı olmayacak o zaman başka ama o da üflesen bozulur süper stabil olması gereken sistem. düşünsenize milyon dolarlık sistem kuruyorsunuz çalışıp çalışmaması parmak kadar mekanik diyelim ki bir aç kapa düğmesine bağlı sürekli saat gibi çalışan ve seiko kinetic gibi bir şeyden gücü hareketten alan çipsiz akılsız yazılımsız. eski ingiliz traktörler var içine saçmasız shotgun mermisi takıyorsun bir tane. önden uzun kibrit yakıp sokuyorsun sonra çekiçle vuruyorsun mermiye patlayıp çalışıyor. ne o ışık teknolojisi light kinetic.Işıkla çalışan 'hacklenemez' bilgisayar çipi geliştirildi 


     Çip, birden fazla hesaplamayı paralel olarak gerçekleştirebildiğinden





  • hacklenemez kelimesinden sonrasını okumadım, kusura bakmayın.

  • Bir kaç yıl önce aklıma gelen ve neden yapılmıyor ki dediğim yöntem. Bu biraz geleneksel olmuş ama ben silikon yerine nano kristaller ile ışığın aktarımı ve dalga boyunun değiştirilerek komut dizileri oluşturulmasını hayal etmiştim :)

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • İşte 0nm büyük başarı.. kendi çekirdeğini kendisi oluşturabilen işlemci. ??

  • c36ab7c4 kullanıcısına yanıt
    ön bellek bulundurmuyor başka sebebi yok.

  • Titanic de batmaz deniyordu diyen olmamışIşıkla çalışan 'hacklenemez' bilgisayar çipi geliştirildi 

  • Hacklenemez öyle mi? Önbellek olmaması sorun değil, bir parazit entegre edip tüm bilgileri anlık çekerler, parazit tekniğini şimdi ben uydurdum, bu chip çıkarsa ilk ben hackleyip geliştirdiğim teknolojiye bu ismi vericem. User99

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.